Tester av glögg

När julstämningen är total

Xperhotelsandtable har fått den fantastiska förmånen att avsmaka Skånska Spritfabrikens Sten Mattsons Äppelglögg och såhär blev vår testgrupps omdöme till drycken:

IMG_E3166.jpg

Omdöme: Detta är verkligen ett genuint hantverk med alla kryss i kryssade! Denna Äppelglögg har fina klara och rena toner från julens alla kryddor. Här bjuds du på en genomgående kanelton som har högsmak av mogna varma äpplen. Eftersmaken är rund och mjuk och här återfinns kardemumma som tonas ned av kanel och mjukas upp med en fin och tydlig vanilj. Drycken har genomgående friskhet och är verkligen en glögg som bör provas. Denna är så trevlig i sin karaktär att vi tror att den passar faktiskt året runt och kommer uppskattas!. Men såklart, man avnjuter den med fördel vid juletid. Men varför inte prova några droppar vid midsommar, den är verkligen fantastisk

IMG_E3167.jpg

IMG_E3168.jpg

6116927.jpg

Xperhotelsandtable tilldelar Äppelglögg 10X av 10 möjliga X!

Nyfiken på fler härliga drycker? Ta en titt på http://spritfabriken.com


I år har gastronomen och kulturhistorikern Edward Blom tagit fram en glögg tillsammans med den anrika glöggtillverkaren Saturnus, tillika Sveriges äldsta glöggproducent. Med kraftig smak av rödvin, torkad frukt, klassiska kryddor och prima konjak introduceras nu ”Edward Bloms maffiga och mysiga glögg”.

Edward Bloms glöggrecept är framtaget i familjeföretaget Saturnus glöggfabrik, där man har tillverkat glögg sedan 1893. Glöggen lanseras den 24 oktober, två månader innan julafton och i god tid för att fira första advent och Glöggens dag som firas den 1 december.

  • Jag har enormt starka åsikter om hur glögg ska smaka. Klassisk svensk glögg tycker jag alltid ska bestå av vin, sprit och kryddor. Riktig glögg måste innehålla sprit för att kunna brinna. I detta fall har vi valt att spetsa min glögg med en prima konjak. Det förstärker eldigheten och maffigheten i det hela. Rödvinet måste vara av god kvalitet. Därför har jag, tillsammans med Saturnus, varit oerhört noga med att ha ett bra rödvin i botten, säger Edward Blom.

Det känns såklart extra speciellt och roligt att Xperhotelsandtable har fått möjligheten att prova denna glögg och resultatet, ja varse god och läs…..

Xperhotelsandtable rekommenderar denna glögg för att den är något ur över de vanliga på många sätt. Precis som Edward själv är den stark sin karaktär. Lika härliga glad och generös som Edward är, lika kraftig och intensiv är glöggen i sin smak av det klassiska julkryddornas mustighet. Glöggen har en fin sötma och en fin rund och rustik smak av prima konjak. Det är svårt att nästan beskriva denna glögg som bjuder i ett glass på precis allt som julen erbjuder. Du träffar doften av kardemumma, ingefära, nejlika och pomerans när glöggen värms. Slutligen, en fenomenal glögg. Den är intensiv i sin karaktär och lämnar absolut ingen oberörd.

IMG_E2416.jpg

– För att spegla Edward Bloms färgstarka person har vi tagit fasta på Edwards signum, flugan, och har använt hans härliga och smakfulla språk. Designen är framtagen tillsammans med Food & Friends och vi är mycket nöjda med resultatet, säger Louise Ahlander, produktchef på Saturnus. Hon avslutar: – Vi tycker att glöggen känns både maffig och mysig. Precis som Edward själv!

IMG_E2417.jpg  IMG_E2420.jpg

Av 10X får Edward Blom Glögg av oss på Xperhotelsandtable  10x

Vår testgrupp består av:  5 barn ( ålder -4-11 år ) och vuxna 7 stycken (åldrar 28-65 år)  Barnen testar inte kaffe, alkohol eller energidyck.


 

Om Tegnér & Son: 2011 inleddes samarbetet under prestigemärket Tegnér & Son mellan vinhandlare Christer Tegnér och söner samt Galatea. Tegnér & Son är Sveriges äldsta aktiva vinhandlarfamilj med en obruten verksamhet ända sedan år 1880. Tillsammans med Galatea fortsätter kontinuiteten i form av nya vin- och spritskapelser med inriktning på svensk tradition i modern tappning.

Följande omdöme får produkterna från TEGNÉR & SON

Ekologisk Lättvinsglögg är Tegnér & Sons efterlängtade alternativ för dagligvaruhandeln. Den görs på italienskt ekologiskt vin av druvorna Sangiovese och Montepulciano som reducerats i alkohol, och bygger sedan på samma smakrika kryddblandning som den traditionella vin- och starkvinsglöggen, utan tillsatser av färg- eller konserveringsmedel.

 

Omdöme: En härlig traditionell glögg med inslag av trevlig fruktighet med höga smaker av pomerans och kardemumma. Smaken avslutas med en rundare kryddnejlika ton. Glöggen ger en fin sötma och är trevlig att njuta innan julmaten. Vi värmde glöggen till 56 grader, Vilket vi tycker att glöggens smaker kom fram bäst i den temperaturen.IMG_E2352.jpg

Av 10X får denna Ekologisk Lättvinsglögg  av oss på Xperhotelsandtable  9x


Tegnér & Sons anfader var vin- och sprithandlaren Esaias Tegnér som skapade och sålde sin egen glögg redan under 1800-talet. När den första nya blandningen från Tegnér & Son lanserades 2011 var det naturligt att hedra hans namn. Esaias recept blandas på fruktiga ekologiska viner från Italien som kryddas med bland annat kanel, kryddnejlika och ingefära.

Omdöme: En välbalanserad vinglögg med en fantastisk smak av julen. Du kommer bjudas in till smaker som ligger högt av varma körsbär med rund ton av kanel. Doften har högatoner av kryddnejlika. Denna vinglögg rekommenderas varmt då den har en fin sötma utan att bli för söt. Den ger en touch av ingefäran som ligger i bakgrunden och smyger på ett fint sätt. Hela denna vinglögg är mycket fint balanserad i smaker och som sagt, Har en fantastisk doft som verkligen sprider den rätta julkänslan. IMG_E2353.jpg

Av 10X får denna Vinlögg  av oss på Xperhotelsandtable  10x


Tegnér & Son Wilckens Fat är gjord till minne av vinhandlaren Esaias Adolf Tegnérs första kompanjon. Wilcken var med och startade verksamheten på 1880-talet och fick en glöggblandning uppkallad efter sig, som i år återskapas i en smakrik och kryddig starkvinsglögg gjord på fylligt, ekologiskt rödvin från Italien.

Omdöme:  Denna starkvinsglögg har en kraftfull smak. Den är verkligen inget man stoppar under stolen. Fantastisk styrka i smakerna som är höga av julkryddor och bär en doft som påminner gammaldags jul från förr i tiden. Vinet är fruktigt med en tydligen sötma i eftersmaken. Vi valde att värma upp denna glögg till 75 grader. Fantastisk resultat. Vi rekommenderar att värma denna glögg för smakerna framträder verkligen då glöggen är varm. IMG_E2354.jpg

Av 10X får denna Starkvinslögg  av oss på Xperhotelsandtable  10x


Tegnér & Son Alkoholfri Ekologisk Glögg hyllar Esaias Adolf Tegnér och den glögg han började blanda på 1880-talet. Fem generationer senare av obruten vinhandel inom familjen presenteras här en högkvalitetsglögg på italienskt ekologiskt vin av druvorna Sangiovese och Montepulciano, med en dos julkryddor och varsamt avlägsnad alkohol.

Omdöme: Här var en favorit hos oss i testgruppen. Denna glögg var väldigt fruktig och hade fina toner av julkryddor så som kardemumma och klara inslag av körsbär kunde man känna. Glöggen värmdes till 80 grader och blev fantastisk. Vi valde att äta lite choklad till ( 80 %-ig) och chokladen lyfte verkligen glöggen, så choklad till denna glögg är vårt tips!IMG_E2355.jpg

Av 10X får denna alkoholfria Glögg av oss på Xperhotelsandtable  10x

Vår testgrupp består av:  5 barn ( ålder -4-11 år ) och vuxna 7 stycken (åldrar 28-65 år)  Barnen testar inte kaffe, alkohol eller energidyck.


 

Dufvenkrooks Glögg bland de största på smaksatt glögg! Dufvenkrooks startade år 1998 med en mindre söt och mer exklusiv glögg som ville utmana den svenska glöggmarknaden. Idag är Dufvenkrooks bland de största helt svenskägda glöggvarumärket med produktion i Sverige. Dufvenkrooks Glögg är gjord med kärlek till glöggens historia och har även en fot i framtiden. Dufvenkrooks Glögg innehåller enbart de bästa råvarorna och väl utvalda kvalitetsviner.

Följande omdöme får produkterna från Dufvenkrooks

Dufvenkrooks Original Glögg

Omdöme: Här är en glögg som har en väldigt traditionell smak med välbalanserad sötma vilket ger glöggen dess karaktär. Glöggen har en kryddig ton och eftersmaken skvallrar om cognac och ingefära. Glöggen har en rund ton i sitt avslut vilket gör att den upplevs frisk och väldigt fint nyanserad i smaken, trots att den har en kraftig styrka som ligger i det djupa smakerna i drycken. Glöggen är lätt och fin att förtära och verkligen julig på bästa sätt!

IMG_2190.jpg

Av 10X får av Dufvenkrooks Original Glögg  oss på Xperhotelsandtable 9x


Dufvenkrooks , Nyhet, Äpple & Granskott, vit ekologisk glögg

Omdöme:  En glögg som är fin och bra ur många aspekter. Spännande är kombinationen av äpple och granskott vilket faktiskt blir en succé i smak. Otroligt fin syra i glöggen och ”touch” av granskott kommer i eftersmaken och träder fram tydligt!. Du finner även en sötsmak av äpplen och denna vita glögg som också är ekologisk är verkligen en riktigt fin glögg i adventstider. Tips värm den till 50 grader då smaker den som bäst och granskottssmaken träder fram rättvist enligt oss!

IMG_2191.jpg

Av 10X får av Dufvenkrooks , Nyhet, Äpple & Granskott, vit ekologiskt glögg

oss på Xperhotelsandtable 10x


 

Dufvenkrooks, Julspecial

Omdöme: Detta är något som är utöver de vanliga men otroligt god dryck. Här  bjuds du på en kryddad juldryck som har tydliga smaker av Skotsk Singel Malt Whisky. Doften är fantastisk. De doftar glögg med en ”touch” av Whisky. Smaken är hög på många sätt. Det smakar glögg och den rundas av med den karakteristiska  whisky smak. Väldigt nyanserad och fin. Bra balans i drycken och ett riktigt fint val till ostarna på julbordet tror vi. Vi provade även att dricka den varm och sedan värmde vi upp den till 75 grader. Vi rekommenderar att avnjuta drycken till fördel uppvärmd!

IMG_2189.jpg

Av 10X får av Dufvenkrooks, Julspecial oss på Xperhotelsandtable 10x


 

Dufvenkrooks, Prestige

Omdöme: Här är en glögg för dig som gillar glöggens grundsmak med gillar tänket att arbeta vidare smaksensationerna till något unik och gott. Denna glögg är av en starkare karaktär. Du bjud på en rund smak i eftersmaken av pommerans och de ligger verkligen en stor ton av ingefära i eftersmaken. Glöggen är traditionell i smaken i sin grund med du kommer känna och dofta en tydlig doft och smak av cognac. Den här glöggen är oerhört fin och välbalanserad i sina smaker och passar de som verkligen uppskattar en fin glögg…

IMG_2193.jpg

Av 10X får av Dufvenkrooks, Prestige oss på Xperhotelsandtable 9x

Produkterna kommer från www.dufvenkrooks.se

Vår testgrupp består av:  5 barn ( ålder -4-11 år ) och vuxna 7 stycken (åldrar 28-65 år)  Barnen testar inte kaffe, alkohol eller energidyck.


 

IMG_1884.jpg

Nu stundar de där härliga helgerna med adventsljus, mysiga stunder i hemmet som doftar härlig glögg. Varför inte testa lite nyheter i år och prova dig igenom årets härliga nyheter tillsammans med Xperhoteslandtables testgrupp!!

En glöggnyhet för i år är denna goding från Saturnus med smak av Choklad & Hjortron.

Varje år lanserar familjeföretaget Saturnus nya glöggsorter med både innovativa och mer traditionella smaker, med och utan alkohol. Årets stora smaksatta nyhet är framtagen i samarbete med Åre Chokladfabrik, som tillverkat handgjorda chokladpraliner sedan 1991. Dessutom har Saturnus satsat hårt på att utöka sitt ekologiska sortiment.

Följande omdöme från Glöggen av Xperhoteslandtable testgrupp.

Omdöme:  Denna glögg hade precis allt. Den hade höga smaker av choklad och en fin rund ton av hjortron. Glöggen bjöd på en hög fruktighet och tonen av choklad märkes direkt. Det härliga med glöggen är att den runda fina lyxiga smaken av hjortron ligger kvar i munnen och höjer upp känslan av fruktigheten från chokladen. Glöggen är ett fantastiskt alternativ i advent och juletid. En favorit hos barn som vuxen med tanke på den briljanta smakkombinationen.

IMG_1885.jpg

Av 10X får Saturnus Choklad och Hjortonglögg av oss på Xperhotelsandtable 10x FULLPOTT!

Vår testgrupp består av:  5 barn ( ålder -4-11 år ) och vuxna 7 stycken (åldrar 28-65 år) 


 

 

%d bloggare gillar detta: