Tester av Julostar

Om produkten: Det goda resultatet av flera års utvecklingsarbete finns i denna försändelse – Kvibille Ösarps cheddar! Alla Kvibilles produkter är ystade på mjölk från halländska gårdar. Gårdarna ligger inom en radie av 5 mil från mejeriet. Ett mejeri där det har producerats cheddarost i 90 år.

Det som är unikt med Ösarps cheddar, är att vi särhåller mjölken från en gård, Ösarps gård, och ystar den på enbart den mjölken. Den har även en egen kultur som ger en unik smak. Ösarps gård ligger ca 4 mil från Kvibille mejeri. Lagringstiden för osten är ca 8 mån.

Ösarps cheddar är en annorlunda cheddar.
Med en djup, lite brödig, smak sticker Ösarps cheddar ut från våra andra ostar. Den har en tydlig eftersmak av rostad kastanj och knäck till skillnad från vår original cheddar som har en mer fruktig ton med betydande sälta, syrlighet och metalliska brända toner.

Kvibille mejeri är ensamma i Sverige om att tillverka ädelost och cheddar. Mejeriet grundades 1916 och började tillverka cheddar 1928 och Ädel 1932. Sedan dess används samma hantverksmässiga tillverkningsmetod och recept. Alla hårdostar från Kvibille är vällagrade och bjuder på stora smakupplevelser. Xperhotelsandtable är därför extra glada över att kunna rekommendera och fått prova denna Cheddar från den anrika Kvibille!

Följande omdöme får Osten av Xperhoteslandtable testgrupp. xper

Omdöme: Ja vad vore julen utan denna härliga cheddar ost. Man märker att Ösarps Cheddar, den är gjord med fint hantverk. Smaken är tydlig cheddar och allt finns där. Den har en rund hög smak som är ytterst välbalanserad. Det ligger en uns nötighet över osten och den faller fint i smakerna i munnen. Vi noterar att den har något juligt över sig och kommer fram till att den smakar lite knäck i eftersmaken. Osten är torr men ändå fast och den känns mer än en vanlig cheddar, det slår oss hela tiden. Osten serveras med fördel då den stått framme en stund. Smakerna från ostens spektra träder fram mer i rumstempererad miljö. Denna Ösarps Cheddar gör att julbordet blir komplett och är du en ostälskare, då är detta osten som du bara måste pröva. Vi har provat Ösarps Cheddar på tre olika sätt. Vi valde äta den via att skiva och njuta ostskivor. Funkar perfekt, Vi valde att lägg osten på ett hårdbröd vilket var himmelsk gott. Vi valde även att smälta osten över en hemmagjorda hamburgare., och de blev succé för våra smaklökar. Vi rekommenderar att prova dig fram med den ost. Osten överraskar hela tiden. Något som vi märket också är att osten blir bara godare och godare dessto längre vi åt.. Denna ost är otroligt fin och bra..rekommenderas varmt och som sagt….Ett MÅSTE på årets julbord!IMG_E2108.jpg

IMG_E2112.jpg

IMG_E2139.jpg IMG_E2140.jpg

IMG_E2137.jpg

 

unnamed-1.jpg

Läs mer om produkten : https://www.arla.se/produkter/kvibille/

Vår testgrupp består av:  5 barn ( ålder -4-11 år ) och vuxna 7 stycken (åldrar 28-65 år)  Barnen testar inte kaffe, alkohol eller energidyck.


Julen och ost är en kombination som vi på Xperhoteslandtable tycker är helt fantastiskt. Just vid jul är det extra spännande att gå vid ostdiskarna i affärerna för det dyker nästa alltid upp spännande nyheter som man alltid ska prova enligt oss. Det om är roligt med julen är också att nu kan man på julbordet plocka in självklara val och även sina favorit. På julbordet blir liksom inget fel.

Xperhotelsandtable har provat några olika lagrade ostar från Allerum och här är lite tips och omdöme på de olika sorterna. Låt dig inspireras och plocka fritt i hop en fantastisk ostbricka eller ostkombination till julbordet!

Allerum Präst 18 mån SB stående.jpgOmdöme: Denna Allerum ost med namnet Präst har en tydlig smak av en vällagrad ost. Den har en hög smaknivå och har en något starkare smak, utan att den känns för stark. Vi slås av att osten är trots dess lagring på 18 månader rund och krämig i sin konsistens och går bra att göra fina ostskivor. Vi rekommenderar att prova denna ost på en gratäng för att öka upp smakbalansen i rätten.

Allerum Präst XO stående.jpgOmdöme: Här kommer en riktigt fin ost. Rund fin tydlig smak och denna XO är helt fantastisk i sin smakkarraktär. Vi anser att osten är så fin och god att man gör nog inte lägga den på en smörgås utan njut den göra som en plock ost. Men självklart går den bra att skiva upp som pålägg. Men den är så fin och har en fantastisk smak som är hög och bredd. Du som gillar lagrade ostar och den karaktären man kan uppnå med lång lagring kommer uppskatta denna ost som är stark och fin.

Allerum Präst 12 mån Ekologisk SB sida.jpg

Omdöme: Här följer att spännande alternativ för dig som för förtjust i Präst ostens karaktär men vill ha en något mildare och ej så lagrad ost. Denna är endast lagrad 12 månader och även ekologisk. Den har fast och fin och väldigt trevlig att konsumera. Den är fyllig i sin smak och efterlämnar i eftersmaken en liten nötighet tycker vi.

Allerum Herrgård 18 mån SB sida.jpg

Omdöme: Detta enligt oss är en klassisk Herrgårds ost i sin smak. Den har precis de där som man söker i en Herggårds ost. Den ger en bra krämigt. Den är lagom lagrad och den är inte för pikant i sin smak. Denna ost är också en ost som passar till ostbrickan, till kexen. Vi föreslår att du provar att riva osten över exempelvis gratängen, varför inte Janssons Frestelsen?…vi tror att det kan bli en riktig höjdare i jul.

Allerum Herrgård 12 mån Ekologisk SB stående.jpg

Omdöme: Vi tror att om du upplever att den 18 månaders osten av Herrgård är något för stark för dig så tror vi att denna är ett alternativ. Den är ganska mild och enormt krämig. Vi tror att du kommer gilla denna utifrån en ost som är ganska ”vardaglig” barnen i vår testgrupp gillade denna ost väldigt mycket.

Allerum Greve 12 mån Ekologisk SB sida.jpgOmdöme: Söker du efter en ost som är lite kraftigare i sin smak, men ändå inte för ”stickig” men som har lite mer karaktär då tror vi att du skulle gilla denna ost. Den är rund och fin i smaken den skvallrar om en viss lagrad ton och den är tydlig med ostsmaken. Denna ost är en ost som passar både till ostbrickan, gratängen eller som att njutas precis som den är….

Allerum Greve 18 mån SB stående.jpg

Omdöme:  Våga de där lilla extra utan att ta i för mycket. Så anser vi om denna ost. Den är starkare. Man känner helt klart att den är lagrad sina 18 månader. Prova denna till kexen. Vi gjorde de och anser att denna verkligen kommer till sin rätt med kex och ost. Denna bör verkligen ha en plats på julbordet i år. Vi gillar att de ligger en viss nötighet i smaken och tydlig krämig och len!

 

 

 

 

 

Läs gärna mer och fin massor av bra och inspirerande information på http://allerum.com

Vår testgrupp består av:  5 barn ( ålder -4-11 år ) och vuxna 7 stycken (åldrar 28-65 år) Barnen testar INTE kaffe, energidryck eller alkohol!

%d bloggare gillar detta: