VIN ÖL DRYCKESNYHETER

 

b6tigxatwmb37jmgxego.jpgSparkling Chardonnay & Sparkling Rosé

 

Alkoholfritt vin fortsätter växa både på dagligvaruhandel och på Systembolaget, under 2016 ökade segmentet alkoholfritt vin ca 30 % * och alla trendrapporter tyder på liknande ökningar framåt. Richard Juhlin Blanc de Blanc är det mest sålda mousserande alkoholfria vinet på Systembolaget. För att nå en bredare målgrupp lanseras Vinosse by Richard Juhlin på svensk dagligvaruhandel!

Vinosse by Richard Juhlin är den senaste nyheten av alkoholfria viner på den svenska marknaden. För att nå en bredare målgrupp än endast de som handlar på Systembolaget lanseras därför Vinosse på lokala Ica-butiker under vecka 37. Tillsammans kan MRG Wines och Arvid Nordquist bredda sortimentet och konsumenternas utbud av alkoholfria viner, med riktigt god kvalitet! Alkoholfritt vin är en trend som är här för att stanna och segmentet växer både på dagligvaruhandel och på Systembolaget, under 2016 ökade segmentet alkoholfritt vin ca 30% *

Vinosse lanseras i två smaker, Sparkling Chardonnay och Sparkling Rosé. Likt vår Blanc de Blanc innehåller de självklart 0,0% alkohol och 100% smak- framtagna tillsammans med en av världens främste champagneexperter, Richard Juhlin. Avalkoliseringsprocessen sker varsamt med den patenterademetoden omvänd osmos, som är extra varsam och bevarar smaker.

Vinosse Sparkling Rosé är ett fruktigt alkoholfritt mousserande rosévin gjort på Tempranillodruvor. Vinet lagras i minst ett år och avalkoholiseras sedan med en patenterad metod som lämnar kvar vinets naturliga aromer och karaktär. Vinets friskhet och lätt fruktiga smak framhävs bäst när det är väl kylt. Ett självklart val vid festliga tillfällen och som en god drink till snittar och desserter.

Vinosse Sparkling Chardonnay är ett halvtorrt, alkoholfritt, mousserande vin gjort på Chardonnaydruvor från välrenommerade vingårdar. Vinet lagras minst ett år och avalkoholiseras med en patenterad metod som lämnar kvar vinets naturliga aromer och karaktär. Med en väl avvägd balans mellan syra och sötma är Vinosse Sparkling Chardonnay ett givet val vid festligare tillfällen och passar lika bra till förrätter som desserter.

ATT FÖRÄNDRA ETT BETEENDE KRING ALKOHOLKONSUMTION

MRG Wines, som står bakom vinerna, tog sin början i att grundaren Moa Gürbüzer ville förändra synen på alkoholkonsumtion och förändra dryckeskulturen. Hon upptäckte ett tråkigt mönster där det var mer normalt att dricka alkohol än att avstå och önskar nu att frågan ”vill du ha ditt vin med eller utan alkohol?” kan normaliseras istället. För att förändra detta mönster insåg hon också att det behövde finnas ett riktigt bra alkoholfritt alternativ. För att bli bäst behöver man också jobba med de bästa och därför var Richard Juhlin en självklar partner i framtagandet av vinerna.

Ovan text är ett pressmeddelande från

Ovan text är ett pressmeddelan från Arvid Nordquist livs


a7vi2u2uctiq7bouuh1z.jpg

 

Nu finns ett nytt ölvarumärke i Systembolagets fasta sortiment – Meantime. Deras första öl på den svenska marknaden heter London Pale Ale (artnr 1003, 19,90 kr) och lanserades den 1 september. Det är en pale ale med fina inslag av fruktig citrus som rundas av med angenämnt bittra toner. London Pale Ale passar utmärkt till höstens kraftigare typ av mat.

Meantime är ett välkänt bryggeri av hantverksöl i Greenwich i England. Här var bitter (pale ale) en så stor trend för 150 år sedan att bryggarna var tvungna att importera humle från USA för att upprätthålla produktionen. London Pale Ale är en klassiskt brittisk pale ale i modern tappning. Den är bryggd med Brittisk Kent Goldings, Amerikansk Cascade och Amerikansk Centennial humle.

Den fruktiga doften bjuder på tydliga inslag av humle som gifter sig med smör, mynta, aprikos och friska bittra toner. Smaken är humlig med toner av frukt, smör och hjortron. Eftersmaken bjuder på rostade nötter och rågbröd.

Meantime London Pale Ale passar perfekt till den kraftigare typ av mat som serveras på Londons pubar. Tänk köttfärspaj, hamburgare och steak sandwich. Den passar även utmärkt till kraftigare pastarätter och kryddig mat som en krämig och smakrik curry.

Om Meantime Bryggeri

Meantime Brewing Company grundades 1999 av Alastair Hook. Hans vision var att producera spännande smaker av hög kvalitet. Idag har företaget ett bryggeri i södra London som även välkomnar ett stort antal besökare med en passion för hantverksöl. Meantime har på kort tid blivit ett mycket populärt bryggeri med en rad priser under bältet. År 2008 utsågs Alastair Hook till årets bryggare av British Guild of Beer Writers.

Ovan text är ett pressmeddelande från Solvera Sverige


ena49bo9hvxlkl514d1d-1.jpg

Från och med den 1 december finns Hernö Gin på hyllan på alla Systembolag i Sverige. Tack vare ökad efterfrågan och försäljning under året står Hernö Gin högt rankade på Systembolaget och går från fysisk närvaro med hyllexponering i varannan butik till att finnas på plats i samtliga butiker.

Lagom till advent och julens högtider når hela Sverige Hernö Gin direkt på hyllan på alla Systembolag. Tillgängligheten ökar därmed med hundra procent och når sin fulla potential i Sverige.

”Årets lavinartade försäljningsökning och marknadens stora intresse för våra produkter ligger bakom. Fler och fler vill ha oss och det befäster vår position på Systembolaget.”, förklarar Jon Hillgren, vd och grundare av Hernö Gin.

En tidig julklapp till alla som uppskattar det vi gör

”Det känns fantastiskt roligt att kunna leverera den här goda nyheten som en tidig julklapp till alla som uppskattar det vi gör. Och vem vet, kanske tomten har fler klappar i säcken…”, avslutar Jon hemlighetsfullt.

Hernö Gin har med andra ord fler goda nyheter på gång. Något vi får anledning att återkomma om.

Ovan text är ett pressmeddelan från Hernö Gin


wi9ldknnwt1z8ro9jsoa.jpg

Nyligen tilldelades Brunello di Montalcino Val di Suga 2012 toppbetyg i den internationellt tongivande vinpressen Wine Spectator, Robert Parker samt Wine Enthusiast. Ett erkännande som bevisar vinets och årgångens succé. Producenten bakom Brunello di Montalcino Val di Suga, är den familjeägda anrika topproducenten Bertani, och deras egendom Val di Suga. Brunello di Montalcino Val di Suga, finns på Systembolaget i Sverige sedan år 2000 (259 kr).

Brunello di Montalcino Val di Suga, 2012 är ett vin med en traditionell, snygg och elegant stil. Bertani har själva utnämnt årgång 2012 på sin Brunello di Montalcino, Val di Suga till en av de bästa årgångarna någonsin. Detta styrks nu ytterligare när Wine Spectator, Robert Parker samt Wine Enthusiast samtliga ger årgången toppbetyg.

  • Wine Spectator
    Vintage 2012: 93/100
  • Robert Parker
    Vintage 2012: 91/100
  • Wine Enthusiast
    Vintage 2012: 90/100 

Val di Suga tillhör vingruppen Bertani och är en av världens främsta producenter av Brunello di Montalcino. Val di Suga är beläget i det prestigefulla området Montalcino i Toscana. De är den enda producent med vingårdar i alla tre Montalcinos vinområden, var och en med sin speciella jordmån. Druvorna till Val di Sugas Brunello di Montalcino hämtas från alla tre vingårdar och uppnår en perfekt balans mellan vingårdarnas olika egenskaper. Brunello di Montalcino, Val di Suga, 2012 är ett exceptionellt vin utöver det vanliga från en klassisk årgång.

Brunello di Montalicino Val di Suga 2012

Pris: 259 kr
Artikelnummer: nr 42302
Alkohol: 14 %
Druvsorter: 100% Sangiovese Grosso
Ursprung: Brunello di Montalicino, Toscana, Italien
Producent: Bertani
Sortiment: Ordinarie sortiment, samt kan beställas till närmsta butik

Ovan text är ett pressmeddelande från  Oenoforos, Carovin


vusqitoclm0xigl8nf4h.jpg

Det handlar inte om druvor, det handlar om människor

Vårt vin kommer från olika spanska och franska vingårdar, vars druvor vi omvandlar till GIK. Det är så vi jobbar, vi tar druvor från olika delar av Spanien och Frankrike, vars färg och smak vi förbättrar med hjälp av food tech. Vi väljer dessa vingårdar utifrån de människor som driver dem samt dess innovativa natur. Det är därför GIK saknar en Denomination of Origin, DO, men har en garanterad kvalitet och unik smak. Våra vingårdar finns främst i La Rioja, Zaragoza och Courthèzon.

Varför Blått?

Vi är inte bakåtsträvare. Vi är nyskapare. Så vi letade efter den mest traditionella och strikta industrin vi kunde hitta. När vi väl valt vinindustrin som vårt slagfält, så siktade vi på att skapa en radikalt annorlunda produkt, vi ändrade färgen till en vibrerande blå färg och gjorde vinet sötare och lättare att konsumera. När vi började arbeta på vårt projekt så sprang vi på en bok kallad The Blue Ocean Strategy.Historien berättaratt det finns röda hav, fulla av hajar som har slitit sönder småfisk till så pass grad att vattnet blev färgat rött. Sen finns det blåa hav, där det inte finns någon konkurrenssituation och fiskarna simmar omkring fritt. Denna poetiska idé att förvandla ett rött hav till ett blått hav genom att ändra den mest traditionella röda vätska till en blå var en idé som strakt tilltalade oss.

Skilt från det, inom psykologin representerar blått förändring, innovation och oändlighet. Det är en färg som frekvent är kopplad till flöde och förändring.

Teknologi

GIK produceras genom en färgningsprocess med pigment. Först skapas en bas producerad från en blandning av röda och vita druvor, som sedan tillsätts till två naturliga pigment; Indigo och Anthocyanin – som utvinns från själva skalet på druvorna som stått som grund till vinet.

Vi har spenderat dom senaste två åren med att leda forskning i samarbete med det Baskiska Universitetet och Food Tech forsknings avdelningar. Kvalitets kontrollerna är rigorösa och alla element som används är i enighet med den Europeiska Unionens regelverk för livsmedel.

”The deeper the blue becomes, the more strongly it calls man towards the infinite, awakening in him a desire for the pure”. – V. Kandinski

Inget tillsatt socker

GIK har inget tillsatt socker.

Varför? Främst för att socker fermenteras och omvandlas till alkohol i flaskan. För det andra, för att överskott av snabba kolhydrater leder till övervikt, medan kalorifattigare sötningsmedel är en hälsosammare och stabilare alternativ.

Vår tillverkningsprocess använder endast säkra och reglerade komponenter som har godkänts av institutioner såsom European Food Saftey Authority, som utvärderar villkoren för alla inblandande processer och råvaror.

 

 

Ovan text är ett pressmeddelande från www.colorfulbrands.se


 

ytwqadqspljpz3jcw42z.jpgSvenskproducerade viner väcker nyfiken även utomlands. Högberga Vinfabrik på Lidingö, som skördar druvor i Toscana och gör högkvalitativa viner på svensk mark, exporterar idag tillbaka sina viner till ursprungslandet Italien.

Högberga Gårds egenproducerade rödvin är uppskattat även utanför landets gränser. Sedan tre år tillbaka säljs det inte bara i Sverige utan exporteras även tillbaka till druvornas ursprung, i Toscana i Italien.

– När vi började med egen vinproduktion så undrade italienarna var vi hade vår gård och när vi berättade att vi skulle hem till Sverige med druvorna och göra vin där tyckte de att vi var helt galna. Men sen bevisade vi att vi hade för avsikt att producera väldigt bra viner. Och idag är det tre toppkrogar i Toscana som köper tillbaka vinet. Det bevisar både att det går utmärkt att göra goda viner i Sverige och att vi på Högberga Vinfabrik är hyfsade på att göra bra vin. Det är helt enkelt dags att ta svenska viner på allvar, säger Johan Zälle, vinmakare och grundare av Högberga Vinfabrik.

Vinet exporteras bland annat till krogarna: Restaurante IL FANTA i Gavvorano, Trettoria DA GHIGO i Marremano samt N11 Fiaschetteria rural-popolare i Scansano. De serverar övervägande italienska viner, några utvalda franska champagner och så det svensk-toscanska vinet från Lidingö; Högberga Blend, Högberga San och Högberga Merlot.

– Vi är förstås jätteglada att vi får exportera tillbaka, om än i liten skala. När vi startade 2004 i mormors garage hade vi en drömbild av ett vin och nu har vi lyckats skapa det. En vinblend med Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot samt inslag av Sangiovese, säger Zälle.

Högberga Vinfabrik har genom alla år hållit hög utvecklingstakt framåt och nu väntar 2017 års skörd. På grund av torrt och varmt klimat har skörden tidigarelagts och i början av september reser vinmakarna till Toscana för att plocka 10 ton nya druvor. Samtidigt inleds också Sveriges första vinmakarutbildning, ett samarbete mellan Högberga Vinfabrik och Scandinavian Wine Academy, Vinkällan – en ettårig utbildning som ger den praktiska och teoretiska kunskap som krävs för att driva eget vineri. Dessutom testar man att odla druvor direkt på svensk mark.

– I fjol planterade vi 31 plantor Pinot Noir i trädgården på Högberga Gård och nu har vi satt ytterligare 30 plantor av druvsorten Solaris, en grön druva som ska bli vårt första vita vin. Men det dröjer 4-5 år framåt innan det blir någon dryck, så vi får ha tålamod och fortsätta göra ”så GOTT vi kan, avslutar Johan Zälle.

Ovan text är ett pressmeddelande från Högberga Gård


w951soslfeeelz5w7nxa.jpgSalon skapades i början av förra seklet av visionären, esteten och champagneälskaren Aimé Salon. Det som till en början endast var tänkt som ett vin för herr Salons egen njutning skulle visa sig bli både stilbildande och nydanande i champagnens värld. Aimé hade bestämt sig för att göra ett vin från olika små vingårdar alla belägna i hjärtat av Le Mesnil sur Oger.

Salon skulle bara tillverkas de år som skörden bar på den kvalitetspotential Salon önskade och det skulle uteslutande vara gjort på Chardonnay. Någonting helt revolutionerande på sin tid: Monocru, monocépage och millesimé! Det vill säga en by, en druvsort och bara årgångsbetecknat vin. 1905 var den första årgången och nu lanseras årgång 2006 – den blott 40:e i raden.

Långt ifrån att kunna finnas på jordens alla flygplatser och prestigehotell så vänder sig Salon till de mest passionerade av världens vinälskare. Salon är verkligen i första hand ett stort vin, ett stort vin med bubblor. Salon skapade en ny vinkategori när det lanserades: Blanc de Blancs. En kategori i vilken man fortfarande har en särställning som det mest lagringsdugliga och exklusiva vinet av alla.

Årgångarnas karaktärer dominerar ofta vinerna när de är unga men fundamentet och kärnan som Salon bygger på tar till slut alltid överhanden. Fräschör, mineralitet, elegans och kraft finner efter de många åren på butelj den underbara harmoni, spänst och komplexitet som är Salons adelsmärke.

Richard Juhlin tar inte miste på det när han beskriver 2006 års Salon ”Årgångens runda exotism är så långt från Salons asketiska profil men kan komma. Ändå lyckas man skapa ett fullkomligt harmoniskt sömlöst vin… Ju längre vinet står i glaset desto mer framträder ursprunget och etiketten känns igen via ett underliggande mineralrikt stålbad inbäddat i nötig och citrusartad komplexitet”.

Årgången 2006 bjöd på omväxlande väder i Salons vingårdar. Varma juni- och julimånader lämnade plats åt en kall och regnig augusti som hotade förutsättningarna att få den syra- och mognadsbalans som krävs för att kunna göra ett vin som lever upp till Salons krav. Som många gånger på 20-hundratalet kom dock september att visa sig avgörande. Vackra, strålande dagar varvades med svala nätter. I slutändan när skörden avslutades den 2 oktober hade man bärgat en medelstor skörd av mogna druvor där en rik fruktighet bäddar in den för Salon så kännetecknande friska, och i sin ungdom nästa vassa, syra. Ett vin som idag, efter drygt 10 år på flaska, visar upp årgångens tillgänglighet och charm, men vars kärna är lager på lager av frisk kalkdriven mineralitet.

Champagne Salon 2006
3 799 kr. Lansering små partier 22 sept 2017, artikelnummer 95978 (volym systembolaget 420 flaskor). Magnum (1500 ml) 9 499 kr, artikelnummer 78317 (magnum lanseras 25 sept)

Ovan text är ett pressmeddelande från Johan Lidby Vinhandel


nfclshnmzywmqp64pe6g.jpg

Conaxess Trade lanserar ett nytt elegant mousserande vin från Österrike. Goldeck är en österrikisk Sekt med 100 % Grüner Veltliner. Från v. 35 har denna eleganta flaska, med friska inslag av bland annat gröna äpplen, honungsmelon och kiwi, intagit sin plats på systembolagets hyllor.

Denna Sekt (mousserande vin från Österrike) är gjord på 100 % Grüner Veltliner vilket är den största och mest eftertraktade vita druvtypen i Österrike. Goldeck är elegant och ljusgul till sin färg. Smaken är fräsch och fruktig med inslag av gröna äpplen, päron, örter, honungsmelon, kiwi och citrus. Serveras väl kyld som aperitif eller tillsammans med fisk, skaldjur, lättare kött, pasta eller vegetariskt.

Goldeck är en fantastiskt Sekt, det känns jättekul att vara den första och enda leverantören av mousserande Grüner Veltliner till Systembolaget. – Carl Johan Medin Conaxess Trade

Goldeck Extra Dry finns på Systembolaget

Artikelnummer 7763

Pris 89: –

Alkoholhalt 12 %

Producent

Schlumberger Wein- und Sektkellerei

Leverantör

Conaxess Trade Sweden AB

Ovan text är ett pressmeddelande från Conaxess Trade Sweden AB


hhcrkhw17bo0h4sv5gzt.jpgFrån den främsta Pinot Noir-by Aÿ lanseras nu en champagne på 100 % Chardonnay. Ayala Blanc de Blancs 2008 är en liten produktion från det exceptionella året 2008. Just denna champagne produceras endast de år som verkligen kan spegla en fantastisk chardonnay från Grand Cru-lägen i Côte des Blancs. Det tillfälliga släppet på Systembolaget den 8 september är de sista flaskorna av årgången.Det är nog redan känt bland de flesta att 2008 är en toppårgång i Champagne, det är också en årgång som blivit tillgänglig relativt snabbt. Så även för Ayala Blanc de Blancs 2008 som redan är på topp men som också sannolikt kommer att stanna där i ett par år framåt.Det här är en champagne i klassisk mineraldriven Blanc de Blanc-stil. Det här är ett vin med mycket terroir, här finns tydliga toner av ostronskal och hav. Smaken är fyllig och djup med toner av vit frukt, citrus och mineralitet. Avsluetet är elegant och mycket långt med en aromatisk koncentration. Som i alla Ayalas viner använder man mycket låg dosage, 6 g/l.Vinmakare på Ayala är Caroline Latrive, en av de tongivande i den nya generationen i Champagne. Hon har fått stor medial uppmärksamhet för sina exakta och rena viner. Just denna champagne består av 100 % Chardonnay från Grand Cru-lägen, 60% från Chouilly och 40% Le Mesnil, vinifikationen sker på rostfria temperaturkontrollerade tankar och efter buteljering har vinet fått vila 6 år på sin jästfällning.Det kan tyckas paradoxalt att ha en Chardonnaydominerad husstil när adressen är Aÿ, den absolut främsta Pinot Noir-byn. Men, Ayala har alltid haft det och man har ytterligare accentuerat detta efter uppköpet från Bollingergruppen för drygt tio år sedan. Ayala och Bollinger ligger bara några hundra meter från varandra, givetvis utbyter man erfarenheter och kompetens, men man är två helt separata företag med helt olika stil, de höga kvalitetskraven har man dock gemensamt.De 600 flaskor som lanseras nu i september är de sista av årgången, 2010 står på tur – kanske dyker den upp på hyllorna redan nästa år.Ayala Blanc de Blancs 2008Producent: AyalaLand: Frankrike

Druva: Chardonnay

Art.nr: 95663

Pris: 549 kr

Sortiment: Tillfälligt sortiment, 600 flaskor

Lanseringsdag: 8 september

Ovan text är ett pressmeddelande från Arvid Nordquist Vin & öl


mtrhhoj7ehdc7fchgcei.jpg
För varje nytt recept som tagits fram på Fuller’s sedan 1845 har varje bryggmästare skrivit ner sina recept i den handskrivna ”Book of Brewer’s”. Varje år går man tillbaka för att upptäcka ett nytt recept och i år har valet fallit på en Old London Ale från 1905. Denna limiterade upplaga släpps i Systembolagets tillfälliga sortiment 8 september.Det är en ynnest för varje bryggmästare på Fuller’s att få tillgång till den unika samling ölrecept som bryggeriet samlat på sig sedan 1845. Det är den traditionen som gör det möjligt för dagens ölintresserade att upptäcka en bit av brittisk ölhistoria år för år. Varje år väljs ett nytt recept ur boken ut för att återskapas, och man gör allt för att efterlikna receptet i så stor utsträckning som möjligt.Fuller’s förre bryggmästare John Keeling var den som tog initiativet till serien Past Masters under 2011, den första ölen som bryggdes var en XX Strong Ale med recept från 1891. Då sade han:– I was thinking that there is all this craft beer stuff going on and we can learn from it. There are things we can do better than they do; for instance, if you brew a beer from the past we can do it it better, we have the recipe the methodology and we brew in the same place.Med hjälp av den gamla bryggboken kan man återuppliva gamla recept skapade av tidigare bryggmästare med nya moderna ingredienser. Årets upplaga är Fuller´s Past Master 1905 Old London Ale och är den åttonde lanseringen i serien.Receptet kommer från en Burton ale med anor från 1905. Då var en Burton ale stark, mörk och en något sötare ale. Under första halvan av 1900-talet var denna ale mycket populär på fat bland Londons pubar, speciellt under de kallare månaderna. Årets upplaga har en alkoholhalt på 7,9 % vilket inte var ovanligt före andra världskriget. Då var Burton känd för att vara en alkoholstark och smakrik ölstil, vilket vi även ser i denna moderna upplaga.Ölet har en mörk gyllene färg med maltiga och söta toner av torkad frukt, karamell och nötter i doften tillsammans med Fuggles- och Clusterhumlen adderar en något kryddig ton. Smaken är mörkt fruktig och maltig i karaktären, kombinerad med karamell, kex och kryddigt, humligt avslut. Alkoholstyrkan i ölet är märkbart men välbalanserat och kompletterar den fylliga smaken och mjuka stilen som är typiskt London Burton.Fuller’s Past Master’s 1905 Old London AleArt.nr: 99918Pris: 39,90 kr

Sortiment: Tillfällig lansering, 13 000 flaskor

Alkoholhalt: 7,9 %

Ovan text är ett pressmeddelande från Arvid Nordquist Vin & öl


xxgcoczutt3zabdyroek.jpg
Såhär i slutet av sommaren har branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel tittat närmare på försäljningen av alkoholfri öl inom dagligvaruhandeln. Med hjälp av färska siffror från Nielsen kan dagligvaruhandeln konstatera att den alkoholfria dryckestrenden har fortsatt under sommaren 2017. Försäljningen av alkoholfri öl ökade med 30 procent, mätt i volym, jämfört med föregående sommar*. Svensk Dagligvaruhandels VD Karin Brynell kommenterar utvecklingen enligt följande;

– Det är förvisso en försäljningsökning från låga nivåer men jag kan ändå konstatera att försäljningen av alkoholfri öl fortsatte att öka sommaren 2017. Dagligvarubutikerna har fångat upp trenden med alkoholfria drycker och småskaliga ölproducenter. Att allt fler butiker skapar särskilda avdelningar där alkoholfria drycker lyfts fram talar för att den positiva försäljningsutvecklingen fortsätter.

Försäljningssiffrorna för alkoholfri öl presenteras i Svensk Dagligvaruhandels kvartalsrapport Q2 2017, som också innehåller info om försäljningsutveckling, sysselsättning och livsmedelspriser.
Svensk Dagligvaruhandels kvartalsrapport Q2 2017 – Tema – alkoholfria trenden

Ovan text är pressmeddelande från  Svensk Dagligvaruhandel


mo04dvsgipi9f9pxwf4r.jpgHöstlansering från Champagne! Champagnehuset Louis Massing släpper en torr champagne i Sverige som nu finns att köpa på Systembolaget för 199 kr/st.Louis Massing Brut NV är frisk och elegant i stilen, den är gjord på regionens tre druvsorter chardonnay (50%), pinot noir (30%) och pinot meunier (20%). Smaken är torr och aptitretande och champagnen har inslag av röda äpplen, grillad citron och brioche.Richard Juhlin, en av världens främsta Champagneexperter uttalar sig om Louis Massing: ”Vinerna är eleganta och krämiga i en mjuk populär modern stil”Champagnehuset Louis Massing ligger i byn Avize i Champagne. Här produceras viner av högsta kvalitet och familjeföretaget har i fyra generationer gjort enastående viner sedan 1936.Louis Massing Brut serveras med fördel till fisk och framförallt skaldjur – den friska sältan i skaldjuren matchas med syrligheten i Champagnen. Utmärkt som aperitif. Den här champagnen är perfekt nu och lagringsrekommendation är 3-5 år för den som vill ha lite mognad i glaset.Flaskorna levereras inslagna i cellofan.Louis Massing Brut – Champagne, Frankrike
Alkohol: 12,5%
Pris: 199 kr
Årgång: Non-vintage
Artnr: 70380Ovan text är ett pressmeddelande från Domaine Wines 


gjf4t3ytqwhch7cn92wh.jpg

I september förra året kom den första leveransen druvor från Toscana till The Winery Hotel. Nu är vinet klart för lansering på den svenska marknaden.

– Det är roligt att kunna erbjuda fler personer möjligheten att smaka vårt vin, säger Mats Ruhne som gör vin på vingården Terreno i Toscana samt är en av delägarna i The Winery Hotel.

Winery Red är ett vin med ett särskilt kontrastrikt ursprung – från de soliga toscanska kullarna till den stilrena och urbana miljön på The Winery Hotel.

– Ur den här erfarenheten skapas en alldeles särskild balans – en industriell elegans. Att göra vin är som en trolldom, fortsätter Mats Ruhne som menar att vinmakeri snarare är en konstart än en vetenskap.

Winery Red finns från och med den 1 september 2017 på Systembolaget i Mall of Scandinavia samt att beställa.

Winery Red blend #3

Artnr: 31853

Pris: 179 kr

The Winery Hotel är Sveriges första och världens nordligaste urban winery.

Ovan text är ett pressmeddelande från The Winery Hotel


qnygszrpatx8twqjtd0y.jpg

Skånska spritfabriken ursprungsmärker sin äppelsprit. Äppelsprit från Calvados kallas Calvados; Äppelsprit från Österlen kallas Österlen. Nu ändrar Skånska Spritfabriken namnet på sin Äppelsprit från ”Äppelbrandy” till ”Österlen” och släpper Österlen V.S.O.P. First Batch den 1 sept på Systembolaget och en fin trälåda med tre olika ekfatslagringar, allt utav äpplen från Österlen.

Terroir eller ursprung som det kan översättas till från franska benämner karaktäristiska kvaliteter kring en specifik avgränsad plats. Beteckningen kan associeras till bland annat hantverket, jordmån, klimat, hydrologi och råvaran.

-Vi har kanske världens bästa äpplen i Sverige och framförallt på Österlen, därför vill vi skapa ett ursprungsbegrepp av Österlen, precis som Calvados har gjort och förstärka tydligheten var råvaran kommer ifrån, säger Jan Rothman, Master Blender på Skånska Spritfabriken.

Calvados är ett skyddat ursprungsbegrepp. Det får därför inte användas i kommersiella sammanhang så som marknadsföring på produkter som inte ingår i specifikationen för ursprungskyddet (EU 110/2008) och 1151/2012 artikel 13. Detsamma gäller för ordet ”Brandy” som endast får användas när sprit tillverkas av vindruvor.

Alkoholprodukter behöver inte innehålls deklareras eller ursprungsbeteckning av råvaran idag. Skånska Spritfabriken har alltid varit tydliga med råvarans ursprung och att inga tillsatser används. Vi vill att råvaran skall leverera i drycken. Bra råvaror, bra slutprodukt, fortsätter Jan Rothman.

First Batch 50cl innehåller ca 10kg äpplen. Äppelsorterna är framförallt Ingrid-Marie, Aroma, Frida, Discovery och sedan varierar det från år till år vilka andra sorter som blandas i för att få en bra blandning, säger Jan Rothman. Trälådan tog vi fram för att inspirera och bredda intresset för äppelprodukterna genom att kunna prova sig fram till sin favorit. Samt att det kan bli en fin present.

Ovan text är ett pressmeddelande från Skånska Spritfabriken


z8jotmvhehwcmdy2g1wa.jpgI dag lanserar vi Hernö High Coast Terroir Gin 2017 i en begränsad upplaga om 240 flaskor. Höstens gin är smaksatt med handplockade örter från Höga Kusten och finns i beställningssortimentet på Systembolaget.

Enbär, rönnbär, granskott, rallarros och humle är de ingredienser som sätter den karaktäristiska smaken på Hernö High Coast Terroir Gin 2017.

”Just humlen hittade min mor på en ödegård i Billsta nära Dala, där den förvildats och växer ymnigt”, berättar Jon Hillgren, Master Distiller och vd på Hernö Gin.

Dofter och smaker som dröjer sig kvar.
En blommig doft med kryddig fräschör balanserar den underliggande och ständigt närvarande tonen av enbär. Örter och skoglig karaktär utmärker smaken vars krämighet och sötma från granskott övergår till fylliga enbär. En smak som dröjer sig kvar länge, övergår till mer kryddighet och avrundas torrt.

Räknar med försvinnande god åtgång.
Förra året när Hernö Gin lanserade sin Terroir sålde samtliga flaskor slut samma dag och den här lanseringen har alla förutsättningar att bli samma försäljningssuccé.

”Lanseringen sker i en exklusiv omfattning om endast 240 flaskor som vi tror kommer att sälja slut snabbt. Det är försvinnande gott och kommer inte att bli en hyllvärmare”, konstaterar Jon.

Artikelnummer på Systembolaget: 8585002
Alkoholvolym: Buteljerad vid 44,1%.
Lansering: 240 flaskor.

TASTING NOTES:

Nose: An array of floral notes upfront, spicy and fresh. Underlying depth of deep blue juniper.

Palate: Herbaceous and piney. Slightly creamy and sweet spruce shoots that develops into rich blue juniper. Very sippable.

Finish: Juniper lingers for a long time, a little warmth at the end accompanied with spiciness – a dry finish.

Ovan text är ett pressmeddelande från Hernö Gin

hlsbpa0sohsxhayxjcbi.jpgFrån och med den första september finns det ett chilenskt ekologiskt premiumvin på halvflaska i Systembolagets butiker. Då lanseras nämligen Novas Gran Reserva Cabernet Sauvignon Malbec från producenten Emiliana Organic Vineyards, på både hel- och halvflaska. Vinet blir en del av Systembolagets ordinarie sortiment och kommer att finnas till försäljning i de flesta butiker, i vilka kan du se här.

Novas Cabernet Sauvingon Malbec är ett smakrikt vin med elegant doft och smak av mörka bär, cederträ och örtkryddor. Tanninerna är välintegrerade och eftersmaken lång. Vinet passar perfekt till rätter så som rosmarinkryddat lamm med rödvinssky och ugnsrostad potatis.

Det här är ett unikt vin, särskilt framtaget för den svenska marknaden. Vinserien Novas finns däremot sedan ett flertal år tillbaka till försäljning globalt och Novas Chardonnay har funnits i Systembolagets butiker sedan 2013. ”Det känns kul att nu komplettera med en Cab/Malbec, och speciellt på halvflaska. Jag hoppas att konsumenterna kommer att uppskatta vinet lika mycket som vi gör” , säger Emelie Pehrsson, Brand Manager på VCT Sweden.

Novas Gran Reserva Cabernet Sauvignon Malbec
Art.nr: 6450
Pris: 99 kr (75 cl), 59 kr (37,5 cl)
Årgång: 2016
Druvkomposition: 70 % Cabernet Sauvignon, 30 % Malbec
Ursprung: Rapel Valley
Lagring: 79 % av vinet har lagrats på ekfat (77 % franska, 23 % amerikanska)
Syra: 5,4 g/l
Socker: 3,47 g/l
Alkoholhalt: 14 %

Rapel Valley ligger söder om Maipodalen och sträcker sig mellan Anderna i öst och Stilla havet i väst. Dalen har ett tydligt medelhavsklimat med fyra väldefinierade årstider. Somrarna är varma och torra vilket gör att druvorna får mogna ostört. Dalen, som i huvudsak är en torr och varm region svalkas under de torra perioderna av svalkande vindar som sveper in från Stilla havet medan Rapel-floden i sin tur bidrar med friskt och mineralrikt smältvatten från Anderna.

I Rapel Valley lämpar det sig utmärkt att odla en mängd olika av druvor, däribland Cabernet Sauvignon och Malbec. Novas druvor odlas på oympade stockar på vingårdarna Fundo Palmeras och Linderos, belägna 245 m.ö.h med en sydlig exponering. Här är jorden djup, stenig och mineralrik med en låg andel organisk materia.

Kuriosa: Idag vet vi att när stjärnor exploderar så frigörs materia och energi, vilket syns som spektakulärt ljussken under en kortare eller längre tid (ett s.k stjärnfall). När de forntida astronomerna hade turen att observera en sådan händelse, trodde de att de blev vittnen till födelsen av en ny stjärna, och gav det namnet ”Stella Nova” eller ”ny stjärna”. Vinserien Novas skapades som en hyllning till de astronomer som tålmodigt observerade naturens krafter.

Ovan text är ett pressmeddelande från VCTSWEDEN


wzwicnvfplrvm6w86qmh.jpg

Nu sänker vi priset på det ekologiska succévinet Valle Reale Montepulciano d’Abruzzo från Italien. Ett mångsidigt vardagsvin som nyligen bytt design på flaskan och även kommit i ny härlig årgång! Från 1 september kostar Valle Reale Montepulciano d’Abruzzo 99 kronor i butik.

Valle Reale Montepulciano d’Abruzzo produceras i regionen Abruzzo på den italienska ostkusten, i jämnhöjd med Rom. Det är en idealisk plats för den som vill odla vin i samklang med naturen. Nära en fjärdedel av ytan upptas av nationalparker och naturreservat som skyddas av en bergskedja. Här ligger vinegendomen Valle Reale som skördat stora framgångar med sina viner runt om i världen. Alla viner som produceras här är idag helt ekologiskt framställda.

Valle Reale 2014 är en årgång med generös fruktighet och tydliga toner av körsbär samt en avslutande härlig kryddighet. Passar utmärkt till smakrika hösträtter av lamm och nöt, men även till den goda vardagsmaten som krämiga pastarätter, pizza, lasagne och tacos.

Ett härligt ekologiskt vardagsvin till ett mycket fördelaktigt nytt pris!

Nr 2355, Valle Reale Montepulciano d’Abruzzo 2014, 75 cl, 99 kr

Ovan text är ett pressmeddelande från TheWineAgency

 


tltg5gadujlrux0d5myg.jpg

I dag – på internationella Cabernet Sauvignon-dagen – vill vi passa på att tipsa om fyra viner i olika stil och prisklass, med denna druvsort som gemensam nämnare. Att tre av dem kommer från Chile är ingen slump; distrikt som Maipo och Rapel bjuder på perfekta förutsättningar för den långsamt mognande Cabernet-druvan. Resultatet blir mörkbäriga, fruktdrivna viner med lena tanniner. Och på de allra bästa odlingsplatserna kan man få fram viner i absolut världsklass.

Viña Maipo Cabernet Sauvignon har funnits på Systembolaget i över 20 år. Med sin fruktiga stil passar den till det mesta och gillas av de flesta. Ett medelfylligt vin med generös, druvtypisk doft av svarta vinbär och örter. Den avrundade strävheten gör att vinet passar utmärkt som mingeldryck till festbuffén, hemma i soffan till fredagssnacksen eller till rätter av ljust kött.

Art.nr. 16510. Pris: 36 kr (37,5 cl), 59 kr (75 cl), 189 kr (300 cl Bag-in-Box).

Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon är ett fint exempel på hur Cabernet Sauvignon kan smaka efter en kortare tids lagring på ek. Här har de mörka bären i doft och smak fått en krydda av cederträ och lakrits. Tanninerna är lena men påtagliga, vilket gör att vinet passar bra till smakrika kötträtter och lagrade hårdostar. Prova gärna till couscoussallad med salsiccia.

Art.nr. 2962. Pris: 30 kr (25 cl), 40 kr (37,5 cl), 79 kr (75 cl).

Trivento Golden Reserve Cabernet Sauvignon är en nyhet i Systembolagets fasta sortiment. Ursprunget Argentina förknippas mest med Malbec, men faktum är att 17 % av druvorna som odlas är Cabernet Sauvignon. I det varma klimatet når druvorna full mognad och man får ett fylligare och rikare vin jämfört med en klassisk, stram Bordeaux. Trivento Golden Reserve Cabernet Sauvignon kommer från prestigeområdet Uco Valley i Mendoza; druvorna är handskördade och 90 % av vinet har lagrats på franska ekfat i 12 månader. Detta vin är ett fynd för dig som gillar smakrika, kryddiga viner med kraft. Servera vid 16-18 grader till helgrillad oxfilé med bearnaisesås.

Art.nr. 2207. Pris: 119 kr.

Don Melchor 2014 har utnämnts till 2014:s bästa chilenska Cabernet Sauvignon i The Wine Advocate, där Luis Gutiérrez lovordar årgången för att “kombinera styrka med elegans” och ha “rena tanniner och superb balans”

98 poäng ”Det här är den bästa Don Melchor jag någonsin smakat” – James Suckling
96 poäng
– Wine Spectator
18,5 poäng
– Jancis Robinson
94 poäng
– Robert Parker’s The Wine Advocate

Druvorna till Don Melchor odlas på vingården Puente Alto som är belägen vid foten av Anderna, 650 meter över havet. Här råder det utmärkta förhållanden för att odla druvan Cabernet Sauvignon; jorden är väldränerad, det råder stor temperaturskillnad mellan dag och natt och svala vindar sveper ner från bergen, vilket förlänger druvornas mognadsprocess. Don Melchor 2014 har en lagringspotential på 25-30 år.

Art. nr. 86514. Pris: 599 kr.

Årgång 2014 är tillfälligt slutsåld i Sverige, men kommer att finnas tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment igen i slutet av oktober. Vid köp om 6 flaskor levereras vinet i trälåda.

 

Druvor från Puente Alto, som väntar på att bli Don Melchor.

Ovan text är ett pressmeddelande från VCTSWEDEN

 

nqhm6akngmhtqg6nppgi.jpg.png

Argentina är mer än bara Malbec. Från och med första september hittar du Trivento Golden Reserve Cabernet Sauvignon i Systembolagets ordinarie sortiment – ett ursprungstypiskt vin med kraft och elegans, från rödvinsparadiset Uco Valley i Mendoza.

Vinet har en stor doft av mörka frukter och bär, med inslag av choklad, kryddnejlika och eucalyptus. Munkänslan är rik och fyllig med mogna, välintegrerade tanniner. Bra balans mellan frukt och ek och en lång, angenäm finish. Servera vid 16-18 grader till klassiska kötträtter, som helgrillad oxfilé med klyftpotatis och bearnaisesås.

”Här får man verkligen mycket vin för pengarna”, säger Kristoffer Karm, produktchef på VCT Sweden. ”Det känns bra att kunna erbjuda ett seriöst vin från Mendoza till ett pris som ligger långt under vad man får betala på andra marknader.”

Trivento Golden Reserve Cabernet Sauvignon 2014
Art.nr: 2207
Pris: 119 kr
Druvkomposition: 100 % Cabernet Sauvignon
Ursprung: Uco Valley, Mendoza, Argentina
Skörd: Handskörd mellan 8-20 april 2014
Lagring: 90 % av vinet lagrades på franska 225 liters stora ekfat i 12 månader
Syra:
Socker:
Alkoholhalt: 14,5 %
Länk till Systembolaget

Triventos vingårdar i Mendoza präglas av tre starka vindar som årligen sveper in över området. När höstens första torra och kalla polarvind blåser in från söder vet odlarna att det är dags att beskära rankorna inför vinterns sömn. På våren, lagom till att de första knopparna slår ut, far den heta Zondavinden från bergskedjan Anderna fram. Vinden riskerar att bryta av de allra sköraste skotten om inte odlarna vidtar försiktighetsåtgärder. Till slut är det dags för den svala sommarvinden Sudestada som erbjuder druvorna svalka från den heta solen. Nu kan druvorna utveckla sina aromatiska smaker och uppnå perfekt mognad.

Trivento grundades 1996 av Concha y Toro i Mendoza; Argentinas mest berömda vinregion. Trivento har åtta vingårdar utspridda på 1289 hektar på de bästa vinodlingsområdena i regionen. Här odlas nationaldruvorna Malbec och Torrontés samt Chardonnay, Bonarda, Cabernet Sauvignon och Syrah. Trivento är idag Argentinas fjärde största exportör av buteljerat vin och exporterar till mer än 100 destinationer i världen.

Ovan text är ett pressmeddelande från VCTSWEDEN


 

zgelnerxhasycxqne1ga.jpg

Den 1 september lanseras Spy Valley Iced Sauvignon Blanc 2015 i Systembolagets fasta sortiment. Ett Nya Zeeländskt vitt dessertvin gjort på frysta handplockade Sauvignon Blanc-druvor. En minutiös process ligger bakom Spy Valley Iced Sauvignon Blanc, där risken är hög men när alla faktorer lyckas är resultatet slående. Spy Valley Iced Sauvignon Blanc har förförisk fruktsötma, bra struktur och balanserad syra.

Druvorna till Spy Valley Iced Sauvignon Blanc kommer från vindistriktet Marlborough, på norra delen av Nya Zeelands sydö. De finaste Sauvignon-druvorna handplockas direkt vid första köldknäppen, när druvorna har blivit angripna av ädelröta, för att sedan kylas ner ytterligare till -22 grader. Medan druvorna fortfarande är frusna pressas druvsaften långsamt ur druvorna. Fruktjuicen är då starkt koncentrerad och fylld med massor av naturlig sötma. Fruktjuicen får jäsa i franska ekfat för och därefter lagras i nio månader i ståltank innan de buteljeras.

”Med Spy Valley Iced Sauvignon Blanc har vinmakarna bakom vinet tagit den speciella processen för att tillverka Ice Wine till en ny dimension och vinet är ett fantastiskt tillskott på Systembolaget”, berättar produktchef Josefin Andreasson.

Spy Valley Iced Sauvignon Blanc har en fruktig smak med inslag av aprikos, nektar och torkad frukt. Vinet har viss fyllighet och syra vilket gör att vinet till ett fräscht och friskt dessertvin. Spy Valley Iced Sauvignon Blanc passar till fruktdesserter och mogna ostar med sälta.

Spy Valley Iced Sauvignon Blanc 2015

Pris: 119 kr
Volym: Halvflaska (375 ml)
Artikelnummer: nr 2350
Alkohol: 10 %
Druvsorter: Sauvignon Blanc
Ursprung: Marlborough, Nya Zeeland
Producent: Spy Valley Wines
Sortiment: Ordinarie sortiment
Lansering: 1 september 2017

Ovan är ett pressmeddelande från Oenoforos AB / Carovin AB


 

cwsvldbnvvetvslymo1j.jpg

Den 22 september är det återigen dags för lansering av två toppviner från välrenommerade Chablis producenten Billaud-Simon i Systembolagets tillfälliga sortiment. Trots en förödande hagelstorm strax före skörd 2015 producerade Billaud-Simon viner av omisskännligt hög kvalitet, och för första gången från grand cru läget Bougros.

Vinerna som lanseras är:

Chablis 1er Cru Les Vaillons, SB nr 92390-01, 279 kr 504 flaskor och Chablis Grand Cru Bougros, SB nr 92393-01, 599 kr 60 flaskor.

Billaud-Simon grundades 1815 av Charles Louis Billaud, och 115 år senare skapades dagens Domaine då hans arvinge Jean Billaud gifte sig med Renée Simon. Billaud-Simon utvecklades starkt under 1900-talet, och räknades snabbt till toppskiktet av traditionella Chablis producenter under ledning av sonen Bernard. 2014 köpte välrenommerade Domaine Faiveley en del av företaget, och genom stora investeringar i bl a modernisering av vineriet är nu kvalitetsfokuset inställt på det absoluta toppskiktet.

Ovan är ett pressmeddelande från Fondberg


ti1m4uaokp41lrlemai5.jpgMåndag den 21:a augusti så har Moestue fått förtroendet att ta över distributionen av Samalens Armagnac på den svenska marknaden. Samalens är ett anrikt familjeföretag som grundades redan 1882 och besitter ett unikt bibliotek av gamla årgångar i sin referenskällare. Idag ingår Samalens i det privatägda företaget Mandracore Spirits som har en mångfald av sprit och leds av ägaren Nicolas Sinoquet.

På Systembolaget finns Samalens 1977 i det fasta sortimentet, varunr 384-02, 500 ml till priset 599 kr. Den har en nyanserad smak med tydlig fatkaraktär, inslag av sultanrussin, mandelmassa, kanel, knäck och apelsin. Serveras och avnjuts med fördel rumstempererad som avec.

”Vi känner oss väldigt hedrade över att få ta över Samalens på den svenska marknaden. Det känns extra roligt att Mandracore Spirits även äger Leopold Gourmel Cognac som vi redan jobbar med. Kvalitativ sprit är ett naturligt steg för oss att bredda vår portfölj ytterligare säger Daniel Gyhlénius, vVD & Partner på Moestue Grape Selections AB”.

Armagnac är en brandy som kan sägas vara Cognacs ”lillebror”. Det är också ett vindestillat som inte gör så mycket väsen av sig förrän det är upphällt i glaset, då tar den oblygt plats med en tyngre och fruktigare smak. Distriktet Armagnac ligger sydost om Cognac, i sydvästra Frankrike. Samalens destilleras i enkelpanna, alambic armagnaçais, en panna som är unik för området och destillerar spriten till en relativt låg alkoholhalt, ca 50-55%. Det gör att smakämnena bevaras bättre än i t ex. cognac och ger en mer fruktig och blommig karaktär.

På Moestue har vi en målsättning att leverera alkoholhaltiga drycker av högsta kvalité till den Svenska marknaden genom att ha ett nära, personligt & ansvarsfullt samarbete med alla våra producenter och samarbetspartners.

Fokus ligger på vin och då främst europeiskt från klassiska distrikt och områden.Men då inkluderande är ett vackrare ord än exkluderande, utesluter vi inga drycker oavsett var de kommer från. Kalla oss gärna en totalleverantör av smakupplevelser.

Våra partners är i huvudsak mindre familjeägda företag som delar vår idé om hållbarhet som ledstjärna. De flesta av dem tar hand om sin mark ekologiskt eller biodynamiskt redan idag och många andra arbetar för att lägga om sin produktion.

 

Ovan är ett pressmeddelande från  Cask & Moestue


 

 

 

zadbke6ksfda2glg9k7k.jpg

Poppels Bryggeri från Jonsered har under ett par års tid tillhört dom hantverksbryggerier som växer snabbast under den pågående ”bryggeri-boomen”. För ett år sedan invigdes alltså det nya bryggeriet i Jonsered med en initial kapacitet på ca 900 000 liter per år. Och nu, drygt ett år senare, är det redan dags att expandera för andra gången.

Ansvarig för försäljning, Petter Gunnarson kommenterar: ”På Systembolaget ser vi en kraftig uppgång i efterfrågan. Det är ett flertal av våra öl som är så uppskattade av vår göteborgspublik att dom nu lanseras nationellt. Sammanlagt kommer det från den 1:a september gå att hitta Poppels öl på ca 1500 av Systembolagets butikshyllor. Det skall jämföras med dom 800 hyllplatser vi haft under våren. Det betyder att det nu i snitt finns fler än 3 öl från Poppels på landets dryga 400 systembolag”

Petter fortsätter: ”Men det börjar även hända saker internationellt. Vi har alltid varit nyfikna på att se hur Poppels skulle kunna fungera utanför Sverige. Sedan hösten 2016 har vi börjat bygga ett globalt nätverk av distributörer. Som nu börjar synas i vår försäljning”.

Daniel Granath, bryggmästare Poppels Bryggeri: ”Under våren gjorde vi en mindre utökning av antalet jästankar för att klara sommarens bryggning. Under hösten kommer vi att behöva göra en betydligt större expansion för att stå rustade inför julen”

Daniel fortsätter: ”Att vi under det senaste året har blivit landets största EKO-bryggeri är så klart en delförklaring till den ökade efterfrågan. Att vi också lanserat ett flertal nya öl som våra kunder verkligen uppskattar är en annan”

Mats Wahlström, VD ”Expansionen innebär också att vi återigen behöver bli fler på Poppels vilket verkligen är roligt!”

 

Ovan är ett pressmeddelande från Poppels Bryggeri AB

 

kukgewsca8jbweh6hztz.jpg

En av höstens stora nyheter från Galatea är säsongsölet Weihenstephaner Festbier, bryggt för oktoberfesten. Det är första gången vi svenskar får möjlighet att bekanta oss med bayerska Weihenstephans välrenommerade variant av oktoberfestöl, bland många tyska recensenter ansett som ett av de mest ursprungliga och eleganta ölen i sin stil. Försäljningspremiär sker på Systembolaget 1 september.

Weihenstephaner Festbier bryggs i gammal märzenstil, med lång framförhållning där ölet får mogna i smak. Vörtstyrkan är väl tilltagen både för att klara den extra långa lagringen, få en vacker mörkgyllene färg och smaka extra festligt till högtiden.

Som världens äldsta aktiva bryggeri, beläget i Freising norr om München, och med egen bryggarakademi har Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan större erfarenhet än de flesta när det gäller att skapa genuina, sydtyska öl såsom ett oktoberfestöl.

Mest känt internationellt för den mångfaldigt prisbelönta Weihenstephaner Hefeweissbier visar det före detta klosterbryggeriet sedan år 1040 att man är långt ifrån endast en veteölspecialist. Med sin Weihenstephaner Festbier får vi prov på ett finsmakande lageröl av bästa kvalitet ur Weihenstephans breda portfölj.

Utmärkande för Weihenstephaner Festbier är den fina balansen mellan beska, lätt söta malttoner och de tydliga humlearomerna. Här hittar man blommiga och gröna toner i doften, med inslag av honung, rostat bröd, müsli och mild frukt. I den medelfylliga och mjuka smaken framträder toner av honung, karamell, bröd och lätt rostad malt, som övergår i en krispig och örtig eftersmak med medelstor beska och inslag av citrusfrukt. Ett smakrikt öl med elegans.

Sverigepremiären för Weihenstephaner Festbier sker vid lanseringen den 1 september på Systembolaget. Ölet har artikelnummer 11422 och kostar 22:50 kr för en 50 cl-flaska. Det har en typisk alkoholstyrka för ett oktoberfestöl om 5,8 %.

För mer information, vänligen kontakta: 
Daniel Boltes Persson, produktchef för Weihenstephaner i Sverige
E-post: daniel.b@galatea.se
Tel: + 46 (0)70 045 48 78

Om Weihenstephaner
Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, grundat år 1040, ligger i Freising strax norr om München och är världens äldsta aktiva bryggeri. Från början var det ett klosterbryggeri, men år 1803 stängde bayerska staten klostret och tog över bryggeriverksamheten. År 1895 grundades den första bryggarhögskolan på Weihenstephan, och den anses vara bland världens förnämsta. Idag är bryggeriet en modern mönsteranläggning vars 20-talet olika produkter är stolta bärare av Bayerns uråldriga bryggartraditioner.


Ovan är ett pressmeddelande från Galatea Spirits AB

 

 

tharqn8kp6fgubcdtdts.jpgFrån en av Greklands mest anrika vinmakarfamiljer lanseras Tsantali Naoussa Reserve 2013 (100 kr) i Systembolagets fasta sortiment. Tsantali utgör ytterligare ett bevis på att Grekland gör fantastiska kvalitetsviner. Tsantali Naoussa Reserve görs 100% av den inhemska druvan Xinomavro, som familjen Tsantali har ett speciellt förhållningssätt till. Tsantali Naosssa Reserve är ett elegant, medelfylligt vin med mörka bär, balanserade tanniner och lång eftersmak.

Familjen Tsantali
Familjen Tsantali har gjort vin och ouzo sedan 1890-talet och äger vinareal i fem viktiga vinregioner i Grekland; Halkidiki, Mount Athos, Rapsani, Maronia och Naoussa. Producenten arbetar med visionen att bevara den grekiska vintraditionen, med fokus på de inhemska druvorna, och samtidigt inspirera och utbilda unga vinmakare i denna tradition. Idag är det den tredje och fjärde generationen av familjen Tsantali som för traditionen vidare. Man strävar efter att respektera vingårdens identitet, har kvalitet och hållbarhet i ständigt fokus samt den anrika historien i ryggen.

Vingården och vinframställning
Druvorna till Tsantali Naossa Reserve växer på den ursprungsskyddade vingården Naossa Vineyard i norra Grekland. Vinrankorna här är upp till 42 år gamla och växer i sandig lera med en underjord av kalksten. Vid skörd handplockas druvorna och de bästa väljs ut och kallmacereras, blandas och genomgår malolaktisk jäsning. Vinet lagras i 16 månader i huvudsak franska ekfat, och en liten andel amerikanska, och lagras ett drygt år på flaska.

100% Xinomavro
Tsantali Naossa Reserve görs till 100% av Greklands nationaldruva Xinomavro, som är en av de mest odlade i norra Grekland. Xinomavro ger viner med frisk syra, stadiga tanniner och röd frukt, (Xinomavro betyder också ”svart syra”). Xinomavro har likheter med druvor som nebbiolo och pinot noir.

Tsantali Naoussa Reserve 2013
Tsantali Naosssa Reserve 2013 är ett torrt, medelfylligt vin med inslag av körsbär och jordgubbar. Vinet har frisk syra, balanserade tanniner och lång eftersmak.

Pris: 100 kr
Artikelnummer: nr 2354
Alkohol: 13 %
Druvsorter: Xinomavro. Handplockade druvor
Ursprung: Naoussa, Makedonien, Grekland
Producent: Tsantali
Sortiment: Ordinarie sortiment, 38 butiker
Lansering: 1 september 2017

Ovan är ett pressmeddelande från Oenoforos AB / Carovin AB


 

 

jollfk4z7jcr2giaeeyk.jpg

Wente Vineyards grundades 1883 och är det äldsta familjeägda vineriet i USA. Idag drivs företaget av femte generationens vinmakare Karl D. Wente. Under tidigt 1900-tal arbetade familjen Wente med att selektera och prova olika europeiska chardonnay-kloner, för att hitta den bästa klonen.  Idag är så mycket som 80 % av alla Kaliforniens Chardonnay-vingårdar planterade med framgångsrika ”Wente-kloner”, som alla härstammar från familjen Wentes ägor.

Familjen Wentes vingårdar är uteslutande planterade med kloner som förfadern provade ut och de har även en mindre planering med Ernest Wentes utvalda originalplantor från 1920-talet. Morning Fog Chardonnay har fått sitt namn efter morgondimman som är ett vanligt fenomen i San Fransiscobukten. Dimman förs med vindarna inåt land där de når Livermore Valley.  Den svala dimman mildrar klimatet och skaparrätt förutsättningar för att producerar välbalanserad Chardonnay.

Wente Vinyards flaggskepp Morning Fog Chardonnay lanseras i beställningssortimentet 25 augusti.

Artikelnummer 74147

Pris 139 kr

50 % av vinet till Morning Fog Chardonnay har legat på amerikanska ekfat och resterande 50 % på ståltank. Eken ger försiktiga vaniljtoner och ger en mer krämig textur medan ståltanken bevarar druvornas naturliga, livfulla fruktighet. Vinet från ekfaten lagras även på sin jästfällning i fem månader, och genomgår kontinuerlig batonnage vilket ger vinet en exra komplexitet.

Morning Fog Chardonnay har krispiga toner av päron, melon, citrus och grönt äpple vilka balanserar fint mot lätt rostade vanilj- och ektoner. En bra kropp, ihärdig mineralitet och balanserad syra ger ett långt uppfriskande avslut.

Ovan är ett pressmeddelande från The Wine Collective


sfys0eeoquyxmiff4gvg.jpg

Hösten kommer med en exklusiv lansering av Hernö High Coast Terroir Gin 2017. Enbär, Rönnbär, Granskott, Rallarros och Humle är de karaktärsskapande ingredienser som sätter prägel på årets begränsade upplaga av Hernö High Coast Terroir Gin. Allt plockat för hand i den natur som omger Hernö destilleri. Ett sommarminne från Dala på flaska, helt enkelt.

Sommaren har bjudit på mycket gråväder. Men det bekommer inte de örter och växter som satt färg på landskapen kring Dala. Inte heller har det bekommit Yvonne Hillgren, Master Distiller Jon Hillgrens mamma. Hon har handplockat enbär, rönnbär, granskott, rallarros och humle ur naturens skafferi och valt ut de bästa exemplaren. Ingredienser som vi smaksatt Hernö High Coast Terroir Gin 2017 med.

”Just humlen hittade Yvonne på en ödegård i Billsta nära Dala, där den förvildats och växer ymnigt”, berättar Jon Hillgren, Master Distiller och vd på Hernö Gin.

Exklusiv provsmakning före lanseringen den 1 september.

En begränsad upplaga om 240 flaskor Hernö High Coast Terroir Gin 2017 lanseras på Systembolaget fredag den 1 september och finns i beställningssortimentet. Den som inte kan bärga sig till dess får bege sig till Skuleberget i Höga Kusten lördagen den 26 augusti. Där kommer ginet att finnas för provsmakning i Friluftsbyn under Hernö Gin Cocktail Awards 2017.

Alkoholvolym: Buteljerad vid 44,1%.

Lansering: Totalt 399 flaskor, varav 240 kommer att lanseras på Systembolaget den 1 september.

Ovan text är ett pressmeddelande från Hernö Gin


oyxqrnr8vru5ov6yynek.jpg

Den 1:a september lanseras Primator Oktoberfestive Lager för första gången i Sverige. Varunr 11985-01 till priset 18:90 kr, 500 ml och en alkoholhalt 5%.

Sedan 1872 då Primátor grundades har det fortsatt att vara ett lokalt bryggeri, beläget i staden Náchod i nordöstra Tjeckien. Idag är det ett av Tjeckiens mest högteknologiska bryggerier men Primátor värnar om sin traditionella tillverkning och har fortfarande öppna jäskar i källaren. Bryggeriet är mest känt för sin klassiska Böhmiska pilsner som man också har vunnit många utmärkelser med både i Tjeckien och internationellt. Men Petr Kalúza, master brewer, brygger även innovativa samt säsongsbetonade öl och det är första gången som Oktoberfestive Lager exporteras. Bryggeriet har även prisbelönta överjästa öl såsom Weizenbier, English Pale Ale, Stout och India Pale Ale, som vunnit många internationellt utmärkelser. Primátor betyder borgmästare.

En rund, fyllig och krispig lager med toner av honung, halm, bröd och Saazhumlen som ger den en snygg lätt beska i efterspelet. En välbalanserad och välbryggd öl som passar perfekt till grillat ljust kött, husmanskost eller korvar av god kvalité där sältan får ett bra sällskap av beskan. Eller varför inte bara njuta den källarsval som sällskapsdryck när ölsuget slår till.

Ovan text är ett pressmeddelande från Cask &  Moestue


pcbzqqwrcgmj6ku3hf4o-1.jpg

”Rikare och mer komplext än någonsin, kraftfullt och uttrycksfullt med bra syra, grattis alla vinkonsumenter!”

Så presenterar vinmakaren Adam Mason nya årgången 2017 av Mulderbosch Sauvignon Blanc som nu finns i Systembolagets beställningssortiment. Jubileumsvinet är för alla som älskar högklassig Sauvignon Blanc. Vinet fyller 25 år och redan de första rapporterna från Mulderbosch skvallrade om att något extra var på gång med årgång 2017. Svala nätter och lagom varma dagar utan extrem hetta gav druvorna högre smakkoncentration än normalt. Även regnet var perfekt doserat, små mängder gjorde att rankorna inte behövde stressas av torka och levererade friska och välmående druvor.

Mulderbosch Sauvignon Blanc jästes och lagrades ursprungligen på ståltank, men sedan några år tillbaka får ca en femtedel av vinet vila på sin jästfällning i neutrala, 500-liters franska ekfat -inspirerad av husets prestigeversion ”1000 Miles” som är till hundra procent fatlagrat. Resultatet är ett mer komplext vin som har hela den druvtypiska fräschören kvar. Mulderbosch Sauvignon Blanc 2017 är ett krispigt och komplext vin med inslag av krusbär, tropisk frukt och citrus, samt rik, avrundad textur och lång eftersmak.

Passar utmärkt till fisk, skaldjur, kyckling och getost.

Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment.

Nr 75391 Mulderbosch Sauvignon Blanc 2017, 109 kr

750 ml, alk 13,5%

Ovan text är ett pressmeddelande från VINUNIC

 


xuytcnbejqhekt7drf0m.jpg

Vinet är betecknat Erste Lage, den näst högsta av de tyska kvalitetsnivåerna, motsvarande Frankrikes Premier Cru. Det är en kvalitetsbeteckning för enskilda vingårdar som skapats av den tyska vinodlareorganisationen VDP.

– Bara de bästa och helt mogna druvorna i perfekt kondition kan ge ett stort vin. I vinkällaren kan vi bara verkställa den kvalitet som redan finns i druvorna, säger en ödmjuk Bernd Spritzer, vinmakare på Joseph Spreitzer.

Weingut Spreitzer grundades år 1641 och ligger i byn Oestrich i distriktet Rheingau. Idag drivs familjeegendomen av bröderna Andreas och Bernd som på ett drygt decennium fört egendomen från anonymitet till att bli en av distriktets mest välrenommerade producenter. Grunden för framgångarna är ett mycket noggrant arbete ute i vingårdarna och en skonsam behandling av musten i Spreitzers historiska välvda källare från 1743.

Fakta om vinet:
Spreitzer Mittelheimer Edelman Riesling trocken 2016
100% Riesling
Art.nr: 4649
750 ml, flaska
Pris: 199 kr
Lansering: 1 september 2017

Ovan text är ett pressmeddelande från Enjoy Wine & Spirits 


yrhddysddkmfiutfszed.jpgDillkokta kräftor, västerbottenpaj och frasig baguette – denna trio ställs fram på bordet på de flesta kräftkalas. Varför inte fylla på med en trio även i glasen?

TRIO Chardonnay är blandning av de tre franska druvorna Chardonnay, Pinot Blanc och Pinot Gris. Doften och smaken är citrusdominerad med inslag av vit persika och mineral samt en diskret ekfatston.

Med sin höga syra och friska och fruktiga stil är TRIO Chardonnay ett utmärkt alternativ till de salta kräftorna. Samtidigt har vinet tillräckligt mycket pondus för att svara upp mot en krämig västerbottenpaj eller smakrik kantarelltoast. De tropiska inslagen i doft och smak gör det också till en perfekt matchning till en kräftstjärtscocktail med mango eller physalis.

TRIO Chardonnay
Art.nr: 2196
Pris: 85 kr
Druvor: 87 % Chardonnay, 8 % Pinot Blanc, 5 % Pinot Grigio
Länk till Systembolaget

TRIO är beviset på att helheten är större än summan av de enskilda beståndsdelarna. Hemligheten bakom vinernas succé ligger i konsten att framhäva de bästa egenskaperna hos varje druva och samtidigt skapa harmoni mellan de tre olika druvsorterna. Vinerna är framställda i en modern stil där ekfatslagringen inte dominerar utan snarare fungerar som en krydda. Resultatet är fräscha viner med perfekt balans mellan frukt och fat.

Ovan text är ett pressmeddelande från VTC SWEDEN


khbzkvwwirpi6g2phgnc.jpgMaison Louis Jadot producerar viner som ständigt räknas bland toppskiktet i Bourgogne. Ofta handlar det om dyrbara sällsyntheter i små upplagor men nu kommer ett helt nytt, spännande och prisvänligt rödvin – Coteaux Bourguignons – i den enastående årgången 2015.

Jadot tillverkar vin under mer än 150 olika etiketter och hör till storheterna i Bourgogne. Många av vinerna görs i extremt små upplagor, ibland endast några hundratal flaskor och priserna på de eftersökta rariteterna blir därefter.Men hantverksskickligheten är lika imponerande när det kommer till viner i lite större upplaga.

Nyheten Coteaux Bourguignons ger alla möjligheten att få prova på upplevelsen av Bourgogne till ett pris som är bråkdelen av vad det brukar kosta – och dessutom i den lysande årgången 2015.

Experterna jämför redan årgången med 2005 som anses vara en av de bästa under senare tid. Idealiska väderförhållanden hela vägen fram till skörd gav små druvor med tjocka skal, fyllda med koncentration och mogna tanniner.

Coteaux Bourguignons är en appellation som skapades 2011 och omfattar hela Bourgogne, från Chablis i norr till Beaujolais i söder. Louis Jadots röda Coteaux Bourguignons är ett helt nyskapat vin av druvor från utvalda vingårdslägen som perfekt speglar karaktären av de två druvor som ingår

i vinet. Bourgognes stora rödvinsdruva Pinot Noir har förstås huvudrollen och samspelar harmoniskt med Gamay som får allt större uppmärksamhet i takt med att vinerna från Beaujolais nått allt högre kvalitetsnivåer. I premiärårgången 2015 bjuder de tillsammans generöst på den genuina smaken av Bourgogne. Coteaux Bourgignons är ett ungt och livligt vin fyllt med smaker av mogna röda bär, avrundade tanniner och en fin, uppfriskande syra. Vinet är färdigt att dricka nu och något år framåt. Servera det gärna lite svalt till grillat kött eller pasta.

Louis Jadot Coteaux Bourguignons 2015 lanseras i Systembolagets beställningssortiment den 23 augusti.

Nr 79047 Louis Jadot Coteaux Bourguignons 2015, 119 kr

750 ml, alk 13%

Ovan text är ett pressmeddelande från VINUNIC

 


zwkcyulpyqyugytld2qe.jpgDen 1 september lanserar Enjoy Wine & Spirits Selvabianca Salice Salentino Fiano, ett vitt vin från samma ursprung som det röda succévinet Selvarossa Salice Salentino. Producerat av det framgångsrika vinkooperativet Cantine Due Palme. Detta är ett av Apuliens högsta kvalitetsursprung och det första vita Salice Salentino i ordinarie sortimentet på Systembolaget.

Selvarossa Salice Salentino är sedan ett decennium ett av Systembolagets bäst säljande röda viner på flaska. ­

– Med den erkände vinmakaren Riccardo Cottarellas försorg har kvaliteten på Cantine Due Palmes vita viner höjts rejält. Nu ser vi resultatet på detta och dessutom till ett makalöst attraktivt konsumentpris som är unikt för ursprunget Salice Salentino, säger Wilhelm Schultz, Partner på Enjoy Wine & Spirits.

Cantine Due Palme, är ett kooperativ som grundades 1989 i Cellino San Marco, i provinsen Brindisi i den övre delen av Salento.

Angelo Maci, vinmakare och vd på Cantine Due Palme skapade kooperativet med 1000 vinodlande medlemmar och lade grunden för Due Palmes kvalitetssträvan, i en region där stolta traditioner och starka viljor är en utmaning i sig. Angelo har lyckats och han själv liksom vinerna har flerfaldigt hyllats. Inte minst för sin enträgna satsning på de lokala ursprungen, framförallt Salice Salentino i en tid och område där vinets modeinfluenser har styrt hårt mot druvangivna viner, exempelvis Primitivo.

– Min ambition är att öka kännedomen om Apuliens viner och speciellt Salice Salentino, det hoppas jag uppnå genom en för ursprunget traditionell druva för vita viner, Fiano, säger Angelo Maci, vd för Cantine Due Palme.

Fakta om vinet
Selvabianca Salice Salentino Fiano 2016
85% Fiano, 15% Chardonnay
Art.nr: 2396
750 ml flaska
Pris: 65 kr
Lansering: 1 september 2017

Om Salice Salentino
Salice Salentino är ett geografiskt ursprung med Italiens högsta kvalitetsbenämning DOP, vilket omfattar både vitt och rött vin i Apulien. Vinodlingarna är inbäddade i en triangel som omfattar provinserna Brindisi, Taranto och Lecce, i hjärtat av Salento i södra Italien.

Om Cantine Due Palme
1989 grundade Angelo Maci vingårdkooperativet Cantine Due Palme i Cellino San Marco i provinsen Brindisi. Angelo var den tredje generationen i en familj av vinodlare, och från 90-talet fram till idag har kooperativet vuxit med fyra hörnstenar som utgångspunkt; tillväxt, utveckling, teknik och hållbar produktion. De 1000 vingårdarna som är medlemmar sträcker sig över 2500 hektar i en triangel av mark och går in i provinserna Brindisi, Taranto och Lecce vilket är hjärtat av Salento. Cantine Due Palme är idag Apuliens största samt ledande vinkooperativ.

Cantine Due Palmes vingårdar består främst av blå druvor och då huvudsakligen de lokala druvsorterna Negroamaro, Malvasia Nera, Susumaniello och Primitivo. Vinerna präglas av regionens jord- och klimatförhållanden men även av vinmakaren Angelo Macis passion för sin produkt. Producentens toppvin, Selvarossa Riserva, anses vara ett av Italiens bästa röda viner och år 2009 utsågs Cantine Due Palme till årets bästa vinhus.

Ovan text är ett pressmeddelande från Enjoy Wine & Spirits 

 

pakayzcq0bpnkg4igtqb.jpg

För sjunde året i rad bjuder Winefinder in till Sveriges största provning av Bordeauxviner. Den här gången med den aktuella primörårgången 2016 och äldre referensviner.

– Förra året var vårt mest lyckad event hittills och i år hoppas vi kunna göra det ännu bättre. Fler viner, fler slott och dessutom med en årgång som många jämför med de bästa någonsin, säger WInefinders VD Alex Tengvall.

Torsdagen den 7 september samlas ett drygt 40-tal av de bästa egendomarna i Bordeaux på Restaurang Solliden på Skansen i Stockholm. Varje slott presenterar sin senaste årgång – primörårgången 2016 – samt minst en äldre årgång. Som vanligt inleds kvällen med en bransch- och journalistprovning följt av en provning som är öppen för alla som köpt biljett.

– Det som är extra kul i år är att Bordeaux har två riktigt bra årgångar efter varandra. Det var uppenbart när vi var nere och provade i april att årgång 2016 är något alldeles extra – det finns ett liv och en nerv i vinerna som vi inte känt på länge. Det ska bli otroligt intressant att prova dem igen, säger Magnus Ericsson från Winefinders Wine Team.

Provningen pågår mellan 16 och 19.30. Journalister, vinskribenter och sommelierer kommer att kunna prova vinerna preliminärt från klockan 15.

Så se till att spara datumet i din kalender så att du inte missar möjligheten att få en unik bild av Bordeaux 2016.

Du kan redan nu anmäla ditt intresse genom att maila till Magnus Ericsson! 

Ovan text är ett pressmeddelande från Winefinder


tw8hbfocuez5u4vr88ie.jpg

Följande är ett pressmeddelande från The Wine Agency

Världskände vinmakaren François Lurton är född och uppvuxen i klassiska, franska vindistriktet Bordeaux. Därifrån kommer också hans goda Villa Garros Sauvignon Bordeaux som nu får en ny design i samband med årgångsbytet. Perfekt till fisk, skaldjur, vegetarisk mat och lättare ostar!

François Lurton gör vin i Chile, Argentina, Spanien och Frankrike. Varmt om hjärtat ligger hans barndoms Bordeaux och bland druvorna är favoriten aromatiska Sauvignon Blanc. Även om han har stora framgångar med sina röda viner är det de vita, med storsäljaren Les Fumées Blanches i spetsen, som gjort honom internationellt berömd.

Klassisk vit Bordeaux har blivit allt populärare den senaste tiden. Det är ett vin där Sauvignon Blanc normalt får sällskap av druvan Sémillon. I Lurtons moderna version spelar Sauvignon Blanc solo och visar upp hela sitt register med friska, fruktiga och aromatiska toner.

“Vi ser en ökad efterfrågan på klassisk vit Bordeaux och i samband med årgångsbytet på Villa Garros Sauvignon Bordeaux väljer vi därför att förnya designen och lyfta ursprunget på ett tydligare sätt”, säger Kajsa Ekman, produktchef för François Lurton.

Villa Garros Sauvignon Bordeaux i nya, fräscha årgången 2016 är ett friskt och aromatiskt vin med en doft som är karaktäristisk för druvan med toner av krusbär, svart vinbärsblad och nässlor. Smaken är torr, mycket frisk och fruktig med inslag av krusbär, citrusskal och gröna äpplen.

Villa Garros Sauvignon Bordeaux är perfekt som en sval aperitif och mycket användbar till sommarens goda mat. Prova gärna till grillad fisk och skaldjur, vegetarisk mat eller paj med getost!

Nr 4184, Villa Garros Sauvignon Bordeaux 2016, 75 cl, 99 kr


ilmee1cupkkq0kyqkamr.jpg

14 Augusti var de internationella rosdagen och detta vin var väl ett ganska passande vin för dagen. Men det funkar precis lika bra vilken dag som helst!

Följande är ett pressmeddelande från VCT Sweden

Från knastertorrt till saftigt sött, från ljust laxrosa till nästan rött. Rosévin kommer i alla stilar och, utöver att vara en somrig sällskapsdryck, är det också en utmärkt måltidsdryck till lättare rätter av kyckling eller skaldjur. Fira dagen med ett glas chilensk ekorosé, som finns på både flaska och box.

”Helt klart ett av de trevligaste roséviner som är upptappade på box i sommar.” /Aftonbladet Härligt Hemma 2017-07-22

Adobe Rosé har en fräsch, fruktig doft av smultron och lime. Smaken är torr och frisk med inslag av röda vinbär, grapefrukt och en liten örtighet. Passar perfekt som aperitif, till matigare sallader samt till skaldjur. Prova gärna till en klassisk räksmörgås.

Adobe Rosé
Art.nr: 6357 (flaska), 6542 (BiB)
Pris: 79 kr – 75 cl flaska, 219 kr – 300 cl BiB
Druvor: 40 % Syrah, 40 % Cabernet Sauvignon, 20 % Merlot
Ursprung: Rapel Valley


oqy025bkr2mmin6gukqq.jpg

Följande är ett pressmeddelande från TOMP Beer, Wine & Spirits

Det skotska succébryggeriet Innis & Gunn släpper sin första alkoholfria öl. Ölen har anpassats efter kräsna svenska ölälskares smaklökar då Sverige är Innis & Gunn´s tredje största exportmarknad. Innis & None levererar massor av humlekaraktär och smak trots avsaknaden av smakbäraren alkohol, något som i sig var en väldigt viktig och en inte helt enkel utmaning för Sverigekändisen och bryggmästaren Dougal Sharp. Ölen släpps initialt på ICA och kommer senare under hösten även att lanseras på Systembolaget.

Den smått legendariska bryggmästaren Dougal Gunn Sharp som främst gjort sig känd för sina ekfatslagrade och omåttligt populära, smakrika och ofta väldigt alkholstarka Ales har kämpat länge med receptet.

Målet har varit ambitiöst, att skapa en alkoholfri Pale Ale med massor av smak och karaktär trots att den saknar den annars så viktiga och smakbäraren – alkohol.

– Jag älskar öl och har därför haft svårt att förlika mig med tanken att släppa en alkoholfri Innis & Gunn om den inte levererar fullt ut i smak och karaktär! Nu tycker jag att vi har lyckats hitta den rätta stilen.

– Vi har totalt använt 6 olika humlesorter och rakt igenom naturliga råvaror.

– Jag är extremt nöjd med resultatet och hoppas att alla kräsna ölälskare i det fantastiska öl-landet Sverige håller med om att detta är ett riktigt bra alternativ OM man önskar dricka öl utan alkohol, berättar bryggmästaren på Innis & Gunn Dougal Sharp.

Vidare blir detta den första hantverksproducerade alkoholfria ölen som släpps på formatet burk.

– Vi valde burk då detta är ett mer miljövänligt alternativ plus att burkformatet bäst lämpade sig för att bevara just detta öls karaktär hela vägen. Det kan visa sig vara vara ett vågat val då vissa föredrar flaska men för mig var det solklart att det skulle bli burk. Burk ligger i tiden, dessutom blev Innis & None riktigt snygg tycker jag, förklarar Dougal Sharp.

Å namnet Innis & None där han tagit bort sitt eget mellannamn i varumärket Innis & Gunn?

– Det är klart att det sved lite att ta bort mitt eget mellannamn Gunn men samtidigt gillar jag verkligen namnet!

– NONE symboliserar både att ölen är alkoholfri samt att de flesta trodde att mina odds var i princip ”NONE” när jag sa att jag bestämt mig för att skapa en alkoholfri öl som smakar som ”riktig” öl. Så det fick bli så här helt enkelt. Jag älskar öl och då får inte mitt lilla ego stå i vägen för ett riktigt bra namn, avslutar Dougal Sharp och skrattar!

Fakta:

ICA släpper Innis & None den 7 september.

Lansering på Systembolaget sker den 1 december.

Förpackning: burk 330 ml.

Om Innis & Gunn

Historien om Innis & Gunn startade 2002. En världsledande whiskyproducent ville göra en whisky med smak av ale och bryggmästare Dougal Sharp får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale och lagra den på ekfat. Tanken är att alen ska skänka faten karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagringen. Whiskyn lanseras och blir snabbt en succé. Flera månader senare och massvis med bortkastad ale senare får Dougal Sharp höra att de anställda fyller flaskor med ölet som tidigare slängts bort. Arbetarna hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet var fantastiskt. I augusti 2003 lanserades Innis & Gunn Oak Aged Beer.

Innis & Gunn har sedan 2003 vunnit en mängd utmärkelser för sitt unika utbud av ekfatslagrad öl. Innis & Gunn finns i över 20 länder och är den näst största leverantören av fatöl inom brittisk export, den mest importerade av ale-varumärket i Sverige. Företaget har 50 anställda och har varit känt för sitt bidrag till industrin genom att vinna IGD Outstanding Small Business of the Year Award 2013 och fått två utmärkelser i Queen´s Awards för företag inom internationell handel. I år kommer företagets prisbelönta bar- och restaurangkoncept The Beer Kitchen lanseras över hela Storbritannien.

%d bloggare gillar detta: