PÅGÅNG & SENASTE NYTT

mbcfg9kazzisi9cgupmq.jpg

Must-SM blev en succé i fjol. En av fjolårets vinnare, Kiviks Musteri, är redan anmälda till Must-SM 2018. Arrangören Svenska Musterier och deltagarna vill lyfta musten som hantverk och in i matvärldens finrum.

Sveriges första Must-SM blev en succé i fjol och mästerskapet kommer att hållas även 2018. Tjugo av landets främsta musterier deltog med sammanlagt 73 olika bidrag. Juryn bestod av välrenommerade smak- och vinkännare som bl.a Mischa Billing, sommelier och lektor i måltidskunskap och Jan Hedh ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.

Bakom arrangemanget står Svenska Musterier, en ideell sammanslutning av musterier och mustaktörer som vill lyfta musterinäringen och uppmärksamma det hantverk musten är. Matvärlden har på senare tid välkomnat äppelmust in i finrummen med dess spektrum av smaker och förmåga att komplettera en måltid på samma sätt som vin och öl. Yttersta beviset är Nobelmiddagen, där det i år serverades svensk äppelmust som alkoholfritt alternativ!

–En måltid ska alltid vara den samlade smakupplevelsen av mat och dryck i samklang. Det kan man få även av alkoholfria alternativ som en noga utvald äppelmust, säger Mikael Adolfsson produktchef för must, på Kiviks Musteri.

Kiviks Musteri vann Must-SM 2017 i kategorin Sortren klar äppelmust med sin Årets Skörd Gravensteiner 2016 som fick full pott i poäng.

–Must är ett hantverk, fortsätter Mikael. Man kan inte gå efter ett recept. Det bygger på ett nära förhållande mellan natur och mustmästare. Jordmån, äppelsort, väder, vind och skördetillfälle påverkar resultatet och det är inte alltid det godaste äpplet som ger den bästa musten. Det är en konst att odla för smak, avslöjar Mikael.

Must-SM 2018:
Sverigemästerskapet i must kommer att hållas i Kivik på Österlen, den 26 maj 2018.
Tävlingen arrangeras av Föreningen Svenska Musterier med stöd av Leader Sydöstra Skåne. Föreningen är en nationell sammanslutning av svenska musterier och mustaktörer som vill stärka och lyfta mustens roll i Sverige.
Anmälan är öppen från 1 december 2017 – 31 mars 2018.
Anmälningsblanketter finns på Must-SMs hemsida www.must-sm.se

Ovan text är ett pressmeddelande från Kiviks Musteri AB


eiimui5pebuniwtqdvbq.jpg

Nu står det klart; konsten att baka napolitansk pizza är ett kulturarv. Förra veckan samlades Unescos kommitté för skydd av immateriella kulturarv och i torsdags togs beslutet. Förutom den napolitanska pizzan fick bland annat den saudiarabiska konstformen al-Qatt al-Asin, traditionellt utövat av kvinnor, en plats på den eftertraktade listan.

Kampanjen Pizza Unesco som verkat för den napolitanska pizzan har samlat kring 2 miljoner namnunderskrifter från över 90 länder. En av kampanjens sista anhalter var Stockholm och Giro Pizzeria, då Giro Pizzeria bjöd in till pizzafest i november. Under ett kvällsevent närvarade italiens före detta miljö och agrikulturminister Alfonso Pecoraro Scanio som varit drivande i kampanjen. Giro Pizzeria samlade in totalt 1200 namnunderskrifter.

– Erkännandet som kulturarv är historiskt för Neapel och den pizzatradition som sträcker sig 300 år bakåt i tiden. Vi är oerhört stolta att ha bidragit till kampanjen och så glada över att få vara en del av den internationella pizzafamiljen, säger Amilcare Astone, VD för Giro Pizzeria.

Listan över immateriella kulturarv innehåller nu över 350 traditioner och konstformer. Här finns bland annat den spanska flamencon och indonesiska batiktyger – nu i stolt sällskap av den napolitanska pizzan och den saudiarabiska konstformen al-Qatt al-Asin.

Enligt experter erkänns napolitansk pizza enligt följande kriterier:

 • Ett hantverk vars deg görs med vatten, fint mjöl, salt och jäst
 • Bollen ska öppnas med en speciell teknik, bara med händerna
 • Produkterna ska helst vara från Campania regionen: mozzarella, tomater, basilika, olivolja
 • Pizzorna bakas i 60-90 sekunder i 450-480 grader
 • Pizzan ska vara rund, diameter 35cm, med tjocka kanter och en mjuk botten av max 4 mm

Ovan text är ett pressmeddelande från Nobis


knjw1gb0yppuagpup3jq.jpg

Herrgårdscidern började tillverkas av Kiviks Musteri redan 1969 och förknippas för många med festliga tillställningar. Undersökning visar att Kiviks Musteri är det varumärke som flest svenskar (47%) förknippar med cider och äppelmust*. Men hur kommer det sig att Herrgårdscidern har fått så starkt fäste i det svenska firandet?

– Vår Herrgårdscider är en klassisk cider som tillverkas enligt den traditionella cidermetoden. Att Kiviks Musteri förknippas med just cider, äkta hantverk och äpplen tror jag är en viktig faktor till Herrgårdsciderns framgång. Folk vet helt enkelt att när de köper cider från oss får de en bra och festlig dryck. Sedan får man inte glömma att folk gillar själva flaskan som vi lagt ner en hel del arbete på, den är något man gärna ställer fram på bordet, säger Carl Levinsson, produktchef på Kiviks Musteri och 5:e generationen i ägarfamiljen.

Herrgårdscidern från Kiviks Musteri är alltså helt enkelt ett snyggt paketerat ciderhantverk. Ett hantverk som blivit en klassiker och uppskattad av konsumenter år efter år, trots att annars trenderna annars är många i just livsmedelsbranschen.

Var namnet kommer från är däremot svårare att svara på.
– Det finns ingen tydlig förklaring till namnet, faktiskt. I Skåne finns många slott och herrgårdar och jag tror att man tyckte att namnet gav drycken en speciell karaktär som var tilltalande. Ett fint namn till en fin cider helt enkelt, säger Carl.

Visst har namnet Herrgårdscider en speciell karaktär som folk tycker är tilltalande – snart 50 år efter att den lanserades är Herrgårdscidern fortfarande det självklara alkoholfria alternativet vid svenska högtider. Så gör er redo för att fira ut 2017 med Herrgårdscidern från Kiviks Musteri!’

Ovan text är ett pressmeddelande från Kiviks Musteri AB


ndazqsckm8yhcplhqi6t.jpg

Onsdagen den 6 december kommer Ragnar Olofsson och Camilla Bäckman från Gotlandstryffel till Mathias Dahlgrens restauranger med nyskördade tryfflar från ön. I restaurangerna Matbaren och Rutabaga kommer det att serveras tryffelmenyer.

Den svenska Gotlandstryffeln är bättre än någonsin i år och därför känns det extra kul att bjuda hit Ragnar och Camilla den 6 december. Till den här kvällen kommer vi att erbjuda skräddarsydda tryffelmenyer anpassade efter våra olika restaurangkoncept, säger Mathias Dahlgren.

Tryffelmenyerna serveras som ett komplement till restaurangernas vanliga menyer.

Pris:

Tryffelmeny i Matbaren, fem serveringar, 2000 kr per kuvert

Tryffelmeny i Rutabaga, sex serveringar, 1500 kr per kuvert

Ovan text är ett pressmeddelande från Restaurang Mathias Dahlgren


js0etkwenhaphl8pikh1-1.jpg

 

Den senaste månaden har SVT bjudit på en smakresa genom Sápmi. I fyra avsnitt har serien följt fyra matprofiler som berättat om sin relation till det samiska köket. Från Jokkmokk får tittarna ta del av Greta och Linn Huuvas vardag. Nätfiske av sik. Ta hand om en viltfågel. Stekning av blodplättar ute vid brasan.

– Det är tudelat att se serien nu. Det är både lite sorgligt och… ja, stärkande, att få se Greta. Jag tänker mycket på att det är så fina bilder av henne. Det är så väldigt vackra bilder! Om några år kanske jag kan ta till mig programmet på ett annat sätt, säger Linn Huuva, som förlorade sin mor under inspelningen av ”Smaker från Sápmi” och nu driver Viddernas Hus på egen hand.

Linn berättar att produktionen ringde till dem för att fråga om de ville vara med. De ville gärna ha med något av barnen också, säger hon, för att kunna visa kunskapsöverföringen mellan olika generationer. Bland bilderna som syns på tv-skärmen ser man Greta plocka ängssyra och flå en tjäder tillsammans med barnbarnen. Och i intervjuerna förmedlas en tillvaro där maten varit väldigt närvarande. Under Linns egen uppväxt var det självklart.

– På sätt och vis föds man ju till det man gör. Jag växte upp på en biodynamisk gård, och kretsloppet som fanns där var naturligt för mig. Jag tycker snarare att det är konstigt att man inte har ett hållbart tänkande. Det följde med hela vägen, från det att jag var liten.

Hur jobbar du själv med kunskapsöverföring?

– För mig är det viktigt att förmedla grundtanken att våra liv och jorden är ett kretslopp och att det finns med i det man gör. Att man försöker nyttja det man har i den mån det går, och att det inte ska synas i skog och mark att man har varit där. Eller att man ska fundera en stund extra på vad man plockar in i korgen när man handlar på affären, säger Linn.

– Jag tycker att det är viktigt att man för vidare de traditionella kunskaperna, och nu blir det kanske en större last på mig att genomföra det.

I serien uttrycker Linn att hon lever mycket i nuet och inte funderar så mycket på det. Men att fundera över sina val var något hon fick öva på under inspelningarna, säger hon. Linn berättar att hon vid inspelningarna av ”Smaker på Sápmi” fick lära känna nya sidor av sig själv.

– Ja, kanske var det så att jag halkade in på det här lite på ett bananskal! Men är det inte så i livet? Jag tror att livet leder in mig på de spår jag ska göra. Bara jag vet vad jag vill, så hamnar jag rätt.

Hur ser ditt nuläge ut idag?

– Jag är ganska duktig på att ordna så att jag har väldigt mycket runt omkring mig hela tiden! Jag hinner inte riktigt känna in ibland. Jag vill väldigt gärna vara i nuet, för att jag tror att jag presterar bättre då. Då ger jag mitt yttersta hela tiden, för det jag håller på med för stunden. Jag spårar inte iväg i vad jag ska hålla på med om ett halvår.

Under tiden för intervjun förbereder Linn Huuva för fullt inför det Midvinterblot som går av stapeln under Jokkmokks julmarknad – som julbord, fast ändå inte.

– Jag tycker att det är allra roligast, inom mat, att få göra specialevenemang och när det är skräddarsytt till kunder och vad de önskar. Jag tycker om att se till att de blir nöjda, att jag lyckas läsa av vad kunden vill ha. Jag har ganska höga krav på mig själv, och det jag gör är ju till för att jag ska må bra av det, men framför allt att kunden ska bli nöjd.

Vad hoppas du ska komma av ”Smaker av Sápmi”`

– Jag hoppas att det ska leda till mer kunskap kring den här typen av mat, och att folk ska inse hur fantastiskt fina råvaror vi har här uppe. Det ligger i tiden med traditionell mat, och inälvsmat, och det finns väldigt fina kunskaper kring det här. Men jag hoppas också att alla de som bor här får bättre självförtroende, att de ser hur fint det är här och att vi har rena och friska råvaror och härligt kött nästgårds, utan antibiotika. Finns det större rikedom än det?

Ovan text är ett pressmeddelande från Jokkmokks Kommun  Foto: Carl-Johan Utsi. 


Purfict_BCA2017_Mail_logo.jpg

Dead Rabbit, NYC kommer till Stockholm

Sveriges mest prestigefyllda barutmärkelse, Bartenders’ Choice Awards, bjuder i samarbete med Absolut Vodka och Hobo Hotell, på en unik möjlighet att avnjuta cocktails skapade av två bartendrar i världsklass. Dessa är inga mindre än Jillian Vose och Madeleine Rapp som står bakom den prisbelönta New York-baren Dead Rabbit.

1.png

Lördag den 2:a december arrangerar Bartenders’ Choice Awards vinterns första gästspel, där Dead Rabbit och Absolut Vodka bjuder in till en spektakulär kväll på Hobo Hotels Bar, 5emman i Stockholm.  Baren är öppen för allmänheten.

3.png

Baren Dead Rabbit är belägen i Financial District på Manhattan och öppnade 2013. Innan dörrarna slogs upp till detta fantastiska baretablissemang krävdes en 2 år lång research som kantades av blod, tårar och t.o.m. en sjukhusvistelse. Konceptet som präglas av ägarnas kärlek till cocktails och sitt eget ursprung har resulterat i en av världens mest prisade cocktailbarer. Detta i ett område på Manhattan som tidigare visat sig svårt att driva barer med hög ambitionsnivå i. Sedan dess har såväl lokala som långväga gäster flockats för fantastiska drinkar och hög service i en skön, stämningsfull miljö.

New York anses vara en av världens ledande cocktail-städer med många framstående och kända bartendrar, där de flesta är män. Men på senare tid har vi med stor glädje börjat se fler och fler kvinnor lyftas fram och ta plats som stora profiler i branschen. På Dead Rabbit är Jillian Vose barchef sedan ett par år tillbaka, där ansvar hon för menyutveckling, barpersonal och att upprätthålla den höga kvalitén. Med erfarenhet från några av NYC´s mest prestigefulla barer såsom Maison Premiere och Death & Co är hon ett av de absolut tyngsta namnen på den amerikanska cocktailscenen. 2013 besökte ägarna av Dead Rabbit Stockholm och vid ett besök på Corner Club blev de hänförda av Madeleine Rapp som vid denna tidpunkt arbetade bakom baren. Så pass hänförda att de inom kort åter tog kontakt med Madeleine och erbjöd henne en tjänst. Efter det tog en lång visumprocess vid, men sedan sommaren 2015 återfinns Madeleine på The Parlor på Dead Rabbits andra våning.

”Det är verkligen en fantastisk resa hon har gjort från sin hemstad Örebro via Stockholm till The City That Never Sleeps där konkurrensen är stenhård och leveransen alltid måste vara på topp, och levererar, det gör Madeleine!” – Jakob Sundin, Bartenders’ Choice Awards Dead Rabbit har vunnit det mesta som går att vara nominerad i på Drinks Internationals Worlds 50 Best Bars och Tales Of The Cocktail, två av de mest prestigefulla utmärkelserna som går att vinna. Under gästspelet som äger rum på Hobo Hotel, på Brunkebergstorg i Stockholm serverar Jillian och Madeleine speciellt framtagna cocktails.


w2bofpjazvoeliufkuv6.jpg

Linas Matkasse vill minska stressen bland konsumenter dagarna före jul. Genom en kundundersökning bland drygt 1500 personer, har det framkommit att 90 procent upplever julen som en stressig högtid. Därför lanserar Linas i år en julkasse, innehållandes ett komplett julbord för 6 – 8 personer. Kassen levereras hem till dörren den 21 december. Detta till både nya och gamla kunder.

– Vi lyssnar på våra kunder. Vi har förstått att mer tid står högst på önskelistan och då hoppas vi att vår julkasse kan vara en del av lösningen. Kan vi underlätta julstressen är vi bara glada, säger Lina Gebäck, dietist och grundare, Linas Matkasse.

Linas Matkasse levererar färdiga middagslösningar hem till dörren till tusentals hushåll varje vecka. De olika matkasse-alternativen ska ge god och näringsriktig vardagsmat till både det lilla och större hushållet. Nu väljer däremot Linas att ta fram en specialkasse till jul. Linas julkasse kommer att innehålla alla de traditionella julrätterna men också några spännande moderna alternativ.

– Vi har länge fört dialog med våra kunder för att lyssna in deras önskemål. Att komplettera våra olika produkter med en jul-kasse var därför både naturligt och spännande, säger Lina Gebäck, dietist och grundare, Linas Matkasse. Vi vill ju vara en hjälp för att göra det möjligt att ägna tid åt annat. Vi har förstått att våra kunder gärna lagar julmaten själv, men vill slippa att planera, leta recept och gå till affären för att handla mat.

Linas julkasse kommer att levereras den 21 december, fyra dagar före jul. Med kassen följer, förutom alla råvaror, också recept och tips om när de olika rätterna ska tillagas. Allt för att hjälpa till att disponera tiden på bästa sätt.

– Hela 90 procent av våra kunder har angett att de känner stress under julen och att tiden är den största bristvaran. När vi frågade vad de helst önskade att göra med den tid de skulle kunna spara om en julkasse levereras hem till dörren, svarade en majoritet att de hellre köper julklappar, rimmar eller tittar på en härlig julfilm, fortsätter Lina Gebäck.

Linas julkasse för 6 – 8 personer kommer att innehålla Janssons frestelse, rödbetssallad, köttbullar, gubbröra, ädelostkräm, prinskorv, Parmigiana alla melanzana, saffranbulgur, Skagenfyllda ägghalvor, tre sorters sill, julskinka av premiumkvalitet, hårt bröd, kex, grovt bröd, enrisrökt korv, gravad lax, kallrökt lax, potatis, ostar och smör.

Kassen kan beställas fram till den 14 december för leverans den 21 december.

Ovan text är ett pressmeddelande från www.linasmatkasse.se


ijn7wzebxfzzjaumwvit-1.jpg

Restauranggruppen PM & Vänner i Växjö fortsätter utvecklas genom att öppna PM & Vänner Bar. Öppningen är en del i arbetet att utveckla samtliga restauranger ytterligare. I samband med öppningen av PM & Vänner Bar försvinner baren TAK som startades i samband med öppningen av PM & Vänner Hotel 2014.

– Vi har lyssnat noga på våra gäster som under en längre tid efterfrågat större tillgänglighet på våra restauranger. Genom PM & Vänner Bar kan vi nu erbjuda riktigt många av våra klassiska rätter där samtidigt som vi utvecklar vår Bistro ytterligare och höjer nivån i hela huset. Vi har redan smygstartat och både gäster och personal är odelat positiva, inte minst möjligheten att nu boka bord där på vår hemsida. Vi vill också önska Petter Stordalen och hans kollegor lycka till med sin version av TAK i Stockholm, som han öppnade ett par år efter oss skojar Per Bengtsson, kreativ ledare på PM & Vänner.

Ovan text är ett pressmeddelande från PM & Vänner Bar


d1opms7juwqmmof5wdpf.jpg

Älskar du både whisky och skidåkning? Då rekommenderas ett besök i Lofsdalen under premiärhelgen 8-10 december, eller under vecka 11.

Prisbelönta och välkända Mackmyra Svensk Whisky är på plats hela premiärhelgen i december och har whiskyprovningar på kvällarna. Förutom exklusiva provningar av hela sortimentet innehåller helgen skidåkning, bowling och gemensam middag. Vill du slipa längdåkningstekniken står instruktörer redo att ge dig sina tips. Du väljer själv vilka delar av helgen du vill vara med på.

Chans nummer två att kombinera skidåkning med Mackmyra är vecka 11. Bland annat erbjuds då helikoptertur över Lofsdalen, guidad skidtur på fjället, champagneprovning, chokladprovning, whiskey- och ölprovning och gemensamma middagar.

Det är ingen slump att eventen förläggs just i Lofsdalen. Europas högst belägna whiskylager finns nämligen på orten. I Lofsdalen Skybar, på fjället Hovärken 1125 meter över havet, med mäktig utsikt över fjälltopparna i Härjedalen, ligger 467 tunnor Mackmyra Svensk Whisky på lager. Varje tunna har en personlig ägare. Kanske är tunna nummer 468 din efter ditt besök här?

– Just i år ser jag fram emot premiärhelgen särskilt mycket eftersom vi bjuder in alla gäster att delta, inte bara de som äger ett av faten i Skybar, säger Eric Bräck, försäljningschef på Mackmyra Svensk Whisky.

– Snön är redan här så det ser toppen ut inför premiärhelgen. Jag längtar efter att sätta på mig skidorna nu, säger Ola Andersson, VD Lofsdalens Fjällanläggningar.

Foto: Nina Wenker

Program

Premiärhelgens program och bokningsinformation finns på: https://lofsdalen.com/sv/mackmyra-weekend-december

Program och bokningsinformation för vecka 11: https://www.lofsdalen.com/sv/mackmyravecka

Fakta Mackmyra Svensk Whisky

Företaget Mackmyra svensk Whisky grundades 1999 av åtta experimentlystna studievänner. Standardsortimentet består av idag fyra olika single malt whiskys som tillverkas med svenska råvaror i ett av världens mest moderna destillerier. Förutom dessa fyra görs säsongswhiskys och olika samarbeten. Produktionen görs med så lite miljöpåverkan som möjligt. Nyfikenheten och upptäckarglädjen för whisky har lett till otaliga internationella priser och utmärkelser. Lofsdalen Skybar är Mackmyra Svensk Whisky högst belägna whiskylager. Som ägare till ett eget fat whisky är man medlem i Club 1125. Klubben ingår gemensamma aktiviteter och träffar. I dagsläget finns cirka 130 fat kvar till försäljning.

Fakta Lofsdalen Skybar

Högst uppe på fjället Hovärken 1125 meter över havet ligger Lofsdalen Skybar, med utsikt över fjällvärlden. Byggnaden är konstruerad som en glaskupol vilket ger 360 graders sikt ut. Här hålls konferenser och olika event. Den 12 december firas två framgångsrika år. Här uppe på fjällets topp finns världens största utbud av Mackmyras whisky.

Vinterfakta Lofsdalen

Lofsdalen är en fjällby i Härjedalen som erbjuder både liftburen familjevänlig alpin skidåkning samt tur- och längdspår. Vinterns alpina säsongspremiär är 8 december.

 • 9 liftar
 • 25 nedfarter
 • Skicrossbana
 • Tre parker
 • 122 kilometer längdspår för skate och klassiskt
 • 150 kilometer turspår
 • 150 kilometer skoterled
 • Aktivitetshus med bowlinghall och lekland

Ovan text är ett pressmeddelande från Destination Loftdalen/ Foto : Martin Olson


vvw0o5zgs5jxmcf2gmac.jpg

Ställ in smaklökarna på njutning och ta riktning mot Elmia i Jönköping den 9 – 11 mars. Då dukar runt 50 utställare från hela världen upp sina läckerheter med spännande nyheter och provsmakning på Jönköpings Choklad, Lakrits & Delikatessfestival – ett paradis för alla livsnjutare.

Det är Göteborgs Choklad, Lakrits & Delikatessfestival, en av Nordens största mässor i sitt slag, som expanderar och kommer till Jönköping i vår. Festivalen locakr 15 000 besökare varje år.

– Det här är en mässa som vänder sig till alla som älskar att lyxa till det lite extra och sätta lite guldkant på livet. Kanske har du smakat något gott på semestern som du tagit med hem, och kan hitta det igen här bland alla våra utländska utställare, säger Stefan Adolfsson, projektledare och arrangör från Tasteful Events, som arrangerat festivalen drygt tio år i Göteborg.

Under tre dagar förvandlas Elmia till paradiset för alla som älskar choklad, lakrits, delikatesser och drycker – allt från A-Ö då det gäller kaffe, te, cider vin, champagne, whisky och andra ädla drycker.

Provningar och föreläsningar

– Provsmakningen är en extra upplevelse och en fröjd för smaklökarna där du kan våga testa saker som du kanske inte testar i vanliga fall. Du ska kunna hitta dina favoriter, och många av utställarna har också fina mässerbjudande så att du kan göra många goda klipp, säger Stefan Adolfsson.

Under Jönköpings Choklad, Lakrits & Delikatessfestival hålls ett stort antal provningar och föreläsningar med kända föreläsare inom sina respektive områden. Hela helgen kan festivalbesökarna lära och smaka på det lilla extra om choklad och lakrits, ibland i kombination med någon delikatess eller ädel dryck.

– Vi har samlat de bästa föreläsarna och pressat priset på dessa biljetter. Här kan du gå på en chokladprovning för 80 kronor, som i normala fall kostar upptill 800 kronor, säger Stefan Adolfsson.

Underhållande tävlingar

Det blir också tävlingar av olika slag för alla åldrar, barn som vuxna. Alla kan till exempel ställa upp i tävlingen Årets paj, där både en jury och festivalbesökare provsmakar de inlämnade efterrättspajerna och avgör vinnare. Utlottning av resor och en spännande påskäggsjakt står också på programmet.

Samma helg och med samma öppettider arrangeras ytterligare två mässor på Elmia, Bomässan och Jönköpings Trädgårdsmässa, och den som vill kan köpa biljett till ett gott rabattpris för att gå på alla tre evenemang.

– Vi ligger ju bra till här tre veckor innan påsk så det kommer att bli helt perfekt med dessa tre evenemang samtidigt. Elmia och Jönköping har också ett fantastiskt läge geografiskt. Vi ser fram mot en mycket lyckad festival och en härlig fest för alla med smak på livets goda, säger Stefan Adolfsson.

Biljetterna till Jönköpings Choklad, Lakrits & Delikatessfestival släpps den 15 november via festivalens hemsida www.chokladkalaset.se.


inlw30zxruinw2ao6h5g.jpg

Fram till Julafton går att köpa ett presentkort som under utvalda dagar i januari-mars gör det möjligt att äta en 4-rättersmeny på Restaurang Koka för endast 450 kronor. En unik möjlighet att erbjuda många möjligheten att prova en stjärnkrog till budgetpris.

Vi tycker att det är extra roligt att kunna erbjuda ett förmånligt pris på en riktigt bra produkt under dagar då vi på Koka ibland har det lite lugnare säger Björn Persson Krögare på Koka. Många har en uppfattning om att stjärnkrogar måste vara dyra och exklusiva. Vi hoppas att med ett sådant här erbjudande få fler att hitta till oss även på vardagarna.

Restaurang Koka har en stjärna i Guide Michelin och med utmärkelser som Internationell Mästarklass av White Guide och blivit prisad som Årets Krog bland annat.

Ovan text är ett pressmeddelande från Kock & Vingruppen


pk2756.jpg

Tareq Taylor tog under gårdagen hem årets upplaga av TV4s Kockarnas kamp. Efter att ha dominerat tävlingen hela säsongen var Malmökocken favorittippad i finalen mot Richard Waje och vann till slut även i finalen. Under hösten har åtta av Sveriges främsta kockar ställts mot varandra och tävlat i olika grenar som kräver både snabbhet, kreativitet, precision och inte minst tävlingsnerver.

– Jag är oerhört glad och stolt. Att ta hem detta var obeskrivligt och det känns jättebra. Att dessutom fått möta Richard Waje i finalen var helt fantastiskt och en riktig ära. Han är en otroligt duktig kock, krögare och en verkligt trevlig kille som jag har enorm respekt för, berättar Tareq Taylor.

Om Tareq Taylor
Internationellt välkänd tv-kock som jobbat med tv-program som Trädgårdstider, Go’kväll och Tusen år till julafton samt Tareq Taylor’s Nordic Cookerysom sänts i över hundra länder. I ryggen har han trettio år som kock och driver numera restaurangen Kockeriet – Malmös självklara mötesplats! I en ombonad och varm miljö, hyllas gastronomin och hantverket och blir en plats där både gäster och personal skapar atmosfären och utforskar matlagningens fantastiska universum tillsammans. Kockeriet tar även emot för kurser i matens och dryckens tecken och är bokningsbara för event- och festaktiviteter så som kickoff och teambuilding, konferens och möten, bröllop och fest.

Med över 30 års erfarenhet är Tareq en flitigt anlitad föredragshållare och deltagare i event som kretsar kring alla olika delar av matlagning såsom exempelvis ekologisk och närodlad mat.

Det är framförallt maten som genomsyrar allt vad Tareq Taylor tar sig för. Utöver att vara en av Sveriges mest välkända kockar – genom medverkan i program såsom ”Trädgårdsonsdag” med över 500 000 tittare i veckan, ”Go´kväll” och ”Sommarlov” – driver han även Slottsträdgårdens Kafé i Malmö och Kockeriet – Malmös självklara mötesplats! I en ombonad och varm miljö, hyllas gastronomin och hantverket och blir en plats där både gäster och personal skapar atmosfären och utforskar matlagningens fantastiska universum tillsammans. Kockeriet tar även emot för kurser i matens och dryckens tecken och är bokningsbara för event- och festaktiviteter så som kickoff och teambuilding, konferens och möten, bröllop och fest.

Tareq har även haft ett eget program på BBC Lifestyle ”Tareq Taylor’s Nordic Cookery” där han nått ut med sin matkunskap till en internationell publik i över 116 länder. Vintern 2015 såg även alla barn Tareq som kocken i julkalendern ”1000 år till julafton”.

Under hösten 2017 medverkade Tareq i ”Kockarnas Kamp” (TV4) och vann! Kockarnas kamp är en tävling, i vilken åtta av Sveriges främsta kockar ställs mot varandra och tävlar i olika grenar som kräver både snabbhet, kreativitet, precision och inte minst tävlingsnerver.

Tareq har också gett ut flertalet hyllade böcker. De handlar alla om mat. Såklart! Tareqs första bok ”Om mat och kärlek” utsågs till Sverigevinnare i kategorin Best First Cookbook i tävlingen Gourmand World Cookbook Award. Han har även gett ut ”Tareqs Sylta, safta och lägg in”, ”Tareq Taylor Klassiker”, ”Helt Enkelt”, ”Tareq Taylors nordiska matresa : mat, dryck, drömmar och inspiration” och senaste tillskottet från 2016 ”Mat som gör gott : ny vardag med Tareq Taylor”  där läsare inspireras till att laga läcker hälsosam mat som fungerar i vardagen.

Ovan text är hämtad från Promotor Media


s9y6rcknv1yxapwoygen.jpg

Det är hög tid för napolitansk pizza att hamna på Unescos lista över immateriella kulturarv – åtminstone om #PizzaUnesco får bestämma. Kampanjen #PizzaUnesco startade i Italien och har samlat nästan två miljoner underskrifter från över 90 länder. I december tas beslutet om hantverket bakom den napolitanska pizzan förtjänar en plats på kulturarvslistan. En av kampanjens sista anhalter blir Stockholm och Giro Pizzeria.

Idag finns bland annat medelhavsmaten och den argentinska tangon på listan, men att erkännas som kulturarv av Unesco är ingen enkel match. Giro Pizzeria och Italiens före detta miljö- och agrikultur minister Alfonso Pecoraro Scanio, initiativtagare till kampanjen, menar dock att konsten att göra napolitansk pizza både är viktig för, och tillhör, alla.

– Hantverket bakom den napolitanska pizzan är en kontrast till globaliseringen och de multinationella matföretagens produkter. Vårt mål är att bevara och skydda pizza som konst och hantverk, säger Alfonso Pecoraro Scanio.

Pizzan som hantverk föddes i Neapel i början av 1800-talet. Enligt historien bakades en speciell pizza för att hedra dåvarande Drottning Margherita di Savoia. Den speciella pizzan toppades med, just det; tomat, mozzarella och basilika – traditionella smaker för den napolitanska Margheritan. Att pizza idag associeras till skräpmat är en av anledningarna till att #PizzaUnesco vill skydda och bevara hantverket.

– Pizza är en av världens mest kända maträtter och konsten att göra pizza tillhör därför inte bara italienare utan hela världens medborgare, säger Amilcare Astone, VD Giro Pizzeria.

Den 20 november besöker Alfonso Pecoraro Scanio för första gången Sverige, med Giro Pizzeria som enda anhalt. Under kvällen samlar Giro Pizzeria in namnunderskrifter för att stödja kampanjen.

Enligt experter erkänns napolitansk pizza enligt följande kriterier:

 • Ett hantverk vars deg görs med vatten, fint mjöl, salt och jäst
 • Bollen ska öppnas med en speciell teknik, bara med händerna
 • Produkterna ska helst vara från Campania regionen: mozzarella, tomater, basilika, olivolja
 • Pizzorna bakas i 60-90 sekunder i 450-480 grader
 • Pizzan ska vara rund, diameter 35cm, med tjocka kanter och en mjuk botten av max 4 mm

Ovan text är ett pressmeddelande från Nobis Hospitality Group


p5tcouj8qj0ftlp6fela.jpgVarje år finns det ett par tydliga tecken på att julen närmar sig. Ett tydligt sådant är lanseringen av Starbucks efterlängtade juldrycker och unika julkoppar.

Sedan 1997 har Starbucks välkomnat högtiderna med speciellt designade koppar. Dessa har i sin tur blivit en symbol för säsongen i kombination med ett antal säsongsbetonade limited edition drycker. Årets återkommande julfavoriter är Gingerbread Latte och Toffee Nut Latte samt nyheten Fudge Hot Chocolate.

Årets design av julkoppar är något för den kreativa och uppmuntrar kunderna att addera sin egen prägel genom färg och illustration. Designen bjuder på en palett av härliga motiv av juliga scener som går i vitt, rött och grönt. Julkopparna lanseras i Starbucks 15 butiker måndagen 6 november.

”Vi älskar tanken på att alla våra kunder får möjlighet att själva dekorera sin egen kopp, säger Désirée Oscarsson Head of Marketing Sweden & Norway. Personifieringen är mycket viktig för oss. Vi vill se och uppmärksamma varje unik kund, exempelvis genom att uppmuntra till att hitta sin unika dryckeskombination. Vi erbjuder runt 80 000 olika dryckeskombinationer för att möta alla våra kunders individuella önskemål. Julkopparna betyder mycket för oss, här kan vi vara lite extra lekfulla och kreativa. I fjol lanserades en tävling där 13 personer fick sina motiv tryckta på koppar som sedan serverades världen över. I år tog vi det ett steg längre, nu har alla möjligheten att dekorera sin kopp, varje dag.”

Jordan Kay från Starbucks kreativa studio är illustratören bakom årets design. “Jag gillar iden att ha händer som en central punkt, en symbol av kärlek, ömhet och samband.”

Årets ”cup sleeve” (för varma drycker) är röd med texten ”GIVE GOOD”, vilket också är temat för årets julkampanj på Starbucks. GIVE GOOD kan vara något så litet som att hålla upp dörren, se människor som betyder mycket för dig i din närhet, en vän, en kollega, en familjemedlem eller varför inte en främling. Högtiderna är tiden att fira det goda, ”GIVE GOOD” och ta hand om varandra och vårt samhälle.

Ovan text är ett pressmeddelande från Starbucks Sverige


d5ejhctrjppowqrveeb8.jpg

Den 10-11 november arrangerar Kungsmässan och Önskabutiken i Kungsbacka ”Kökets Dag”. Här ges möjlighet att träffa kocken Edin Dzemat, vinnare av Kockarnas kamp 2016, som delar med sig av smarta matlagningstips och bjuder på spännande smakprover. Utöver det erbjuds det massor av köksinspiration och fina erbjudanden från några av Sveriges främsta köksleverantörer som är på plats.

Kungsmässans ”Kökets Dag” pågår i dagarna två och tanken är att inspirera besökarna och lyfta fram nyheter kopplade till matlagning och måltider, som olika redskap, glas och porslin.

Kungsmässan gästas också av en av Sveriges främsta kockar, Edin Dzemat, mest känd som vinnare i Kockarnas kamp 2016 och lagkapten i Svenska Kocklandslaget 2013-2015, där de tog ett VM-silver 2014. Utöver det så har Edin fått flera prestigefulla utmärkelser, skrivit två kokböcker och han är även aktuell som årets kock i SVT:s nästa omgång av ”Stjärnorna på slottet”. Han har nyligen lämnat sin tio år långa anställning inom New Wave Group i Kosta och snart lanserar han sitt största projekt någonsin som dock ännu inte är officiellt. På plats på Kungsmässan kommer han bland annat att laga strutar med säsongens godsaker som smakprov till besökarna.

– Jag ser verkligen framemot att komma till Kungsmässan, få träffa matintresserade besökare och ge dem lite användbara tips i vardagens matlagning och förhoppningsvis en stor portion inspiration, säger Edin Dzemat, krögare och tidigare lagkapten för Svenska Kocklandslaget.

Flera av Sveriges främsta köksleverantörer finns också representerade för att demonstrera sina produktnyheter och förstås ge besökarna fina erbjudanden. Önskabutiken i Kungsbacka som är med och arrangerar Kökets Dag kommer att ha en exklusiv drinkvagn, Cargo Support designad av Gunilla Allard (för Lammhult), till försäljning. Exemplaret är fullt utrustad med karaff och olika sorters glas från Orrefors framgångsrika Street-serie, formgiven av Jan Johansson. Streets kristallglas karaktäriseras av slipskär och svarta detaljer med inspiration från New Yorks gatunät.

Kökets Dag äger rum på Kungsmässan i Kungsbacka den 10 november kl. 10-18, samt den 11 november kl. 10-16 på Torget, Plan 1, Entré 4. Kocken Edin Dzemat finns på plats båda dagarna kl. 11-15.

Ovan text är ett pressmeddelande från Kungsmässan/ Kocken Edin Dzemat Foto: DzeMat AB


okjt9chmhy9b3dh5ic0x.jpgOnsdagen den 15 november införs en ny högtidsdag, Omelettens dag, på alla Clarion Hotel i Norden.

Eftersom frukostbuffén rankas högt i alla undersökningar läggs extra fokus på frukosten under november månad och särskilt på omeletten, då alla Clarions hotell har egna omelettkockar.

Frukosten är ett av de mest populära inslagen på en hotellvistelse. Men du behöver inte vara hotellgäst för att njuta av en hotellfrukost. Alla Clarion Hotel välkomnar gäster utifrån. Att ses över en hotellfrukost är ett utmärkt sätt att starta dagen på.

– Vi satsar mycket på vår frukost som vi kallar A Great Start. Omeletten är ett mycket uppskattat inslag på frukosten och förtjänar därför en egen dag, säger Ted Dahlström, köksmästare Kitchen & Table Norrmalm, beläget på Clarion Sign.

Här är Teds recept på en enkel, och god omelett:

Grundrecept för en portion:

3 ägg

3 matskedar vätska (grädde, mjölk eller vatten)

Salt och peppar

Tillbehör:

bladspenat

gul lök

tomat

prästost

Vispa ihop grundreceptet allt så att det blandas.

Hetta upp en stekpanna (gärna non-stick).

Fräs önskad mängd av bladspenat, tärnad gul lök, tärnad tomat och tillsätt riven prästost. Ställ spenatfräset åt sidan.

Sänk temperaturen på plattan och häll omelettsmeten i stekpannan. Den ska inte få färg. När omeletten stannat läggs spenatfräset på och omeletten kan vikas ihop.
På Omelettens dag kommer alla hotelldirektörer att själva agera som kockar på respektive omelettstation.

Ovan text är ett pressmeddelande  från Clarion Hotel


mpbcwlfjgl7shxomq6ed.jpg

När Harrys för snart tio år sen tvingades flytta från Falun var verksamheten ett välkommet och omtyckt inslag bland faluborna. Efter årsskiftet flyttar Harrys äntligen tillbaka till kopparstaden och blir återigen ett positivt tillskott i det lokala restaurangutbudet.

– Allt känns rätt med Falun. Den fantastiska lokalen, staden och de nya krögarna. Jason Tummings och Ferdinand Seton är båda två starka aktörer med lång erfarenhet inom restaurangbranschen som kommer att göra ett grymt jobb med att erbjuda Falun ett genuint mat- och underhållningskoncept. Vi är väldigt glada att kunna erbjuda en bra produkt i ett bra läge och ser fram emot öppningen i vår, säger Niclas Möller, VD på Harrys.

Harrys var i slutet av 00-talet Faluns största restaurang och nattklubb. När Harrys nu intar staden för en andra gång gör man det i Swedbanks gamla banklokaler på Åsgatan 25, där krögarduon redan driver den populära nattklubben Etage på översta våningen. Tanken är att erbjuda allt under ett och samma tak, och genom investeringsformen Crowdlending vill man samarbeta med faluborna själva.

– Crowdlending innebär att man samarbetar med ett företag genom att låna ut valfri summa till ett projekt. På så vis kan man vara med och bidra till stadens tillväxt, samtidigt som man själv får avkastning. Det betyder att vi kan skapa en ekonomisk win-win relation med faluborna där vi tillsammans gör något gott för staden, säger Jason Tummings, krögare och en av initiativtagarna på Harrys Falun.

Inredningen tar som alltid avstamp i kedjans historia och gästerna möts av ett moderniserat koncept där man bevarat den varma, familjära känslan. Här erbjuds gästerna en genuin, folklig krog med möjlighet att njuta av vällagad mat, underhållning och gott sällskap. Det kommer bland annat att erbjudas temakvällar med liveband, trubadurer och musikquiz. Fredagar och lördagar ordnas nattklubb med dj.

Ovan text är ett pressmeddelande från Harrys

xperhotelsandtable_logo.png


zcmtebf67qihqn4omaj4.jpg

 

Dessertmästarnas jul

Säsong 2 startar måndag 27 november 20.00

När det börjar lacka mot jul bjuder dessertmästarjuryn Magnus Johansson, Sebastien Boudet och Roy Fares på tips och inspiration inför årets största godsakshelg. Dessertmästarjuryn gör sina egna tolkningar av julens läckraste godsaker i fyra avsnitt.

I första avsnittet blir det ett julbord med sötsaker från hela världen, där allt från svenska klassiker till franska och libanesiska specialiteter serveras.

mtbvg6zetscimusiyzjn.jpg

I andra avsnittet bläddrar Roy, Magnus och Sebastien i gamla kokböcker och bakar söta svenska julklassiker – men givetvis i sina egna versioner. Det blir bland annat ostkaka med vanilj och myltade hjortron, friterade klenäter, mandelmussla med lingoncurd, en uppochnedvänd brylépudding och massor av gulliga marsipangrisar.

I tredje avsnittet är det dags för julgodis. Sebastien bakar Calissons d’Aix, franskt mandel- och fruktgodis med traditioner som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. Magnus gör mintkyssar och den omdiskuterade presentaskfavoriten trillingnöt. Och Roy skapar polkaknäckklubbor och peanutbuttercups.

I fjärde avsnittet är det snart dags för julafton och det är dags att baka det söta till julbordet. Sebastien gör en baba au rhum, Magnus serverar julkulor och Roy bakar en pepparkakscheescake. Det blir också en julig pavlova, eclairer och en massa andra ljuvliga, juliga godsaker.

e1e4blthbit6mvnjpyfo.jpg

Ovan text är ett pressmeddelande kanal5

xperhotelsandtable_logo.png


image002.jpg

Glenmorangie har skapat cyklar för whiskyälskare .Glenmorangie har tillsammans med den amerikanska cykeltillverkaren Renovo Hardwood Bicycles skapat världens första cyklar av trä från whiskyfat, som tidigare har lagrat Glenmorangie Original. Projektet går under namnet Beyond the Cask 2017 och cyklarna, Glenmorangie Launch Edition, finns i begränsad upplaga att köpa via Renovo för cirka 55 400 kronor.

Den skotska tillverkaren av single malt whisky, Glenmorangie, har tillsammans med Ken Wheeler, grundare av Renovo Hardwood Bicycles, skapat världens första cyklar av trä från whiskyfat i ett projekt som går under paraplynamnet ”Beyond The Cask 2017”. Glenmorangies samarbete med Renovo är det andra i serien, som hyllar whiskyfaten som lagrat Glenmorangie Original, där fatstavarna återanvänds på innovativa sätt. Förra året skapade Glenmorangie tillsammans med den kända brittiska glasögondesignern Finlay & Co. världens första solglasögon gjorda på whiskyfat.

Ken Wheeler arbetade tidigare med flygplansdesign och var också cykelentusiast, som aldrig hittade den rätta cykeln. Ken upptäckte träets överlägsna tekniska egenskaper, som att det visar mindre ”trötthet” än andra material och dämpar vibrationer som garanterar en mjukare körning, vilket inspirerade honom till att skapa cyklar av trä. Både destilleriet och Renovo är kända för sina högkvalitativa produkter, där trä kombinerar traditionellt material med innovativt tänkande, vilket blev en perfect match för samarbetet.

Cyklarna Glenmorangie Launch Edition är handgjorda och eftersom varje fat och fatstavarnas former är unika har varje cykel en unik design. Kurvan i varje fat utgör formen på cykelns diagonalrör, vilket är det största röret på cykelns ram.

Innan träet från faten fraktades till Renovo i Portland torkades de i kalkstensugnar för att uppnå den kvalitet som krävs för Renovos hantverk. Träet behandlades sedan för att få en jämn yta innan de handgjorda ramarna skapades. Cykelramarna varierar i storlek för att passa olika människor och består av den amerikanska eken från Glenmorangies fat samt en liten del mörkare trä från sapele, vilket ger en spännande färgkontrast till eken. Varje cykel pryds av Glenmorangies ikoniska logotyp och är individuellt numrerade. Alla cyklarna i kollektionen är vackra och funktionella hyllningar till Glenmorangie Original.

Glenmorangie Launch Edition finns i begränsad upplaga på https://renovobikes.com/products/renovo-x-glenmorangie-original, där man kan lägga en handpenning på 1 000 USD. Priset för en cykel ligger på
55 400 SEK.

Ovan text är ett pressmeddelande från Glenmorangie

xperhotelsandtable_logo.png


qa1ryavhoz50aiknbstv.jpg

Espresso House kommer att öppna en coffee shop i shoppingcentret Småstaden i Piteå. Lokalen ligger efter stadens gågata och är på ca 450 m². – Piteå är en spännande stad för Espresso House att etablera sig i och vi är väldigt glada över samarbetet med Skoogs Fastigheter. Vi ser stor potential i stadskärnan, och har fått till ett perfekt läge för vår verksamhet. Vi ser fram emot att öppna en coffee shop i världsklass, säger Johan Gederberg, Etableringsansvarig, Espresso House.

Som en del av projekt Träkronan har Skoogs under de senaste åren gjort stora investeringar i Småstaden, man har tillfört ca 2500 m²ny kommersiell yta, ökat tillgängligheten och även landat ett nyetableringar som t ex H&M Home.

-Vi är mycket glada över att Espresso House väljer att göra en satsning i Piteå, stora etableringar som denna är en viktig del i den fortsatta utvecklingen av stadskärnan, säger Christina Skoog VD Skoogs Fastigheter. Vi tycker det är viktigt att inte bara bygga ett shoppingcenter utan även utveckla en mötesplats för att attrahera framtidens kunder, fortsätter Christina.

Ombyggnationerna för Espresso House börjar innan årsskiftet och öppningen är beräknad under våren 2018.

Espresso House är nordens ledande och snabbast växande coffee shop-kedja med 325 enheter fördelat på fyra länder. I Sverige finns 224 coffee-shops som alla drivs i egen regi. Kedjan grundades 1996 i Lund av studentparet Charles och Elisabet Asker.

Ovan text är ett pressmeddelande från Skooogs

xperhotelsandtable_logo.png


 

louise.jpg

Louise vann första omgången av Sveriges Mästerkock på TV 2011 och har sedan dess arbetat med mat. Hon gör uppdrag för restauranger och företag, föreläser och lagar mat i både tv och radio. Förutom att driva Taste by Louise har hon har skrivit flera kokböcker och arbetat på Salt & Sill på Klädesholmen, Göteborgs stjärnskott Upper House, Hotell Gothia, Restaurang Familjen och på Katjas Köks. Idag utbildar sig Louise till sommelier.

Hennes matlagning är bred och grundar sig i den svenska husmanskosten, fast med en välkryddad twist. Louise devis är att mat ska vara enkel att tillaga, beredas på bra och kvalitativa råvaror samt, givetvis, smaka gott.

I höst fyller Zassenhaus 150 år. Det firar vi med miniserien ”Krydda din vardag”. I tre avsnitt visar Louise Johansson, Zassenhaus ambassadör och Sveriges första Mästerkock, hur du kan twista till olika vardagsrätter. I sista avsnittet bjuder hon på bakad potatis med tre härligt kryddiga fyllningar.

lefwskdptmigj8j160sp.jpg

Bakad potatis

Grundrecept (4 portioner)
4 bakpotatisar (alt. sötpotatisar)
2 msk olivolja
4 ark aluminiumfolie

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

Gör ett kryss i varje potatis och placera dem på varsitt folieark. Häll över olivolja och paketera potatisarna i folien.

Ugnsbaka foliepaketen med kryssen vända uppåt tills potatisarna är helt mjuka rakt igenom. Det tar ungefär 45 minuter.


Bakpotatis med kantareller & bacon

Ingredienser (4 portioner)
4 bakade potatisar
2 msk rapsolja, till stekning
200 g kantareller
1 pkt bacon, strimlad
1 dl salladslök, hackad
2 tsk färsk rosmarin, finhackad
1 dl crème fraiche
2 dl vällagrad prästost, riven (spara ½ dl till gratinering)
Salt
Svartpeppar, nymalen

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Fräs kantarellerna på medelvärme tills vattnet dunstar. Tillsätt bacon och stek i ytterligare cirka 5 minuter tills både svampen och baconen har blivit krispiga. Ställ åt sidan.

Gröp ur potatisarna i en skål och blanda i resterande ingredienser. Vänd runt. Fyll potatisarna med svamp- och baconblandningen och toppa med lite mer ost.

Låt potatisarna gratinera i ugn, cirka 15 minuter. Klart för servering!

xperhotelsandtable_logo.png


Bakpotatis med getost & valnötter

Ingredienser (4 portioner)
4 bakade sötpotatisar
1 dl färsk basilika, grovhackad
2 msk olivolja
Salt
Rosépeppar, nymalen
150 g getost
1 ½ dl valnötter, grovhackade
2 tsk flytande honung

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Gröp ur potatisarna i en skål. Blanda i basilika, olja, salt och rosépeppar. Smula i osten och vänd runt. Fyll potatisarna med getoströran, lägg på hackade valnötter och ringla till sist över flytande honung.

Låt potatisarna gratinera i ugn tills nötterna är gyllenbruna, cirka 15 minuter. Toppa gärna med färsk basilika vid servering.


Bakpotatis med majs- & avokado

Ingredienser (4 portioner)4 bakade potatisar
1 burk majs, avrunnen (140 g)
1 pkt konserverade kidneybönor (115 g)
2 tsk kryddblandning av torkad vitlök och chiliflakes, nymalen
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
Salt
1 avokado, grovhackad
2 dl cheddarost (spara ½ dl till gratinering)
2 tomater, finhackade

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Gröp ur potatisarna i en skål. Blanda i majskorn, bönor, kryddblandningen av vitlök och chiliflakes, paprikapulver, spiskummin och salt. Vänd slutligen i grovhackad avokado och cheddarost.

Fyll potatisarna med majs- och avokadoröran. Strö över lite mer ost.

Låt potatisarna gratinera i ugn cirka 15 minuter. Toppa med hackad tomat vid servering.

 

Ovant text ett pressmeddelande från Sundqvist och bild hämtade från sundqvist.se


ixca3hgihundny83znbq.jpg

VAR: Spritmuseum i Stockholm
NÄR: Tisdag 14 november kl. 13.30

Snart är äppelskörden avklarad och det är dags att presentera årets äppelmuster!
Den kalla våren satte spår i äppelodlingarna. Frosten gjorde så att äppelblommen i många fall uteblev och många av äpplena blev frostskadade. Men skönhetsfläckar till trots, smaken är det inget fel på –tvärtom! När man ska pressa äpplena är det insidan av äpplet som räknas. Den förhållandevis kalla våren o sommaren har gjort att vi överlag har fått fram muster med hög syrlighet och lite lägre sötma, vilket gör årets must lämpad som måltidsdryck.

Idag tillverkas ett stort utbud av kvalitéter av svensk äppelmust. På många sätt lika skiftande som vin. Terroir har en grundläggande betydelse men även äppelsort, grundstam, klimat, mognadsgrad och pressutrustning spelar roll. Varje äppelmust är därför unik och tillsammans erbjuder vi musterier i Sverige en mångfald av smakrikedom.

Samtliga våra medlemmars äppelmuster finns representerade på plats. Du kan även personligen träffa aktörer från följande musterier: Berga Bruk, Edsvikens Musteri, Kiviks Musteri, Köpings Musteri, Norrtelje Musteri, Palla, Roslagens Musteri, Rudenstams Musteri och RörumsRo Frukt&Must.

Ovan text är ett pressmeddelande från Kiviks Musterier

xperhotelsandtable_logo.png


y1q7srab3sxbb25qr6o8.jpg

I år lönar det sig att hänga på låset när startskottet går för Sthlm Food & Wine torsdagen den 9 november! Hela denna fullmatade mässa inleds med en debatt på temat ”Rätt eller fel?” där välkända profiler under en intensiv timme kommer att debattera fyra brännheta ämnen för restaurangbranschen, ja faktiskt för samhället i stort.

Som uppvärmning inför debatten kommer årets profilerade kockar på tioårsjubilerande Kockarnas Krog att presentas: Maximillian Lundin, Titti Qvarnström, Fredrik Eriksson och Nina Compton som är ”Guest Chef of Honour”.

Därefter tar debatten vid – denna leds av Liisa Aus, pressansvarig för Stockholmsmässan, tillsammans med Jens Dolk, känd vinskribent, författare och krögare. Liisa och Jens kommer att grilla debattörerna och se till att debatterna når kokpunkten.

”Är detta en bransch för kvinnor?”
Medverkande: Surdegs/tv-profilen Sébastien Boudet, och Nina Compton, en av världens främsta kvinnliga kockar direktinflugen från New Orleans.

Restaurangbranschen har rykte om sig för en grabbig machokultur, där kvinnorna inte lyfts fram och får svårt att hävda sig. Till följd har man svårt att attrahera kvinnor och yngre personer till en bransch som ropar efter kvalificerad personal. Vad kan göras för att ändra på detta?

Chef Nina Compton har trots den rådande kulturen lyckats bli en framgångsrik kock med internationell ryktbarhet, men kanske är det annorlunda i USA? Vad kan vi lära av amerikansk restaurangkultur vad gäller dessa aspekter?

”Äkta eller oäkta?”
Medverkande: Matjournalisten och författaren Mats-Eric Nilsson som bland annat skrivit den uppmärksammade boken Äkta vara.

Är det mesta vi köper i mataffären fullproppat med olika tillsatser? Var går gränsen för vad som är ”äkta vara” och inte? Är alla tillsatser av ondo? Hur kan vi leva ett tillsatsfriare och mer äkta liv (vad gäller mataspekten alltså)?

”Fula grönsaker – bra för konsumenten?”
Medverkande: Magnus Söderlund, professor på Handelshögskolan och specialist på marknadsföring och konsumentbeteende.

”Fula” grönsaker och dito frukt har systematiskt sorterat bort från mataffärernas hyllor och helt sonika slängts, men i dessa tider när matsvinn är ett hett ämne känns detta som ett föråldrat och slösaktigt förhållningssätt. Så hur kan man få konsumenterna att köpa fula grönsaker? Och stämmer det att EU har regler som tvingar odlarna att sortera bort för krokiga gurkor och konstigt formade tomater?

”Gårdsförsäljning – ett hot mot den svenska alkoholpolitiken?”
Medverkande: Mikael Mölstad, mat- och vinjournalist, och Lennart Agén, Systembolagets chef för press och samhällsrelationer.

Frågan om gårdsförsäljning av vin har debatterats intensivt den senaste tiden. På ena sidan står den växande skaran svenska vinodlare som menar att de skulle ha lättare att locka besökare om dessa också kan köpa med sig ett par flaskor hem. På andra sidan står bland annat Systembolaget som befarar att om gårdsförsäljning tillåts skulle det innebära början på slutet för den svenska alkoholmodellen.

Tid och plats: Torsdag 9 november kl 11 på Sthlm Food & Wine-scenen.

Sthlm Food & Wine pågår 9-12 november på Stockholmsmässan i Älvsjö tillsammans med Allt För Hälsan och Acadermia.

Ovan text är ett pressmeddelande från Stockholmsmässan

xperhotelsandtable_logo.png


e0fmi3iwblz3h5m1jp06.jpg

Vi välkomnar en av Sveriges absolut största stjärnor inom matlagning, Mats Vollmer som ny ambassadör för Sjöö Sandström. Mats driver den tvåstjärniga guide Michelin-restaurangen Vollmers i Malmö. Bara fem restauranger har haft den äran i Sverige över tid.

En Michelin-stjärna är en av de högsta utmärkelser som en kock kan erhålla till sin restaurang. Men det kommer inte gratis, det tar mycket tid och energi att tjäna den eftertraktade stjärnan.

Mats är en mycket spännande person som med sin matlagning och hantverk får kunder från hela världen att besöka just hans restaurang i Malmö. Med sin personliga filosofi serveras det bästa ur den skånska myllan. Lyfter fram dess tydliga smaker och speciella karaktär. Kombinerar närproducerade råvaror med modern matlagningstekniker.

Mats Vollmer, ” Ser fram emot att arbeta med Sjöö Sandström, jag tycker att deras värderingar och ambitioner speglar min egon personlighet. ”

– Vi är otroligt stolta över att presentera Mats Vollmer som ny ambassadör för Sjöö Sandström. En fantastisk person med samma värderingar som vi har, säger Kristofer Johansson, Partner på Sjöö Sandström.

Mats Vollmer bär Sjöö Sandström Royal Steel Classic 36mm med champagne tavla. Den har en unik skandinavisk design som likar Sjöö Sandströms allra första armbandsur som vi släppte 1993, Automatic S1.

Sjöö Sandström news

Ovan text är ett pressmeddelande från Sjöö Sandström

xperhotelsandtable_logo.png


ggpuwkfcpgjtsd1wkf6j.jpg

Med inspiration från varma och färgglada Kalifornien lanserar MAX den 26 oktober Grand Deluxe Spicy Avocado. Spicy Avocado finns med svenskt kött eller som lakto-ovo-vegetariskt alternativ med dubbla halloumiskivor.

Spicy Avocado innehåller tärnad avokado, picklad rödlök, färsk jalapeño och sour cream ’n’ onion-dressing och för tankarna till det soliga klimatet och de långsträckta sandstränderna i ”the Golden State”.

– Spicy Avocado är en så kallad ”California Style-burger”. Den är inspirerad av den amerikanska västkusten med avokado, jalapeño och vår dressing sour cream ’n’ onion. Vi har länge velat ta fram en hamburgare med avokado som ingrediens och nu har vi hittat helt rätt med den tärnade avokadon. Med Spicy Avocado lyfts alla smakerna fram precis som vi tänkt oss, säger Jonas Mårtensson, chefskock på MAX Burgers.

I samband med lanseringen av Spicy Avocado gör även den omtyckta Lyxshake Hallon lakrits comeback. Lyxshake Hallon lakrits blev en stor favorit sommaren 2016 och för att möta efterfrågan väljer MAX att återigen erbjuda smaken under en begränsad kampanjperiod.

– Önskemål på våra Lyxshakes med extra spännande smaker återkommer kontinuerligt. Därför är vi väldigt glada att återigen kunna erbjuda en klassisk smakkombo – Hallon lakrits. Samtidigt så gäller det att passa på nu då den ersätts av en annan Lyxshake den 17 januari, säger Christoffer Bergfors, vice VD och Sverigechef på MAX Burgers.

Spicy Avocado är en Grand Deluxe burgare och finns på menyn på MAX restauranger under perioden 26 oktober 2017 till 17 januari 2018. Spicy Avocado finns som kött- eller halloumialternativ. Lyxshake Hallon lakrits gästspelar på menyn under samma period.

Ovan är ett pressmeddelande från Max Hamburger resturanger

xperhotelsandtable_logo.png


y5tmttncofiect1bfrfx-1.jpg

Jonas Dahlbom på Teaterbrasseriet!

Den 25e och 26 oktober gästas restaurang Teaterbrasseriet av toppkocken Jonas Dahlbom. Det blir en ”takeover” med en egen meny skapad av Jonas själv. År 1996 vann Johan Årets Kock och kom på fjärde plats på prestigefyllda och internationella kocktävlingen Bocuse d’Or år 2005.

Vad är inspirationen bakom din meny på Teaterbrasseriet?

– Den kommer egentligen från hela världen men jag älskar asiatiskt och sydamerikanskt. Så lite åt det hållet blir det med svenska inslag och råvaror.

Vad kommer vara speciellt med din meny?

– Jag försöker laga mat med hjärtat med de bästa råvarorna. Jag skriver alltid menyer som är lätta att förstå både i text och smak men med någon twist här och där för att göra det spännande.

Teaterbrasseriet  serverar klassisk svensk mat med inslag av smakrika rätter från hela världen. Restaurangen ligger på Kungsgatan 70 vid hotell Grand Central By Scandic.

Ovan text är ett pressmeddelande från Scandic Hotels


Quorn_Vegan_Nugget_Bowl.jpg

Du missar väl inte 1 november då de är World Vegan Day! Klart du ska vara med och fira! Vill du också äta mer veganskt och vet inte riktigt hur du ska börja? Och när man tar upp mobilen och ser en massa fantastiska veganska maträtter blir man ju bara ännu mer sugen!  Intresset för vegetarisk och vegansk mat är större än någonsin och idag är det en självklarhet för många att ha minst en vegodag i veckan.

Quorn_2017_Vegan_Vegansk_Tex_Mex_Fest.jpg

Ett lätt sätt att komma igång är att testa några av de färdiga veganska alternativ som finns. Med Quorn Vegan Nuggets kan du lätt göra maträtter veganska genom att byta ut proteinet. De passar lika bra i en bowl som till tacomyset. Tror du oss inte? Testa en Vegan Nugget Bowl fullspäckad med edamamebönor och färsk spenat. Eller varför inte Vegansk Tex Mex med alla dina älsklingstillbehör och creamed corn som pricken över i? Passa på att bjuda någon du tycker om på det den 1:a november, vi lovar att det kommer att bli en hit.

Quorn_Vegan_Nuggets_280g.png

xperhotelsandtable_logo.png


 

j4rirbbhpx65locctdeq.jpg

Nätverket för Hållbart Näringsliv har utsett Christoffer Bergfors, vice VD och Sverigechef för Max Burgers, som en av tre slutkandidater för priset Hållbart Ledarskap 2017. I kväll den 11 oktober tillkännages vinnaren. Utöver Christoffer Bergfors är Ann Carlsson VD på Apoteket och Monica Lingegård, VD på Samhall nominerade.

– Det är hedrande att vara nominerad och i sådant fint sällskap dessutom. Själva nomineringen är ett erkännande i sig att vårt hållbarhetsarbete inspirerar andra och att vi gör skillnad, säger Christoffer Bergfors vice VD och Sverigechef på Max Burgers.

Max långa hållbarhetsarbete omfattar frågor inom hälsa, rättvisa och miljö. År 2016 lanserade Max Green-familjen, den mest framgångsrika produktlanseringen någonsin och som en direkt följd minskade Max sin klimatpåverkan med tio procent per intjänad krona under 2016.

– Vi  femdubblade gröna alternativ på menyn, vilket ledde till en fyrdubblad försäljning av gröna burgare. Vårt mål är att år 2022 ska minst hälften av försäljningen komma från burgare utan rött kött. Idag är det ungefär var tredje, och för två år sedan var det bara var nionde, säger Christoffer Bergfors.

Priset delas ut av NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv för att belöna en person som genom kompetent ledarskap medverkat till ett framgångsrikt hållbarhetsarbete. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma det arbete kring hållbar utveckling som bedrivs i det svenska samhället och öka intresset för ledarskap inom dessa områden. 2017 års jury består av: Anna Gedda, hållbarhetschef, H&M; Håkan Wirtén, generaldirektör, WWF; Johan Kuylenstierna, VD, Stockholm Environment Institute, Magnus Carlson, artist; Sandra Johansson, reporter, SvD Näringsliv; Ylva Öhrnell, ordförande, NMC. Bland tidigare pristagare finns Karl-Johan Persson, VD H&M, och Johan Söderström, VD ABB Sverige.

Ovan text är ett pressmeddelande från Max Hamburger restauranger

xperhotelsandtable_logo.png


zdambh06b8bgn6zlo5y3.jpg

Just nu är han en av landets mest framstående sommelier. Fredrik Lindfors tog nämligen nyligen två guld under en och samma vecka, först guld i Vana Tallinn Gran Prix i Vilnius och under helgen kammade han hem guld i de nordiska mästerskapen i Helsingfors. För andra året i rad utsågs han i våras också till vinnare av svenska mästerskapen i sommellerie. Året dessförinnan tog Fredrik silver i de nordiska mästerskapen i Köpenhamn och han har flera meriter i bagaget. Vid årsskiftet förra året tillträdde Fredrik Lindfors som ny chefsommelier på Grand Hôtel i Stockholm.

Tillsammans med Krogarna.se så har Fredrik tagit fram en teoretiskt grundkurs i vinkunskap. Kursen är en online-utbildning som riktar sig till de personer som arbetar i branschen men även till privatpersoner som vill lära dig mer om viner. Utbildningen är en teoretisk grundkurs och inga förkunskaper krävs. Utbildningen spelades in i den berömda Vinkällaren Grappe i Stockholm i augusti 2017.

– Krogarna.se är en seriös satsning som erbjuder gedigna utbildningar till krögare därför valde jag att gå ihop med dem och ta fram en utbildning i vinkunskap. Området online-utbildning är intressant då tillgängligheten är mycket större när man har möjlighet att göra kursen precis när det passar en själv, säger Fredrik Lindfors.

Genom utbildningen får du lära dig mer om vinproduktion, världens vinregioner, mousserande viner, vita viner, röda viner, hantering utav vin och mat och dryck i kombination. Du som student lär dig om vinets utveckling och olika framställningsmetoder samt vad som kännetecknar en specifik druvsort. Du kommer också få kunskap kring lagring och hantering av vin med mera.

– Det är viktigt att ha bra kunskaper om vin när man arbetar med servering på en restaurang, det ger dels ett seriöst intryck hos gästerna och dessutom en möjlighet till att både merförsälja och uppförsälja, vilket är viktigt för restaurangens omsättning, säger Fredrik Lindfors.

Ovan text är ett pressmeddelande från krogarna.se

xperhotelsandtable_logo.png


pku8sv0vksy8qyyhpcnu.jpg
Guest Chef of Honour på Sthlm Food & Wine 2017, Nina Compton.

Nina Compton, USA, blir Sthlm Food & Wines första Guest Chef of Honour. Hon kommer att delta i Kockarnas Krog som firar 10-årsjubileum. Det uppmärksammas med den största satsningen någonsin.

Nytt för i år är att Sthlm Food & Wine har bjudit in en Guest Chef of Honour att medverka på Kockarnas Krog och runt om på mässan. Det är en av världens just nu bästa kockar, Nina Compton. Hon har lång erfarenhet och har bland annat utbildats av Daniel Boulud och hans team. Nu driver Nina en egen restaurang, Compère Lapin, på Old No. 77 Hotel & Chandlery i New Orleans. Förutom framgångarna med restaurangen har hon även utsetts till en av de bästa nykomlingarna 2017 av Food & Wine Magazine. Nina har även nominerats till James Beard Awards Best Chef: South.

– Det är med en enorm stolthet vi bjuder in Nina Compton till Sthlm Food & Wine och Kockarnas Krog. Det känns fantastiskt att vi kan ge besökarna möjligheten att smaka mat från en av de bästa i världen, säger stjärnkocken Fredrik Eriksson.

Det blir en stor variation bland rätterna i Kockarnas Krog – allt från underbara veganska rätter till kötträtter som du aldrig tidigare har smakat. Här samlas mångfalden inom modern matlagning.

De övriga kockarna i Kockarnas Krog 2017:

Titti Qvarnström
Malmös Michelinkock, som efter många år på Bloom in the Park nu utvecklar ett nytt restaurangkoncept med jordnära, hållbar, transparent och lokal matlagning i centrum.

Maximillian Lundin
Köttälskaren som blev vegan och nu driver The Plant och föreläser om medveten matlagning.

Fredrik Eriksson
Stjärnkocken som för tionde året i rad sätter upp Kockarnas Krog på Sthlm Food & Wine.

Mat- dryckesmässan Sthlm Food & Wine arrangeras på Stockholmsmässan i Älvsjö 9-12 november.

Ovan text är ett pressmeddelande från Stockholmsmässa

xperhotelsandtable_logo.png


gklpv8qvivstikxmppoc.jpg

Finns det verkligen 50 miljoner bubblor i en flaska champagne och vad är skillnaden mellan champagne och prosecco? Det är några av de frågor som Spritmuseums nya utställning om champagne ger svar på. För vad passar bättre än att berätta om champagnens historia när museet firar 50-årsjublieum? En dryck som ökat försäljningen på Systembolaget med över 733% sedan det glada 80-talet. ”Skål, ta mig fan” som Jacob Dahlin skulle ha sagt!

Utställningen, som öppnar den 17 november, handlar både om jordmåner, tillverkningen av champagne och dryckens svenska historia. Men också om hur drycken satte sin prägel på hip-hopen, om Stureplansbratsens vaskningar och om Patsy och Edinas vodkaspetsade Stoli-Bolli från 90-talsserien Absolutely Fabulous. Besökaren kommer även få en tillbakablick på champagnens historia, bland annat om att bubblorna från början var ett misstag, om kunglig konsumtion och varför man egentligen använde en champagnevisp.

Utställningen är formgiven av Designstudion Form Us With Love, som även stod bakom museets uppskattade utställningen ”Öl” från 2014.

50 år som museum
1967 öppnade Vin & Sprithistoriska Museet i det gamla vinlagret på Dalagatan 100 som ett företagsmuseum åt AB Vin- & Spritcentralen. För fem år sedan flyttade museet till Galärskjulen på Djurgården och bytte samtidigt namn till Spritmuseum.

Ovan text är ett pressmeddelande från Spritmuseum 

xperhotelsandtable_logo.png


nmvxrlefz8klye0rl0v2.jpg

Posten, framtagen tillsammans med reklambyrån DDB Stockholm sågs otroligt nog av en halv miljon svenskar (och nådde 1,3 miljoner i organisk räckvidd). Men trots att asken var uttalat skämtsam började folk ringa och fråga var den fanns att köpa. Delicato, kända för sina populära bakverk – men också modiga och humoristiska reklamkampanjer – var inte sena att nappa på idén att lansera asken på riktigt.

”Delicato är ju ett väldigt lustfyllt varumärke med en ganska skojfrisk tonalitet. Och visst blev vi lite överraskade över responsen, men självklart ville vi lyssna på våra konsumenter. Nu är vi oerhört stolta över att kunna presentera Delicatoasken på riktigt”, säger Sofia Brandberg, marknadschef på Delicato.

Asken innehåller 30 miniatyrer av populära Delicatoklassiker – men också ett par nyare bitar. Och på locket står det numera ”En tradition sedan nu”.
”Vi är ju inte ett särskilt pretentiöst varumärke, vi gillar snarare att skoja till det kring det sådant som kan vara lite uppstyltat eller allvarligt. Och alla traditioner startar ju någon gång! Nu hoppas vi att folk kommer att ta till sig detta nya goda sätt att fika på,” avslutar Sofia Brandberg på Delicato.

Delicatoasken finns i begränsad upplaga och kommer finnas tillgänglig i stora delar av dagligvaruhandeln från och med vecka 40 och framåt. Asken innehåller 30 miniversioner av Delicatos produkter; Delicatoboll, Punschrulle, Biskvi, Lattebit och Delicacaoboll hallon.

Rekommenderat pris: 99kr. Har asken två lager? Javisst!

Ovan text är ett pressmeddelande från Delicato

xperhotelsandtable_logo.png


qvvd8515txiu23cenelw.jpgEn helg fylld med god mat och goda viner från Sydafrika. David Nieuwoudt ägare av Cederberg kommer att hålla i en vinprovning på lördag med röda viner.

Även fredagen kommer vi att hålla en vinprovning med vita viner från Cederberg.

Fredag kommer vi att servera ett härligt fisk och skaldjursbord.

Bestående av:
Kallrökt lax med sauce verte
Halstrade pilgrimsmusslor med schalottenlöksvinegrette
Saffransdoftande fisksoppa med blåmusslor, havskräftor och aioli
Brödbuffé
Chokladdoppade jordgubbar

Lördagen kommer vi att servera en härlig trerätters meny.

Pris för hela helgen är från 3020:-/person. I priset inkluderar logi, buffé fredag kväll, dryckespaket båda kvällarna, vinprovning fredag och lördag, trerätters middag och frukost.

Pris för vinprovning: 350:-/person per dag.

Ovan text är ett pressmeddelande från Green Hotel

xperhotelsandtable_logo.png


wgra9pshjbnizqk7zddn.jpgMax Burgers öppnar nu sin första restaurang i Varberg och har skapat cirka 40 nya arbetstillfällen i kommunen. Från och med idag den 4 oktober välkomnas Varbergsbor och förbipasserande resenärer att njuta av Sveriges godaste hamburgare.

– Det känns fantastiskt att vi äntligen kan öppna vår första restaurang i Varberg, säger Christoffer Bergfors, vice VD och Sverigechef på Max Burgers. Vi letade länge efter en lämplig plats i Varberg. När vi fick klartecken att bygga vid Lugnetrondellen kändes det perfekt. Nu ser vi fram emot att servera Varbergsborna Sveriges godaste hamburgare.

Den nya restaurangen ligger vid ett nybyggt område intill Lugnetrondellen. Det är den 114:e Maxrestaurangen i Sverige (126:e i världen) och lokalen är designad efter det nya restaurangkoncept Max tagit fram tillsammans med svenska arkitektbyrån Wingårdhs.

Restaurangen i Varberg har en parkering med 25 platser, varav en är handikapplats, och tolv cykelställ. Inomhus finns 110 sittplatser och på uteserveringen finns plats för ytterligare 64 sittande gäster. Restaurangen utrustad med åtta digitala expresskassor för snabb och smidig beställning och betalning.

Öppningen sker idag kl 10.00 med en öppningsceremoni. Max VD Richard Bergfors och vice VD Christoffer Bergfors inviger restaurangen tillsammans med Ann-Charlotte Stenkil, kommunalstyrelsens ordförande i Varbergs kommun. Därefter öppnar restaurangchef, Olivia Larsson, tillsammans med personal upp dörrarna och välkomnar alla nyfikna och hungriga gäster.

Fakta:

Öppettider: Söndag-torsdag, kl. 10:00-24:00. Fredag och lördag, kl. 10:00-03:00.
Adress: Kamremsgatan 5, 432 32, Varberg

Ovan är ett pressmeddelande från Max Hamburgerrestauranger

xperhotelsandtable_logo.png


 

akoqqqqbbwvxap4kaes7.jpg

På fars dag bjuder Kalmar Slott in till en smakrik upplevelse med öl i fokus. Under söndagskvällen arrangeras en provning i den historiska ölkällaren på slottet.

Det har blivit en tradition att fira fars dag på slottet och i år blir det ett evenemang på temat öl. Under kvällen får deltagarna en orienteringsprovning där de får uppleva många olika ölsorter. Få ingredienser behövs för att brygga öl, men smakerna skiljer sig åt beroende på framställning och lagring. Deltagarna får prova åtta olika sorter och höra mer om deras olika karaktärer.

Att prova öl på Kalmar Slott är ingen nyhet. Den bryggda drycken har förekommit under hela slottets historia. Under 1500-talet var dricksvattnet så dåligt att det var mer hälsosamt att dricka öl. 1567 utbröt myteri, det så kallade ölupproret, bland arbetarna på Kalmar Slott, då de hade tvingats dricka vatten istället för öl under nästan två månaders tid. Nere i Amiralitetskällaren, som ligger under dagens nybyggda restaurang, lagrades i slutet av 1800-talet stora mängder öl från Kalmarbryggeriet Nordstjernan. Nu är det återigen dags att använda källaren i ölsammanhang.

– Det känns otroligt passande att hålla ölprovning i slottets amiralitetskällare. Där sitter ölhistorien i väggarna. Vi är verkligen glada över att kunna följa upp förra årets populära whiskyprovning med en ny provning även i år, säger Therese Börjesson som är ansvarig för evenemangen på Kalmar Slott.

Det är Peter Sunnanek och Joakim Einarsson som tar med deltagarna på en smakrik resa med öl från flera olika bryggerier. Tillsammans driver de Beer Connoisseurs, ett företag sprunget utifrån ett genuint intresse för kvalitetsöl av alla dess slag. De är även arrangörer av det populära evenemanget Kalmar ölfestival.

Ölprovningen hålls söndagen den 12 november kl. 18.30. Innan provningen finns det möjlighet att avnjuta en tvårätters middag en trappa upp i Slottsrestaurangen, även den med öltema.

Biljetterna släpps 3/10 kl. 10 och köps på Kalmar Turistcenter eller via kalmarslott.se.

Ovan text är ett pressmeddelande från Destiantion Kalmar

xperhotelsandtable_logo.png


lucfkgsdlah458lwrcxz.jpgBerns nya klubbkoncept LE! får förstärkning av Linda Björkman, Sharareh Hoss och Roshi Hoss. Tjejerna är på plats varje fredag för att göra natten och upplevelsen på LE! lite bättre – allt för att du som gäst ska få en kväll att minnas. Tillsammans med Fang, Sabri och Oscar Högberg kommer dom se till att ingen vill lämna klubben på två våningar. I entrén välkomnas du av Fredrik “Fricko” Boberg som är på plats varje helg för att se till att kvällen börjar och avlutas på bästa sätt.

På lördag är det premiär för LE! – Berns nya klubbkoncept på två våningar. För stökigt barhäng och skön musik är det hit du ska gå varje fredag och lördag 22-04. Är du mer sugen på klubb med grymt ljudsystem, coola effekter och en visuell upplevelse är det en trappa ner du ska gå fredagar och lördagar 23-04. Vi lovar att ingen kommer kunna stå still, vare sig du är på över- eller nedervåningen. Välkommen till LE!

ovan text är ett pressmeddelande från Berns


t4kd84aue2slr9yqfzqc.jpgEriks Restauranger expanderar genom att etablera sig i SKBs nyproduktion, kvarteret Basaren på Kungsholmen. Det nya konceptet och namnet på restaurangen kommer avslöjas närmare inpå öppningsdagen.

– Visionen är att skapa en mötesplats för den moderna gästen, där stämning och värdskap ligger i fokus. Ambitionen är att vi ska vara lite roligare, lite bättre och lite godare, säger Anna Lallerstedt ägare till Eriks Restauranger.

Lokalen ligger på Hantverkargatan och är belägen i bottenvåningen med drygt 460 kvadratmeter. Huset är ritat av Wingårdh Arkitektkontor och blir färdigbyggt under fösta kvartalet 2018.

– Vi hade egentligen inga tankar på att expandera, men när SKB kontaktade oss om lokalen så kändes det helt rätt. En unik möjlighet som vi inte kunde tacka nej till, säger Anna Lallerstedt.

ovan text är ett pressmeddelande från Eriks Restauranger


sd64iqr1tn9wqwefunfy.jpg

I år firar julmarknaden på Tjolöholms Slott 30 år. När den allra första julmarknaden slog upp portarna 1987 var begreppet julmarknad fortfarande ett ganska okänt fenomen, men idén om att sammanföra hantverkare med julklappsköpare blev från första början en succé. Idag är Tjolöholms julmarknad en upplevelse för hela familjen och många har som tradition att inleda julfirandet på Tjolöholms Slott.

Upplevelsemarknad

När det är dags för Tjolöholms Slotts stora julmarknad juldekoreras hela godset och skimrande av juleljus. I marknadsvimlet kan besökarna träffa slottets herrskap som julhandlar, och slottets väsen Lubberkin som minglar och sjunger glada julsånger. Bland de många programpunkterna finns den populära eldshowen och tomtens godisregn från slottsbalkongen.

-Vi vill att julmarknaden ska vara en upplevelsemarknad för hela familjen. En av årets nyheter är lekutställningen Emil!, där barnen kan leka i ett julpyntat Katthult, säger David Dagemark, ny evenemangschef på Tjolöholms Slott.

Tomtefar tar emot önskelistor

På slottet tar tomtefar emot barnens önskelistor, och framför den sprakande brasan i slottsmatsalen serveras kaffe och slottsdelikatesser. I slottets övre våningar visas utställningen ”Dräkter från Downton” i de julpyntade salongerna.

Design och hantverk

I godsets olika byggnader samlas utställare för att visa och sälja design och hantverk. Mathantverkare bjuder på provsmakning och försäljning av julens alla läckerheter. Över hundra utställare samlas på Tjolöholm under den åtta dagar långa julmarknaden.

Julmarknaden firar sitt 30-årsjubileum den 17-19 och 22-26 november. Varje år kommer runt 25 000 besökare, vilket gör julmarknaden till en av Västsveriges största julmarknader.

Slottets anrika julbord

I början av 1900-talet firade greveparet Bonde julen på Tjolöholms Slott. Då placerades en högrest julgran i slottshallen, där den dekorerades helt i silver, och än idag står julgranen på samma plats varje jul, alltid med dekorationer i silver.

När julbordet idag dukas upp på Tjolöholms Slott, är det inspirerat av julfirandet på slottet under greveparet Bondes tid. Precis som då dukas julmåltiden upp i stora hallen, för att sedan avnjutas i brasans sken i slottets pampiga matsal. Familjen Dickson, grevinnan Blanche Bondes familj, härstammar från Skottland och England, och på dagens julbord finns brittiska specialiteter, blandat med viltdelikatesser och rätter med lokala råvaror såsom pepparrot och grönkål. I Storstugan, en gång samlingslokal för godsets arbetare, serveras ett närproducerat julbord med många spännande smaker.

Ovan text är ett pressmeddelande från Tjolöholms Slott


france-confectionery-83373_960_720.jpgGunhild Stordalen klar för Food Tech 2018!

Under mars 2018 kommer för första gången Food Tech2018 arrangeras i Örebro med planen att göra det till ett årligen återkommande event. Bakom arrangemanget står Alfred Nobel Science Park och Di Digital.

Food Tech handlar om hur teknik och mat i förening ska bidra till ett mer hållbart samhälle. Det kan handla om appar för att minska matsvinn, likväl som klimatsmarta proteiner, robotik inom jordbruket, innovativa förpackningslösningar, 3 D printing med mera. Det är brett, brokigt och den stora, nya framtidsbranschen.

Di digital driver i dag ett mycket lyckat startup tour-koncept (att hitta framgångssagor som sätter Sverige på den digitala världskartan) i fem städer för att finna nästa stora techsuccé.

-Vi ser stora möjligheter att skapa ett minst lika innovativt event kring Food Tech som vi har på startup tour, säger Thomas Danielsson, projektchef Di Live.

Dagen kommer att innehålla Gunhild Stordalen, föredrag, paneldiskussion och Food Tech Court, där framtidens mat serveras. Dessutom kommer sju företag att få pitcha och bli bedömda att en tuff och kunnig jury. Tanken är att hitta vårt nya Spotify, fast inom Food Tech, bland de tävlande företagen. Så det finns möjligheter att ta del av framtiden redan nu.

-Food Tech är en otroligt spännande och bred sektor. Att få den här unika möjligheten vara arrangörer för ett nytt område med enormt stor potential är en fantastisk utmaning, berättar Annika Grälls, projektledare mat och måltid, Alfred Nobel Science Park.

Ovan text är ett pressmeddelande från Alfred Nobel Science Park


ru4iicb5hhexuaml66ep.jpgKiviks Musteri bjuder på äppelkunskap, smakprovningar, och underhållning för hela familjen den 30 september på Solnäs Gård utanför Lund.

Det kommer att erbjudas gratis guidning i odlingen som innehåller 75.000 äppelträd (kl. 11.00, 14.00). En äppelutställning med äpplen från A till Ö och en pomolog på plats som berättar om äpplen. Prova på att musta själv och självklart blir det smakprovning av årets första must.

För alla barn kommer en trollkarl och underhåller (kl 13-15) och dessutom kommer Bamse på besök (kl 10.15, 12.15, 13.15, 15.15). Lite mer vuxen underhållning blir det av Nils Bondesson band som spelar  jazz och blues från kl 12 fram till 16.

På innergården kommer det att vara en torgmarknad med äpplen och annat lokalproducerat från Österlen och bygden kring Solnäs. Gårdscaféet och gårdsbutiken håller öppet kl 10-16.

DATUM: Lördagen den 30 september kl 10-16
PLATS: Solnäs Gård Fjelievägen 112, 237 91 Bjärred

Ovan text är ett pressmeddelande från Kiviks Musteri


 

mfrgbmq9xrb5lcbnhbvh.jpg

Konferens- och kongressanläggningen Karlstad CCC storsatsar på mat- och dryckupplevelser under publika event. Restaurang 1584, Café Klarälven och Haga Bar är tre nyheter som besökare får ta del av, men bara när ”fun is in town”. De tre popup-nyheterna kommer bara vara öppen när huset har publika event.

– Vi har ett grymt kök som är mycket uppskattat bland våra besökare och vi har märkt av en större efterfrågan på upplevelser i samband med publika event. Efterfrågan har dessutom blivit större, ju fler event vi har haft i huset. Därför har vi tagit fram tre nya koncept för våra eventbesökare. Med parollen ”Open when fun is in town” kommer dessa nyheter bara vara öppna när vi har publika event, säger Mattias Nord, VD på Karlstad CCC.

Restaurang 1584 kommer erbjuda mat och dryck innan föreställningar, medans Haga Bar erbjuder dryck både innan och under föreställningar. Dessutom får kioskverksamheten ta större plats genom Café Klarälven.

– Vi satsar även på digitalisering och förenkling av kommunikation med våra eventbesökare. Tillsammans med Great Event of Karlstad, Ticketmaster och Scalateatern arbetar vi just nu med att lansera en app som kommer underlätta köptillfället för besökarna. Genom appen kommer besökarna kunna handla både i restaurang, bar och kiosk och slippa kö. Allt för bästa möjliga upplevelse, avslutar Mattias Nord.

rmenrybt3mxd4zwk3fcw.jpg

Restaurang 1584, Haga Bar och Café Klarälven kommer lanseras i samband med event i oktober månad.

 

Ovan text är ett pressmeddelande från visist Karlstad AB


zw4luf8ryacp5luyrc9b.jpgNu lanserar Svenskt Kött en digital köttskola med grundutbildningar för medarbetare inom dagligvaruhandeln, men även intresserade konsumenter.

Den ger på ett enkelt sätt mer kunskap om kött som råvara, mat och näring, samt information om det svenska köttet. Köttskolan innehåller utbildningar i att välja, laga och hantera kött.

– Det finns ett växande intresse för kött gällande hantering och kvalitet. Det hänger i sin tur samman med ett generellt ökat intresse för hållbar konsumtion och matlagning hos konsumenterna och det vill Svenskt Kött möta, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt Kött.

Alla kursdeltagare kan följa en utbildningsplan och skaffa sig kunskap i egen takt och efter eget intresse. Det finns över 50 korta, enkla lektioner som går att följa på mobil, padda eller dator. När man genomfört en utbildning kan man göra ett prov och få diplom. På Köttskolan.se finns även specialutbildning för butiksmedarbetare.

– Syftet är att höja grundnivån på köttkunskap i butik. Målgruppen för utbildningen är personal inom dagligvaruhandeln, men Köttskolan.se är öppen för alla och helt gratis, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt Kött.

Ovan text är ett pressmeddelande från svensk kött


xoqsdr9csg1pfuiqukyc.jpg

Clarion Hotel Stockholm visar Ulf Lundins videoverk “5-9” i hotellets entré mellan 21 september 2017 till 17 januari 2018. I “5-9” har Lundin satt samman en mängd fotografier och videoklipp i ett kollage som utgör videoverket. Verket speglar det vardagliga arbetet på ett kontor där de egentliga porträtten av kontorsarbetarna inte är huvudsaken. Istället vill konstnären fråga åskådaren: “Hur lever vi våra liv?”

I videon “5-9” kan det vardagliga arbetet på ett kontor i Stockholmsområdet följas. Verket är filmat på avstånd vid upprepade tillfällen under dygnets mörka timmar. Råmaterialet har sedan redigerats digitalt till en 27 minuter obruten kameraåkning. Det som sker där samtidigt kan i själva verket ha ägt rum vid helt skilda tillfällen med månaders mellanrum. Resultatet är en komprimerad vardaglighet där tid och rum manipulerats.

Ulf Lundin är utbildad stillbildsfotograf och jobbar idag både med fotografi och video. Hans verk har visats på många olika utställningar både i och utanför Sverige. Ulf Lundin är representerad av Galleri Magnus Karlsson i Stockholm.

Det känns spännande att visa ”5-9” i en så pass publik miljö som på ett hotell. Det är en annan typ av exponering än vad verket fått tidigare. Dessutom är verket inspelat på ett hotell där jag spenderade mycket tid under en period. Upplevelsen var minst sagt märklig då jag inte ville berätta vad jag gjorde och fick kämpa för att verka ”normal” inför hotellpersonalen, säger Ulf Lundin, konstnär.

Vernissage för “5-9” hålls på hotellet 21 september då videokonsten presenteras av konstnären själv Ulf Lundin, curatorerna Jeanette Steinsland (GSB/Gallery Steinsland Berliner) och Martin Wickström (KiWi AB). Varmt välkomna mellan kl. 18.00 – 20.00. Ingen förbokning krävs.

Clarion Hotel Stockholm vill vara en levande mötesplats och stå för konst, musik och design. Vår videokonst som visats i entrén sedan hösten 2016 har blivit ett självklart inslag i gästens upplevelse. Vår uppfattning är att videokonsten berikar både för den gäst som stannar till och följer hela videovisningen såväl som den gäst som bara skymtar konsten i förbifarten, säger Ida-Maja Tejle, Operations Manager på Clarion Hotel Stockholm.

På Clarion Hotel Stockholm har konsten haft en central plats sedan hotellets öppning 2003. Ett 50-tal konstverk pryder hotellets allmänna utrymmen, hotellrum och konferensrum. Hotellet samarbetar med GSB/Gallery Steinsland Berliner och konstnären och curatorn Martin Wickström (KiWi AB).

Hotellet har sedan hösten 2016 visat rörliga konstverk i hotellentrén. Tidigare har Linda Pedersens “Aion” samt Johanna Billings “Where she is at”, Lars Siltbergs “Training Prosthetic Silicone” och Maria Fribergs “Calmation” visats.

Ovan text är ett pressmeddelande från Clarion Hotel Stockholm


sbhtvzsrlxpu1fa2od4w.jpg

Om en vecka, lördagen den 30 september är det premiär för Berns nya klubbsatsning Le!. Bakom klubbkonceptet står Fang, Sabri och Oscar Högberg som beskriver Le! som ett ställe där ingen ska kunna stå still och där man som gäst ska få känslan av att alla känner alla. På två våningar gästas vi av dj’s, hemliga uppträdanden och spontana galenskaper. Övervåningen har renoverats för stökigt barhäng och klubben i källaren har gjorts om. Här lovas det fest mellan kl 22-04 varje fredag och lördag.

För att lära känna killarna bakom Le! ställde vi några frågor.

Vilka är ni?
Vi är tre killar med olika bakgrund från krogbranschen som har lärt känna varandra genom Stockholms uteliv. Vi har kommit varandra nära och har den senaste tiden gjort flera dagsfester. Efter alla lyckade fester kände vi att det var dags att styra fest på natten. Och nu står vi här och ska dra igång klubbdelen på Berns, vilket vi är extremt stolta och glada över.

Ni kommer driva klubben Le! på Berns, vad kan vi förvänta oss?
Vi älskar att festa med både gamla och nya vänner och när man får känslan av att alla känner alla. När det gäller inredningen kommer vi visa upp ett nytänk inom Stockholms klubbscen vilket vi hoppas våra gäster kommer gilla. Hemliga uppträdanden och spontana galenskaper är en krydda vi älskar och såklart kommer använda oss av. Dessutom öppnar vi upp två olika rum som kommer göra att vi får ett brett klientel vilket vi kommer jobba hårt med för att lyckas.

Vad ser ni mest fram emot?
Att få öppna dörrarna och visa alla vad som väntas. Vi längtar till alltifrån att få skåla med nära och kära till att dansa med nya människor. Möten mellan människor är det vi brinner för och det finns inget bättre än när folk pratar om hur kul dom har haft det på en fest. För oss är Berns en oslagbart vacker lokal med en gedigen historia och som har stor potential. Att få dra igång klubbverksamheten är inte bara fantastiskt roligt utan också en dröm som förverkligas.

Berätta något vi inte vet!
Sabri är en extrem datanörd, Fang heter egentligen Christian och Oscar gick teater i gymnasiet.

Le!
Premiär 30/9
Fredag – lördag 22-04
(Övervåning 22-04, nedervåning 23-04)

Ovan text är ett pressmeddelande från Berns


ifumq3w2epyk2qeor8zn.jpg

På Kiviks Musteri bjuder man under Äppelmarknadshelgen in till fest med kunskap, upplevelser, smakprovningar och massor av aktiviteter för hela familjen.

Självklart firar Kiviks Musteri det svenska äpplet under Äppelmarknadshelgen den 23-24 september. I år satsar man extra på familjer. Bl.a håller Naturskolan öppet och arrangerar spännande och lärorika upplevelser, Dan Bornemark har bjudits in för att sjunga med alla barn och den riktige Bamse kommer och hälsar på!

Det svenska äpplet genomsyrar alla aktiviteter. I år kommer man att kunna skåda en enorm förpackning gjord av äpplen, skapad av konstnären Emma Karp Lundström, som också gör den berömda äppeltavlan. Intill denna kommer Tetra Pak att på ett kul sätt lära barn och vuxna om återvinning.

Även i år kan man se den imponerande äppelparaden med över 200 äppelsorter och såväl sortbestämmare, äppeldoktor och biodlare finns på plats för att visa och berätta. Det bjuds på gratis guidade turer i Äpplets Hus och i äppelträdgårdarna och är man mer intresserad av teknik visar musteriet i år upp alla sina odlingsmaskiner och traktorer.

Äppelsmaker i alla dess former; årets första must, äppelinspirerad mat och torghandel med lokala aktörer och mycket, mycket mer…

Mellan musteriet och Äppelmarknaden på hamnplan körs Äppelexpressen; en traktor med vagn, hela helgen.

Öppettider: 10-18 den 23-24 september

Ovan text är ett pressmeddelande från Kiviks Musteri


xxuzvpvmjg1cphs3boro.jpg

Delicato är mitt uppe i ett spännande förnyelsearbete som syftar till att ge kraft till både företag, varumärke och marknadserbjudande. Utifrån företagets mission om en godare gemenskap är målsättningen att erbjuda marknadens mest hållbara fika. Delicato har ställt om all produktion till grön el och arbetar med att minska miljöbelastningen från trasporter och effektiviserat varuflöde med bland annat färre lastbilar som rullar på vägarna som resultat.

Den senaste satsningen är att Delicato under hösten 2017 övergår till kakao inom ramen för Fairtrades råvaruprogram motsvarande mängden kakao i den älskade Delicatobollen. Schyssta bollar med andra ord!

Produkterna kommer märkas med ”Fair Trade Coca Program” och finns i handeln under hösten 2017.

Ovan text är ett pressmeddelande från Delicato


xpvkhxutk6qyblcncy5t.jpg.png

Nu berikas Strängnäs med MAX´s fantastiskt goda burgare också!

Bygg- och fastighetskoncernen Kilenkrysset och Max Burgers har tecknat markavtal vid trafikplats Biskopskvarn längs E20 söder om Strängnäs.

– Strängnäs Etableringspark växer. Det är fantastiskt roligt att vi nu har tecknat avtal med Max.

Området blir därmed ännu mer attraktivt för verksamheter och besökare, säger Jan Persson, VD och grundare Kilenkrysset.

Denna restaurang kommer att byggas enligt Max nyaste koncept ritat av Gert Wingårdh. Det blir en fristående restaurang med drive-in, cirka 135 platser inomhus och 100 utomhus. Öppning beräknas ske 2019.
– Vi är glada att de första stegen för att öppna vår första restaurang i Strängnäs har tagits. Området runt trafikplatsen är under utveckling, vilket ger goda förutsättningar för oss på Max att möta nya gäster, säger Tony Jakobsson, Etablerings-, bygg- och fastighetschef på Max Burgers.

Ovan text är ett pressmeddelande från Max Burgers AB


 

g6goknmuv3desvmbqetw.jpg

Är du också en person som älskar baka och sitter som klistrad när programmet Hela Sverige Bakar drar igång. Drömmer du kanske också om de där perfekta bakköket?. En av produkten som används flitigt i köken är en av Kenwoods maskiner och i år kommer man kunna se Kenwood Chef XL Titanium hjälpa deltagarna. Så håll ut kik i höst nu när programmet drar i gång 26 september,  OCH om du tror ditt kakbak skulle kunna bli bättre med denna maskin,,,då är de bara att införskaffa till nästa kreativadag i köket!…

Den 26 september drar den populära programserien igång med deltagare från hela Sverige. Tillsammans tävlar de om att visa sina färdigheter inom allt från tårtbakning till småkakor. Juryn består av prisbelönta mästerbagaren Johan Sörberg och småkakornas drottning Birgitta Rasmusson. Tilde de Paula Eby programleder och stöttar deltagarna genom programmet.

– Vi är mycket glada att över att få vara en del av produktionen för Hela Sverige Bakar. Vi hoppas att maskinerna som deltagarna har till deras hjälp kommer att intensifiera tävlingen och göra den ännu mer spännande än tidigare, säger Ulrika Ekelund, Marknadschef för Kenwood i Sverige.

Målsättningen med sponsringen för Kenwood är att sprida inspiration och kreativitet till alla bakentusiaster i landet. TV4:s programserie är också tillfället då brittiska köksmaskinsvarumärket Kenwood förstärker sin position på den svenska marknaden genom sitt sponsorskap. Kenwood har sedan 1947 erbjudit högkvalitativa köksmaskiner till matentusiaster världen över. Genom att erbjuda en bredd av produkter som sträcker sig från stavmixrar och köttkvarnar till avancerade matberedare har varumärket kommit att bli älskat av många matkännare.

Programmet kommer sändas tisdagar på TV4 med start den 26 september klockan 20.00. Kenwood kommer samtidigt att genomföra en kampanj där alla som köper en Kenwood Titanium, Elite eller Chef kommer att få ett tillbehör som förvandlar köksmaskinen till en glassmaskin.

Ovan text består av en del av ett pressmeddelande från Kenwood


xytrjgenpvhmpl0q2qbq.jpg

Det är dags att kora årets dessertmästare i den stora finalen onsdag 11 oktober 21.00. Den avgörande utmaningen är finalisternas sista chans att visa vad de kan när de ska göra en bröllopsdessert till minst 20 personer.

ovan text är ett pressmeddelande från kanal5


aeh2mwwqpcnd3vbbybpt.jpgNästa vecka startar en ny omgång av Quiz-SM på Harrys. Under hösten och våren kommer fyra deltävlingar avgöra vilka som slutligen gör upp om titeln som Sveriges vassaste quizlag. Finalen går av stapeln på Harrys i Jönköping lördagen den 14 april.

För tredje året i rad anordnar Harrys Quiz-SM och ger återigen alla quiz-älskare möjlighet att briljera med sina kunskaper. Krogkedjan finns på ett 30-tal orter och har visat sig vara väl lämpade för att vaska fram de bästa quiz-lagen i landet.

– När vi drog igång Quiz-SM för snart tre år sen så var det ju precis det här vi såg framför oss. Vi är väldigt glada över att göra något som uppskattas av så många människor och hoppas att det kan fortsätta utvecklas och växa i många år framöver, säger Gustav Löfving, marknadschef på Harrys.

Varje deltävling hålls samtidigt på olika Harryskrogar runt om i landet och består av två moment. Det första är ett korsord som ska lösas med hjälp av musikkunskap, och i det andra får lagen besvara blandade frågor. Temat på quizet är allmänbildning och musik.

– Ambitionen är att så många som möjligt ska kunna vara med och bidra med kunskap. Just därför är det viktigt vi har olika moment och att frågorna kan handla om precis allting. Vem som helst kan vinna, säger Gustav.

Deltävlingarna hålls vecka 38, 45, 3 och 9 och avgörandet sker i Jönköping lördagen den 14 april. För att alla finallag ska ha möjlighet att delta står Harrys för middag, underhållning och övernattning. På finalen i våras deltog 100 personer uppdelade i 20 lag, där hemmalaget från Linköping drog det längsta strået och stod som slutliga segrare.

Följ Quiz-SM i sociala medier under #quizsm – och må bästa lag vinna!

Ovan text är ett pressmeddelande från Harrys


j47cgfnwjpbjvtmpfxub.jpgShibui är en unik sammanlänkning mellan det skandinaviska- och japanska köket på en gastronomisk nivå där gästerna bjuds till en resa i smak, textur och uppläggningsestetik.

Kyoto Kimihiro Takenaka och Martin Löving, två meriterade kockar från Japan respektive Sverige, erbjuder den unika möjlighet att möta en fusion av två världar. Fokus ligger på att utmana alla sinnen hos gästerna som besöker popuprestaurangerna i Stockholm och Västerås.

Takenaka och Löving möttes under en av Lövings många inspirationsresor till Japan där en filosofi kring hur mat bör tillagas och behandlas växte fram. De bägge kockarna är, från sina egna skolor och kulturer, skolade och medvetna om matens betydelse för kroppen och dess funktion vilket. Detta kommer att återspegla sig i menyn, vilken varierar från dag till dag baserat på vad kockarna hittar, väljer och köper in på den lokala marknaden.

På popuprestaurangen Shibui kommer Takenaka och Löving servera bland annat:

Sashimi med dashi
Kryddigt ägg, miso och senapspicklade tillbehör.
Ångad pilgrimsmussla, grönsaker och buljong i musselskal.
Entrecotê, grillad och svartsotad med tillbehör.
Japansk soppa med skaldjurskakor och sake.
Matchasmaksatt mochi, färska plommon, rostad mandel, mandelglass och plommonkaka.

Shibui öppnar popuprestaurang under V41–43:

Västerås, c/o EAT Matstudio, Slakterigatan 10, lördag 7 oktober samt tisdag–lördag V41-42.

Stockholm, c/o PS matsal, Nytorgsgatan 42, tisdag–lördag V43.

Ovan är ett pressmeddelande från Shibui


qwpuimvfjj9cznkv61px.jpgNu tänds en ny stjärna på Stockholms lunchrestauranghimmel. Från och med torsdagen den 21 september serverar Casino Cosmopol på Kungsgatan 65 lunch från klockan 11.30. Och givetvis ska lunchgästerna slippa roulettekulor i soppan, även om kasinot kommer att ha ett par spelbord öppna under lunchen, som serveras mellan 11.30 och 14.00.

– Att vi börjar med lunchservering är något som länge har efterfrågats av våra gäster och nu känns det som om tiden är mogen för det. De senaste åren har vi ägnat mycket tid och kraft åt att bygga om såväl restaurang som kök och även andra delar av kasinot, säger kasinots Food & Beverage Manager, Roger Karlsson.

I restaurangen, Jackpot Grill & Bar, en trappa upp från entréplanet, ryms 80 gäster. I lunchutbudet ingår en buffé med sallad, soppa och bröd. Varmrätten serveras vid borden och består av tre alternativ, varav ett är vegetariskt.

– Det är vällagad husmanskost, där vi varvar fisk, fågel och kött. Vi är kravcertifierade och är noga med att våra råvaror håller hög kvalité och att bara använda godkända livsmedel, säger Roger Karlsson.

Men det är inte bara att kliva in och slå sig ner vid bordet. Enligt lagstiftningen får ingen under 20 år besöka kasinot och alla måste legitimera och registrera sig. Dessutom är det en entréavgift som alla måste betala.

– Lunchgäster betalar 130 kronor vid det första tillfället, inklusive entré. Förutom lunchen ingår då, om man vill, ett års medlemskap i Club Cosmopol, vilket berättigar till fri entré i 12 månader. Därefter kostar lunchen 115 kronor, så länge medlemskapet gäller. Clubmedlemmar har även 20 % rabatt på vissa rätter i vår ordinarie meny. Vilka det är framgår av menyn.

Kasinot vänder sig främst till befintliga gäster, medlemmar, närliggande företag och gäster som vill avnjuta en lunch i en lugn miljö utan stress.

– Vi tror att det framförallt är gäster som varit här tidigare och våra clubmedlemmar som kommer att ha störst intresse av att äta lunch här. Men förhoppningsvis kommer även en del affärsluncher att avnjutas här. Miljön i vår restaurang är sober och har en låg ljudnivå som möjliggör samtal. Vill man sitta lite avskilt, går det alltid att lösa. Bäst är att boka gärna bord, även om det inte är något krav, säger Roger Karlsson.

 

Ovan text är ett pressmeddelande från Casion Cosmopol


 

ycj1ng6fbb6b6lnzb8up.jpgFörsäljningen av ekologiskt kaffe fortsätter att öka i Sverige. Det tar Kafferosteriet Löfbergs fasta på och utökar sortimentet med EKO Mellanrost, ett ekologiskt mellanrostat kaffe med smak av söta bär och toner av fyllig mjölkchoklad.

– Vi vill göra det lättare för konsumenten att hitta gott, ekologiskt kaffe i butikshyllan, säger Lena Rodin, marknadschef på Löfbergs.

EKO Mellanrost, som ersätter föregångaren Savannah, görs på noggrant utvalda, handplockade arabicabönor från Syd-, Mellanamerika och Östafrika. Att kaffet är ekologiskt innebär att det odlas helt utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

I Löfbergs sortiment finns även EKO Mörkrost som lanserades för ett år sedan och som snabbt blev en smakfavorit för många kaffeälskare.

På plats i odlarländerna
Löfbergs är en av världens största inköpare av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe, och sedan ett år tillbaka har hela sortimentet minst en hållbarhetsmärkning.

Löfbergs köper allt kaffe direkt från odlarländer, med så få mellanhänder som möjligt. Att kafferosteriets medarbetare ofta är på plats syns faktiskt på de nya EKO Mellanrostpaketen.

– Det är jag och en kollega som tagit bilderna vi använder på paketen. De är från ett besök på en kaffeodling i västra Honduras som levererar kaffebönor vi använder i EKO Mellanrost, säger Lena Rodin.

Ovan text är ett pressmeddelande från Löfbergs


r94zmnwydrdshfipuvby.jpg

Plötsligt är det dags att vända bort augusti i kalendern och säga hej till höstens första månad. Även om sommaren är härlig är det svårt att inte älska september. Höstpromenaderna, gummistövlarna och skaldjursgrytorna.

Hösten är även en fin tid för oss på Klara med många möten och massor av energi. Ett tips är att boka ditt möte i tid. Klaras bokning når du som vanligt på
bokning@lundqvist-lindqvist.se eller på: 08-698 87 00

TRO DET ELLER EJ, MEN SNART ÄR DET JUL

Otroligt nog har vi redan börjat planera julen så smått. Vi vet att det låter konstigt men det har redan börjat komma in julbord- och julfestbokningar. För att få det precis som ni vill, den dagen som passar bäst, är det därför en bra idé att vara ute i god tid. Och om du har speciella önskemål är det bara att ringa oss så löser vi det.

En riktigt julig julstämning utlovas som vanligt. Och granen i matsalen kommer vara precis lika hög som förra året.

Ovan text är ett pressmeddelande från lundqvist-lindqvist. konferens


vbao0wkveguzshxtoagv.jpg

14 september 2017 arrangerar The Perfect World Foundation välgörenhetsgalan The Ocean Ball på Clarion Hotel Post i Göteborg. Årets hedersgäster är hertiginnan Sarah Ferguson och hedersprismottagaren Dr. Sylvia Earle.

The Ocean Ball är en stjärnspäckad gala med ett flertal svenska och internationella kändisar på röda mattan. Galans syfte är att uppmärksamma den mängd plast som förorenar världens hav varje år. Sarah Ferguson kommer att dela ut hederspriset ”Conservationist of the Year” till Dr. Sylvia Earle. Tidigare år har priset tilldelats Jane Goodall, Mark Shand och Richard Leakey.

The Ocean Ball är den tredje galan av sitt slag och rymmer 500 gäster. 2014 arrangerade The Perfect World Foundation stödgalan Save The Rhino och 2016 The Elephant Ball på Clarion Hotel Post som är huvudsponsor. Ca 40 konstnärer har skänkt konst som kommer säljas under en aktion under galakvällen. Pengarna kommer att användas i olika projekt för att bevara världshaven.

Haven i fokus på årets gala

Haven står för 71% av jordens yta och det är som Dr Sylvia Earl brukar säga, ”varför kallar vi det då Jorden?”. Havet producerar ca: 70% av allt syre, och om ett antal år tror man att det kommer att finnas lika mycket plast som fisk i havet. Alla på vår blåa planet berörs på ett eller annat sätt av havets hälsa och människans påverkan av detta, så som utsläpp, nedskräpning, global uppvärmning etc., och som i sin tur skapar mikroplaster i fisk som hamnar i människans föda, smältande isar som dödar våra isbjörnar, översvämningar och orkaner etc.

Under året gala samlas pengarna in till syftet att förhindra och skapa uppmärksamhet runt förstörelsen av våra hav. Det görs bl.a. tillsammans med Dr Sylvia Earle och hennes organisation Mission Blue.

Röda mattan är fullspäckad

På scen under kvällen; Dr. Sylvia Earle, Hertiginnan Sarah Ferguson, Carolina Gynning, Ola Skinnarmo, Ludo Brockway, Annelie Pompe, Shirley Clamp, Gladys Del Pilar, Martin Stenmarck (som även är konferencier), Uno Svenningsson, Gruppen Solala, Axel Jansson samt en hemlig artist.

Gäster på plats;

Sylvia Earle.

Hertiginnan Sarah Ferguson.

Carolina Gynning & Agneta Gynning.

Laila Bagge & Liam Bagge.

Shirley Clamp.

Charlotte Perrelli.

Gladys Del Pilar.

Alexandra Barbara Nilsson, även känd som ”Kissie”.

Daniel Paris.

Stefan Sauk.

Hannah Graaf.

Martin Stenmarck.

Sophia Djiobaridis.

Uno Svenningsson.

Erik Blixt.

Annica Englund.

Jan Johansen.

Fredrick Federley & Johnny Federley.

Johan Elmander & Amanda Elmander.

Annelie Pompe.

Ola Skinnarmo.

Peter Brynolf.

Michaela Nilsson, känd som “Keela”.

Lars Wiklund.

Sara Linderholm.

Antonia ”Anty” Johnson (Youtuber). NY!

Gruppen Solala.

Axel Jansson.

Persbrandts mamma Inga-Lill.

Richard Branson två systersöner Ludo & Jack Brockway.

Jan Rippe

Kort om Sarah Ferguson

Ambassadör för The Perfect World Foundation.

Går under smeknamnet ”Fergie”.

Tidigare gift med prins Andrew, och är mamma till de brittiska prinsessorna Beatrice och Eugenie.

Kort om Sylvia Earle

Har framställts som en levande legend av Library of Congress och betecknats som ”Hero of the Planet”i Time Magazine .

Har tillbringat mer än 7 000 timmar (mer än 290 dagar) under vattenytan.

En av vår tids främsta oceanografer och marinbiologer.

81 år gammal.

Ovan text är ett pressmeddelande från Clarion Hotel Post


yfhv9gkfwiriqgspzhzm.jpg

Varje år anordnar Martin & Servera en tävling, Utmaningen, för sina kunder. Genom den lyfts viktiga hållbarhetsfrågor och branschen inspireras till förbättringar. Tidigare tävlingar har rört frågor som mångfald, vegetarisk mat och hållbara idéer. Tema för tävlingen 2018 är ”Minska svinnet”.

Varför tävling i hållbarhet?

Varför krävs det en tävling i hållbarhet? Martin & Servera vill med Utmaningen skapa mer uppmärksamhet för viktiga frågor.

”Det är så många av våra kunder som är engagerade i hållbarhetsfrågor. Utmaningen sätter ljuset på de fantastiska initiativ som görs i branschen”, berättar informationschef Christina Gezelius.

Martin & Serveras Utmaning 2018 – Minska svinnet!

Nu är det dags för en ny omgång av Martin & Serveras årliga tävling Utmaningen.

Svinn är en viktig fråga i restaurangbranschens alla led och en självklar prioritering i Martin & Serveras eget hållbarhetsarbete. Det är något vi arbetar med varje dag. Att minska svinnet är en gemensam utmaning i branschen och vi måste arbeta tillsammans för att lyckas.

Därför handlar Utmaningen 2018 om att minska svinnet.

”Att berätta om vad andra gör bra är det allra bästa sättet att sprida kunskap och inspirera till förändring”, fortsätter Christina.

Anmälan

Missa inte chansen att ta tag i den här viktiga frågan, utmana er själva och berätta sen vad ni gjorde för att lyckas! Anmälan görs senast den 15 dec 2017 via formulär på martinservera.se.

Tävlingen har två tävlingsklasser:

 1. kök och matsalar inom vård, skola och omsorg
 2. hotell, restaurang och caféer

Vinnarna koras under våren 2018 på branschmässan GastroNord. Vinnare av varje tävlingsklass vinner 25 000 kr att användas för fortsatt hållbarhetsarbete.

Ovan text är ett pressmeddelande från Martin&Servera


icud56zyzsucgenffomy.jpg

Lyssna till fransk jazz sipprandes ur högtalarna tillsammans med vännerna under en lång och härlig brunch! På vår franska pärla, Berns Bistro dukar vi bland annat upp godsaker som charkuterier, ostar, musslor, omeletter, råbiff, sallader, korvar, klassiska gryträtter och såklart våra bakverk.

Söndagsbrunch på Berns Bistro (varje vecka)
12.00-19.00
Pris: 295 kr/person

Bienvenu!

Ovan text är ett pressmeddelande från Berns


m6ommdmmleo2iyncvpb6.jpg

När en grupp Starbucks partners (medarbetare) träffades för att skapa en ny espressobaserad höstdryck kunde man aldrig ana att det skulle bli en trend långt utöver en ny kaffedryck.

Mer än 14 år senare, har “PSL” blivit en årlig tradition på Starbucks, bland våra fans, partners och nya kunder. Denna vecka återkommer denna höstklassiker till Starbucks butiker i Sverige.

”Ingen hade kunnat förutspå vilken succé denna dryck skulle bli” säger Désirée Oscarsson, Head of Marketing.  ”Pumpkin Spice Latte lever helt klart sitt eget liv. Vi är mycket stolta över att igen kunna erbjuda våra fans denna ikoniska höstdryck på alla våra butiker under en begränsad period”.

Gjord på äkta pumpa, är PSL en perfekt kombination av utsökt 100% Arabica-espresso, len skummad mjölk och varma höstkryddor som inkluderar bl.a. kanel, ingefära, muskot och nejlika. Avslutningsvis toppas drycken med grädde och pumpkin spice topping.

Denna utsökta kombination har blivit en ikon för Starbucks, en symbol som välkomnar hösten i mer än 50 länder världen över.

Alltsedan debuten har våra fans och kunder hittat nya sätt att skräddarsy sin PSL, ofta på rekommendation av sin barista eller andra fans. Vissa vill avnjuta sin PSL som en sann klassiker medan andra väljer att justera mjölkvalet, mängd pumpkin spice, espresso eller topping

Ovan text är ett pressmeddelande från StarBucks Sverige


rfjfrpkqk2fjdqxwdon1.jpgSopplunchkonsert-Festkommitténs Stråkkvartett spelar Mozart

Måndag 11 september
Gävle Konserthus, Gevaliasalens scen 11.30

På måndag är det höstpremiär för sopplunchkonserter på Gevaliasalens scen i Gävle Konserthus.
Inleder gör Gävle Symfoniorkesters Festkommittés Stråkkvartett som spelar musik av Mozart.
Till musiken serveras en krämig svampsoppa med champinjoner, timjan och serranocrust.

Festkommitténs stråkkvartett består av Ulf Andrén-violin, Ingrid Kytöharju-violin, Anna Hyllman-viola, David Peterson-cello

Ovan Text är ett pressmeddelande från  Gävle Konserthus


 

%d bloggare gillar detta: