Nyheter vin

yhk1lh8ofoby55cy6e5d.jpg

Gör man vin i orörd natur i en nationalpark är man extra omsorgsfull i sitt vinmakande. Att odla ekologiskt är en självklarhet, precis som att göra riktigt gott vin. Det är inte konstigt att Lupi Reali Organico har blivit en succé. Nu släpper vi en ny design av succéboxen som går i vitt, guld och krispigt grönt – lika fräscht och elegant som vinet!

Lupi Reali Trebbiano d’Abruzzo är skapat av druvor som växt i en nationalpark. Vingården ligger i den orörda naturen i Laga-bergen i Abruzzo i östra Italien. Här kan man dricka källvattnet som springer fram ur klipporna och vilda vargar strövar fritt omkring. Att odla ekologiskt är en självklarhet!

Nu byter boxen design och vargen pryder det gröna sigillet som stolt berättar om det ekologiska vinets hemvist. Fräscht vitt, krispigt grönt och med elegant guld som extra prydnad – så kan man beskriva den nya designen på boxen som nu rullar ut i Systembolagets butiker.

Lupi Reali Organico är friskt och fräscht med fin balans och eleganta nyanser av citrus, gröna äpplen, persikor och mineral. Ett härligt matvin som passar utmärkt till skaldjur, fisk, sallader eller kyckling. Eller att njutas alldeles på egen hand som aperitif.

Nr 2252 Lupi Reali Trebbiano d´Abruzzo 2016, BiB 300 cl, 199 kr 

Ovan text är ett pressmeddelande från/ besök www.thewineagency.se


The Wine Company Selection .png

Julen närmar sig med stormsteg och med den följer årets stora mathelg. Julbordet bär med sig en mat- och dryckestradition som sitter djupt rotat hos många svenskar. Öl har länge varit ett självklart inslag på julbordet då det druckits mjöd vid juletid ända sedan vikingatiden. Den som däremot vågar gå emot traditionen och servera vin till julmiddagen vet hur uppskattat det kan vara. Julbordets salta smaker och kryddrika rätter lämpar sig nämligen mycket väl till vin. The Wine Company tipsar därför om hur du bäst väljer vin till den populära högtiden.

Julbordet innehåller ofta såväl söta som salta och sura smaker, något som kan försvåra valet av vin en hel del. En enkel tumregel är att kombinera de söta rätterna med ett sötare vin och de syligare rätterna med ett vin med motsvarande syra. De salta maträtterna på julbordet är dock enklare att kombinera då de vanligtvis lyfter vinets smak. The Wine Companys vinexpert Linda Sorby tipsar om vilka viner som passar utmärkt till några av de vanligaste julbordsrätterna.

Sill
Adlerfels Grauburgunder – 2016 Trocken, Pfalz, artikel-nr: 411996, 99 kr
Att matcha vin till sill kan vara klurigt då det till stor del beror på vilken sås eller vilka kryddor som använts till smaksättningen av sillen. Vinet måste ha tillräckligt mycket syra för att mäta sig med syran i sillen, utan att det blir för mycket och syran i vinet tar över. Adlerfels har en doft av mogna druvor och stenfrukt. I gommen upplevs vinet fylligt med viss sötma och en lätt mineralisk efterton. Den populära druvsorten grauburgunder mognar särskilt bra i det soliga Sydpfalz. Här driver familjen Lergenmüller sin hyllade vingård som blivit känd framförallt för sina eleganta vita viner.
Karaktär: friskt & blommigt.
Passar till: vegetariskt, sill, rökt fisk och paté.

Janssons Frestelse
Belle Ambiance Pinot Noir – 2015 California, artikel.nr: 904436, 139 kr
Janssons Frestelse går bäst ihop med ett smakrikt och aromatiskt vin som kan passa både till den krämiga potatisen såväl som till fisksmaken från anjovisen. Belle Ambiance står för en av de vackraste platserna på familjen Delicatos vingård. En gammal ek skänker skugga, blicken vandrar över vinberget, ett perfekt ögonblick för att stanna upp. Denna pinot noir skapar sådana avslappnade ögonblick. Vinet har en djupt mörkröd färg och en doft av björnbär, mörk choklad och söta örter. Smaken är rund och fyllig.
Karaktär: fint & aromatiskt.
Passar till: tyngre vegetariska rätter, Janssons frestelse, revbensspjäll och smakrika korvar.

Prinskorv, julskinka & köttbullar
The Wine Company Selection – 2015 Rosso di Toscana IGT, artikel-nr: 291376, 99 kr
Korv, skinka och köttbullar kräver ett milt men samtidigt smakrikt vin som kan mäta sig med styrkan i senapen som ofta äts till. Detta toscanska vino rosso är ett resultat av omsorgsfullt utvalda druvor som förädlats på ett skonsamt sätt. The Wine Companys vinexperter garanterar en hög kvalitet och mycket smak för pengarna. Rosso di Toscana har en intensiv doft av mogen frukt med inslag av ceder. I gommen framträder typiska aromer av saftiga surkörsbär tack vare Sangiovesedruvan som spelar huvudrollen i cuvéen. Dessutom en mild träton och en fin syra.
Karaktär: fruktigt & smakrikt.
Passar till: medelkraftiga vegetariska rätter, samt julskinka, pastej, prinskorvar och köttbullar.

Ris a la Malta
Marqués de Sandoval Cava – Brut, Cava DOP. artikel-nr: 762476, 99 kr
Att servera mousserande till desserten är ett trevligt sätt att avsluta en måltid. Till en krämig och mjuk dessert som Ris a la Malta passar lite bubblor alldeles ypperligt. Ett glas mousserande mot slutet av måltiden är också ett bra sätt att pigga upp gommen efter kvällens alla smaker. Söder om Barcelona ligger regionen Penedès med sina krithaltiga kalkstensjordar. Härifrån kommer Spaniens berömda mousserande vin cava som framställs genom traditionell flaskjäsning. Marqués de Sandoval är en klassisk cava som bjuder på friska och fruktiga aromer av kvitten, mogna äpplen och citrusskal. Det är elegant med en fint pärlande struktur och en lång eftersmak.
Karaktär: friskt & fruktigt.
Passar till: aperitif till vegetariskt, ost, fisk och skaldjur.


qzfwfxbfeurtmcplxplx.jpg

Som första land i världen sker lanseringen av Bollinger La Grande Année Rosé i Sverige. Den 8 december släpps 60 flaskor av denna unika skapelse. Året 2007 var ett exceptionellt år för Bollinger och La Grande Année Rosé 2007 är en elegant champagne med toner av Mirabellplommon och körsbär. Den långa lagringen som är typisk för Bollinger bidrar till att skapa en smakrik och komplex champagne.

Bollinger La Grande Année Brut 2007 har som vanligt en stor dominans av Pinot Noir, champagnen görs på 72 % Pinot Noir och 28 % Chardonnay. Druvorna kommer från 14 olika crus; för Pinot Noir kommer druvorna främst från Aÿ och Verzenay, Chardonnay kommer från Cramant och Oger. 92 % av odlingarna är Grands crus och 8 % Premiers crus. 6 % av stilla rött vin från den kända vingården Côte aux Enfants adderas till champagnen.

Bollinger La Grande Année skapas bara de år när skörden har tillräckligt hög kvalitet. 2007 var ett exceptionellt år och avslöjar en uppfriskande champagne där frukten får komma till sin fulla rätt. Innan lansering får vinet lagras mer än dubbelt så länge som appellationen kräver, hela tiden med naturkork.

Bollinger La Grande Année Rosé har en lätt korallrosa ton. I doften finns toner av röda vinbär och torkade fikon tillsammans med torkade blommor. Smaken är elegant och aromatisk med Mirabellplommon, körsbär och inslag av nyklippt gräs. Servera till vildfågel som anka och vaktel, lättare kötträtter eller till en smulpaj med rabarber och röda bär.

Historien om Bollingers rosé

När Madame Bollinger gick med på att skapa en Rosé från Bollinger hade hon ett krav; den måste vara extraordinär och så föddes La Grande Année Rosé. En unik blend mellan en stor vintage champagne och ett stilla rött vin från en unik plot, legendariska Côte aux Enfants. För att producera ett rött vin med så hög kvalitet i champagneregionen är en utmaning, en unik upplevelse, en äkta Bollinger.

Bollinger La Grande Année Rosé Brut 2007

Tillfällig lansering 60 flaskor

Lanseringsdag 8 december

Art.nr 95544

Pris 1299 kr


xyzbtqmcgn8d2mduxno4.jpg

Nu lanseras rättvis nyhet från Western Cape, Sydafrika! Merwida grundades på 1840-talet av Willem Petrus van der Merwe som efter att ha lämnat Dordrecht i Holland nått Sydafrika och där slagit sig ner i Rawsonville Valley. Här lade han grunden till Merwida Vineyards som med sitt läge vid floden Breede River påminner starkt om hur det såg ut i Holland där släkten tidigare ägde ett slott vid floden Merwede. Nu driver sjunde generationen framgångsrikt vingården som med sin dynamiska, innovativa inställning och med modern teknologi utvecklat en ny generation viner.

Producent: Merwida
Ursprung: Western Cape, Sydafrika
Årgång: 2017
Alkoholhalt: 14,5 %
Druvor: 60% shiraz, 20% petit verdot, 20% malbec.
Artnr: 2093
Pris: 79 kr (75 cl)

Doft och smakbeskrivning: Intensiv, ren, kryddig doft med inslag av blåbär, plommon, sötlakrits, lavendel och vanilj. Intensiv, sötfruktig smak med mörka bär, plommon, svartpeppar och torkade örter. Bra struktur med fräsch syra och balanserad eldighet. Långt och trevligt avslut. Serveras vid ca 18 grader till rätter av nötkött, vilt och lagrade hårdostar samt smakrika kyckling- och pastarätter.

Ovan text är ett pressmeddelande från Hermansson & Co


arc6xdnhwx7fxrpkrpab.jpg

Nu släpps Nederburg The Winemasters Shiraz Tannat, ett smakrikt rött vin från den berömda sydafrikanske vinproducenten Nederburg. Producenten tar år efter år hem priser och utmärkelser både i och utanför Sydafrika och den ingår i landets främsta koncern i vin- och spritbranschen.

Nederburg Shiraz Tannat är ett mustigt rödvin som består till 30 procent av druvan Tannat och resterande 70 procent är Shiraz. Tannat är relativt ovanlig utanför den franska appellationen Madiran, men har på senare år fått alltmer uppskattning utanför Frankrikes gränser. Druvan ger mustiga viner som åldras väl. Shiraz är samma druva som syrah, men namnet skiljer sig åt i olika delar av världen. Precis som Tannat ger den ett mörkt vin som passar för lagring på fat. Både Shiraz- och Tannatdruvorna kommer från toppklassade vingårdar i sydvästra spetsen av Sydafrika.

Druvorna till Nederburg Shiraz Tannat skördas både för hand och med maskin under februari och mars. De krossas och jäser i rostfria ståltankar under två veckor och lagras därefter på fat i fransk och amerikansk ek under åtta månader.

– Vi är stolta över att kunna presentera så högklassigt och lite ovanligt vin från en av Sydafrikas mest legendariska vinproducenter. Nederburgs historia började 1791 och är idag en av Sydafrikas mest prisbelönta och ansedda vinproducenter, säger Gustaf Lönnbeck, Brand Manager på Altia.

Under 2017 har Nederburg fått 130 utmärkelser, och året innan så många som 120.

I 2017 års utgåva av Platter’s Wine Guide utsågs vinproducenten till ”Winery of the Year”. I guiden, som är den sydafrikanska vinnäringens ”bibel”, fick fem av Nederburgs viner högsta betyg. Det var mer än någon annan sydafrikansk vinproducent lyckades ro hem.

Nederburgs framgångar har sin grund i en tradition av innovation och stort fokus på detaljer. De arbetar utifrån filosofin ”hemligheten ligger i detaljerna”, som inbegriper allt ifrån vingårdarnas läge och nätverket av odlare till planering av skördar, hantering av druvorna och hur de vinifieras i vinkällarna. Chefsvinmakare Andrea Freeborough leder ett team av skickliga vinmakare som arbetar tätt tillsammans under hennes ledning.

Nederburg Shiraz Tannat har en medelstor doft med inslag av mörka bär som björnbär och blåbär, röda bär och fat med komponenter av örter och lakrits. Smaken är medelfyllig och fruktig med mogna tanniner och bra intensitet med inslag av mörka bär och frukter, lakrits samt en kryddig ekfatskaraktär. Vinet passar utmärkt till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter, som exempelvis en mustig nöt- eller lammgryta, grillat kött och vällagrade ostar.

Nederburg The Winemasters Shiraz Tannat släpps den 1 december och ingår i Systembolagets ordinarie sortiment. Den kostar 89 kronor och har artikelnummer 2027.

Ovan text är ett pressmeddelande från folk o folk


x2r9a9ppn6cpzmqxocso.jpg

Fredagen den 1 december är det premiär för ett mycket prisvärt spanskt vitt vin på druvan Albariño i Systembolagets fasta sortiment. Folklore Albariño fick direkt fyndstämpel av experter som fått möjligheten att provsmaka.

Viner av druvan Albariño är mycket populära i Spanien och Portugal (där den stavas Alvarinho) med sin fräscha frukt och aptitretande syra. I Sverige har intresset ökat stadigt men det finns fortfarande bara ett fåtal viner att välja mellan. Folklore Albariño är ett välkommet tillskott i utbudet och har redan fått fyndstämpel av både Allt om Vin och Allt om Mat.

Albariño odlas främst i provinsen Galicien i nordvästra Spanien i det kustnära distriktet Rias Baixas. De svala Atlantvindarna gör att den tjockskaliga Albariñodruvan kan bevara den fina syran som gör vinet så lyckat till mat. Vinerna varierar från friska och lätta, till fylligare fatlagrade varianter som då nästan påminner om druvan Viognier i doft och smak.

Producenten bakom Folklore Albarño är Vining, ett nytt företag som leds av färgstarka Almudena Imhof. Folklore Albariño är producerat i hjärtat av Rias Baixas vid vineriet Pazo Cillero och druvorna kommer från kontrakterade odlare vilket ger stora möjligheter att skapa ett komplext men också harmoniskt vin. Vinet har lagrats på ståltank för att bevara maximal fräschör.

Folklore Albariño är ett friskt, ungt vin med aptitretande syra och inslag av persikor, citrus, äpplen, vita blommor och mineral. Passar både till kyckling, fisk & skaldjur och vegetariska rätter. Gärna till tapas eller bara att skåla med!

Nr 6263 Folklore Albariño 2016, 75 cl, 99 kr

 

Ovan text är ett pressmeddelande från The Wineagency


dqqe2hqqcosmt0jmcdjt.jpg

Från Samuel Billaud kommer nu ett litet parti av 2014 års Chablis Vaudésir, Grand Cru. Det här är den första årgången han producerar sedan han tog över ett antal vingårdslägen som tidigare var i hans familjs ägo och det lilla parti som nu kommer till Sverige är del av ett unikt släpp. Detta är Chablis av toppkvalitet, ett vin som har både styrka och finess, som ingen älskare av Chablis bör missa.

Vinet är framställt enligt ekologiska principer men inte certifierat. Det har lagrats i Samuel Billauds eget vineri där vinet endast pumpas en gång, i övrigt låter han gravitationen arbeta.

Chablis Grand Cru ”Vaudésir” 2014 har en ren näsa med aromer av citrus, färskt smör och hasselnötter. Smaken är rik, kraftfull och mild och här finns inslag av klementin, ingefära och mineral. Serveras med fördel vid 13°C och smakar fantastiskt till fisk eller skaldjursrätter, gärna med en gräddig sötma.

Artikelnummer 91023

Lanseras 8 december

Pris 569 kr

Ovan text är ett pressmeddelande från The Wine & Spirits Collective


degdypyaqvfi0tjozakz.jpg

Söndagen den 19 november är en högtidsdag för alla Zinfandel-älskare. Fira med kvalitetsviner från kaliforniska producenterna Fetzer Vineyards och Bonterra Organic Vineyards.

Zinfandel har odlats i Kalifornien sedan 1800-talet. Druvan ger fylliga, fruktiga rödviner med karaktäristiska toner av björnbär, blåbär och mörka körsbär. I de lite högre prisklasserna lagrar man oftast vinerna på ekfat och får då fram aromer som vanilj, kaffe och choklad.

Ett exempel på klassisk ekfatslagrad Zinfandel är Bonterra Zinfandel, art.nr. 22620, som funnits på Systembolagets hyllor i snart 20 år. Vinet levererar jämn kvalitet årgång efter årgång och bjuder på angenäma aromer av mörka bär och mynta samt en intensivt fruktig smak med toner av rostad ek. Passar perfekt till en köttbit med pumpa- eller rotfruktspuré.

Många förknippar Zinfandel med hög restsötma, men det går utmärkt att få fram viner i en torrare, lite stramare stil. Bonterras premiumbox The Econic Zinfandel, art.nr. 6557, är ett fint exempel på det. The Econic är ett elegant och smakrikt vin där den mörka frukten ackompanjeras av örter, rostad ek och svartpeppar. Den smakrika, kryddiga stilen gör att vinet passar bra till charkuterier och hårdostar.

Både Bonterra Zinfandel och The Econic Zinfandel är ekologiskt certifierade och KRAV-märkta. Läs mer om producentens miljöarbete här.

En sann pionjär inom hållbar vinodling var Fetzer Vineyards grundare Barney Fetzer, vilket återspeglas i företagets tagline ”Rebels Since 1968”. Fetzers innovativa metoder och naturnära filosofi var något som särskilt fångade Mia Parneviks intresse när hon började fundera kring ett eget vin. De inledde ett samarbete som resulterade i RED by Parnevik Zinfandel, art.nr. 70766, och i dag finns vinet i 24 Systembolaget-butiker runt om i landet. Den mjuka, fruktiga stilen gör RED by Parnevik till ett riktigt bra allroundvin. Restsötman ligger på blygsamma 4 gram per liter.

Läs mer om Fetzer Vineyards miljöarbete här.

Ovan text är ett pressmeddelande från VTC Sweden


ref0yvidaizau1bvhoyg.jpg

Sedan 2007 har Munskänkarna delat ut priset Årets Munskänksvin. På mässan Stockholm Food & Wine lördag 11 november fick Josef Andirik ta emot det ärofyllda priset för Leitz Magic Mountain 2016. I motiveringen kan man läsa att ”Magic Mountain Riesling är ett torrt, fint fruktigt och mineraligt vin med både intensitet och nyansering, klara syror och utmärkt längd. Mycket gott redan som ungt, men det kan sparas ett tiotal år”.

-Det här är ett vin som verkligen förtjänar det här priset. Här ingår allt blod, svett och tårar som kommer av det krävande arbetet på de branta sluttningarna på Rüdesheimer Berg. Det här är dessutom ett vin som inte bara är gott nu utan också kan lagras under lång tid i källaren, säger Josef Andirik som är producentansvarig på Johan Lidby Vinhandel och som har följt Johannes Leitz arbete över de senaste 10 åren.

I byn Rüdesheim i Rheingau återfinns Leitz familjeegendom som idag spänner över 43 hektar vinodlingar. Johannes Leitz tog över företaget 1985 då hans far hastigt gick bort. Han var då 18 år gammal och hade ingen stor erfarenhet av varken vinmakning eller tyska viners marknadsläge. Han insåg dock snabbt att det endast fanns en väg att gå för att nå framgång – “kvalitet, kvalitet och kvalitet”. Johannes filosofi är terroirorienterad och de flesta vingårdslägen vinifieras separat. Han strävar efter att uttrycka varje vingårds personlighet till det yttersta och elegans och finess är beskrivningar som vi kommer att tänka på. Odlingarna består nästan uteslutande av Riesling och åldern på stockarna varierar från 3 till 80 år.

Idag är Johannes en prisbelönt producent som bl.a. fick Allt om Vins prestigefulla pris Årets Vinhus 2016 och blev 2011 utsedd till Winemaker of the year i Tyskland. Dessutom har Leitz Dragonstone Riesling vunnit kategorin bästa vita vin i tävlingen Folkets Favorit två år i rad (2014 och 2015). Nu prisas även Magic Mountain Riesling 2016 av Munskänkarna. Vinet finns att beställa på Systembolaget med artikelnummer 70626 för 159 kr.

Söndagen den 12 november är det fars dag – ett bra tillfälle att uppmärksamma och skämma bort alla pappor ordentligt med god dryck. Här är fyra starka drycker som kan avnjutas precis som de är.

Ovan text är ett pressmeddelande från Johan Lidby Vinhandel


Glenmorangie Original – till far som tycker om klassisk whisky

Glenmorangie Original är en tioårig single malt whisky som är nyanserad och har en maltig smak med fatkaraktär. Inslag av apelsin, honung, vanilj, örter och nougat. Det är en fin single malt whisky som passar pappan som tycker om klassiska smaker. Den Svante_Cocktail_1.jpgpassar att dricka som avec samt att göra goda whiskycocktails på.

Whiskycocktail – Pictish Fashion

En vinnarecocktail med fräscha smaker av citrus, torv, gräs och gröna äpplen samt eleganta toner av honung.

60 ml Glenmorangie Original
20 ml sockerlag av honung, Sancerrevin, vit vermouth, äpple och jordgubbar 10 ml Sancerrevin
0.2 ml absint
Kardemumma


Ardbeg An Oa – till pappan som tycker om riktigt rökig whisky

Ardbeg An Oa är Ardbegs senaste utgåva, som har lovordats i Whisky Bible 2018. Den har en mjuk, krämig struktur och ger en sirapssöt känsla med smaker av mjölkchoklad, sirapssöt kola, anis, apelsin och rökiga teblad. Mjuka, söta kryddor, viss cigarrök och en mycket ovanlig smak av grillade kronärtskockor. Avslutningen är lång, förförisk och mild, men samtidigt intensiv med smaker av anis och en subtil rökighet av träkol. Den passar pappan som tycker om riktigt rökig whisky och den avnjuts bäst innan en god middag eller som avec.

 

001 Ardbeg An Oa bottle_White_1.jpg


Hennessy VS – till far som uppskattar en klassisk konjak

Hennessy Very Special är världens mest populära konjak. Hennessy Very Specials varma och fylliga smaker är skapad för finsmakare som letar efter ett mycket speciellt ögonblick. Doften är intensiv och fruktig med toner av ek. Smaken av rostade mandlar lyfts upp av de fräscha och livliga tonerna av druvor.

hennessy VS.jpg


Belvedere – till far som gillar James Bond

Spungen ur råg, vatten och karaktär. Belvederes distinkta karaktär har gjort Belvedere internationellt erkänd bland vodkaentusiaster som uppskattar naturlig vodka helt utan tillsatser. Belvedere skapas av polsk Dankowskie-råg och blandas med vatten från den egen lokala källan. Belvedere har en distinkt mjuk smakprofil med subtil sötma, avslutningen är ren och jämn med en smak av rågbröd och rostade nötter. Bjud far på James Bonds martini klassiker på söndag!

 


Belvedere 007 SPECTRE bottle In-situ-v3_veryhigh.width-9500x-prop.png

The Belvedere 007 Martini

Krispig, elegant och perfekt balanserad, Belvedere 007 martini är en silkeslen vodka martini.

6 cl Belvedere Vodka 1 cl torr vermouth


 

 

Skaka. Servera med citronskal.

Artikelnummer 87335 Pris 487 SEK Alkoholhalt 40% Volym 700 ml

Veuve Clicquot Brut är en ikonisk champagne från Veuve Cliquot. Det är en torr champagne med härligt skummande bubblor och utmärkt balans mellan de olika druvorna. Den har en gyllengul färg och doft av gula och vita frukter, russin, vanilj och brioche. Den består av Pinot Noir (50-55%), Chardonnay (28-33%) och Pinot Meunier (15-20%).  Champagnen är en fulländad aperitif som passar utmärkt att dricka som den är, eller till fisk- och skaldjursrätter, på julbordet och till nyårssupén

VC Brut.jpg


Veuve Clicquot Extra Brut Extra Old är en unik utgåva framtagen av husets källarmästare DominiqueDemarville. Champagnen som är skapad av reserva-viner från sex årgångar och fyra decennier är elegant och flexibel. Extra Brut Extra Old består av Pinot Noir (47 %), Chardonnay (27 %) och Meunier (26 %).

Den inledande doften är intensiv och rik på dimensioner, mogna stenfrukter och jäst anas tillsammans med kanderade citrusfrukter. Avrundningen är lätt rostad, vilket kännetecknar Veuve Clicquots champagner. Veuve Clicquot Extra Brut Extra Old är mångsidig och kan njutas som aperitif eller till både lättare och mer smakrika rätter. Den passar mycket bra till kräftor, havsabborre, spädgris, lagrad ost, kalv, kyckling och svamp. Veuve Clicquot Extra Brut Extra Old finns på utvalda restauranger, barer och hotell samt beställning via

PRO.EB01 (Native) [MHISWF133818 Revision-1].jpg


bwossmcudp6w2trx5gax.jpg

Den 1 december lanseras Keller Grande Cuvée Blanc i fasta sortimentet.

När Systembolaget efterfrågade vinet till denna offert så sökte de ett vin i ”Alsace-stil”. Då regelverket i Frankrike säger att Alsace inte får anges på en Bag-in-Box, klassificeras det här som ett ”Vin de France”, där cirka 50 procent av druvorna till vinet kommer från Alsace.

Druvblandningen och vinets karaktär speglar även regionens typiska stil. Cuvéen består av 30 procent Pinot Gris, 28 procent Gewurztraminer, 21 procent Riesling, 14 procent Sylvaner och 7 procent Pinot Blanc.

Jäsningen skedde på temperaturkontrollerade ståltankar och delar av vinet har därefter lagrats på sin jästfällning för att ge en rikare och fylligare smak.

Vinet har en generös doft med inslag av päron, fläder och aromatiska inslag. Smaken är fruktig och frisk med inslag av päron, persika, fläder och en lite kryddig avslutning. Vinet är torrt men har ändå en tilltalande fruktsötma.

Fakta om vinet
Keller Grande Cuvée Blanc 2016
Druvor: 30% Pinot Gris, 28% Gewurztraminer, 21% Riesling, 14% Sylvaner och 7% Pinot Blanc
Art.nr: 6144
3 L Bag-in-Box
Pris: 269 kr
Lansering: 1 december 2017 i samtliga Systembolagsbutiker

Om producenten Eugène Klipfel
Familjedrivna producenten Eugène Klipfel ligger i byn Barr i de norra delarna av Alsace i Frankrike. Producenten grundades 1824 av Martin Klipfel och togs 1868 över av sonen Eugène. Eugène Klipfel var tidigt en pionjär i Alsace då han började med sen skörd av druvor och så kallad Sélection de Grains Nobles – botrytisvin. Klipfel drivs i dag av den femte generationen i familjen. Producenten har 100 hektar egna vingårdar, varav 37 hektar är Grand Cru-klassificerade. I deras källare återfinns viner från så långt tillbaka som år 1921.

Ovan text är ett pressmeddelande från Enjoy Wine


yklrr6ibyxnawj4i6n9b.jpg

Det händer inte allt för ofta att Champagne Bollinger avviker från sin traditionella bana och den unika husstilen men ibland dyker det upp årgångar som är för bra för att ignorera. 2006 levererade druvor av mycket hög kvalitet men i en fruktigare stil än vad huset annars vill ha på sin champagne. Resultatet blev en tolkning av året 2006 i en tillfällig produktion – Bollinger Rosé Limited Edition.

Gift box Bollinger Ros+® 2006.jpg

Bollinger är ett mycket kvalitetsmedvetna och konsekventa när det kommer till den särpräglade, koncentrerade och kraftfulla mogna husstilen. Någon enstaka gång har det hänt att en årgång levererar mycket hög kvalitet på druvorna – men med en karaktär som är svår att förena med Bollingers unika stil. Det är då vinhuset gör en ”limited edition vintage”, ett vin med en helt egen profil och som helt avviker från Bollingers husstil.

Året 2006 var just ett sådant år, det var en toppårgång men Bollingers vinmakare inte kunde förena vinet med husstilen, det var för fruktig och inte tillräckligt stram – men väldigt, väldigt bra!

– Husets vinmakare tog då beslutet att göra en limited release vintage rosé för första gången i företagets historia. För att särskilja vinet från husets övriga champagner fick flaskan en helt egen design och en spektakulär gift box i mässing, berättar Beatrice Giese, produktchef på Arvid Nordquist.

Bollinger Rosé Limited Edition är en blend av 9 olika crus – mindre än hälften av vad som brukar ingå i en La Grande Année Rosé, samtliga givetvis Grand och Premier Cru. Druvmixen är som vanligt för huset kraftigt dominerad av Pinot Noir, den här gången 72 % vilket är högt även för Bollinger, resterande 28 % är Chardonnay.

Vinet lagrades i sann Bollingeranda drygt tio år innan lanseringen våren 2017 – men klarar utan problem tio år till i en bra källare. Förra gången Bollinger lanserade en limited release, ”2003 by Bollinger” var vi många som trodde att vinet skulle vara snabbmognande på grund av den varma årgången – men det är bättre idag än när det släpptes. Bollinger är Bollinger, limited edition eller inte!

Bollinger Rosé Limited Edition 2006

Exklusiv lansering, 360 flaskor

Lanseringsdag 17 november

Pris 749 kr

Art.nr 90672

Bottle Bollinger Ros+® 2006.jpg

Ovan text är ett pressmeddelande från Bollinger Champange

 


mufisxcfnde4ryfgdzxk-1.jpg

MAGILL ESTATE, SOUTH AUSTRALIA: 2017 års lansering av The Penfolds Collection är en familj av viner som erbjuder njutning idag men som även kommer att klara tidens prövningar. Varje vin är karaktäristiskt Penfolds. De är en uppvisning av Penfolds ”husstil”, en stil och filosofi som vinmakarna har upprätthållit sedan 1844 då grundaren Dr. Christopher Rawson Penfold planterade de första druvorna i Magill.

Denna vinmakarstil och underliggande tilltro till kvalitet och kontinuitet gör sig inte bättre tillkänna än i den 63:e i raden av obrutna årgångar av flaggskeppet Grange – nyligen erkänt som ett ’First Growth’ när Liv-ex återskapade klassificeringen från Bordeaux 1855. Grange är det sista i raden av viner i The Penfolds Collection från årgång 2013 och vinets djup och ruvande komplexitet kommer ge en livslängd som sträcker sig över många decennier framöver.

Andra höjdpunkter från detta års lansering inkluderar de distinkta vita viner som skapas av vitvinsmakaren Kym Schroeter. Varje vitt vin uppvisar en säregen styrka, från Yattarna 2015 som skapas enligt en flerregions-filosofi och samtidigt uppvisar de rätta Yattarna-proportionerna, till Bin 311 Tumbarumba Chardonnay där druvorna skördas från en region och uppvisar en regionstypisk ryggrad av mineralitet och syra med eleganta fruktsmaker och imponerande generositet. Årgång 2016 av Reserve Bin A Adelaide Hills Chardonnay följer efter den hyllade årgången 2015 som blev utnämnd till Australiens Bästa Chardonnay i 2016 års upplaga av James Halliday Chardonnay Challenge. Årgång 2016 ger ett mäktigt vin med imponerande komplexitet och renhet.

Som en årgångsreflektion uppvisar alla de röda vinerna från årgång 2015 nyanser av förlängda tanniner och livlig syra, sömlöst balanserat mellan varje vin där druvtypiska skillnader tillåts lysa igenom. Penfolds röda viner förblir distinkta, vart och ett med sitt eget stilmässiga uttryck – resultatet av år av erfarenhet kombinerat med ett skickligt användande av frukt och ek.

Grange Cork.jpgBin 389 ScCap.jpg

Årgång 2015 av Bin 389 Cabernet Shiraz är sin stil trogen och ögonblickligen igenkänd som Penfolds. Bin 389 är erkänt som ”Australias Most Collected Wine” av Wine Ark 2016 och Bin 389 av årgång 2015 är en balanserad blandning; ett vin som lämpar sig perfekt till källaren. ”Ett utmärkt exempel på en årgång som inte är Cabernet, inte heller Shiraz…som troligtvis inte utan vetskap kan urskiljas som en Cabernet/Shiraz blandning. Mission accomplished – Bin 389.” säger Penfolds chefsvinmakare Peter Gago.

Peter Gago fortsätter ”För alla i vårt team reflekterar årets The Collection ett kontinuum av vingårdar och vinmakarinsatser som spänner över årgång, region och klimat. Penfolds prägel lyser igenom men som väntat inte utan viss överraskning! Ja, varje vin med sin unika stil erbjuder ett årgångssignum. Från Bin 51 Riesling 2017 till kärnan av binviner från årgång 2015 och det sista i raden av viner från årgång 2013. Er favorit från detta år kan mycket väl skilja sig från förra årets lansering. Detta är en lansering som är värd att minnas och minnas den kommer vi göra då flera av dessa viner kommer att leva kvar under en lång tid framöver – så för all del njut omedelbart men försök att gömma undan några till senare”.

För att hedra Penfolds ursprung och provenans lanseras utvalda viner från The Collection i en ny signaturflaska. För att lyfta fram Penfolds över 173 år gamla vinmakararv och skapa en stark länk till Penfolds hem bär varje flaska vinhusets historiska markeringar – en lyxig vinflaska som reflekterar kvaliteten inuti.

Den globala lanseringen av Penfolds The Collection sker den 19 oktober. Vinerna kommer att finnas tillgängliga i tillfälligt exklusivt sortiment på Systembolaget f.r.o.m. den 20 oktober samt till beställning hos Winefinder f.r.o.m. den 19 oktober. Vinerna ur Penfolds Collection 2017 som finns tillgängliga på den svenska marknaden är:

2013 Grange   ca-pris 4349 kr

2015 Yattarna   ca-pris 1299 kr säljs endast hos Winefinder

2015 Bin 707 Cabernet Sauvignon   ca-pris 3199 kr säljs endast hos Winefinder

2015 RWT Barossa Valley Shiraz   ca-pris 999 kr

2015 RWT Barossa Valley Shiraz Magnum   ca-pris 2199 kr säljs endast hos Winefinder

2015 Magill Estate Shiraz   ca-pris 1199 kr säljs endast hos Winefinder

2014 St Henri Shiraz   ca-pris 699 kr

2014 St Henri Shiraz Magnum   ca-pris 1649 kr säljs endast hos Winefinder

2016 Reserve Bin A Chardonnay   ca-pris 699 kr säljs endast hos Systembolaget

2015 Bin 150 Marananga Shiraz   ca-pris 499 kr säljs endast hos Winefinder

2015 Bin 389 Cabernet Shiraz   ca-pris 449 krsäljs endast hos Systembolaget

2015 Bin 407 Cabernet Sauvignon   ca-pris 549 kr säljs endast hos Winefinder

2016 Bin 23 Adelaide Hills Pinot Noir   ca-pris 349 kr säljs endast hos Winefinder

2016 Bin 311 Tumbarumba Chardonnay   ca-pris 239 kr säljs endast hos Systembolaget

2015 Bin 138 Barossa Valley Shiraz Grenache Mataro   ca-pris 299 kr säljs endast hos Winefinder

hjbsejsag5gpiwymapnv.jpg

Penfolds The Collection bestående av Penfolds främsta årgångsviner lanserades globalt den 19 oktober i år. Igår, den 2 november publicerades poängen på vinerna i Robert Parker’s Wine Advocate. Hela 15 viner från The Collection tilldelades över 90 poäng vilket är en otrolig bedrift. Den nya årgången av Grange; 2013 tilldelades 100 poäng och befäster sin position som ett av världens bästa viner.

I Sverige lanserades vinerna på Winefinder.se och Systembolaget. Winefinder sålde slut på hela allokeringen av Grange 2013 på 20 minuter! Systembolaget har ett fåtal buteljer kvar i lager.

Penfolds Bin 28 Barossa Valley Shiraz 2014 är ett av de mer prisvärda vinerna från The Collection och tilldelades 93 poäng – ett imponerande betyg på ett vin för 229 kr.

Grange Shiraz 2013

Bin 28_ScCap.jpg

Winefinder: slutsålt | Systembolaget artikelnr: 90220 | Pris: 4349 kr

Bin 28 Shiraz 2015 (Nu årgång 2014, övergår inom kort till årgång 2015)

Systembolaget artikelnr: 16320 | Pris: 229 kr

Ovan text är ett pressmeddelande från Treasury Wine Estates


ipbvl3jiyqo67vljtb6d.jpg

Familia Zuccardi är Argentinas största familjeägda vinproducent och grundades av Alberto Zuccardi i början av 60-talet, när han planterade familjens första vinstockar i Maipú, Mendoza. Sebastián Zuccardi är tredje generationens vinmakare och utnämndes nyligen till en av de tio främsta vinmakarna i Sydamerika.

I de högt belägna vingårdsområdena i det ökenliknande landskapet i Uco Valley skapar Zuccardi sedan några år tillbaka häpnadsväckande viner, där fokus rör sig bort från den överextraherade och fatdominerade stilen och är istället svala, eleganta och mineraliska. Vingårdarna är studerade i detalj för att finna de bästa växtplatserna för varje enskild druvsort, där jordmånens sammansättning spelar en avgörande roll.

”Jag tycker om viner som ger uttryck för en plats, som har en personlighet… jag söker viner som inte är för koncentrerade, men är eleganta och strukturerade. Vin ska förändras i glaset och utmana dig!”

Poligonos Malbec består av 100 % malbec från tre distinkt olika områden i Uco Valley: Altamira, Gualtallary och San Pablo. Den alluviala jorden varierar med övervägande sand, grus och lerjord vilket bidrar till vinernas unika karaktär. Därför har även jäsning och lagring har skett enbart i råa betongkar och inte på ekfat. De tre vinerna har alla en genomgående malbec-karaktär med karaktär av röd och mörk frukt vilket accentueras av kryddiga, örtiga och mineraliska toner som ger sig tillkänna i olika grad i de olika vinerna.

De tre vinerna ger allra störst vinupplevelse när de provas bredvid varandra – helt enkelt en fantastisk djupdykning i Argentinsk malbec! De tre vinerna har fått mellan 91 och 96 poäng av 100 av internationellt erkända vinkritiker.

Poligonos Malbec 2015 lanseras i begränsad upplaga den 3:e november på Systembolaget. De tre vinerna levereras i en exklusiv trälåda och kostar 798 sek. Artikelnummer är 90394.

Ovan text är ett pressmeddelande från Fonbergs 

xperhotelsandtable_logo.png


taxs7e1i2nzs5ssquo1b.jpgTRIO Chardonnay 2016 får toppbetyget 91 poäng i Descorchados 2018. Varje år provas tusentals viner för att kvala in till Descorchados, som är Sydamerikas mest välrenommerade vinguide. Ett stort grattis till vinmakaren Ignacio Recabarren och hans team för en lyckad blend!TRIO Chardonnay är ett medelfylligt och friskt vin med doft och smak av vit persika, citron och mineral samt en diskret ekfatston. Passar utmärkt till exempelvis grillad vit fisk eller en citrusdoftande risonirisotto.
Art.nr. 2196
Pris: 79 kr
Du kan ladda ner fullständigt produktblad här.Vinet finns i 186 Systembolagsbutiker runt om i landet, se här om den finns i just din butik.Ignacio Recabarren, TRIO:s vinmakareTRIO är beviset på att helheten är större än summan av de enskilda beståndsdelarna. Hemligheten bakom vinernas succé ligger i konsten att framhäva de bästa egenskaperna hos varje druva och samtidigt skapa harmoni mellan de tre olika druvsorterna. Vinerna är framställda i en modern stil där ekfatslagringen inte dominerar utan snarare fungerar som en krydda. Resultatet är fräscha viner med perfekt balans mellan frukt och fat.Ovan text är ett pressmeddelande från VTC Sweden   xperhotelsandtable_logo.png


sbzlenvoycuahctyyhm0.jpgFredagen den 3 november lanseras ”Baron de Ley Siete Viñas Reserva 2010” i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment. Vinet, som är producerat på de sju officiellt godkända druvorna i Rioja, är en hyllning till den biologiska mångfalden i regionen. Totalt kommer 1 800 flaskor finnas tillgängliga i Sverige.Baron de Ley Siete Viñas Reserva beskrivs av producenten själv som ”The total Rioja” och ambitionen har varit att göra ett riktigt toppvin som speglar den biologiska mångfalden. Vinet är nämligen producerat på de sju officiellt godkända druvorna i den spanska vinregionen Rioja; Tempranillo, Graciano, Garnacha, Mazuelo, Viura, Malvasía och Garnacha Blanca.Vinrankorna som druvorna plockas från är över 60 år gamla och återfinns i Rioja Baja, nära byn El Villar de Arnedo. Skördeuttaget är väldigt lågt, endast 1500 kilo per hektar.Vinifikation
Varje druvsort jäses separat i ståltank med varierande temperatur för att få den bästa karaktären från respektive druvsort. Därefter lagras vinerna på små ekfat under tre år, varje druvsort för sig. Det färdiga vinet blandas och får sedan vila på franska 10 000 liters fat under 18 månader.KaraktärNyanserad och rik doft packad med mörk frukt, kryddor och fat. Smaken är fyllig och intensiv med stor kraft och komplexitet med inslag av mörka körsbär, svarta vinbär, viol, kryddor och fat. Lång eftersmak.Baron de Ley Siete Viñas Reserva
Art.nr: 99773
Årgång: 2010
14%, 750 ml, 269 kr
Lansering: fredag 3 november 2017, tillfälligt exklusivt sortiment.
Antal flaskor: 1 800 st 
Ovan text är ett pressmeddelande från En joy Wine

xperhotelsandtable_logo.png


iwtaa5o7ek6foggtwym3.jpgI år fyller Bordeauxappellationen Pessac-Léognan 30 år. Det har vi uppmärksammat genom en rad lanseringar av förstklassiga vita viner från legenden André Lurton. Sist ut av jubileumsvinerna är Château La Louvière Blanc – ett elegant och friskt vitt vin med ekfatskaraktär och fyllig smak.André Lurton är ett familjeföretag och en av de största privata vingårdsägarna i Bordeaux. Företaget startades 1889 och 1956 tog André Lurton över driften. Han har moderniserat och förfinat produktionsprocessen av viner från Bordeaux och idag, 93 år gammal, är han en levande legend i vinvärlden.1965 förvärvade André Lurton sin första vingård i norra Graves. Han ansåg att vinerna i området hade unika förutsättningar och borde premieras på sina egna meriter. Efter över tjugo års enträget arbete fick han äntligen ett erkännande och Pessac-Léognan godkändes 1987 som en egen appellation.Tidigare i år har vi lanserat flera vita bordeauxviner; Château de Rochemorin 2006 och 2005 samt Château de Cruzeau 2006 och 2005. Château Coucheroy 2012 har under året ersatts av den fantastiska nya årgången 2013. Samtliga har producerats av André Lurton och kommer från Pessac-Léognan. Som kronan på verket kommer nu Château La Louvière Blanc 2010.– Vi är stolta över att vi med årets lanseringar av förstklassiga viner har satt vit Bordeux i allmänhet och appellationen Pessac-Léognan i synnerhet,på den svenska vinkartan. I år har många upptäckt att området inte bara består av röda viner, utan även av många unika vita med en väl integrerad ekfatskaraktär, säger Carin Widoff, Senior Brand Manager på Altia.Château La Louvière har varit känt för sina vita viner i århundraden. Idag anses de vara bland de finaste torra vita vinerna från Graves och framställs med yttersta finess. Druvorna handplockas i olika omgångar för att säkerställa optimal mognad. Vinet jäser och lagras på ekfat för att utveckla de komplexa aromerna och strukturen. Samtliga vita viner baseras på druvan Sauvignon Blanc, som när den odlas i Bordeaux ger vinet en mjukare och rundare karaktär än i exempelvis Sancerre.Château La Louvière 2006 har en doft med inslag av citron, gröna äpplen, örter, puffat ris, rostade nötter, bivax, gul melon och fat. Smaken är frisk och har fin koncentration med inslag av mogna krusbär, örter, grillad citron och fat. Den har en aning fet textur och eftersmaken en fin längd. Vinet passar till kraftigare skaldjursrätter samt medelkraftiga och kraftigare fiskrätter.Château La Louvière Blanc 2010 lanseras på Systembolaget den 3/11, med artikelnummer 96058 och kostar 219 kronor.
 

Ovan text är ett pressmeddelande från folk & folk

xperhotelsandtable_logo.png


t5odvueo2qctnz8qkfae.jpg
Château d’Anglès Grand Vin Blanc 2015 och Château d’Anglès Grand Vin Rouge 2013 lanseras 3 november

La Clape är ett av Frankrikes äldsta vindistrikt, det är också här Château d’Anglès med sin anrika historia är beläget. Idag drivs vinhuset av Eric Fabre och slottet jobbar mycket med de historiska druvorna i området. Den 3 november lanseras två av slottets toppviner ”Grand Vin Blanc” och ”Grand Vin Rouge”, två viner med druvor från de äldsta stockarna som ger de mest koncentrerade vinerna.

En ikonisk vinmakare och ett slott med historiska druvor på gamla stockar. Det är kanske det bästa sättet att beskriva Château d’Anglès på. Eric Fabre, som många anser legendarisk efter sin tid på Château Lafite, tog över vinslottet under 2002 och har sedan dess drivit det med stor framgång. Vinerna blir ofta hyllade internationellt och då är det slottets toppviner som omnämns, ”Grand Vin Blanc” och ”Grand Vin Rouge”. På slottet har man genom åren låtit de historiska druvorna dominera och områdets karaktärsdruvor är minst sagt intressanta, den gröna Bourboulenc kom hit redan under förromersk tid. Druvan bidrar med friskhet och massor av mineralitet medan komplement-druvorna Grenache Blanc och Roussanne ger mera aromatisk, fet frukt till vinerna. När det gäller röda druvor är det Mourvèrdre som spelar motsvarande roll, druvan är ju känd för att trivas allra bäst med Medelhavet inom synhåll och stilen här blir komplex men mindre hård och vresig än på andra håll. Bäst kompletteras druvan av Syrah och Grenache.

De kommande lanseringarna är en uppvisning i just den höga kvalitet som slottet kan producera. Här har man valt ut druvor från de äldsta stockarna för att skapa de mest koncentrerade vinerna.

Château d’Anglès Grand Vin Blanc 2015 kännetecknas av en nyanserad och fruktig smak med inslag av fat och honung. Medan Château d’Anglès Grand Vin Rouge 2013 är i sin tur ett mer kryddigt vin med tydlig fatkarakär, här finns smaker av mogen mörk frukt, kryddor, lakrits och tobak tillsammans med silkeslena tanniner.

– Det röda vinet är redan mycket gott men håller utan problem bortåt tio år till, det har en för södra Frankrike ovanlig elegans som skvallrar om Bordeauxkopplingarna. Det vita är mycket ungt men öppnar sig efter några timmar i karaff – vi tror det är på topp om ungefär fem år, och då går tankarna inte till Bordeaux utan snarast till en vit Châteauneuf-du-Pape i toppskiktet, berättar Beatrice Giese, produktchef på Arvid Nordquist.

Slottet är hållbarhetscertifierat HVE, odlingen är helt giftfri, Eric vill inte certifiera det ekologiskt, han är en svuren fiende till kopparsulfat som han anser utarmar jorden. Vinifiering sker sedan 2011 helt utan svavel, man tillsätter däremot en mindre mängd vid buteljeringen för att transportsäkra vinet.

Château d’Anglès Grand Vin Blanc 2015

Tillfällig lansering 1200 flaskor

Lanseringsdag 3 november

Art.nr: 96155

Pris: 169 kr

Château d’Anglès Grand Vin Rouge 2013

Tillfällig lansering 2800 flaskor

Lanseringsdag 3 november

Art.nr: 96408

Pris: 169 kr

Ovan text är ett pressmeddelande från  Arvid Nordquist Vin & öl

xperhotelsandtable_logo.png


bmaoi8rnmekkvjfym3m0.jpg

Det är inte för inte Portugal ofta blir omnämnt som ett av de bästa vinländerna när det gäller förhållandet mellan pris och kvalitet. Den nya årgången av kritikerhyllade Vila Santa Reserva är inget undantag. Tidigare årgångar har utsetts till bästa röda vin inom sitt segment här i Sverige. En guldmedalj i Vinordic Wine Challenge 2017 kom därför inte som någon större överraskning.

Pålitligheten när det handlar om levererad kvalitet är något man också bör förvänta sig av den nya årgången, Vila Santa Reserva 2015, som alldeles precis landat i beställningssortimentet.

Den riktigt goda nyheten för i år är att vinet blivit ekologiskt, så nu finns det få anledningar kvar att se sig om efter något annat. Vi talar alltså om ett eko-certifierat och KRAV-märkt portugisiskt kraftpaket fyllt med solmogna bär, mörk frukt och toner av kryddor och fat som i synnerhet levererar tillsammans med gril lade rätter av vilt, eller till lamm- och nötkött. Om man bara har lite vildfågel, som vaktel eller fasan, eller kanske en liten bit foie gras hemma fungerar det också utmärkt. För det är onekligen stil på det här vinet. Vilket för oss till nyhet nummer tre. Förpackningen också fått sig ett stilfullt ansiktslyft för att rimma med innehållet. Vila Santa Reserva – tre goda nyheter i en.

Nr: 12507 Pris: 300 kr (3000ml) Druvor: 25% Aragones, 25% Alicante Bouschet, 25% Trincadeira, 15% Touriga Nacional, 10% Cabernet Sauvignon Ursprung: Portugal, Alentejano VR Producent: J. Portugal Ramos Vinhos SA Årgång: 2015 Alkoholhalt: 14,0% Vila Santa Reserva Organic 2015 har artikelnummer 12507, finns i 3000 ml-förpackning i Systembolagets beställningssortiment. Det kostar 300 kronor. Som sagt, ett mycket bra ratio mellan pris och kvalitet.

 

Ovan text är ett pressmeddelande från Hermansson & Co

xperhotelsandtable_logo.png


vvfnpjja4mvzjknop5ul.jpg

Fredagen den 20 oktober lanseras tre mycket spännande naturviner i Systembolagets tillfälliga sortiment. Ett vin vardera från Italien, närmare bestämt från San Fereolo och Paraschos. Dessutom kan Enjoy Wine & Spirits för första gången någonsin presentera ett vin från Branko Čotar, Slovenien, på Systembolagets hyllor.

Kategorin naturviner har sedan några år tillbaka, välförtjänt fått en allt större skara följare. För konsumenter som eftersträvar så lite tillsatser i sina viner som möjligt har det kraftigt ökade antalet naturviner på marknaden varit till stor glädje.

Med naturvin menas vin på druvor som odlats utan besprutning av annat än godkända bekämpningsmedel i små doser, inget konstgödsel i marken, jäsning med hjälp av naturliga jäststammar som finns i omgivningen, samt strikt begränsade nivåer av tillsatt svavel under vinifiering. Utöver detta får heller inte några animaliska produkter användas vid klarning. Således är samtliga naturviner även veganska.

Idag, fredag 20 oktober, är det dags för höstens naturvinslanseringar från Enjoy Wine & Spirits på Systembolaget.

Premiär på Systembolaget
Det första vinet kommer från Branko Čotar i Slovenien, 2015 Vitovska. Det första vinet någonsin från Branko Čotar på Systembolagets hyllor.

Branko har gjort vin på exakt samma sätt i över fyrtio år. Med naturligt jordbruk, spontanjäsning, inget tillsatt svavel och för de vita vinerna en kort tids skalmacerering.

Vitovska är en lokal druvsort som i stort sett endast växer i regionen Karst samt i Friuli i nordöstra Italien. Druvan är en korsning mellan Glera och Malvasia Bianca.

2015 Vitovska från Branko Čotar har en frisk syra balanserat med tydliga toner av aprikoser, gröna päron och örter. Lång mineralisk eftersmak med inslag av citrus och rosmarin.

– Branco Čotar är en legend i naturvinsvärlden. Han var först av alla i modern tid, säger ansvarig produktchef Torbjörn Rolander. Det är enormt kul att Systembolaget äntligen har en inköpare på plats för Slovenien som förstår Cotars viner.

– Grattis Sverige, avslutar Torbjörn.

Återkomlingen
Det andra vinet är en gammal bekant som återkommer för tredje året i rad från San Fereolo i Dogliani, på gränsen till Barolo. 2008 Austri är gjort på 100 procent Barbera.

Samtliga viner från San Fereolo jäser naturligt utan temperaturkontroll. Efter jäsningsprocessen får skalen ligga kvar med vinet i ytterligare 4 – 6 dagar. Därefter dras vinet om till gamla ekfat av varierande storlekar mellan 700 – 2500 liter där det får vila i 16 månader.

Smaken är fyllig och kraftfull med viss utveckling. Man hittar toner av körsbär, mörk choklad, kaffe, tobak, björnbär och örter.

Nykomlingen – från välkända producenten
Slutligen från Evangelos Paraschos som håller till utanför Gorizia i nordöstra Italien, och som Enjoy Wine & Spirits lanserat ett flertal viner från tidigare.

2014 Orange One är första årgången av ett helt nytt vin från producenten. Vinet är en blandning av de för regionen lokala druvsorterna Ribolla Gialla, Friulano och Malvasia.

Intensionen har varit att ta fram ett skalmacererat vin där frukten står i centrum utan någon markerad tanninstruktur som annars är fallet i de allra flesta orangea viner. Med detta hoppas man nå ut till en större skara konsumenter som inte tidigare fallit för den här typen av viner.

Färgen är klar, djup orange. Den friska smaken präglas av tydliga inslag av aprikos, apelsinskal, nypon och mineral.

Artikelnummer:
Čotar, 2015 Vitovska, 229 kr, artikelnummer 99835

Paraschos, 2014 OrangeOne, 229 kr, artikelnummer 96013

San Fereolo, 2008 Austri, 169 kr, artikelnummer 95007

Om San Fereolo
San Fereolo ägs och drivs av Nicoletta Bocca. Nicoletta gör kompromisslösa viner i traditionell stil med stor respekt för jorden och vinrankornas naturliga förutsättningar. Sedan flera år tillbaka är San Fereolo en viktig del av Vinnatur-rörelsen, vilket innebär att hon arbetar efter naturliga ekologiska/biodynamiska förutsättningar i ett ständigt pågående informationsbyte med övriga producenter för att utveckla framställningen av viner på naturlig väg.

Om Paraschos
Evangelos Paraschos kom från Grekland till Italien och Friuli på gränsen till Slovenien, i mitten av 90-talet för att studera. Han träffade kärleken dubbelt i form av sin blivande hustru och vinet. Sedan starten 1998 har hans egendom vuxit till dagens cirka 10 hektar. Precis som sina grannar Radikon, Gravner och Princic så jobbar Paraschos naturligt. De flesta av hans vita viner får jästa spontant med en viss skalmacerering. Man experimenterar även en hel del med jäsning och lagring i amforor.

Om Čotar

Branko Čotar har gjort mer än 40 årgångar vin på sin egendom i den lilla byn Komen som ligger i den södra delen av högplatån Karst i regionen Gorjansko. Karst har en unik jormån som huvudsakligen består av kalksten och ett tunnt magert jordlager. Detta och väldigt tätt planterade rankor (cirka 7 500 per hektar) gör att skördeuttaget/ranka blir extremt lågt. Cirka en flaska vin per ranka. Čotar jobbar sedan starten för drygt 40 år sedan helt naturligt med så liten miljöpåverkan som möjligt. De vita vinera får macerera med skalen mellan 4–10 dagar beroende på årgång och druvsort. Samtliga viner är ekologiskt odlade, man tillsätter inget svavel under vinifieringen och man använder sig endast av egna jäststammar utan tillsatta enzymer.

Ovan text är ett pressmeddelande från Enjoy Wine

xperhotelsandtable_logo.png


dpfdb3hy7zappaqmmpya.jpg

Att Plura vet hur julmaten ska tillagas vet vi redan genom böcker och tv-program. Julen 2017 tar han steget fullt ut och presenterar även sina egna juldrycker. Från den 1 november finns både Torpets glögg och Torpets akvavit att beställa på Systembolaget.

Ingen i Sverige har väl kunnat missa Pluras stora passion för mat och dryck. På sitt oefterhärmliga sätt har han tjusat publiken med en charmigt tillbakalutad stil och en stor kärlek till livets goda. Nu får vi snart chansen att ta med oss en del av Pluras stämningshöjande karaktär in i egna hemmet.

Det är inte bara innehållet i Torpets glögg och Torpets akvavit som bär Pluras personliga signum. Även etiketterna och namnen har personlig betydelse för den folkkäre profilen. På flaskorna syns nämligen det torp som har en alldeles särskild plats i Pluras hjärta. Det är i det huset, ensligt beläget mellan Flen och Katrineholm, Plura firat sina jular sedan han och hans fru övertog det för fyra år sedan.

– Jag har alltid trivts på landet, både som litet barn och som vuxen och det är även där jag helst skriver mina låtar. Dessutom är jag en rastlös person och här finns alltid saker att göra, säger Plura och tillägger att han nyligen faktiskt även tagit över grannhuset.
– Det är ett bra sätt att veta vilka ens grannar är, skrattar han.

Torpet är dessutom en perfekt plats att fira en traditionsenlig jul på. Ni vet en sådan där jul som vi alla drömmer om, med familjen samlad inne i värmen medan vinterkylan breder ut sig utanför fönstren. Naturligtvis är det Plura själv som lagar och serverar de traditionella julrätterna. Redan under hösten börjar han med köttbullarna och senare väntar syltan, pastejen och allt det andra som ryms på ett traditionellt julbord. Under julen 2017 är det alltså inte bara maten som bär Pluras signatur.
– Det blir förstås extra festligt att även kunna servera egen snaps och glögg, säger han.

När det var dags att ta fram glöggen hade Plura ett grundkrav; den fick inte vara för söt. Att tillverka glögg baserad på fruktvin med naturlig syrlighet från bär istället för att göra den på konventionellt vin från druvor visade sig vara en riktig hit. Fruktvinet som ligger som bas i glöggen är gjort på svenska svarta vinbär och lingon.

– Jag gillar stark glögg och ville ha en något lägre sockerhalt. Farsan brukade göra egen och den var alltid ganska stark. Jag valda att lägga Torpets Glögg på 15 %, men vill man ha den starkare än så får man helt enkelt spetsa den själv. Svårare än så behöver det inte vara, säger han.

Torpets akvavit beskriver Plura som en traditionell snaps som alla kan gilla. Med en perfekt balans mellan kummin, anis, fänkål, citrus och i munnen även en behaglig bitterhet är den det självklara tillbehöret till ett dignande julbord.

Både Torpets glögg och Torpets akvavit kommer att serveras på Restaurang Ebenist i Gamla Stan som börjar servera sitt julbord signerat Plura den 20 november. Plura kommer att laga sina favoriter från julbordet, välja musiken – och självklart servera sina två nya dryckesfavoriter.

Om PLURA Torpets Glögg
Torpets glögg är gjord på svenskt fruktvin baserat på svarta vinbär och lingon. För smakens skull ligger sockerhalten på 150 g/l. Det gör att tonerna av svenska bär och pomerans tydligt kommer fram, samtidigt som alla traditionella julkryddor som kanel, kardemumma, ingefära, kryddnejlika finns där och bidrar till en klassisk glöggupplevelse.

Fakta PLURA Torpets Glögg
Systembolaget: Beställningssortimentet
Artikelnummer: 82095-01
Pris: 95 kr
Producent: Götene Vin & Spritfabrik
Leverantör: Brands For Fans Sweden AB
Alkoholhalt: 15 %

Om PLURA Torpets Akvavit
Torpets akvavit har allt en klassisk snaps ska ha och lite till. Här finns toner av kummin, fänkål, anis, citrus och i smaken kommer också ett uns bitterhet.

Fakta PLURA Torpets Akvavit
Systembolaget: Beställningssortimentet
Artikelnummer: 82950-02
Pris: 235 kr
Producent: Götene Vin & Spritfabrik
Leverantör: Brands For Fans Sweden AB
Alkoholhalt: 38 %

Om PLURA
Plura Jonsson är uppväxt i Norrköping. Under 70-talet fick han sitt genombrott som sångare och låtskrivare i bandet Eldkvarn som i dag räknas till ett av landets mest klassiska rockband. Pluras låtar har tolkats av alla från Petra Marklund till Sven-Ingvars och Peter LeMarc. De senaste åren har Plura blivit mer folkkär än någonsin genom tv-program som ”Pluras kök” ”Mauro och Pluras tågluff” och ”Pluras jul”. Han har även gett ut fem kokböcker och den självbiografiska ”Resan genom ensamheten”. Just nu spelas ”En man av hjärtat” – en musikföreställning av och med Plura på Scalateatern i Stockholm.

Ovan text är ett pressmeddelande från Brandforfans

xperhotelsandtable_logo.png


nixjkehoegnz4co79jjw-1.jpg
Ny lansering från Château La Nerthe – Château La Nerthe Rouge 2014

Den 6 oktober lanseras Château La Nerthe Rouge 2014 bland Systembolagets små partier. 1200 flaskor lanseras från denna välkända producent, något mindre välkänt kanske snarare är att både producent och vin är ekologiskt certifierat. 2014 är en snabbmognande årgång som redan börjar öppna sig och bör vara på topp inom fem år.

Årgång 2014 var en utmanande sådan på grund av stora mängder regn i regionen och mindre sol än normalt, men trots det blev kvaliteten på druvorna hög. Kännetecknande för årgången blev silkeslena tanniner och elegant frukt. I Château la Nerthe finner man just det, vinet har bra, vinet har en bra fruktkoncentration, mjuka tanniner och bra struktur. Det är en mjukare årgång med peppriga toner, provencalska örter och mörk bärig frukt.

– 2014 är en bra, lite mera snabbmognade årgång som redan börjar öppna sig och bör vara på topp inom fem år – perfekt att dricka medan man väntar på att tuffare årgångar mognar, berättar Hanna Löfgren, produktchef på Arvid Nordquist.

Hos La Nerthe är vinmakningen traditionell och minutiöst noggrann, med bland annat manuell sortering av druvorna, jäsning på ståltankar med automatisk pigeage och maceration som sällan överstiger 18-20 dagar. Château La Nerthe Rouge lagras sedan 12 månader på franska fat, hälften stora foudres, hälften små fat, en del av de senare förnyas varje år.

Vinmakare är Ralph Garcin med ett gediget CV som efter universitetet i Montpellier omfattat arbete hos Rhônegiganterna Chapoutier och Jaboulet (under Caroline Freys återskapande av domänen) men han har också samlat erfarenheter både i Australien och USA.

Ett legendariskt vinhus på många sätt

Château La Nerthe är en av de mest klassiska och sägenomspunna egendomarna i Châteauneuf – och en av de få som kröns av ett riktigt slott. Deras viner har också en för området helt egen och personlig stil, idag är den normala druvmixen för en Châteauneuf en bra bit över 70 % Grenache med några av de andra tillåtna druvorna som krydda.

På La Nerthe har man begränsat Grenachen till ungefär 40% medan de betydligt tanninrikare Syrah och Mourvèdre tillsammans utgör knappt 60% – resten utgörs av små andelar av en mängd olika druvor, egendomen odlar samtliga i distriktet tillåtna druvor. Man får alltså en stramare, litet slankare och mycket lagringsduglig stil, den skapades av Alain Dugas, vinmakare här under två decennier och den som åter lyfte slottet till dess forna glans.

Slottet ligger, nästan på Bordeauxvis, mitt i vingården som är uppdelad i två distinkta delar – framför slottsbyggnaden är det en blandning av grus, sten och sand som dominerar, bakom en platå med kalkhaltig jord. Egendomen är ekologiskt certifierad sedan 1998, alltså en av pionjärerna i området.

Ovan text är ett pressmeddelande från Arvid Nordqvist von & sprit


dy46ngyhmxtlxr6apido.jpgVilken tur att druvan Carmenère importerades redan under 1830-talet till Chile från Bordeaux i Frankrike . I Europa var druvan nära på att försvinna i samband med bladlusens härjningar i slutet av samma århundrade.I Chile å andra sidan glömdes druvans ursprung visserligen bort i sisådär 150 år och den antogs vara Merlot ända fram tills moderna analyser gjordes under 1990-talet. Nu anses Carmenère vara något av Chiles nationaldruva  då den knappt återplanterades i Europa och fann ett perfekt habitat i Chiles torra jordarLas Mulas Carmenère har funnits en längre tid på Systembolaget och nu lanseras årgång 2016. Den har fallit flera kritiker i smaken och angivits som ”Bra köp” i Allt om Mat och i SvD Perfect Guide var den en av veckans favoriter den 16:e september. Mikael Mölstad beskriver Las Mulas Carmenère så här: ”Doft av lakrits och viol med bäriga toner och syrlig bra stram frukt och rik bitterstram eftersmak.”En finfin matchning är höstens rätter med lamm!Artikelnummer: 2362Pris: 89 kr
Ovan text är ett pressmeddelande från  The Wine & Spritis Collective
xperhotelsandtable_logo.png

ofueixufmzrhjdq3pkrp.jpgRotari fyller 40 år och firar årsdagen med att lansera Rotari 40 Anni Special Limited Edition, en Brut Riserva med årgång 2011. Specialutgåvan säljs i en stilren trälåda om tre flaskor och finns i skrivande stund tillgänglig i mycket begränsad upplaga i Systembolagets beställningssortiment.Rotari 40 Anni Special Limited Edition manifesterar firandet av Rotaris 40-års jubileum. Denna specialutgåva är en ren Metodo Classico Blanc de Blancs, med en unik ”liqueur d’expédition”, producerad endast med de bästa Chardonnay-druvorna som valts från vingårdar på sluttningarna norr om Trento, i norra Italien.Vinet säljs i en stilren trälåda om tre flaskor och kostar 599 kr.- Gillar du mousserande vin i allmänhet och Rotari i synnerhet, är detta ett tillfälle du inte bör missa. Tänk att exempelvis kunna fira nyår med ett riktigt jubileumsbubbel, säger Lenita Nylund, produktchef på Enjoy Wine & Spirits.- Specialutgåvan finns som sagt endast i en mycket begränsad upplaga, så det gäller att agera om man vill lägga vantarna på en av de unika trälådorna, fortsätter Lenita Nylund.
Ovan text är ett pressmeddelande från Enjoy Wine
xperhotelsandtable_logo.png

pzu4f2aetsdhm0d6h6x0.jpg
Fotograf: Johan Gunséus

Efter att ha släppt Brännland Iscider 2015 i januari 2016 och sett en stadigt ökande försäljningskurva både i hemmamarknaden och på export släpper nu Brännland Cider sin iscider av 2016 års årgång tidigare än beräknat.

Andreas Sundgren Graniti, Brännland Cider

– Försäljningen av 2015 har gått snabbare än väntat och därför släpper vi nu 2016 som buteljerades så sent som i juni i år. Det känns förstås mycket roligt att intresset för just vår iscider ökar såpass som det gör. Nu arbetar vi intensivt med att skala upp produktionen och förstärka teamet. Under hösten presenterar vi flera nya produkter för att göra produktlinjen mer komplett.

Årets iscider kännetecknas av samma höga syra som tidigare och något lägra alkoholhalt än tidigare.

– Jäsningarna av 2016 var mycket lugna och harmoniska och vi valde, som ett resultat av den höga syran i 2016 års skörd, att avsluta jäsningarna lite tidigare för att bibehålla balansen i iscidern.

I samband med att iscider 2016 släpps så släpper bolaget också den nya årgången av sin fatlagrade iscider, Brännland Iscider Barrique 2015.

– Responsen nationellt och internationellt på vår fatlagrade iscider, som vi kallar Barrique, har varit mycket bra och vi har haft slutsålt över Systembolaget sedan några månader tillbaka. 2016 har vi fatat en betydligt större volym än tidigare år för att kunna möta efterfrågan.

Stilmässigt skiljer sig Barrique 2015 från tidigare år på så sätt att den är lite sötare.

– När vi fatade 2015 valde vi att fata cider som var lite tyngre och lite sötare för att särskilja de olika typerna av iscider och för att hamna ännu närmare ett mer traditionellt dessertvin.

Tidningen Livets Goda ger de nya årgångarna mycket höga betyg,

Brännland Iscider 2016,

”Aprikos och äpplemos tillsammans med riktigt färska, kylda, mustiga röda äpplen med florala inslag. Underbar syra med mustig juice som uppträder både sött och stramt torrt på en och samma gång. En elegant, fyllig, rik och driven cider med stor komplexitet och torr stringens. Andreas på Brännland gör det här riktigt bra, det är så otroligt gott. En balansakt värt att notera stort! Det här går vi igång på kraftigt! 95 poäng!”

Brännland Iscider Fatlagrad/Barrique 2015

”Komplex och underbar arom med mogen fallfrukt, bruna äpplen och knäck. I den rika, stora sötman så finns det en stram, mineralisk ådra som gör det hela väldigt fräscht, torrt och komplext. Det är tveklöst cider men vi finner även hintar som drar åt Sauternes-hållet. Ytterligare cider från Brännland som gör att vi ödmjukt beundrar det Andreas gör. Alla borde köpa och dricka det här! Denna känns komplett på alla sätt och vis i genren som den jobbar inom. 98 poäng.”

Ovan är ett pressmeddelande från Brännland Cider

xperhotelsandtable_logo.png


 

a1gaczorx1dscea0mbnc.jpg
Smith Woodhouse 10 Year Tawny Port (art nr 8055)

I ett nytt EU-finansierat forskningsprojekt håller man på att ta fram en robot som ska hjälpa Europas vinproducenter att göra ännu bättre viner. Symington Family Estates har, som producent av portvin och vin från Douro-regionen, ett stort engagemang inom forskning och utvecklingsarbete i den portugisiska vinnäringen. Därför bjöds de in för att vara en samarbetspartner i projektet.

Syftet med projektgruppens arbete är att hitta en smart lösning för att bli mer effektiv och öka noggrannheten i vingården, fatta snabbare beslut, och det utan att påverka miljön. Projektet löper över tre år (2016-2019) och förutom Symington finns forskare från universiteten i Valencia och La Rioja samt IT-företag från UK och Frankrike med i projektgruppen.

En utmaning för vingårdar runt om i världen är det resurskrävande arbetet för vingårdsansvariga och vinmakare att undersöka hur rankorna mår i hela vingården. Det är svårt att kartlägga sin vingård fullt ut och arbetsuppgiften kräver mångårig erfarenhet. Genom att automatisera mätningarna kan man få in mer heltäckande data som genom snabba analyser generar ett bättre underlag för effektivare insatser i vingården – och i slutänden såklart ett bättre vin!

Övervakningsroboten som heter VineScout fälttestades för första gången i augusti i år i en av Symington-familjens vingårdar. Robotens arbetsuppgift är att automatiskt samla in data från vingården, bland annat tillväxt och vattentillgång, samt på sikt fruktsättning och mognadsanalyser. Roboten tar sig fram på egen hand i vinodlingarna med hjälp av GPS och sensorer, och drivs av batterier och solceller.

Till testet hos Symington bjöds flera branschkontakter in för att se roboten arbeta och för att diskutera idéer kring förbättringsmöjligheter för projektet tillsammans. Nästa år utökar man testerna och kommer att inkludera fler av Symingtons vingårdar i programmet. Testerna kommer att utföras under juni, juli och augusti 2018.

Läs gärna mer detaljerad information om projektet i bifogat dokument.

Symington Family Estates räknas idag till de främsta portvinsproducenterna, belönade med många internationella utmärkelser. I Sverige finns flera av deras portviner, till exempel Smith Woodhouse 10 Year Tawny Port (art nr 8055) i Systembolagets fasta sortiment för 199 kr (750 ml). Portvinet är framställt av de traditionella portvinsdruvorna touriga nacional, touriga francesa och tinta barroca. Firman har en unik tillgång i den berömda vingården Madalena, vilket bidrar till den finess som utmärker det här portvinet. 10 Year Tawny mognar på ekfat i 10 år innan buteljering.

I Domaine Wines sortiment finns följande portvin från Symington Family Estates:

 • Smith Woodhouse 10 Year Tawny Port (art nr 8055)
 • Smith Woodhouse Late Bottled Vintage Port 2003, 209 kr, 750 ml, BS (art nr 76119)
 • Dow’s Quinta do Bomfim Vintage Port 2005, 349 kr, 750 ml, TSE (art nr 99194)
 • Dow’s 20 Years Old Tawny Port, 448 kr, 750 ml, TSE (art nr 90111)
 • Dow’s Vintage Port 2000, 849 kr, 750 ml, TSE (art nr 99141)
 • Warre’s Vintage Port 1980, 991 kr, 750 ml, TSE (art nr 99450)

BS = Beställningsvara på Systembolaget
TSE = Tillfällig exklusiv lansering på Systembolaget

Ovan text är ett pressmeddelande av Domaine Wines 

xperhotelsandtable_logo.png


 

t0caomzgmbs8zuc1zpk0.jpg

Populära Coyam 2013 är tillbaka. Världspremiären den 1 december 2016 i Systembolagets tillfälliga sortiment blev en stor succé och de 2,500 flaskorna som köptes in sålde slut på bara några veckor. Nu finns äntligen ytterligare 120 st åtråvärda flaskor i lager.

Coyam är vinhuset Emiliana Organic Vineyards signaturvin, framställt med ekologiska och biodynamiska metoder. Vinhuset grundades 1986 och är idag en av världens största ekologiska vinproducenter.

Coyam är ett elegant och komplext vin med aromer av körsbär, plommon, blåbär och björnbär samt toner av eukalyptus och cederträ. Fylligt med intensiv smak av mörka bär och en liten kryddighet. Frisk syra, bra koncentration och struktur. Passar utmärkt till kraftigare rätter så som grillat rött kött med bearnaise, boeuf bourguignon eller örtkryddad lammkorv. Drick gärna redan idag eller lagra i upp till 14 år.

COYAM 2013
Art.nr: 79385 (beställningssortimentet)
Druvor: 48 % Syrah, 24 % Carmenere, 11 % Merlot, 10 % Cabernet Sauvignon, 3 % Mourvedre, 3 % Malbec, 1 % Petit Verdot.
Ursprung: D.O. Colchagua Valley
Syra (TA g/l): 4,84
Socker (RS g/l): 2,24
Lagring: Vinet har lagrats på nya och gamla ekfat i 13 månader (85% franska, 15% amerikanska).
Pris: 179 kr
Antal flaskor: 120 st
Rekommenderad lagring: 10-14 år
Vinmakare: Alvaro Espinoza & Noelia Orts

UTMÄRKELSER
Tom Atkin – 94 poäng
James Suckling – 93 poäng
Luis Gutierrez (Wine Advocate) – 92 poäng
IWC 2017 – Guldmedalj

Kuriosa: Namnet Coyam betyder chilensk ek och har sitt ursprung i de majestätiska träd som än idag omger vingården där druvorna odlas.

Ovan text är ett pressmeddelande från VTC Sweden

xperhotelsandtable_logo.png


zuqezgpmqzdgct4xjsuz.jpg

”Jag är så stolt”, säger Mia Parnevik. Vinerna som hon och Jesper tagit fram i samarbete med Fetzer Vineyards har nu beställts av så många att de tagit plats i Systembolagets fasta sortiment. RED by Parnevik Zinfandel finns i dag i 22 butiker och WHITE by Parnevik Chardonnay i 16. På Systembolagets webbplats kan du se om de finns i just din butik. Självklart går det även bra att beställa vinerna.

Druvorna till RED och WHITE kommer från Fetzers vingårdar i Mendocino County, nära Kaliforniens norra kust. Platsen är idealisk för vinodling, med torra och varma somrar, svalkande dimmor från Stilla havet och en stor mångfald av djur och växtlighet. Stora temperaturskillnader mellan dag och natt förlänger mognadsprocessen och bidrar till en hög koncentration av både färg och smak i druvorna.

RED by Parnevik Zinfandel är en välbalanserat vin med återhållen sötma, mjuka tanniner och en hint av rostad ek. Vinet är intensivt rött och bjuder på aromer av svarta körsbär, blåbär och björnbär. Smaken domineras av mogna mörka bär och avrundas med en touch av vanilj. RED by Parnevik passar fint till grillade revbensspjäll, lammlägg eller entrecôte.
Art.nr. 70776
Pris: 99 kr
Länk till Systembolaget

WHITE by Parnevik Chardonnay är fullmatad med aromer av tropisk frukt och aprikos, precis som man förväntar sig av ett vin från soliga Kalifornien. Svalkande havsbrisar har bevarat friskhet i druvorna och i paletten finns även syrliga äpplen och gula päron. Vinet har en lätt kryddighet från ek, som gör det till ett utmärkt matvin. Prova till rätter på ljust kött eller fisk med rotsaker eller avnjut med blandade tilltugg hemma i soffan.
Art.nr. 72936
Pris: 99 kr
Länk till Systembolaget

Kolla in #redbyparnevik och #whitebyparnevik på Instagram för att se vad andra har tyckt om vinerna.

Fetzer Vineyards grundades 1968 av Barney Fetzer – en man som var före sin tid inom hållbart tänkande – och Fetzer ses i dag som pionjärer inom hållbar vinproduktion. Arbetet på vingårdarna genomsyras av ”earth first”-filosofin, d.v.s. att det som är bra för vår jord också är bra för druvorna. Allt restvatten från produktionen renas med naturliga biofilter och, som första vineri i USA, är Fetzer Vineyards certifierade som koldioxidneutrala av Natural Capital Partners.

Ovan text är ett pressmeddelande från VTC Sweden

xperhotelsandtable_logo.png


o9elqnovg3uugxdtojxo.jpg

Rotari Flavio 2008 har redan belönats med högsta betyg, TRE BICCHIERI, i det högt ansedda italienska vin- och matmagasinet Gambero Rosso. Den 22 september lanseras en begränsad upplaga om 1 800 flaskor i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Druvorna till Flavio är noggrant utvalda och plockade för hand från vingårdar med de bästa lägena på de kuperade sluttningarna längs Valle Dell’ Adige som ligger vid foten av Dolomiterna, norr om Trentino.

– Rotari Flavio är Rotaris mest prestigefulla uttryck, en fullblodig Brut med intensiva aromer och en mycket sofistikerad perlage, säger Lenita Nylund, produktchef på Enjoy Wine & Spirits.

Rotari Flavio är tillverkad på 100 procent Chardonnay-druvor. Vinet har lagrats på sin jästfällning i minst 60 månader, innan de når butik.

Fredagen den 22 september släpps 1 800 flaskor i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Vinifikation
Rotari Flavio är tillverkad enligt Metodo Classico, eller Champagnemetoden, på 100 procent Chardonnay. Den långa sekundära jäsningen på flaska, minst 60 månader, ger Rotari Flavio en unik struktur och långvariga, balanserade aromer.

Karaktär
Färgen är halmgul med gyllene inslag. Stilen är intensiv och elegant med doft av citrusfrukter, aprikos och gul persika med en antydan av hasselnöt, jäst och honungarom.

Serveras vid 5-7 grader, till fisk- och skaldjur, ostar och saftiga rätter med ljust kött.

Ovan text är ett pressmeddelande från Enjoy Wine 

xperhotelsandtable_logo.png


 

xyl5wsa1lnl5dm35ezkp.jpgOm medlemmarna i Johan Lidby Vinhandels vinklubb får välja, så heter ett av höstens röda favoritviner Scaia Corvina.

I början av september provade Johan Lidby Vinhandels Vinklubbsmedlemmar stora delar av sortimentet på den årliga minimässan. De fick också testa sina smaklökar i en blindprovning med ett antal olika röda viner och fick där rösta på sitt favoritvin. Efter rösterna räknats utsågs vinnaren till Scaia Corvina från den italienska producenten Tenuta Sant’Antonio.

Vinet är gjort till 100 % på Corvinadruvan, samma druva som används i både Amarone- och Ripassoviner. Familjen Castagnedi driver vingården och har odlat druvor i Italien i fyra generationer. Gården ligger på berget Monti Garbi som har, en för området, unik jordmånstyp med mycket kalk. Här odlas druvorna till Scaia Corvina som handplockas vid skörd och pressas direkt efter plockning. Vinet har en frisk, yppig och fruktig doft med en stor, fruktig smak, härlig längd och fräschör.

Scaia Corvina går att beställa på Systembolaget med artikelnummer 75527 för 109 kr.

 

Ovan text är ett pressmeddelande från Johan Lidby Vinhandel

xperhotelsandtable_logo.png


vusqitoclm0xigl8nf4h.jpg

Det handlar inte om druvor, det handlar om människor

Vårt vin kommer från olika spanska och franska vingårdar, vars druvor vi omvandlar till GIK. Det är så vi jobbar, vi tar druvor från olika delar av Spanien och Frankrike, vars färg och smak vi förbättrar med hjälp av food tech. Vi väljer dessa vingårdar utifrån de människor som driver dem samt dess innovativa natur. Det är därför GIK saknar en Denomination of Origin, DO, men har en garanterad kvalitet och unik smak. Våra vingårdar finns främst i La Rioja, Zaragoza och Courthèzon.

Varför Blått?

Vi är inte bakåtsträvare. Vi är nyskapare. Så vi letade efter den mest traditionella och strikta industrin vi kunde hitta. När vi väl valt vinindustrin som vårt slagfält, så siktade vi på att skapa en radikalt annorlunda produkt, vi ändrade färgen till en vibrerande blå färg och gjorde vinet sötare och lättare att konsumera. När vi började arbeta på vårt projekt så sprang vi på en bok kallad The Blue Ocean Strategy.Historien berättaratt det finns röda hav, fulla av hajar som har slitit sönder småfisk till så pass grad att vattnet blev färgat rött. Sen finns det blåa hav, där det inte finns någon konkurrenssituation och fiskarna simmar omkring fritt. Denna poetiska idé att förvandla ett rött hav till ett blått hav genom att ändra den mest traditionella röda vätska till en blå var en idé som strakt tilltalade oss.

Skilt från det, inom psykologin representerar blått förändring, innovation och oändlighet. Det är en färg som frekvent är kopplad till flöde och förändring.

Teknologi

GIK produceras genom en färgningsprocess med pigment. Först skapas en bas producerad från en blandning av röda och vita druvor, som sedan tillsätts till två naturliga pigment; Indigo och Anthocyanin – som utvinns från själva skalet på druvorna som stått som grund till vinet.

Vi har spenderat dom senaste två åren med att leda forskning i samarbete med det Baskiska Universitetet och Food Tech forsknings avdelningar. Kvalitets kontrollerna är rigorösa och alla element som används är i enighet med den Europeiska Unionens regelverk för livsmedel.

”The deeper the blue becomes, the more strongly it calls man towards the infinite, awakening in him a desire for the pure”. – V. Kandinski

Inget tillsatt socker

GIK har inget tillsatt socker.

Varför? Främst för att socker fermenteras och omvandlas till alkohol i flaskan. För det andra, för att överskott av snabba kolhydrater leder till övervikt, medan kalorifattigare sötningsmedel är en hälsosammare och stabilare alternativ.

Vår tillverkningsprocess använder endast säkra och reglerade komponenter som har godkänts av institutioner såsom European Food Saftey Authority, som utvärderar villkoren för alla inblandande processer och råvaror.

 

 

Ovan text är ett pressmeddelande från www.colorfulbrands.se

xperhotelsandtable_logo.png


ytwqadqspljpz3jcw42z.jpgSvenskproducerade viner väcker nyfiken även utomlands. Högberga Vinfabrik på Lidingö, som skördar druvor i Toscana och gör högkvalitativa viner på svensk mark, exporterar idag tillbaka sina viner till ursprungslandet Italien.

Högberga Gårds egenproducerade rödvin är uppskattat även utanför landets gränser. Sedan tre år tillbaka säljs det inte bara i Sverige utan exporteras även tillbaka till druvornas ursprung, i Toscana i Italien.

– När vi började med egen vinproduktion så undrade italienarna var vi hade vår gård och när vi berättade att vi skulle hem till Sverige med druvorna och göra vin där tyckte de att vi var helt galna. Men sen bevisade vi att vi hade för avsikt att producera väldigt bra viner. Och idag är det tre toppkrogar i Toscana som köper tillbaka vinet. Det bevisar både att det går utmärkt att göra goda viner i Sverige och att vi på Högberga Vinfabrik är hyfsade på att göra bra vin. Det är helt enkelt dags att ta svenska viner på allvar, säger Johan Zälle, vinmakare och grundare av Högberga Vinfabrik.

Vinet exporteras bland annat till krogarna: Restaurante IL FANTA i Gavvorano, Trettoria DA GHIGO i Marremano samt N11 Fiaschetteria rural-popolare i Scansano. De serverar övervägande italienska viner, några utvalda franska champagner och så det svensk-toscanska vinet från Lidingö; Högberga Blend, Högberga San och Högberga Merlot.

– Vi är förstås jätteglada att vi får exportera tillbaka, om än i liten skala. När vi startade 2004 i mormors garage hade vi en drömbild av ett vin och nu har vi lyckats skapa det. En vinblend med Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot samt inslag av Sangiovese, säger Zälle.

Högberga Vinfabrik har genom alla år hållit hög utvecklingstakt framåt och nu väntar 2017 års skörd. På grund av torrt och varmt klimat har skörden tidigarelagts och i början av september reser vinmakarna till Toscana för att plocka 10 ton nya druvor. Samtidigt inleds också Sveriges första vinmakarutbildning, ett samarbete mellan Högberga Vinfabrik och Scandinavian Wine Academy, Vinkällan – en ettårig utbildning som ger den praktiska och teoretiska kunskap som krävs för att driva eget vineri. Dessutom testar man att odla druvor direkt på svensk mark.

– I fjol planterade vi 31 plantor Pinot Noir i trädgården på Högberga Gård och nu har vi satt ytterligare 30 plantor av druvsorten Solaris, en grön druva som ska bli vårt första vita vin. Men det dröjer 4-5 år framåt innan det blir någon dryck, så vi får ha tålamod och fortsätta göra ”så GOTT vi kan, avslutar Johan Zälle.

Ovan text är ett pressmeddelande från Högberga Gård

xperhotelsandtable_logo.png


mo04dvsgipi9f9pxwf4r.jpgHöstlansering från Champagne! Champagnehuset Louis Massing släpper en torr champagne i Sverige som nu finns att köpa på Systembolaget för 199 kr/st.Louis Massing Brut NV är frisk och elegant i stilen, den är gjord på regionens tre druvsorter chardonnay (50%), pinot noir (30%) och pinot meunier (20%). Smaken är torr och aptitretande och champagnen har inslag av röda äpplen, grillad citron och brioche.Richard Juhlin, en av världens främsta Champagneexperter uttalar sig om Louis Massing: ”Vinerna är eleganta och krämiga i en mjuk populär modern stil”Champagnehuset Louis Massing ligger i byn Avize i Champagne. Här produceras viner av högsta kvalitet och familjeföretaget har i fyra generationer gjort enastående viner sedan 1936.Louis Massing Brut serveras med fördel till fisk och framförallt skaldjur – den friska sältan i skaldjuren matchas med syrligheten i Champagnen. Utmärkt som aperitif. Den här champagnen är perfekt nu och lagringsrekommendation är 3-5 år för den som vill ha lite mognad i glaset.Flaskorna levereras inslagna i cellofan.Louis Massing Brut – Champagne, Frankrike
Alkohol: 12,5%
Pris: 199 kr
Årgång: Non-vintage
Artnr: 70380

Ovan text är ett pressmeddelande från Domaine Wines 

xperhotelsandtable_logo.png


hlsbpa0sohsxhayxjcbi.jpgFrån och med den första september finns det ett chilenskt ekologiskt premiumvin på halvflaska i Systembolagets butiker. Då lanseras nämligen Novas Gran Reserva Cabernet Sauvignon Malbec från producenten Emiliana Organic Vineyards, på både hel- och halvflaska. Vinet blir en del av Systembolagets ordinarie sortiment och kommer att finnas till försäljning i de flesta butiker, i vilka kan du se här.

Novas Cabernet Sauvingon Malbec är ett smakrikt vin med elegant doft och smak av mörka bär, cederträ och örtkryddor. Tanninerna är välintegrerade och eftersmaken lång. Vinet passar perfekt till rätter så som rosmarinkryddat lamm med rödvinssky och ugnsrostad potatis.

Det här är ett unikt vin, särskilt framtaget för den svenska marknaden. Vinserien Novas finns däremot sedan ett flertal år tillbaka till försäljning globalt och Novas Chardonnay har funnits i Systembolagets butiker sedan 2013. ”Det känns kul att nu komplettera med en Cab/Malbec, och speciellt på halvflaska. Jag hoppas att konsumenterna kommer att uppskatta vinet lika mycket som vi gör” , säger Emelie Pehrsson, Brand Manager på VCT Sweden.

Novas Gran Reserva Cabernet Sauvignon Malbec
Art.nr: 6450
Pris: 99 kr (75 cl), 59 kr (37,5 cl)
Årgång: 2016
Druvkomposition: 70 % Cabernet Sauvignon, 30 % Malbec
Ursprung: Rapel Valley
Lagring: 79 % av vinet har lagrats på ekfat (77 % franska, 23 % amerikanska)
Syra: 5,4 g/l
Socker: 3,47 g/l
Alkoholhalt: 14 %

Rapel Valley ligger söder om Maipodalen och sträcker sig mellan Anderna i öst och Stilla havet i väst. Dalen har ett tydligt medelhavsklimat med fyra väldefinierade årstider. Somrarna är varma och torra vilket gör att druvorna får mogna ostört. Dalen, som i huvudsak är en torr och varm region svalkas under de torra perioderna av svalkande vindar som sveper in från Stilla havet medan Rapel-floden i sin tur bidrar med friskt och mineralrikt smältvatten från Anderna.

I Rapel Valley lämpar det sig utmärkt att odla en mängd olika av druvor, däribland Cabernet Sauvignon och Malbec. Novas druvor odlas på oympade stockar på vingårdarna Fundo Palmeras och Linderos, belägna 245 m.ö.h med en sydlig exponering. Här är jorden djup, stenig och mineralrik med en låg andel organisk materia.

Kuriosa: Idag vet vi att när stjärnor exploderar så frigörs materia och energi, vilket syns som spektakulärt ljussken under en kortare eller längre tid (ett s.k stjärnfall). När de forntida astronomerna hade turen att observera en sådan händelse, trodde de att de blev vittnen till födelsen av en ny stjärna, och gav det namnet ”Stella Nova” eller ”ny stjärna”. Vinserien Novas skapades som en hyllning till de astronomer som tålmodigt observerade naturens krafter.

Ovan text är ett pressmeddelande från VCTSWEDEN

xperhotelsandtable_logo.png


wzwicnvfplrvm6w86qmh.jpg

Nu sänker vi priset på det ekologiska succévinet Valle Reale Montepulciano d’Abruzzo från Italien. Ett mångsidigt vardagsvin som nyligen bytt design på flaskan och även kommit i ny härlig årgång! Från 1 september kostar Valle Reale Montepulciano d’Abruzzo 99 kronor i butik.

Valle Reale Montepulciano d’Abruzzo produceras i regionen Abruzzo på den italienska ostkusten, i jämnhöjd med Rom. Det är en idealisk plats för den som vill odla vin i samklang med naturen. Nära en fjärdedel av ytan upptas av nationalparker och naturreservat som skyddas av en bergskedja. Här ligger vinegendomen Valle Reale som skördat stora framgångar med sina viner runt om i världen. Alla viner som produceras här är idag helt ekologiskt framställda.

Valle Reale 2014 är en årgång med generös fruktighet och tydliga toner av körsbär samt en avslutande härlig kryddighet. Passar utmärkt till smakrika hösträtter av lamm och nöt, men även till den goda vardagsmaten som krämiga pastarätter, pizza, lasagne och tacos.

Ett härligt ekologiskt vardagsvin till ett mycket fördelaktigt nytt pris!

Nr 2355, Valle Reale Montepulciano d’Abruzzo 2014, 75 cl, 99 kr

Ovan text är ett pressmeddelande från TheWineAgency

xperhotelsandtable_logo.png


tltg5gadujlrux0d5myg.jpg

I dag – på internationella Cabernet Sauvignon-dagen – vill vi passa på att tipsa om fyra viner i olika stil och prisklass, med denna druvsort som gemensam nämnare. Att tre av dem kommer från Chile är ingen slump; distrikt som Maipo och Rapel bjuder på perfekta förutsättningar för den långsamt mognande Cabernet-druvan. Resultatet blir mörkbäriga, fruktdrivna viner med lena tanniner. Och på de allra bästa odlingsplatserna kan man få fram viner i absolut världsklass.

Viña Maipo Cabernet Sauvignon har funnits på Systembolaget i över 20 år. Med sin fruktiga stil passar den till det mesta och gillas av de flesta. Ett medelfylligt vin med generös, druvtypisk doft av svarta vinbär och örter. Den avrundade strävheten gör att vinet passar utmärkt som mingeldryck till festbuffén, hemma i soffan till fredagssnacksen eller till rätter av ljust kött.

Art.nr. 16510. Pris: 36 kr (37,5 cl), 59 kr (75 cl), 189 kr (300 cl Bag-in-Box).

Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon är ett fint exempel på hur Cabernet Sauvignon kan smaka efter en kortare tids lagring på ek. Här har de mörka bären i doft och smak fått en krydda av cederträ och lakrits. Tanninerna är lena men påtagliga, vilket gör att vinet passar bra till smakrika kötträtter och lagrade hårdostar. Prova gärna till couscoussallad med salsiccia.

Art.nr. 2962. Pris: 30 kr (25 cl), 40 kr (37,5 cl), 79 kr (75 cl).

Trivento Golden Reserve Cabernet Sauvignon är en nyhet i Systembolagets fasta sortiment. Ursprunget Argentina förknippas mest med Malbec, men faktum är att 17 % av druvorna som odlas är Cabernet Sauvignon. I det varma klimatet når druvorna full mognad och man får ett fylligare och rikare vin jämfört med en klassisk, stram Bordeaux. Trivento Golden Reserve Cabernet Sauvignon kommer från prestigeområdet Uco Valley i Mendoza; druvorna är handskördade och 90 % av vinet har lagrats på franska ekfat i 12 månader. Detta vin är ett fynd för dig som gillar smakrika, kryddiga viner med kraft. Servera vid 16-18 grader till helgrillad oxfilé med bearnaisesås.

Art.nr. 2207. Pris: 119 kr.

Don Melchor 2014 har utnämnts till 2014:s bästa chilenska Cabernet Sauvignon i The Wine Advocate, där Luis Gutiérrez lovordar årgången för att “kombinera styrka med elegans” och ha “rena tanniner och superb balans”

98 poäng ”Det här är den bästa Don Melchor jag någonsin smakat” – James Suckling
96 poäng
– Wine Spectator
18,5 poäng
– Jancis Robinson
94 poäng
– Robert Parker’s The Wine Advocate

Druvorna till Don Melchor odlas på vingården Puente Alto som är belägen vid foten av Anderna, 650 meter över havet. Här råder det utmärkta förhållanden för att odla druvan Cabernet Sauvignon; jorden är väldränerad, det råder stor temperaturskillnad mellan dag och natt och svala vindar sveper ner från bergen, vilket förlänger druvornas mognadsprocess. Don Melchor 2014 har en lagringspotential på 25-30 år.

Art. nr. 86514. Pris: 599 kr.

Årgång 2014 är tillfälligt slutsåld i Sverige, men kommer att finnas tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment igen i slutet av oktober. Vid köp om 6 flaskor levereras vinet i trälåda.

 

Druvor från Puente Alto, som väntar på att bli Don Melchor.

Ovan text är ett pressmeddelande från VCTSWEDEN

 

nqhm6akngmhtqg6nppgi.jpg.png

Argentina är mer än bara Malbec. Från och med första september hittar du Trivento Golden Reserve Cabernet Sauvignon i Systembolagets ordinarie sortiment – ett ursprungstypiskt vin med kraft och elegans, från rödvinsparadiset Uco Valley i Mendoza.

Vinet har en stor doft av mörka frukter och bär, med inslag av choklad, kryddnejlika och eucalyptus. Munkänslan är rik och fyllig med mogna, välintegrerade tanniner. Bra balans mellan frukt och ek och en lång, angenäm finish. Servera vid 16-18 grader till klassiska kötträtter, som helgrillad oxfilé med klyftpotatis och bearnaisesås.

”Här får man verkligen mycket vin för pengarna”, säger Kristoffer Karm, produktchef på VCT Sweden. ”Det känns bra att kunna erbjuda ett seriöst vin från Mendoza till ett pris som ligger långt under vad man får betala på andra marknader.”

Trivento Golden Reserve Cabernet Sauvignon 2014
Art.nr: 2207
Pris: 119 kr
Druvkomposition: 100 % Cabernet Sauvignon
Ursprung: Uco Valley, Mendoza, Argentina
Skörd: Handskörd mellan 8-20 april 2014
Lagring: 90 % av vinet lagrades på franska 225 liters stora ekfat i 12 månader
Syra:
Socker:
Alkoholhalt: 14,5 %
Länk till Systembolaget

Triventos vingårdar i Mendoza präglas av tre starka vindar som årligen sveper in över området. När höstens första torra och kalla polarvind blåser in från söder vet odlarna att det är dags att beskära rankorna inför vinterns sömn. På våren, lagom till att de första knopparna slår ut, far den heta Zondavinden från bergskedjan Anderna fram. Vinden riskerar att bryta av de allra sköraste skotten om inte odlarna vidtar försiktighetsåtgärder. Till slut är det dags för den svala sommarvinden Sudestada som erbjuder druvorna svalka från den heta solen. Nu kan druvorna utveckla sina aromatiska smaker och uppnå perfekt mognad.

Trivento grundades 1996 av Concha y Toro i Mendoza; Argentinas mest berömda vinregion. Trivento har åtta vingårdar utspridda på 1289 hektar på de bästa vinodlingsområdena i regionen. Här odlas nationaldruvorna Malbec och Torrontés samt Chardonnay, Bonarda, Cabernet Sauvignon och Syrah. Trivento är idag Argentinas fjärde största exportör av buteljerat vin och exporterar till mer än 100 destinationer i världen.

Ovan text är ett pressmeddelande från VCTSWEDEN


 

zgelnerxhasycxqne1ga.jpg

Den 1 september lanseras Spy Valley Iced Sauvignon Blanc 2015 i Systembolagets fasta sortiment. Ett Nya Zeeländskt vitt dessertvin gjort på frysta handplockade Sauvignon Blanc-druvor. En minutiös process ligger bakom Spy Valley Iced Sauvignon Blanc, där risken är hög men när alla faktorer lyckas är resultatet slående. Spy Valley Iced Sauvignon Blanc har förförisk fruktsötma, bra struktur och balanserad syra.

Druvorna till Spy Valley Iced Sauvignon Blanc kommer från vindistriktet Marlborough, på norra delen av Nya Zeelands sydö. De finaste Sauvignon-druvorna handplockas direkt vid första köldknäppen, när druvorna har blivit angripna av ädelröta, för att sedan kylas ner ytterligare till -22 grader. Medan druvorna fortfarande är frusna pressas druvsaften långsamt ur druvorna. Fruktjuicen är då starkt koncentrerad och fylld med massor av naturlig sötma. Fruktjuicen får jäsa i franska ekfat för och därefter lagras i nio månader i ståltank innan de buteljeras.

”Med Spy Valley Iced Sauvignon Blanc har vinmakarna bakom vinet tagit den speciella processen för att tillverka Ice Wine till en ny dimension och vinet är ett fantastiskt tillskott på Systembolaget”, berättar produktchef Josefin Andreasson.

Spy Valley Iced Sauvignon Blanc har en fruktig smak med inslag av aprikos, nektar och torkad frukt. Vinet har viss fyllighet och syra vilket gör att vinet till ett fräscht och friskt dessertvin. Spy Valley Iced Sauvignon Blanc passar till fruktdesserter och mogna ostar med sälta.

Spy Valley Iced Sauvignon Blanc 2015

Pris: 119 kr
Volym: Halvflaska (375 ml)
Artikelnummer: nr 2350
Alkohol: 10 %
Druvsorter: Sauvignon Blanc
Ursprung: Marlborough, Nya Zeeland
Producent: Spy Valley Wines
Sortiment: Ordinarie sortiment
Lansering: 1 september 2017

Ovan är ett pressmeddelande från Oenoforos AB / Carovin AB


 

cwsvldbnvvetvslymo1j.jpg

Den 22 september är det återigen dags för lansering av två toppviner från välrenommerade Chablis producenten Billaud-Simon i Systembolagets tillfälliga sortiment. Trots en förödande hagelstorm strax före skörd 2015 producerade Billaud-Simon viner av omisskännligt hög kvalitet, och för första gången från grand cru läget Bougros.

Vinerna som lanseras är:

Chablis 1er Cru Les Vaillons, SB nr 92390-01, 279 kr 504 flaskor och Chablis Grand Cru Bougros, SB nr 92393-01, 599 kr 60 flaskor.

Billaud-Simon grundades 1815 av Charles Louis Billaud, och 115 år senare skapades dagens Domaine då hans arvinge Jean Billaud gifte sig med Renée Simon. Billaud-Simon utvecklades starkt under 1900-talet, och räknades snabbt till toppskiktet av traditionella Chablis producenter under ledning av sonen Bernard. 2014 köpte välrenommerade Domaine Faiveley en del av företaget, och genom stora investeringar i bl a modernisering av vineriet är nu kvalitetsfokuset inställt på det absoluta toppskiktet.

Ovan är ett pressmeddelande från Fondberg


gjf4t3ytqwhch7cn92wh.jpg

I september förra året kom den första leveransen druvor från Toscana till The Winery Hotel. Nu är vinet klart för lansering på den svenska marknaden.

– Det är roligt att kunna erbjuda fler personer möjligheten att smaka vårt vin, säger Mats Ruhne som gör vin på vingården Terreno i Toscana samt är en av delägarna i The Winery Hotel.

Winery Red är ett vin med ett särskilt kontrastrikt ursprung – från de soliga toscanska kullarna till den stilrena och urbana miljön på The Winery Hotel.

– Ur den här erfarenheten skapas en alldeles särskild balans – en industriell elegans. Att göra vin är som en trolldom, fortsätter Mats Ruhne som menar att vinmakeri snarare är en konstart än en vetenskap.

Winery Red finns från och med den 1 september 2017 på Systembolaget i Mall of Scandinavia samt att beställa.

Winery Red blend #3

Artnr: 31853

Pris: 179 kr

The Winery Hotel är Sveriges första och världens nordligaste urban winery.

Ovan text är ett pressmeddelande från The Winery Hotel


hhcrkhw17bo0h4sv5gzt.jpgFrån den främsta Pinot Noir-by Aÿ lanseras nu en champagne på 100 % Chardonnay. Ayala Blanc de Blancs 2008 är en liten produktion från det exceptionella året 2008. Just denna champagne produceras endast de år som verkligen kan spegla en fantastisk chardonnay från Grand Cru-lägen i Côte des Blancs. Det tillfälliga släppet på Systembolaget den 8 september är de sista flaskorna av årgången.Det är nog redan känt bland de flesta att 2008 är en toppårgång i Champagne, det är också en årgång som blivit tillgänglig relativt snabbt. Så även för Ayala Blanc de Blancs 2008 som redan är på topp men som också sannolikt kommer att stanna där i ett par år framåt.Det här är en champagne i klassisk mineraldriven Blanc de Blanc-stil. Det här är ett vin med mycket terroir, här finns tydliga toner av ostronskal och hav. Smaken är fyllig och djup med toner av vit frukt, citrus och mineralitet. Avsluetet är elegant och mycket långt med en aromatisk koncentration. Som i alla Ayalas viner använder man mycket låg dosage, 6 g/l.Vinmakare på Ayala är Caroline Latrive, en av de tongivande i den nya generationen i Champagne. Hon har fått stor medial uppmärksamhet för sina exakta och rena viner. Just denna champagne består av 100 % Chardonnay från Grand Cru-lägen, 60% från Chouilly och 40% Le Mesnil, vinifikationen sker på rostfria temperaturkontrollerade tankar och efter buteljering har vinet fått vila 6 år på sin jästfällning.Det kan tyckas paradoxalt att ha en Chardonnaydominerad husstil när adressen är Aÿ, den absolut främsta Pinot Noir-byn. Men, Ayala har alltid haft det och man har ytterligare accentuerat detta efter uppköpet från Bollingergruppen för drygt tio år sedan. Ayala och Bollinger ligger bara några hundra meter från varandra, givetvis utbyter man erfarenheter och kompetens, men man är två helt separata företag med helt olika stil, de höga kvalitetskraven har man dock gemensamt.De 600 flaskor som lanseras nu i september är de sista av årgången, 2010 står på tur – kanske dyker den upp på hyllorna redan nästa år.Ayala Blanc de Blancs 2008

Producent: Ayala

Land: Frankrike

Druva: Chardonnay

Art.nr: 95663

Pris: 549 kr

Sortiment: Tillfälligt sortiment, 600 flaskor

Lanseringsdag: 8 september

Ovan text är ett pressmeddelande från Arvid Nordquist Vin & öl


nfclshnmzywmqp64pe6g.jpg

Conaxess Trade lanserar ett nytt elegant mousserande vin från Österrike. Goldeck är en österrikisk Sekt med 100 % Grüner Veltliner. Från v. 35 har denna eleganta flaska, med friska inslag av bland annat gröna äpplen, honungsmelon och kiwi, intagit sin plats på systembolagets hyllor.

Denna Sekt (mousserande vin från Österrike) är gjord på 100 % Grüner Veltliner vilket är den största och mest eftertraktade vita druvtypen i Österrike. Goldeck är elegant och ljusgul till sin färg. Smaken är fräsch och fruktig med inslag av gröna äpplen, päron, örter, honungsmelon, kiwi och citrus. Serveras väl kyld som aperitif eller tillsammans med fisk, skaldjur, lättare kött, pasta eller vegetariskt.

Goldeck är en fantastiskt Sekt, det känns jättekul att vara den första och enda leverantören av mousserande Grüner Veltliner till Systembolaget. – Carl Johan Medin Conaxess Trade

Goldeck Extra Dry finns på Systembolaget

Artikelnummer 7763

Pris 89: –

Alkoholhalt 12 %

Producent

Schlumberger Wein- und Sektkellerei

Leverantör

Conaxess Trade Sweden AB

Ovan text är ett pressmeddelande från Conaxess Trade Sweden AB


w951soslfeeelz5w7nxa.jpgSalon skapades i början av förra seklet av visionären, esteten och champagneälskaren Aimé Salon. Det som till en början endast var tänkt som ett vin för herr Salons egen njutning skulle visa sig bli både stilbildande och nydanande i champagnens värld. Aimé hade bestämt sig för att göra ett vin från olika små vingårdar alla belägna i hjärtat av Le Mesnil sur Oger.

Salon skulle bara tillverkas de år som skörden bar på den kvalitetspotential Salon önskade och det skulle uteslutande vara gjort på Chardonnay. Någonting helt revolutionerande på sin tid: Monocru, monocépage och millesimé! Det vill säga en by, en druvsort och bara årgångsbetecknat vin. 1905 var den första årgången och nu lanseras årgång 2006 – den blott 40:e i raden.

Långt ifrån att kunna finnas på jordens alla flygplatser och prestigehotell så vänder sig Salon till de mest passionerade av världens vinälskare. Salon är verkligen i första hand ett stort vin, ett stort vin med bubblor. Salon skapade en ny vinkategori när det lanserades: Blanc de Blancs. En kategori i vilken man fortfarande har en särställning som det mest lagringsdugliga och exklusiva vinet av alla.

Årgångarnas karaktärer dominerar ofta vinerna när de är unga men fundamentet och kärnan som Salon bygger på tar till slut alltid överhanden. Fräschör, mineralitet, elegans och kraft finner efter de många åren på butelj den underbara harmoni, spänst och komplexitet som är Salons adelsmärke.

Richard Juhlin tar inte miste på det när han beskriver 2006 års Salon ”Årgångens runda exotism är så långt från Salons asketiska profil men kan komma. Ändå lyckas man skapa ett fullkomligt harmoniskt sömlöst vin… Ju längre vinet står i glaset desto mer framträder ursprunget och etiketten känns igen via ett underliggande mineralrikt stålbad inbäddat i nötig och citrusartad komplexitet”.

Årgången 2006 bjöd på omväxlande väder i Salons vingårdar. Varma juni- och julimånader lämnade plats åt en kall och regnig augusti som hotade förutsättningarna att få den syra- och mognadsbalans som krävs för att kunna göra ett vin som lever upp till Salons krav. Som många gånger på 20-hundratalet kom dock september att visa sig avgörande. Vackra, strålande dagar varvades med svala nätter. I slutändan när skörden avslutades den 2 oktober hade man bärgat en medelstor skörd av mogna druvor där en rik fruktighet bäddar in den för Salon så kännetecknande friska, och i sin ungdom nästa vassa, syra. Ett vin som idag, efter drygt 10 år på flaska, visar upp årgångens tillgänglighet och charm, men vars kärna är lager på lager av frisk kalkdriven mineralitet.

Champagne Salon 2006
3 799 kr. Lansering små partier 22 sept 2017, artikelnummer 95978 (volym systembolaget 420 flaskor). Magnum (1500 ml) 9 499 kr, artikelnummer 78317 (magnum lanseras 25 sept)

Ovan text är ett pressmeddelande från Johan Lidby Vinhandel


wi9ldknnwt1z8ro9jsoa.jpg

Nyligen tilldelades Brunello di Montalcino Val di Suga 2012 toppbetyg i den internationellt tongivande vinpressen Wine Spectator, Robert Parker samt Wine Enthusiast. Ett erkännande som bevisar vinets och årgångens succé. Producenten bakom Brunello di Montalcino Val di Suga, är den familjeägda anrika topproducenten Bertani, och deras egendom Val di Suga. Brunello di Montalcino Val di Suga, finns på Systembolaget i Sverige sedan år 2000 (259 kr).

Brunello di Montalcino Val di Suga, 2012 är ett vin med en traditionell, snygg och elegant stil. Bertani har själva utnämnt årgång 2012 på sin Brunello di Montalcino, Val di Suga till en av de bästa årgångarna någonsin. Detta styrks nu ytterligare när Wine Spectator, Robert Parker samt Wine Enthusiast samtliga ger årgången toppbetyg.

 • Wine Spectator
  Vintage 2012: 93/100
 • Robert Parker
  Vintage 2012: 91/100
 • Wine Enthusiast
  Vintage 2012: 90/100 

Val di Suga tillhör vingruppen Bertani och är en av världens främsta producenter av Brunello di Montalcino. Val di Suga är beläget i det prestigefulla området Montalcino i Toscana. De är den enda producent med vingårdar i alla tre Montalcinos vinområden, var och en med sin speciella jordmån. Druvorna till Val di Sugas Brunello di Montalcino hämtas från alla tre vingårdar och uppnår en perfekt balans mellan vingårdarnas olika egenskaper. Brunello di Montalcino, Val di Suga, 2012 är ett exceptionellt vin utöver det vanliga från en klassisk årgång.

Brunello di Montalicino Val di Suga 2012

Pris: 259 kr
Artikelnummer: nr 42302
Alkohol: 14 %
Druvsorter: 100% Sangiovese Grosso
Ursprung: Brunello di Montalicino, Toscana, Italien
Producent: Bertani
Sortiment: Ordinarie sortiment, samt kan beställas till närmsta butik

Ovan text är ett pressmeddelande från  Oenoforos, Carovin

%d bloggare gillar detta: