Nyheter starksprit

qwjc2kwmudrmg1evhapo.jpg

I juletider samlas vi ofta kring glöggmys, adventsfika och julbord. För dig som vill bryta av med något annat – och kanske starta en ny tradition – har Pernod Ricard tagit fram 5 julcocktails som passar utmärkt till glöggbjudningen eller som fördrink på julaftonskvällen.

Traditioner är underbara – men ibland vill man kanske prova något nytt. Med den växande cocktail-trenden i ryggen presenteras här fem härliga drinkar med färger, smaker och dofter som hör julen till. Perfekt att bjuda på som komplement till den klassiska glöggen.

Drinkarna innehåller härligt smakrika baser som cognac, sloe gin och Champagne och är kryddade med juliga smaker som nejlika, kanel och äpple. För att få fram de röda tonerna har flertalet av dem komponerats med sloe gin – en rödfärgad slånbärsgin som med sin söta, syrliga karaktär blivit en populär drinkbas vilken vi kommer att se mer av under 2018.

Sloe gin – en brittisk jul
Sloe gin är en ginbaserad likör där man genom att tillsätta slånbär och socker skapar en söt, bärig och aningen syrlig dryck. Den fungerar utmärkt att använda i cocktails och drinkar, där den ger en fyllig, fruktig touch och ger nytt liv åt t.ex. en klassisk Gin & Tonic.

Sloe gin har lägre alkoholstyrka än vanlig gin, normalt mellan 25 och 30 procent. Den kommer ursprungligen från Storbritannien, där den traditionellt dricks kring jul – antingen som den är eller som ingrediens i en cocktail.

Nu finns sloe gin från både Monkey 47 och Plymouth att beställa från Systembolaget.

Cloudberry Bramble
Syrlig och söt med smak av vilda bär.

  • 3,5 cl Monkey 47 Sloe Gin – (nr 82543)
  • 2 cl citronjuice
  • 1,5 cl sockerlag
  • 1,5 cl Lapponia hjortronlikör – 793
  • Blanda allt i en shaker och skaka med is. Fyll ett tumblerglas med is och sila drinken från shakern. Garnera med björnbär och pressa över lite citronzest.

Absolut Hot Vanilia Apple
En värmande drink med juliga smaker och dofter.

  • 16 cl delar varm äppeljuice
  • 6 cl delar Absolut Vanilia – (nr 160)
  • 2 generösa droppar honung
  • Hetta upp och blanda alla ingredienser i ett cocktailglas. Dekorera med äpple och kanelstång om så önskas.

Cranberry Sidecar
En julig och syrlig version på den klassiska Sidecar.

  • 4 cl Martell Cognac VS. Single Destillery – (nr 171)
  • 2 cl triple sec t.ex. Cointreau
  • 2 cl citronjuice
  • 2 cl tranbärssockerlag (lika delar tranbärsjuice och socker)
  • Skaka samtliga ingredienser i en cocktailshaker med is. Sila drinken i ett cocktailglas med sockrad kant.

Sloe Royal, den festliga taken på Sloe gin.
En slånbärsvariant av Kir Royale

  • 1 del Plymouth Sloe Gin – (nr 82541)
  • 4 delar Mumm Champagne Grand Cordon – 7543
  • Blandas direkt i champagneglas.
  • Se till att bägge ingredienser är väl kylda.

Plymouth Sloe Gin & Tonic
Gör den klassiska GT:n något rödare med sloe gin och krydda med julens dofter.

  • 6 cl Plymouth Sloe Gin – (nr 82541)
  • Fyll upp med vanlig Indian Tonic Water
  • Krydda med nejlika och rosmarin
  • Serveras med fördel i ett highballglas eller tumbler
  • Rikligt med is

 

dfbk05bqwh4tbdi6nt1b.jpg

Fredag 8 december lanseras Silvaner ”Erste Lage” 2016 från Juliusspitals främsta vingård Würzburger Stein exklusivt på ett större antal utvalda Systembutiker.

Erste Lage är en kvalitetsbeteckning för enskilda vingårdar som skapats av den Tyska vinodlarorganisationen VDP. Beteckningen motsvarar Premier Cru som den används i Bourgogne och är den näst högsta klassificeringen. En av Tysklands mest kända vingårdslägen, Stein är belägen ovanför den medeltida staden Würzburg. Würzburger Stein är en mycket brant och stenig vingård. Dess jordmån, rik på kalkstenen som sörjer för både god dränering och konserverande uppvärmning. Dessutom är vingården skyddad mot kalla vindar och  närliggande floden Main reflekterar solens värme för optimal mognad av druvor.

– Årgången 2016 gav en elegant och finessrik stil, snarare än kraftfull, och är en klassisk årgång som behöver tid för mognad men som också kommer att ge ett långt liv i flaskan. Vi är mycket nöjda då året började i moll men slutade med en snabb skörd på knappt tre veckor med närmast perfekta druvor, säger Nicolas Frauer, chefvinmakare på Juliusspital.

Fakta om vinet:

Würzburger Stein Silvaner Erste Lage 2016 | Ursprung: Tyskland, Franken | Alkoholhalt: 13 % | Storlek: 750 ml |
Art. nr: 95294 | Pris: 179 kr | Sortiment: Tillfälligt sortiment exklusivt märke | Distribution: VI, MI |
Volym: 2400 flaskor | Lanseringdatum: 8 december 2017

Torrt, fruktigt vin med bra druvkaraktär, viss fetma och utpräglad mineralkaraktär. Komplex med lång eftersmak.
Druvorna skördas för hand och fraktas till vinanläggningen. För att undvika att pumpa musten under vinifieringen har Juliusspital skapat en typ av hiss där de nyskördade druvorna skickas upp 13 meter ovanför golvet för att sedan i olika steg flyttas nedåt bara med hjälp av gravitation. Musten jäser långsamt under cirka 30 dagar vid låg temperatur på rostfria ståltankar. Därefter lagras vinet tillsammans med sin jästfällning på stora ekfat under några månader före buteljering. Gott att drickas nu, kan lagras 2-6 år. Passar till ljus fågel, grillad fisk och skaldjur.

Fakta om Juliusspital:

Juliusspital är en stiftelse som grundades år 1576 av ärkebiskopen Julius Echter von Mespelbrunn i Würzburg i distriktet Franken. Stiftelsen har under åren byggts upp genom frivilliga donationer och är idag med sina 170 hektar Tysklands näst största vinegendom. Juliusspital äger betydande delar av distriktets yppersta vingårdar som exempelvis Würzburger Stein och Iphöfer Kronsberg. Alla inkomster från vinförsäljningen återinvesteras i stiftelsen som driver ett sjukhus och ett ålderdomshem.

Ovan text är ett pressmeddelande från Enjoywine 


 

z6elc3kazzfrw5dk29hd.jpg

Äntligen får Sverige en egen bitter och den har en karaktär influerad av den svenska fjällvärlden. Den 35 procentiga spriten är djupt mahognyfärgad och antagligen känner sig inte bara fjällvärldens friluftsfolk hemma i den trevliga doften av vedrök som gör Åre Bitter helt unik. Som alltid i en bitter är det så klart malörten som sätter grundtonen på drycken, men här finns mycket mer att hämta för den som tar sig tid. Doften är stor och kryddiga dofter av malört, vedrök, svart te, lakritsrot, ljus piptobak, gul frukt och örter i en blandning som bryggmästaren lyckats balansera väl. Smaken är mycket kryddig med klara toner av lakritsrot, malört, fänkål, pepparmynta, svartpeppar.

Det är Galatea som plockar upp handsken och tar fram en svensk bitter som med tanke på namnet antagligen kommer att finnas i de flesta fjällbarer lagom till vintersäsongen. Den här magborstaren är inspirerad av sagan om Åres egen jätte som en tydlig fingervisning om karaktären. Den som stått på Åreskutan har nog sett en stor kulle någon mil åt norr. Det är Suljättens näsa. Jätt i Spjätt från Sul var på tjuvjakt och fick den avslagen av Rut i Skut som bodde på Åreskutan.

Åre Bitter kommer att finnas i Systembolagets beställningssortiment och med all säkerhet på krogarnas hyllor i fjällen. 50cl. Artikelnummer; 81844-02 Pris: 199 kronor.

Ovan text är ett pressmeddelande från Galatea


MomentPrestige-Giftbox+flaska.jpg

EN NY PRESTIGEWHISKY I MACKMYRAS MOMENTSERIE

 

Den 6 december lanserar Mackmyra en elvaårig whisky som lagrats på fat från Champagnehuset Philipponnat. Moment Prestige är det smakrika resultatet av två hantverksmässiga dryckesproducenter, Mackmyra och Philipponnat, som båda värnar om förvalta hantverket och att förädla traditioner. Moment Prestige är som namnet antyder – en prestigefull whisky, fylld av elegans från de franska vitvinsfaten som tidigare lagrat Philipponnats fina champagne. Detta ger whiskyn en ljuv smakupplevelse av vita druvor, grapefrukt och rostad ek.

– Jag har alltid beundrat hur Philipponnat producerar sin champagne och det är en samarbetspartner som delar våra värderingar vad gäller hantverk och kvalitet. Jag kommer att skåla in 2018 med Moment Prestige i mitt glas, säger Angela D’Orazio, Master Blender Mackmyra. Enligt champagnehuset Philipponnats traditioner har vin från de finaste druvorna, huvudsakligen från Premier Cru- och Grand Cru-vingårdar, mognat på ekfaten. Whiskyn i sin tur är fatlagrad i Bodås Gruva.  Efter att vår champagne har buteljerats är vi glada över att dessa fat har hittat ett nytt hem för att mogna en sådan elegant och smakrik whisky”, säger CEO Charles Philipponnat. Resultatet är en kraftfull, ekig whisky med toner av vita druvor och grapefrukt. Doften är fruktig med örtigt kryddig vanilj och rostad ek samt päronkola, syrliga och varma druvor, vit peppar, anis, ingefära och kardemumma. Eftersmaken är lång med tydliga champagnenoter som går mot torrare noter av ek. Moment Prestige har fått en elegant förpackning och etikett, som visar på kopplingen till champagne. Whiskyn passar väl till vinterns festligheter.

Moment Prestige Volym: 700 ml Alkohol: 46,1 % Pris: 1 199 kronor Artikelnummer: 8288801 Lanseringsdatum: 6 december 2017 Totalt buteljerad volym: 4 111


nhyyvgv0wh6gzkuizyr6.jpg

Från och med den första december hittas nya Martell VS Single Distillery på Systembolaget – en elegant cognac med runda toner av plommon och kanderade citroner. Nyheten kommer i en flaska med ny design, inspirerad av destilleriets 300-åriga historia.

Kvalitet över kvantitet är ledorden i Martells dubbeldestillering, som separerar samtliga sediment från de exklusiva vinerna som används. Varje flaska av Martell VS Single Distillery innehåller utvalda eaux-de-vie-sorter som hämtats från ett och samma destilleri – därav namnet Single Distillery.

Genom att knyta till sig noggrant utvalda destillerier i cognac-regionen och hämta hela grunden från samma destilleri kan Martell skapa en rikare och mer uttrycksfull cognac där smakerna gifter sig särskilt väl. I tillägg är Maison Martell det äldsta av de stora cognacshusen, grundat 1715 av Jean Martell. Det har präglats av en framåtanda sedan start och stått bakom produkter som satt ny standard i branschen.

– Vi är väldigt glada att kunna välkomna Martell VS Single Distillery till sortimentet. Cognacens kombination av karaktär och modernitet hoppas vi kunna tilltala såväl nyfrälsta som befintliga cognacsälskare, säger Pierre-Eric Bouvier, Brand Manager Pernod Ricard Sverige.

Martell VS Single Distillery kommer i en modern flaska vars design är baserad på formen montre, en klassisk provflaska i Cognac-regionen. Detta har kombinerats med designinspiration från Martell Cordon Bleu, den mest omtyckta och exklusiva produkten i Martells sortiment.

Smakprofil: Tydliga toner av plommon, aprikos och kanderade citroner. Med sina runda, söta aromer dricks den med fördel som den är men passar även bra att avnjutas i long drinks eller cocktails.

Finns i Systembolagets beställningssortiment från och med första december. 

Volym: 700 ml
Nummer på Systembolaget: 17101
Alkohol: 40,0%
Pris: 349 kr

Volym: 350 ml
Nummer på Systembolaget: 17102
Alkohol: 40,0%
Pris: 199 kr

Om Maison Martell

Martell är det äldsta av de stora cognacshusen och grundades av Jean Martell 1715. Den tidens franska livsstil, med gastronomi, smak och hantverk som största drivkrafter Martell, har fortsatt att vara en viktig grundsten och vision hos House Martell. I tre århundraden har Martell producerat, exporterat och marknadsfört cognac som är känd för sin kvalitet och finess, framtagen genom dubbeldestillering av exklusiva, klara viner och lagrad på högkvalitativa ekfat.

nm0964mx0hwrucfd0cur.jpg

Den 1 december lanseras Glenburgie, en av Ballantine’s hörnstenar, i ordinarie sortimentet på Sveriges samtliga systembolag. Efterfrågan på singlemalt ökar världen över och Ballantine’s möter denna trend genom att göra separata lanseringar av de tre viktigaste komponenterna i den kända blenden.

När grundaren George Ballantine 1827 grundade Ballantine’s whisky shop var differentiering och orubbliga visioner centrala för att på den tiden bedriva en modern verksamhet som skulle komma att fånga whiskydrickarens uppmärksamhet. Denna strategi lever kvar än idag och för första gången sedan starten för 190 år sedan lanseras nu tre unika singlemalter som alla är från de mest signifikanta destillerierna som utgör Ballantine’s blend: Glenburgie, Miltonduff och Glantauchers. Den mest populära av dem, Glenburgie, tar nu plats i Systembolagets ordinarie sortiment.

Denna innovativa manöver är Ballantines sätt att möta den ökande efterfrågan på singlemalter världen över. Den möjliggör även för den yngre och allt mer kravställande generationen att ta del av Ballantines unika smakpalett. Sandy Hyslop, den 5e Master Blendern i ordningen på Ballantine’s, har arbetat med sitt skickliga team för att skapa denna första single malt-serie.

– Det här är verkligen en spännande tid för Ballantine’s. Sedan 1827 har Ballantine’s skapat prisvinnande whiskeys och singlemalt-serien är ett djärvt uttryck av både Ballantine’s arv och innovationsandan som råder inom whiskyvärlden. Jag är övertygad om att whiskydrickare som konnässörer och samlare kommer att njuta av dessa nya whiskeys, säger Sandy Hyslop.

Glenburgie 15, med toner av frukt och honung kommer att finnas på hyllan i samtliga av Systembolagets butiker från den 1/12. En unik whisky, lagrad under minst 15 år, som präglas av den långa traditionen av fantastisk Singlemalt från Speyside i nordöstra Skottland.

Glenburgie 15
Nummer Systembolaget: 911
Pris: 399kr för 70cl
Alkoholhalt: 40,0%

Singlemalten är hjärtat i Ballantine’s blends. Med sin koncentrerade fruktighet och söta honungstoner är den perfekt balanserad. Den erbjuder aromer av röda äpplen och päron, har mjuk textur och en lång rund finish.

Ovan text är ett pressmeddelande från Pernod Ricard Sweden AB


tdz9a4llhy25gqa2csv7.jpg

Exakt på dagen fem år efter att Hernö Gin lanserades på tre lokala Systembolag i Härnösand med omnejd intar vi hyllplats på samtliga butiker i Sverige. Den 1 december 2012 var det långa köer när Systembolaget öppnade i Härnösand. Nu behöver ingen köa längre. I morgon finns Hernö Gin på hyllan över hela landet.

”Tillgängligheten ökar med hundra procent och når sin fulla potential när vi går från att finnas på hyllan i varannan butik till att finnas överallt i hela landet med Hernö Gin med blå etikett. Det är fantastiskt roligt och en härlig bekräftelse på att folk gillar det vi gör”, säger en mycket glad Jon Hillgren, vd och grundare av Hernö Gin.

Även Hernö Old Tom Gin på fler Systembolag

Hernö Old Tom Gin är en annan av Hernö Gins produkter som fått ökad efterfrågan på den marknaden. Resultatet är att även den kommer att finnas på hyllan på fler Systembolag från och med den 1 december. Övriga produkter finns i beställningssortimentet.

”Årets lavinartade försäljningsökning och marknadens stora intresse för våra produkter ligger bakom. Fler och fler vill ha oss och det befäster vår position på Systembolaget.”, avslutar Jon Hillgren.

Ovan text är ett pressmeddelande från Hernö Gin


buvn2xrmcfbvxdxxd3wg.jpg

HIGHLAND PARK PRESENTERAR ‘THE DARK’

Highland Park presenterar stolt limiterade specialutgåvan THE DARK – en 17-årig single malt som lagrats på europeiska sherryfat som gett den en djup smak full av torkade frukter, nötter och kryddor. THE DARK lanseras i Systembolagets exklusiva sortiment den 23 november 2017.

THE DARK är den första av två specialutgåvor och THE LIGHT kommer lanseras under 2018. Gemensamt för båda utgåvorna är historien om de kontrasterande årstiderna på Orkneyöarna, där Highland Park har sitt destilleri. Orkneys speciella och karga klimat påverkar whiskyn på flera sätt, både under lagringsprocessen och i den unika torv som Highland Park använder vid torkning av malten vid produktionen. Med THE DARK och THE LIGHT vill Highland Park hylla Orkneys klimat och svängande årstider.

THE DARK firar hösten och vintern på Orkney – tiden då man håller sig inomhus och skyddar sig från det vilda vädret utanför – tiden då man umgås med familj och vänner och delar djupa konversationer över ett glas eller två.

Flaskans design sticker ut från Highland Parks vanliga serie och är inspirerad av Orkneys vikingahistoria. THE DARK kommer i en mattsvart glasflaska med vikingadraken Nidhögg präglad på framsidan och ’THE DARK’ skrivet i runskrift längs med drakens svans. På flaskans baksida står det ‘Made with Pride on Orkney’– en genuin hyllning till de män och kvinnor som skapar Highland Park single malt whisky. Flaskan kommer i en mattsvart ställning i ek. Ställningen har två inetsade cirklar, en upptill och en nedtill, som representerar den höga solen vid sommarsolståndet och den låga solen vid vintersolståndet. De symboliserar balansen av de kontrasterande årstiderna och deras påverkan på Highland Park.

Smakmässigt är THE DARK intensiv och balanserad med en rökig sötma som är ett resultat av Orkneys klimat och hantverk. Klimatet är milt med värmetoppar på 16 grader under sommaren och en medeltemperatur på två grader på vintern. Dessutom blåser ofta starka vindar på öarna och skapar ett landskap där få träd överlever – vilket i sin tur skapar den speciella aromatiska torven. Torven är rotfri men rik på ljung som när den eldas för att torka malten ger Highland Parks whisky sin distinkta smak.

HIGHLAND PARK THE DARK – TASTING NOTES
Smaker:
Torkade frukter | Kanel | Rostad mandel | Cederträ | Fruktkaka | Lätt torvrök

Ursprung: Orkney, Skottland
Volym: 700 ml
Ålder: 17 YO
Alkoholhalt: 52,9%
Pris: 1999 kr
Antal flaskor: 1350 st.
Artikelnummer: 40143
Lanseringsdatum: 23 november 2017

Ovan text är ett pressmeddelande från Edrington Sweden AB


 

golfns33oo0x5rdukepw.jpg

 

Den 1 december lanserar dryckesimportören Solera Sverige två nyheter i Systembolagets fasta sortiment. Det rör sig om en Cabernet Sauvignon som tillhör det populära varumärket Prohibition och en smakrik Bourbon.

Prohibition Cabernet Sauvignon (2124, 99 kr, 750 ml)

Prohibition Cabernet Sauvignon är ett generöst fruktigt vin med inslag av svarta vinbär, plommon och örter. Vinet har lagrats i fem månader på franska och amerikanska ekfat, vilket ger en angenäm karaktär av fat. Servera vinet till alla typer av kött, gärna grillat, eller som umgängesvin.

Druva: 96% Cabernet Sauvignon, 2% Merlot, 2% Zinfandel

Alkohol: 14%
Ursprung: Kalifornien, USA
Producent: Urban Beverages

Rackhouse Kentucky Straight Bourbon (11474, 149 kr, 350 ml)

Här har vi en mjuk och smakrik Bourbon med doft och smak av karamell, vanilj, nötter, rostade fat och torkad frukt. Rackhouse Bourbon har fått lagra i 3 år på nya kolade amerikanska ekfata. Servera rumstempererad som avec eller som del av en cocktail.

Druva: 75% majs, 13% råg, 12% mältat korn

Alkohol: 40%
Ursprung: Kentucky, USA
Producent: Bartizan BC

 

Ovan text är ett pressmeddelande från Solera Sverige AB


jofa5vqbgnfj00p44juw.jpg

The Macallan presenterar stolt Edition No.3 – en ny limiterad utgåva och tredje delen i en serie av spännande och innovativa samarbeten. Den här gången har The Macallans Whisky Maker, Bob Dalgarno, och världsberömde parfymören Roja Dove tillsammans utforskat whiskyns värld av aromer och skapat en komplex och väldoftande single malt.

I Edition No.3 fortsätter The Macallan visa sin kärlek för trä och ekfat. Men medan Edition No.1 och Edition No.2 fokuserade på det specifika fatets inverkan på smaken så fokuserar No.3 på de olika aromerna som i samverkan bygger hela whiskyns karaktär och djup och skapar den multisensoriska whiskyupplevelsen med både smak och doft.

Dofter definerar epoker i livet och har förmågan att väcka minnen till liv, något Roja Dove och Bob Dalgarno hade som utgångspunkt för sitt samarbete kring Edition No.3. Roja Dove är en av världens mest respekterade parfymörer vars egna varumärke, Roja Parfums, tillhör doftbranschens spjutspets. Hans legendariska näsa har till Edition No.3 hittat distinkta aromer i specifika ekfat och tillsammans med Bob Dalgarno satt samman en unik kombination av olika dominerande aromer för att skapa den slutgiltiga, rika karaktären på Edition No.3.

The Macallans enastående sherryfat är den enskilt viktigaste beståndsdelen i deras whisky – faten ger den unika kvaliteten, den naturliga färgen och de distinkta dofterna och smakerna. I Edition No.3 har mindre fat använts i stor utsträckning, vilket ger vätskan en ökad kontakt med träet och således en intensivare smak- och doftupplevelse.

Edition No.3 har lagrats på både europeiska och amerikanska ekfat där man hittat en karaktäristisk balans mellan tungt och lätt. Nyfälld ek, citrus och blomster från de europeiska faten möter vaniljglass, sötma och krispigt grönt äpple från de amerikanska faten.

“Inspiration och innovation ligger The Macallan varmt om hjärtat och för Edition No.3 har vi samarbetat med en av världens mest respekterade doftexperter för att skapa en single malt som utmanar normerna”, Säger Bob Dalgarno och utvecklar – ”Vår Edition-serie ger oss frihet att välja fattyper vi normalt inte använder i våra whiskys. Det finns tydliga paralleller mellan parfymens och whiskyns värld och det har varit väldigt fascinerande att jobba med Roja och utforska doftens kraft i individuella ekfat och dess påverkan på slutprodukten. Edition No.3 utmanar sinnena och ger en intensiv doft- och smakupplevelse.”

Roja Dove fyller i; ”På pappret kanske man tänker att jag och Bob kommer från vitt skilda världar, men vi märkte direkt att vi delar många erfarenheter och arbetsmetoder. Tillsammans har vi arbetat för att behärska balansen mellan smak och arom och i frukten av vårt arbete, har vi fått till en otroligt smakrik och fräsch whisky med tydliga toner av citrus och en omslutande sötma. Edition No.3 är ett exceptionellt exempel på den konstform som whiskytillverkning är.”

Med en alkoholvolym på 48,3 % bjuder Edition No.3 på en intensiv upplevelse där doft och smak är intimt sammanflätade. Karaktären är söt och fruktig med toner av vanilj, nyfälld ek, delikata blommor och fruktkaka.

The Macallan Edition No.3 lanseras i Systembolagets exklusiva sortiment den 17 november 2017 till ett pris av 799 kronor.

The Macallan Edition No.3

Artikelnummer: 40135

Volym: 700 ml

Alkoholvolym: 48,3%

Pris: 799 kr

Tasting notes:

Färg: Naturlig färg av gyllene korn.

Doft: Påminner om en tjusig parfym med djupa toner av vaniljglass, nyfälld ek och blomster. Oljiga toner av apelsin ger en fyllighet samtidigt somlättare inslag av ingefära, kanel och muskotnöt berikar doftupplevelsen. Vaniljtonerna frambringar en sötma som inleds med citrusfrukter för att sedan övergå till lyxiga toner av choklad.

Smak: En smakresa med flera tätt sammanhängande aromer som spelar på tungan. Söt frukt, vanilj och fruktkaka med toner av aprikos, päron och gröna äpplen. Ingefära och kanel gör sig påminda och balanseras väl med de avslutande tonerna av ek.

Finish: Lång, söt och fruktig.

 

Ovan text är ett pressmeddelande från Edrington Sweden AB


x4k0n1nnigvpdrxcbrhb.jpg

Fredagen den 17:e november lanseras anCnoc peatheart batch 1 på Systembolaget. 2800 flaskor fick Sverige totalt och kommer säljas för 549kr.

Knockdhu distillery där anCnoc single malt whisky tillverkas är en plats många svenskar har besökt genom åren och det är svårt att inte bli förtrollad av omgivningen. Vackra Knock Hill som destilleriet är uppkallat efter är vackert prydd av ljung och skuggorna över kullen sett från destilleriet bjuder på naturens skådespel. Örnen på anCnoc peatheart´s flaska ska spegla just omgivningen som är rikt på djur och natur. Denna majestätiska rovfågel ser man ofta glida genom vinden över torvmossorna runt Knockdhu distillery.

Just naturen är en stor del av vad som gjort anCnoc till den prisbelönta singel malt whisky den är idag. Knockdhu distillery grundades oktober 1894 och just områdets överflöd av naturresurser gjorde området perfekt lämpad för whiskyframställning. Det naturligt rena och kristallklara vattnet leds givmilt fram av Knock Hill från 4 olika bäckar och regionen är rikt på korn och torv. 1894 eller 2017 spelar ingen roll, anCnoc använder dessa naturresurser än idag.

En annan viktig del av whiskytillverkningen är människorna. Med 6 anställda, en extremt kompetent och rutinerad chef i Gordon Bruce så produceras detta skotska hantverk året runt, varje dag med perfektion. 1,9 miljoner alkohol produceras med noggrannhet och med gamla metoder varje år på Knockdhu distillery. Väl värt ett besök om man vill se ett destilleri som är varsamt uppdaterat sedan år 1894 när resan startades.

anCnoc Peatheart Batch 1 har lagrats i över ett decennium på ex-bourbonfat och alkoholhalten ligger på 46%. anCnoc´s master blender valde en malt som låg på hela 40ppm fenolhalt till anCnoc Peatheart.

Doft och smaknoter från Systembolaget:

Nyanserad, påtagligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av gula päron, ostronskal, ljunghonung, macadamianötter, citronmarmelad och tjära.

Doft och smaknoter från anCnoc:

Man möts av en tydlig rökighet som övergår till fruktiga toner av mogna päron, äpplen, citrus och i bakgrunden en hint av tobak. Smaken är rökig med bakade söta äpplen följt av nötig choklad, söt vanilj och nyskuret citronskal, en varm eftersmak av blommig rökighet.

anCnoc peatheart batch 1

PRIS: 549 KR

VOLYM: 70 CL

ALKOHOLHALT: 46 %

LANSERINGSDATUM: 2017-11-17

ARTIKELNUMMER: 40127

28OO FLASKOR TOTALT I SVERIGE

Ovan text är ett pressmeddelande från Berntson Brands AB


mqy85w3obmcn7iakfzjx.jpg

Nu lanseras O.P. Anderson Julaquavit, den första julakvaviten från O.P. Anderson Distillery i Sundsvall som slog upp portarna tidigare i år. Den ekologiska drycken, som har tagit tre år att färdigställa, är optimerad för den svenska julen och det svenska julbordets smaker.

Kryddmästare Jonas Odland har under tre år arbetat med att få fram den ultimata kryddningen för det svenska julbordet och nu får vi alla ta del av resultatet.

O.P. Anderson Julaquavit är baserad på den kryddning som utgör O.P. Andersons DNA – kummin, anis och fänkål – som skapades redan år 1891 när originalet kom till. För att få in den svenska julen i en ännu högre grad tillförs en del O.P. Anderson Original lagrad på cognacsfat samt cognac och sherry som tillför en komplex fyllighet med toner av fat, torkad frukt och godis. Smakpaletten fullbordas av orange citrustoner från destillat av pomeransskal och krydda från kanelextrakt.

– Julen är en väldigt stor högtid för oss svenskar, svensk akvavit och kryddat brännvin. Vår tanke med denna blandning är att den ska vara en optimal akvavit till det svenska julbordets smaker. Originalet är perfekt på att matcha sill och även lagrad ost, men nu när vi får in avrundade toner av fat och torkad frukt passar det även till det småvarma på våra julbord som prinskorv, köttbullar och revbensspjäll. Man kan säga att vi sträcker ut smakerna och gör den mer allround, utan att på något sätt göra den slätstruken då olika delar i kryddningen samspelar med rätternas olika smaker, säger Jonas som fortsätter:

– Detta är en högtid för alla och denna akvavit blir extra inbjudande med sina lagrade toner som rundar av och fyller ut den klassiska kumminkryddningen.

Precis som originalet och alla andra O.P. Anderson-produkter är O.P. Anderson Julaquavit ekologisk. Det spannmål som spriten destilleras på, kryddor, sherry och cognac är alla framtagna utan konstgödning och bekämpningsmedel vilket var en utmaning i arbetet.

– Det hade inte gått att få fram denna produkt tidigare än då det inte fanns någon ekologisk Oloroso sherry, vilken är en mycket viktig del av receptet. Precis som salt och socker i matlagning förhöjer sherryn andra smaker samtidigt som den tillför sin egna karaktär. Nu hittade vi äntligen en leverantör som framställer ekologisk sherry vilket gjorde detta möjligt. Vi hade inte ställt en O.P. Anderson Julaquavit på bordet om den inte var ekologisk, säger Jonas.

Den cognacslagrade delen i O.P. Anderson Julaquavit är lagrad på fat som härstammar från Vin och Sprit-tiden då bland annat Grönstedts Cognac lagrades och blandades i Sverige. När faten var tömda och skulle säljas vidare eller kasseras fick Jonas Odland en idé.

– Det var runt millennieskiftet jag fick en idé att göra lite experiment och långtidslagra O.P. Anderson Original på dessa cognacsfat. Idag har vi drygt 100 fat med O.P. på vårt lager och vissa med så lång lagringstid som 17 år. Till denna blandning har vi använt O.P. Anderson lagrad i minst 4 år.

O.P. Anderson Julaquavit har en alkoholhalt på 40% och finns på Systembolaget från och med 1 november 2017. Artikelnummer är 40071 och priset är 199 kr för 500 ml.

Ovan text är ett pressmeddelande från Folk&Folk


cl2ggcd6n43f7llnmctc.jpgGalateas samarbete med prestigemärket Tegnér & Son fortsätter traditionen sedan 1880 att utveckla och förfina juldrycker för den svenska marknaden. Tillsammans med julglögg och julsnaps kommer nu även Tegnér & Son Extra Old Julcognac i exklusiv upplaga. Det blir den andra julkonjaken i ordningen, efter 2016 års fina mottagande. Lanseringen i början av november sker i Systembolagets beställningssortiment.

Tegnér & Son Extra Old Julcognac, från ett av svensk vinhandels äldsta familjeföretag, är en djupt bärnstensfärgad och komplex konjak med delikata toner som mer än gärna lägger sig på minnet. I cuvéen ingår eau-de-vier av olika ålder från områden i Cognac: Petite Champagne, Borderies och Fins Bois.

Doft och smak

Den har en mycket fruktig doft kombinerad med aromatiskt blommiga toner. Och med näsan djupare i glaset kommer dofter av sultanrussin, valnötter och den klara tonen av vanilj. Doften skapar helt klart högt ställda förväntningar på smaken.

Smaken är övergripande fruktig men den har också intensiva toner av valnötter, gul och frukt och ädel vanilj. Eftersmaken är lång och stram med inslag av fat.

– Den långa lagringen balanserar syran och ger till slut en storslagen elegans till konjaken. Det här är en fint balanserad konjak och ett gott hantverk, berättar Master Blender Sören Sörensen i Galateas och Tegnér & Sons projekt i den långa, svenska traditionen att förfina konjak.

Tegnér & Son Extra Old Julcognac är tappad på 240 flaskor om 50 centiliter och kostar 449 kronor i Systembolagets beställningssortiment. Lanserades i början av november med artikelnummer 86691.

Ovan text är ett pressmeddelande från Galatea


uzytz9moheo45n4vaje2.jpgNär metalgiganterna In Flames gav sig in på gin blev succén ett faktum. Nu släpps In Flames Signature Craft Gin No 13, Batch 2: Elderflower & Cucumber, smaksatt av bandets gitarrist Björn Gelotte.

In Flames täta koppling till dryckesvärlden är välkänd vid det här laget. In Flames Signature Craft Gin No 13 Batch 1: Pink Pepper & Lime, skapad av bandets sångare, Anders Fridén, sålde slut på några dagar och många fick upp ögonen för kvalitén på svensk hantverksgin.

Nu släpps nästa buteljering från bandet, denna gång smaksatt av Björn Gelotte, återigen tillsammans med Patrick Holmqvist från Nils Oscar Bryggeri. Som en av låtskrivarna i bandet är Björn van att arbeta kreativt, och skapandet av smakkombinationer blir en naturlig fortsättning på arbetet i bandet. Som entreprenör har Gelotte också utmärkt sig i Göteborgsområdet genom krogen 2112, som idag är listade i White Guide för dess höga kvalitet. – När jag började fundera på hur jag skulle smaksätta min egna gin var fläder det jag ville jobba med, förklarar Björn. Tillsammans med den mjuka, friska smaken av gurka blev det en perfekt blandning. Patrick och jag hittade snabbt fram till den här versionen som jag är otroligt nöjd med. Testa den med lite färskpressad citron så kommer smakerna fram perfekt.

Patrick Holmqvist, bryggmästare på Nils Oscar Bryggeri berättar: – Eftersom Björn redan från början hade en ganska klar uppfattning om hur hans gin skulle smaka och vilken karaktär den skulle ha var det lätt att tillsammans laborera fram den gin som skulle bära hans signatur. Det blev en inspirerande resa som till slut resulterade i In Flames Signature Craft Gin No 13, Batch 2: Elderflower & Cucumber. Vad annars kan man förvänta sig av någon som har en flasköppnare inbyggd i sin gitarr?

Sari H Wilholm på Brands For Fans:
– Även denna gin är en stor smakupplevelse! Vi är säkra på att de som upptäckte hur bra gin kan vara med första batchen också kommer att älska denna. Det är lika mycket en gin för fansen som för konnässörerna.

In Flames Signature Craft Gin No 13, Batch 2: Elderflower & Cucumber släpps den 13:e november och finns tillgänglig i 2300 flaskor. Priset blir 559 kr, och kommer på Systembolagets beställningssortiment.

Vis av erfarenhet bör man vara snabb på tangentbordet för att säkra sin flaska, de har en tendens att försvinna snabbt från lagret.

Fakta In Flames Signature Craft Gin No 13 Batch 2: Elderflower & Cucumber
Systembolaget: Beställningssortimentet, 2300 flaskor.
Artikelnummer: 78323-1
Pris: 559 kr
Producent: Nils Oscar AB
Leverantör: Brands For Fans Sweden AB
Alkoholhalt: 40,0 %
Ursprung: Sverige

Om In Flames Signature Craft Gin No 13 Batch 2: Elderflower & Cucumber
Färsk gurka och fläder destillerades tillsammans med enbär, koriander, citronskal, kanel och kardemumma och är baserad på fin sprit framställd av vete. Resultatet blev precis det Björn var ute efter; en frisk gin med ton av gurka och en fin arom av enbär och fläderblomma. Njut av ginen som den är, eller med lite färskpressad citron. Ginen gifter sig också otroligt bra med en fin tonic toppad med några tunna slingor citronskal.

Om In Flames
Sveriges ledande metalband har gått från klarhet till klarhet under de mer än tjugo år de spelat. Den melodiska dödsmetall som satte bandet på kartan har utvecklats till ett annat, eget uttryck som manifesterats i album som A Sense of Purpose, Sounds of A Playground Fading, Siren Charms och senaste utgivningen Battles, som spelades in i Los Angeles.

In Flames turnerar världen över, och har belönats med såväl Grammis, P3 Guld och Regeringens Exportpris. De var huvudband på årets Sweden Rock Festival och är aktuella i höst med en skandinavienturné tillsammans med amerikanska Five Finger Death Punch.

Ovan text är ett pressmeddelande från Brands For Fans


hrac6ovrwzeptyuwioex.jpg

Lillet Rouge är en aperitif från Podensac i regionen Aquitaine i sydvästra Frankrike. Aperitifen, som fått en närmast ikonisk status i hemlandet, kommer i tre utföranden – Lillet Blanc (vit), Lillet Rosé (rosé) och nu även den röda Lillet Rouge, som lanseras i Systembolagets beställningssortiment den första november.

Med sina bäriga, smakrika toner har Lillet Rouge en något fruktigare smak än sina syskon, vilket lämpar sig särskilt väl i höstinspirerade drinkar och cocktails. Toner av röda och svarta vinbär ger tillsammans med apelsin och vanilj en söt, bärig och fyllig smak. Aperitifen innehåller en blandning av 85 % vin och 15 % fruktlikör. För att få den perfekta balansen blandas yngre årgångar av Lillet med äldre årgångar, där vissa kan ha lagrats i upp till 20 år.

Sätt smak på glöggminglet med varma Lillet-cocktails Lillet har med sina cocktail-vänliga smaker tagit en självklar plats i hyllan hos framträdande mixologer och i trendiga New York-barer. När vi nu går mot kyligare och mörkare tider passar Lillet Rouge perfekt som ingrediens i varma cocktails och drinkar.

Ett tips är Lillet Point Rouge – en varm, söt och len drink med fläderte, kanel och Lillet Rouge som passar perfekt som alternativ till höstens glöggmingel eller kvällar framför brasan (se recept nedan).

Om Lillet Rouge
Nummer på Systembolaget: 76854
Pris: 162 kr för 75cl.
Alkoholhalt: 17 %
Doft: Fruktig doft med toner av svarta och röda vinbär samt en hint av vanilj.
Smak: Söt och fruktig med tydlig smak av mörka bär och vanilj.

Recept: Lillet Point Rouge

  • 8 cl Lillet Rouge
  • 10 cl fläderte
  • 1,5 cl vaniljsockerlag
  • 2 cl citronjuice
  • Garnera med en citronskiva och en kanelstång


Koka upp te och blanda alla ingredienser direkt i en kopp
eller mugg. Rör om och njut!

Recept: Lillet Cerise Rouge

  • 5 cl Lillet Blanc
  • 5 cl körsbärsjuice
  • 5cl äppeljuice
  • 2 cl kanelsockerlag
  • 1 cl citronjuice
  • Garnera med en äppelskiva en kanelstång

Värm alla ingredienser utan att koka dem. Garnera och servera!

Ovan text är ett pressmeddelande från Pernod Ricard Sweden AB


KLART PAPPA SKA FÅ NÅGOT FINT PÅ FARS DAG!

Här kommer några fina recept på några drinkar som kanske passar att bjuda pappa på på Fars dag! Kan meddela att dessa drinkar funkar även för andra än pappor och funkar fint vid andra högtider också!

9.png

8.png

7.png

5.png6.png

4.png

1.png2.png3.png

Läs mer på http://mackmyra.se

xperhotelsandtable_logo.png


rdwp7p3gh8nrom5jmrts.jpg

Söndagen den 12 november är det dags att fira Fars dag. För att ge lite inspiration kring vad man kan ge sin pappa i gåva har vi låtit Pontus Bontegard, whiskyexpert på William Grant & Sons, välja ut fyra whiskyfavoriter från 2017. Perfekta presenter till pappor oavsett om de gillar lena eller rökiga smaker, är drink- och ölälskare eller en sann konnässör.

Till pappan som gillar rökig whisky: Ailsa Bay

-Det här är skotska destilleriet Ailsa Bays första single malt. Den utgår från en torvrökt malt som har fått mogna på fat som tidigare innehållit Hudson Baby Bourbon. Trots sin rökiga karaktär har den tydliga runda inslag av sötma som övergår i rostat bröd med smör och karamelliserade äpplen, säger Pontus Bontegard.

På Systembolaget:Nr 85180 Ailsa Bay. Pris: 789 kronor.

Till den nyfikne provsmakaren:

Ett trepack med flaskor à 20 cl av Glenfiddich single malt lagrad i 12, 15 och 18 år.

-Detta är en prisvärd present till pappan som älskar single malt och som vill testa hur smakerna utvecklas under lagringen. Glenfiddich är också världens mest belönade single malt, berättar Pontus.


På Systembolaget: Nr 477-04 Glenfiddich 12, 15, 18 år. Pris: 399 kronor.

Till konnässören:Balvenie 15 YO Single Barrel Sherry Cask

-En present till pappan som uppskattar det unika samt till whiskyfantasten. Det är en sällsynt singeltappning som kännetecknas tydligt av sitt Olorososherryfat som den blivit lagrad i. Det ger en kryddig, elegant och smakrik sherrywhisky som kommer i en begränsad upplaga, kommenterar Pontus.

På Systembolaget: Nr 85241 The Balvenie Single Barrel 15 YO. Pris: 990 kronor.

Till pappan som älskar öl och drinkar:

PangPang & A Brew ihop med Tullamore D.E.W., en irländsk trippeldestillerad malt- och grainwhiskey. Rekommenderas till den som uppskattar en len orökt whiskey med mycket vanilj- och honungssmak.

Tullamore D.E.W. är en mild och mångsidig whiskey som passar likväl i drinken som till en öl. Kombinationen whiskey och öl resulterar i en upplevelse där nya smaker upptäcks hos både ölen och whiskeyn. Själv föredrar jag en PangPang & A Brew till och dricker gärna en Irish coffee med Tullamore under hösten, berättar Pontus.

På Systembolaget: Nr 524 Tullamore D.E.W. Pris: 299 kronor. Nr 78581 PangPang & A Brew. Pris: 48.70 kronor.

Ovan text är ett pressmeddelande från William Grant & Sons


z7ircjg8aghwknuedbyb.jpg

Den svenska vodkatillverkaren Virtuous Spirits AB har undertecknat ett samarbetsavtal med Arcus Sweden AB för den svenska marknaden. Från och med den 15 november 2017 kommer Virtuous Blond, Virtuous Ginger och övriga produkter från Virtuous Spirits att säljas och distribueras av Arcus Sweden.

Virtuous Spirits grundades 2013 och tillverkar vodka gjord på ekologisk råg i Järvsö, Hälsingland. De naturliga ekologiska smakerna har på kort tid blivit väldigt populära och i dag säljs smaken Virtuous Ginger framgångsrikt via ett antal av Systembolagets butiker runt om i landet. Övriga produkter finns dessutom att tillgå i beställningssortimentet.

Arcus är något av en drömpartner för oss. Genom detta samarbete kan vi få en stark position på den viktiga hemmamarknaden samtidigt som vi fortsätter att satsa stort internationellt, förklarar Johan Ranstam, styrelseordförande för Virtuous Spirits.

Arcus Sweden AB är ett helägt dotterbolag till norska Arcusgruppen. Bolaget startades 2002 och är ett av de ledande varumärkesföretagen på den svenska marknaden för alkoholhaltiga drycker. Arcus Sweden representerar Arcusgruppens egna varumärken och har även utvecklat samarbeten med några av de största och mest välkända sprit- och vinproducenterna i världen.

– Marknaden för ekologisk mat och dryck har fyrdubblats över de senaste fem åren i Sverige och vi är mycket glada över att fått in Virtuous produkter i familjen, säger Petter Berglund, Sverigechef på Arcus.

Ovan text är ett pressmeddelande från Arcus Sweden AB


unnamed.jpg

Topproducenten Plantation Rum släpper för första gången rom tillsammans med svenska Mackmyra Whisky i en begränsad upplaga. Rommen släpps i två versioner; Plantation Barbados 16YO Single Cask Elegant och Plantation Barbados XO Single Cask Ambassador. Rommen har först dubbellagrats på bourbon – och cognacsfat för att sedan slutlagras på svenska whiskyfat. Trippellagringen förenar svensk elegans med karibisk och fransk personlighet. Upplagan är begränsad och släpps på Systembolaget idag, den 3 november. Pris 999kr/ flaska.

Plantation har gjort sig känd för sin högkvalitativa rom där rom från utvalda destillerier i Karibien valts ut och för att sedan dubbellagras till sin berömda elegans. Rommen får sin rika smak, finess, elegans och struktur genom att dubbellagras på både bourbon- och cognacsfat. Nu lanseras Single Cask Elegant och Single Cask Ambassdor, som båda slutlagrats på Mackmyras svenska whiskyfat.

– Vi är väldigt glada över att samarbetet med Mackmyra fortsätter och möjligheten att släppa en exklusiv upplaga av karibisk rom lagrad på svenska ekfat. Vi ser en ökad efterfrågan på rom på den svenska marknaden och älskar att utmana hur man kan lagra rom på olika sätt. Det är väldigt spännande att presentera resultatet av två kulturer och ge en ny upplevelse av rom, säger Alexandre Gabriel, grundare av Plantation och Masterblender.

Det är andra gången som romproducenten Plantation Rum samarbetar med Mackmyra. Tidigare släpptes en whisky som lagrats på Plantations romfat i Barbados och Jamaica. I år är det Plantations tur att få släppa sin tolkning och uttryck av samarbetet.
– Produktsamarbetet med Plantation är utan tvekan det bästa vi gjort, Plantation är så pass välkänt och har en hög kvalitetsstämpel. Det känns otroligt inspirerande att utbyta kunskaper med varandra och att ha tagit fram den här magiskt bra rommen, säger Angela D’orazio, Masterblender på Mackmyra.

Rom slutlagrad på svenska ekfat
Rommen har mognadslagrats i en process om tre steg, först på Bourbounfat i Karibien, sedan på Cognacsfat i Frankrike och slutligen på Mackmyras signaturfat svensk ek på 100L fat samt små 30L fat. Svenska ekfat har en hög densitet som ger en elegans och mjukhet samt en rökigare ton.

Plantation Barbados 16YO Single Cask Elegant har komplexa och känsliga toner med en början av rökiga toner av muskot, kanel och vanilj. Det övergår sedan till en mer delikat blommighet av kaprifol och kryddighet med toner av kanel och kryddnejlika. Avslutas med mörka bär i bakgrunden som ger en sötaktig avslutning. Smaken är rik och elegant och följer doften med söt kola, maltighet och en mer fruktig profil med toner av grapefrukt, kokos, guava, mandel och lakrits. Senare framträder vitpeppar, lavendel, rörsocker med inslag av nötighet.

Fakta Plantation Barbados 16YO Single Cask Elegant
Ursprung: Barbados 16yo | Alkoholhalt: 41,4 % | Lagringstid: 16 år – Bourbonfat 11år, Cognacsfat: 4år, Mackmyra Swedish Oak: 1 år | Färg: Mahogny | Vol: 70 cl | Pris: 999kr | Antal flaskor: 702 | Artikelnummer: 99274 | Lansering: 3/11 – 2017

Plantation Barbados XO Single Cask Ambassador Rök har en färsk och kraftfull doft som inleds med mältat korn, torv, vitpeppar och vanilj. Det övergår sedan till en mer kryddighet av kanel, enbär och kryddnejlika med toner av färskt rostat kaffe tillsammans med frukter. Smaken är stor och elegant med toner av mineral och en rökig profil med hasselnöt och tobak. Följs sedan av kola, kanderad marmelad, nyrostat bröd och kokosmjölk.

Fakta Plantation Barbados XO Single Cask Ambassdor Rök
Ursprung: Barbados XO | Alkoholhalt: 40,6 % | Vol: 70cl| Lagringstid: 6 år – Bourbonfat: 4år, Cognacsfat: 1år, Mackmyra Ambassador 1år | Färg: Mahogny | Pris: 999kr | Antal flaskor: 2200 | Artikelnummer: 99323 | Lansering: 3/11 – 2017

I december i år gör Plantation ytterligare en exklusiv lansering där endast 60 flaskor av Plantation Extreme Guyana och Plantation Extreme Fiji Island kommer att finnas till försäljning på Systembolaget.

Ovan text är ett pressmeddelande från springwine


sobc7okjv0anzbxc5xqg.jpg

Efter de senaste årens fina mottagande är Tegnér & Son Julsnaps nu åter tillbaka, inför julen 2017 klädd i ny etikett. Den intensiva och smakrika akvaviten är skapad av Sveriges äldsta aktiva vinhandel i samarbete med Galateas master blender Sören Sörensen. Resultatet är en både traditionell och modern snaps särskilt gångbar tillsammans med julens traditionella mat. Nylanseringen sker den 1 november i Systembolagets julsortiment.

Historien om julsnapsen börjar 1880 då anfadern Esaias Tegnér var med och grundade Tegnér & Wilcken AB. Under Esaias ledning växte företaget till ett av landets största vin- och sprithus. Idag är familjen Tegnér fortfarande aktiva i den femte generationen genom varumärket Tegnér & Son.

– Mitt mål var att skapa den ultimata julsnapsen, med extra allt!! säger Sören Sörensen som är utvecklingsansvarig på Tegnér & Son. När det gäller kryddningen har jag testat mig fram och resultatet blev en blandning av både traditionell skandinavisk stil men även lokal svensk smak.

Kryddningen av Tegnér & Son Julsnaps är byggd i tre steg: först klassiska akvavitkryddor såsom kummin, fänkål och dill , därefter ett aromatiskt element bestående av pors och pomerans och till sist de fruktiga tonerna från sherry och cognac. Cognacen ger förutom struktur även djup och komplexitet till både doften och smaken.

– Stramheten från de traditionella akvavitkryddorna, kummin, fänkål och dill gör att snapsen behåller balansen. Ibland är för mycket av det goda den perfekta nivån, allra helst till jul, säger Sören Sörensen.

Doften i Tegnér & Son Julsnaps är intensiv med kryddiga toner av kummin och dill som balanseras av cognac, knäck, sherry och pomerans. Smaken är lång och intensiv med toner av kumminfrö, pomerans, fänkål och sherry samt strama toner av mörk choklad och cognac.

Med sin karaktär klarar Tegnér & Son Julsnaps att matcha hela julbordet, från glasmästarsill och senapssill till julkorv och revbensspjäll. Snapsen ska helst kylas bara lätt för att locka fram den rika doft och smakpaletten.

Tegnér & Son Julsnaps släpps den 1 november i Systembolagets säsongssortiment och kostar 149 kronor för 35 centiliter. Artikelnumret är 10707.

Ovan text är ett pressmeddelande från www.galatea.se / www.tegnerochson.se


nd78egrgxffeopdpkjlr-1.jpg

Den 30 oktober lanseras Hernö Blackcurrant för femte året i rad. Den kommer att ligga i Systembolagets beställningssortiment, men sannolikt inte så länge. Den återkommande lanseringen som sker varje höst brukar inte bli någon hyllvärmare.

– Folket har väntat. Nu är den äntligen här. Vi har en stor efterfrågan på Blackcurrant och vi räknar med att den har en strykande åtgång, precis som föregående år, berättar Jon Hillgren, vd och grundare av Hernö Gin.

Begränsad upplaga om 342 flaskor
Hernö Blackcurrant kommer i en begränsad upplaga om 342 flaskor i Sverige. Den totala upplagan för 2017 uppgår till 1 981 flaskor. Den är resultatet av lagring av Hernö Gin tillsammans med 800 kg av lokalt odlade svarta vinbär från Hildas trädgård i Undrom.

– Den är utan färgämnen eller andra konstigheter. Och med naturliga råvaror. Precis som vanligt när vi skapar Hernö Gin, tillägger Jon.

Först till kvarn hos Systembolaget den 30 oktober kl. 10.00

Ovan text är ett pressmeddelande från Hernö Gin


wosomdcqtfxw3t7gonrl.jpg

Fredagen den 17:e november så lanseras det två unika produkter från den erkända Sherryproducenten Bodegas Lustau.

Dels släpps 840 flaskro Lustau Vermut Blanco, art.nr: 91103, pris: 149 kr, 750ml. Det är en fulländad hantverksproducerad Vermut gjord på en bas av krispig torr Fino samt söt aromatisk Muscadel. Vinet har sedan kryddats med ett antal olika smakbärare såsom bl a apelsinskal, gentiana, kamomill och malört. Utmärkt som aperitif serverad på is med en apelsinskiva men även som drinkmix.

Vidare lanseras även 240 flaskor Lustau Brandy de Jerez Gran Reserva Finest Selection, art.nr: 40128, pris 449 kr, 700ml. Denna exklusiva Brandy lagras i minst 15 år på gamla sherryfat från Bodegas Lustau. Dessa fat har tidigare innehållit ett flertal av Lustaus mest unika viner. Smaken är rik med toner av choklad, kryddor och avslutande nötighet.

Ovan text är ett pressmeddelande från Moestue


emnv54rzc92skrhqilno.jpg
Highland Park 18 YO Viking Pride

‘The Orkney Single Malt with Viking Soul’

Först ut var Highland Parks 12-åriga whisky, nu följer den prisbelönta 18-åringen med ny design. Innehållet förblir givetvis detsamma men utöver den nya designen kommer två distinkta skillnader märkas framöver. Den första skillnaden blir produktens nya namn – Viking Pride. Namnet är självklart en hyllning till den prisbelönta whiskyn, som flera gånger vunnit Spirit Journals utmärkelse Världens Bästa Sprit. Den andra skillnaden är att Highland Park 18 YO framgent kommer att släppas i batcher.

Highland Park har en djup och långtgående stolthet över sin unika karaktär och smak. Som en del av varumärkets nya positionering lanserar nu Highland Park en helt ny design på förpackningar och flaskor som representerar just denna stolthet med en design lika distinkt som varumärkets single malt whisky.

Highland Park har sitt hem på skotska Orkney – en ögrupp rik på historia med vikingaanor redan från 800-talet då öarna styrdes av nordiska vikingar. Trots att Orkney blev en del av Skottland år 1468 känner många av ögruppens invånare fortfarande en stark samhörighet med sitt vikingaarv och en dryg tredjedel av dem har skandinaviskt DNA. Faktum är att Highland Park ända sedan varumärket grundades år 1798 har producerats av vikingaättlingar och stoltheten över de skandinaviska rötterna är lika stark än idag.

“För whiskyälskare är den första kontaktpunkten med ett varumärke dess flaska och förpackning på butikshyllan eller bakom en bar. Vi ville skapa en ny flask- och förpackningsdesign som tydligt förmedlar vårt vikingaarv och varför vi är ‘The Orkney Single Malt with Viking Soul’.”, säger Jason R. Craig, varumärkesdirektör på Highland Park.

Inspirationen till den nya designen kommer från stavkyrkan i den lilla norska byn Urnes. Kyrkan, som byggdes på mitten av 1100-talet, är en av de äldsta bevarade stavkyrkorna i världen och är inkluderad på Unescos världsarvslista. Träkyrkan är utsmyckad med tidstypiska sniderier som Highland Park insåg skulle se fantastiska ut på en glasflaska. Resultatet är en vacker flaska präglad med illustrationer av en gammal vikingalegend om ett lejon i ett långtgående krig mot onda krafter i form i ormliknande drakar.

Med den nya designen introduceras även en distinkt flaskform med varumärkesmönstret präglat i glaset, en bredare botten samt en metalletikett som kompletterar det präglade glaset perfekt med en moderniserad logotyp. Även förpackningen uppdateras med samma design präglad i metall. På sidan står det ”Skapad med stolthet på Orkney”, som en hyllning till de män och kvinnor som tillsammans skapar Highland Parks ikoniska och prisbelönta single malt whisky.

De nya förpackningarna kommer nå Systembolagets hyllor i september 2017.

Namn: Highland Park 18 YO Viking Pride

Volym: 700 ml

Alkoholhalt: 40%

Pris: 799 kr

Artikelnummer: 437

Ovan text är ett pressmeddelande från Edrington Sweden AB


ena49bo9hvxlkl514d1d-1.jpg

Från och med den 1 december finns Hernö Gin på hyllan på alla Systembolag i Sverige. Tack vare ökad efterfrågan och försäljning under året står Hernö Gin högt rankade på Systembolaget och går från fysisk närvaro med hyllexponering i varannan butik till att finnas på plats i samtliga butiker.

Lagom till advent och julens högtider når hela Sverige Hernö Gin direkt på hyllan på alla Systembolag. Tillgängligheten ökar därmed med hundra procent och når sin fulla potential i Sverige.

”Årets lavinartade försäljningsökning och marknadens stora intresse för våra produkter ligger bakom. Fler och fler vill ha oss och det befäster vår position på Systembolaget.”, förklarar Jon Hillgren, vd och grundare av Hernö Gin.

En tidig julklapp till alla som uppskattar det vi gör

”Det känns fantastiskt roligt att kunna leverera den här goda nyheten som en tidig julklapp till alla som uppskattar det vi gör. Och vem vet, kanske tomten har fler klappar i säcken…”, avslutar Jon hemlighetsfullt.

Hernö Gin har med andra ord fler goda nyheter på gång. Något vi får anledning att återkomma om.

Ovan text är ett pressmeddelan från Hernö Gin

qnygszrpatx8twqjtd0y.jpg

Skånska spritfabriken ursprungsmärker sin äppelsprit. Äppelsprit från Calvados kallas Calvados; Äppelsprit från Österlen kallas Österlen. Nu ändrar Skånska Spritfabriken namnet på sin Äppelsprit från ”Äppelbrandy” till ”Österlen” och släpper Österlen V.S.O.P. First Batch den 1 sept på Systembolaget och en fin trälåda med tre olika ekfatslagringar, allt utav äpplen från Österlen.

Terroir eller ursprung som det kan översättas till från franska benämner karaktäristiska kvaliteter kring en specifik avgränsad plats. Beteckningen kan associeras till bland annat hantverket, jordmån, klimat, hydrologi och råvaran.

-Vi har kanske världens bästa äpplen i Sverige och framförallt på Österlen, därför vill vi skapa ett ursprungsbegrepp av Österlen, precis som Calvados har gjort och förstärka tydligheten var råvaran kommer ifrån, säger Jan Rothman, Master Blender på Skånska Spritfabriken.

Calvados är ett skyddat ursprungsbegrepp. Det får därför inte användas i kommersiella sammanhang så som marknadsföring på produkter som inte ingår i specifikationen för ursprungskyddet (EU 110/2008) och 1151/2012 artikel 13. Detsamma gäller för ordet ”Brandy” som endast får användas när sprit tillverkas av vindruvor.

Alkoholprodukter behöver inte innehålls deklareras eller ursprungsbeteckning av råvaran idag. Skånska Spritfabriken har alltid varit tydliga med råvarans ursprung och att inga tillsatser används. Vi vill att råvaran skall leverera i drycken. Bra råvaror, bra slutprodukt, fortsätter Jan Rothman.

First Batch 50cl innehåller ca 10kg äpplen. Äppelsorterna är framförallt Ingrid-Marie, Aroma, Frida, Discovery och sedan varierar det från år till år vilka andra sorter som blandas i för att få en bra blandning, säger Jan Rothman. Trälådan tog vi fram för att inspirera och bredda intresset för äppelprodukterna genom att kunna prova sig fram till sin favorit. Samt att det kan bli en fin present.

Ovan text är ett pressmeddelande från Skånska Spritfabriken


z8jotmvhehwcmdy2g1wa.jpgI dag lanserar vi Hernö High Coast Terroir Gin 2017 i en begränsad upplaga om 240 flaskor. Höstens gin är smaksatt med handplockade örter från Höga Kusten och finns i beställningssortimentet på Systembolaget.

Enbär, rönnbär, granskott, rallarros och humle är de ingredienser som sätter den karaktäristiska smaken på Hernö High Coast Terroir Gin 2017.

”Just humlen hittade min mor på en ödegård i Billsta nära Dala, där den förvildats och växer ymnigt”, berättar Jon Hillgren, Master Distiller och vd på Hernö Gin.

Dofter och smaker som dröjer sig kvar.
En blommig doft med kryddig fräschör balanserar den underliggande och ständigt närvarande tonen av enbär. Örter och skoglig karaktär utmärker smaken vars krämighet och sötma från granskott övergår till fylliga enbär. En smak som dröjer sig kvar länge, övergår till mer kryddighet och avrundas torrt.

Räknar med försvinnande god åtgång.
Förra året när Hernö Gin lanserade sin Terroir sålde samtliga flaskor slut samma dag och den här lanseringen har alla förutsättningar att bli samma försäljningssuccé.

”Lanseringen sker i en exklusiv omfattning om endast 240 flaskor som vi tror kommer att sälja slut snabbt. Det är försvinnande gott och kommer inte att bli en hyllvärmare”, konstaterar Jon.

Artikelnummer på Systembolaget: 8585002
Alkoholvolym: Buteljerad vid 44,1%.
Lansering: 240 flaskor.

TASTING NOTES:

Nose: An array of floral notes upfront, spicy and fresh. Underlying depth of deep blue juniper.

Palate: Herbaceous and piney. Slightly creamy and sweet spruce shoots that develops into rich blue juniper. Very sippable.

Finish: Juniper lingers for a long time, a little warmth at the end accompanied with spiciness – a dry finish.

Ovan text är ett pressmeddelande från Hernö Gin


ti1m4uaokp41lrlemai5.jpgMåndag den 21:a augusti så har Moestue fått förtroendet att ta över distributionen av Samalens Armagnac på den svenska marknaden. Samalens är ett anrikt familjeföretag som grundades redan 1882 och besitter ett unikt bibliotek av gamla årgångar i sin referenskällare. Idag ingår Samalens i det privatägda företaget Mandracore Spirits som har en mångfald av sprit och leds av ägaren Nicolas Sinoquet.

På Systembolaget finns Samalens 1977 i det fasta sortimentet, varunr 384-02, 500 ml till priset 599 kr. Den har en nyanserad smak med tydlig fatkaraktär, inslag av sultanrussin, mandelmassa, kanel, knäck och apelsin. Serveras och avnjuts med fördel rumstempererad som avec.

”Vi känner oss väldigt hedrade över att få ta över Samalens på den svenska marknaden. Det känns extra roligt att Mandracore Spirits även äger Leopold Gourmel Cognac som vi redan jobbar med. Kvalitativ sprit är ett naturligt steg för oss att bredda vår portfölj ytterligare säger Daniel Gyhlénius, vVD & Partner på Moestue Grape Selections AB”.

Armagnac är en brandy som kan sägas vara Cognacs ”lillebror”. Det är också ett vindestillat som inte gör så mycket väsen av sig förrän det är upphällt i glaset, då tar den oblygt plats med en tyngre och fruktigare smak. Distriktet Armagnac ligger sydost om Cognac, i sydvästra Frankrike. Samalens destilleras i enkelpanna, alambic armagnaçais, en panna som är unik för området och destillerar spriten till en relativt låg alkoholhalt, ca 50-55%. Det gör att smakämnena bevaras bättre än i t ex. cognac och ger en mer fruktig och blommig karaktär.

På Moestue har vi en målsättning att leverera alkoholhaltiga drycker av högsta kvalité till den Svenska marknaden genom att ha ett nära, personligt & ansvarsfullt samarbete med alla våra producenter och samarbetspartners.

Fokus ligger på vin och då främst europeiskt från klassiska distrikt och områden.Men då inkluderande är ett vackrare ord än exkluderande, utesluter vi inga drycker oavsett var de kommer från. Kalla oss gärna en totalleverantör av smakupplevelser.

Våra partners är i huvudsak mindre familjeägda företag som delar vår idé om hållbarhet som ledstjärna. De flesta av dem tar hand om sin mark ekologiskt eller biodynamiskt redan idag och många andra arbetar för att lägga om sin produktion.

Ovan är ett pressmeddelande från  Cask & Moestue

Annonser
%d bloggare gillar detta: