Nyheter Mat & konfektyr

wwt2qn9uhjz0wdvdbil4.jpg

Saxhyttegubbens Blåbär 100% ingår i ett alkoholfritt glöggrecept av Ernst Kirchsteiger i första avsnittet av det populära TV4-programmet Jul med Ernst, som produceras av Brand New Content.

– Det är spännande att se nya mattraditioner växa fram med Ernst vid spisen, säger Pelle Agorelius som driver Saxhyttegubben och Husmansbord i Grythyttan tillsammans med sin hustru Ewa. Det gläder mig mycket att Ernst valde att använda Blåbär 100% i glöggreceptet. Jag hoppas det inspirerar fler till idén att man kan bjuda familj och vänner på en god vit jul.

Saxhyttegubbens Blåbär 100% innehåller endast färskpressade blåbär, plockade i skogarna kring Grythyttan och Hällefors i Bergslagen. Inget socker. Inga tillsatser. Bara blåbär. Varje flaska (33 cl) innehåller cirka 2300 blåbär. Drycken rekommenderas av dryckesexperter som en utmärkt alkoholfri måltidsdryck, ett perfekt alternativ till rödvin.

Saxhyttegubbens Blåbär 100% finns på Systembolaget (beställningsnummer 1964) samt i välsorterade livsmedelsbutiker och i restauranger över hela Sverige.

För tredje året i rad har Pelle Agorelius samordnat Husmansbord-diplomerad svensk landskapsmat, råvaror och lokalproducerade produkter till Jul med Ernst.

– Husmansbord har diplomerat ett stort antal fantastiska livsmedelsprodukter och råvaror genom åren och det känns väldigt roligt att genom Jul med Ernst dela dem med svenska folket, säger Pelle Agorelius. Ernst tar utvalda klassiska svenska råvaror och livsmedelsprodukter och förvandlar dem till läckra recept för TV-tittarna att ta del av. Produktionsteamet som gör dessa fina mat- och designprogram är sammansvetsat och oerhört inspirerande att få jobba med.

Ovan text är ett pressmeddelande från Pelle Agorelius AB


lp6gkbtkecd7sbrfvg9i.jpg

Varje år väljer Apotekets smakjury en ny smak som Årets senap för att tillfredsställa fler smaklökar hos alla senapsälskare. Årets senap 2017 är Provisorns* senap från Apoteket CW Scheele i Stockholm. Provisorns senap  finns i Apotekets butiker och på apoteket.se tillsammans med Apotekets julsenap original.

I år kommer den utvalda senapen från Apoteket CW Scheele i Stockholm och har smak av kryddnejlika och vitlök. Provisorns senap är både lite kryddigare, starkare och sötare än Apotekets julsenap original. Receptet togs fram ursprungligen på 1950-talet och senapen blev första gången vald till Årets senap 2009.

– Provisorns senap är en modern klassiker och en riktig favorit i repris. Genom åren har många kunder frågat efter senapen så det ska bli otroligt kul att ha den i julsortimentet. Det är en utsökt mustig och smakrik senap och är ett perfekt tillbehör till julmaten. Den gör sig dessutom utmärkt i senapssillen, säger Katarina Sommar, apotekschef på CW Scheele, som själv varit med och tillverkat senap i mitten av 90-talet, när tillverkningen fortfarande skedde på apoteken.

Apotekets julprodukter förknippas idag främst med julstök i köket men har en lång historia där ingredienserna har använts för medicinskt effekt. Utöver Årets senap och Apotekets senap original har Apoteket i sitt populära julsortiment saffran, flytande glukos, aromatisk tinktur, pepparmyntolja, lakritsstång, chokladhjärtan, chokladmandlar och chokladtryffel.

Årets senap 2017
Ingredienserna: Socker, senapsfrö, vinättika, vatten, salt, kryddor, vinsyra.
Pris 89 kr (260 g)


zkve2foym4abnsmb8vtu.jpg

Korshags har för femte året i rad fått förtroendet att leverera lax, makrill och sill till Elite Hotels julbord.

För femte året i rad dukar Elite Hotels upp ett julbord som beskrivs som ”ett traditionellt julbord med en modern twist”. I år är också femte året som Korshags väljs som leverantör av all lax, makrill och sill samt Hovmästarsås och senap till julborden.

Det klassiska julbordet serveras på 18 Elite hotell, från Luleå i norr till Lund i söder. Vill du uppleva ett julbord utöver det vanliga, så se till att boka så snart som möjligt på www.elite.se/sv/erbjudande/julbord.

– Vi är mycket glada och stolta över att för femte året i rad få förtroendet att leverera godare mat från havet till Elite Hotels klassiska julbord, säger Adam Jonsson, Affärsområdeschef Foodservice på Korshags Food AB.

Ovan text är ett pressmeddelande från Korshags Food AB.


kdnz7hkybvbxujjbxubz.jpgAmbitionen är hög – mängden tillsatt socker i Risifrutti ska minskas med 25 procent till år 2020. Nu tas det första steget där mängden tillsatt socker sänks med 14 procent i hela sortimentet. Risifrutti har nu mindre socker än en banan.

Under 25 år har Risifrutti spridit positiv energi och varje dag säljs cirka 120 000 bägare av Sveriges mest älskade rismellanmål*. Under åren har sockerhalten i Risifrutti debatterats utan att hänsyn tagits till det naturligt förekommande sockret från till exempel mjölken och bären.

Nu sänker Risifrutti det tillsatta sockret i hela sortimentet med 14 procent. Det resulterar i att den totala mängden socker, dvs både naturligt förekommande sockerarter och tillsatt socker, i rismellanmålet innehåller färre sockerbitar än en banan (per 100g). En banan innehåller 4 sockerbitar i sockerarter, medan Risifrutti innehåller 3 sockerbitar i sockerarter.

Risifrutti har innehållit den mängd socker som den goda smaken kräver, men konsumenternas smakpreferenser har förändrats. Konsumenternas testpanel har gett det nya receptet höga betyg och bedömde att det nya sortimentet smakade lika gott och var lika krämigt som det gamla.

– Som ett första steg minskar vi nu det tillsatta sockret i Risifrutti med 14 procent. Inom tre år är ambitionen att minska det tillsatta sockret med totalt 25 procent. Smakpreferenser förändras över tid och genom att successivt minska mängden socker vänjer sig konsumenterna och vi bidrar till en bättre folkhälsa, säger Joakim Wictorin, marknadschef.

1992 lanserades det första rismellanmålet från Risifrutti och sortimentet består idag av 14 varianter. Två stycken varianter i sortimentet är helt utan tillsatt socker och är istället sötade med steviolglykosider som framställs av växten Stevia. Mellanmål från Risifrutti tillagas vid Orkla Foods Sveriges anläggning i Örebro. Läs mer på hemsidan Risifrutti.

* AC Nielsen 13 Aug 2017. Risifrutti är det marknadsledande varumärket i kategorin kylda mellanmål 0-399g

Ovan text är ett pressmeddelande från Orkla Foods Sverige


dxfnxouvpqhx6h3svcdo.jpg

Ju tidigare på säsongen oliver skördas, desto smakrikare blir olivoljan. Säsongens allra första olivolja, Zeta Novello, pressas enbart av oliver från skördens första tio dagar. De gröna, nästan lite omogna oliverna ger oljan doft och smak av nyklippt gräs och färska örter. Zeta Novello finns i begränsad upplaga och ringlas med fördel som krydda och smakförhöjare över all slags mat.

För italienarna är säsongens första olivolja, Novello, något alldeles extra. Bara gröna, nästan omogna oliver från skördens första tio dagar används, vilket ger olivoljan doft och smak av nyklippt gräs samt färska örter. Där finns också en distinkt pepprighet, vilket är ett kvalitetstecken och en signal om att oljan innehåller mycket polyfenoler, ett samlingsnamn för potenta antioxidanter som skyddar kroppens celler mot oxidativ stress.

Varje säsongs Novello är unik, för smaken påverkas liksom vin av väder och vind. I år har vädret varit turbulent med en kall vår och därefter varm sommar. Trots det är Fernando Di Luca, mannen som introducerade olivolja för svenskarna på 70-talet, lyrisk över årets smak.

-Vår Zeta Novello tillverkas av främst tre olika sicilianska oliver: Biancolilla, Cerasula samt Nocellara del Belice. I år kommer olivprimörerna från Siciliens bergstrakter där vädret varit bra, och dessutom har vi använt mer Biancolilla än vanligt. Sötman från de oliverna har gjort smaken rund och balanserad. Årets Zeta Novello har också tydliga toner av gröna tomater samt kronärtskocka, vilket är typiskt för sicilianska olivoljor, berättar Fernando.

En Novellos karaktär och breda smakregister är som tydligast mellan november och februari, därefter får den en mildare ton. Använd gärna Zeta Novello som smakförhöjare och krydda av all slags mat, då den framhäver smaken på övriga råvaror.

Zeta Novello tas fram i begränsad upplaga och finns i dagligvaruhandeln från mitten av november. Priset för 500 ml kommer att vara ca 95 kr.

 

Ovan text är ett pressmeddelande från Di Luca Di Luca


ratovi1mtqqulgshfttt.jpg

Julen står för dörren och för många väntar julfika med familj, vänner eller kollegor. Inför årets julsäsong har Gille valt att utveckla och bredda sitt ekologiska utbud. Dessutom möter Gille upp efterfrågan vad gäller mindre förpackningar och lanserar därför ekologiska pepparkakor á 150 gram.

Julsäsongen är här. För varje år som går får pepparkakan större utrymme samt nya användningsområden i de svenska hushållen. Det gäller alltifrån bakning, desserter samt dekorationer till den klassiska julfikan.

Efterfrågan på ekologiska livsmedel ökar ständigt och därför har Gille valt att fortsätta satsa på deras ekologiska sortiment. En nyhet inför julsäsongen är att Gilles ekologiska pepparkakshjärtan som bakas med rapsolja, har fått ny hjärtform, sprödare konsistens och mer gyllenbrun färg.

– Vi arbetar kontinuerligt med produktutveckling och följer rådande trender samt konsumenternas efterfrågan. Att vi nu fortsätter satsa på vårt ekologiska sortiment, samt det faktum att våra kakor bakas i Sverige, är vi mycket stolta över, säger MikaelCarlsson, VD, Continental Bakeries North Europe.

Ytterligare en nyhet är att Gille lanserar mindre förpackningar som exempelvis passar för mindre hushåll. Även dessa pepparkakor är ekologiska och bakade med rapsolja. De kommer att finnas som ordinarie sortiment året runt.

Gilles pepparkakssortiment:
Klassiska små hjärtan 425 gram
Stora dekorationshjärtan 450 gram
Ekologiska hjärtan, bakade på rapsolja 300 gram alt. 150 gram
Pepparkakor utan tillsatt socker 300 gram alt. 150 gram
Pepparkaksdeg 500 gram
Ekologisk pepparkaksdeg 450 gram

Ovan text är ett pressmeddelande från Continental Bakeries

xperhotelsandtable_logo.png


tendds9ovvddaljdxdff.jpg

I över 100 år har senap varit en älskad jultradition på svenska apotek. Nu lanserar Apoteksgruppen en ny produkt som förenar trend och tradition: grovkornig och smakrik senap med en rund ton av ingefära.

Enligt lång tradition säljs senap och andra kryddor i apotek kring jul. Senap började säljas på apotek i Sverige redan under tidigt 1700-tal, från början som läkemedel mot förkylning och till sårvård. Under sent 1800-tal kom apotekarna på att man kunde dryga ut inkomsten genom att använda senapsfröna till att tillverka och sälja julsenap, något som visade sig vara lukrativt, särskilt eftersom apoteken hade ensamrätt på att hantera medicinalväxter. Även om det är länge sedan ”senapsmonopolet” upphävdes, är det för många fortfarande en självklarhet att införskaffa sin julsenap på apotek.

Årets upplaga av Apoteksgruppens julsenap är tillverkad på ett hantverksmässigt sätt på Annelunds gård i Vadstena. Senapen är grovkornig och har en något syrlig smak med viss sötma. Den består av lika delar bruna och gula senapsfrön, som har odlats på gården. De gula senapsfröna ger en kraftig senapssmak medan de bruna fröna bidrar med styrka.

Nytt för i år är att man dessutom erbjuder ytterligare en variant där man har kombinerat två av julens mest populära smaker, ingefära och senap, och lanserar Julsenap med en rund ton av ingefära. 

Vi ville kombinera trendsmaken ingefära med den traditionella senapen. Båda hör julen till, men på olika sätt. Vi utgick från vår populära originalsenap och provade oss noggrant fram för att hitta den perfekta balansen mellan syra, sötma och sting. Till sist röstade en smakpanel fram den här varianten som både har en fin rund smak med ett avslutande ”ingefärapang”, säger Maria Mårfält, kommunikationschef på Apoteksgruppen.

Ingefärssenapen, som gör sig perfekt till skinkan, korven eller på smörgåsen, innehåller endast naturliga råvaror och är fri från konserveringsmedel.

Julsenapen med en ton av ingefära säljs i keramikkruka (220 g), rekommenderat pris är 79 kronor.
Apoteksgruppens vanliga julsenap finns i både glasburk (160 g) och keramikkruka (220 g).
Rekommenderat pris: 40 kronor resp 79 kronor.

Produkterna kommer att finnas i butik från vecka 45.

Andra klassiska julprodukter som erbjuds på Apoteksgruppen är julte, praliner och saffran.

Ovan text är ett pressmeddelande från Apoteksgruppen

xperhotelsandtable_logo.png


axdusxzptvn1fwbzbz0m-1.jpg

Cider är en utmärkt måltidsdryck och nästa stora dryckestrend. Det ska vara svenskt, torrt och hantverksgjort. På Kiviks Musteri har man tillverkat cider i snart 50 år och berättar sin hemlighet bakom drycken.

De flesta har med största sannolikhet någon gång druckit cider, men få vet vad som verkligen definierar en cider.
– Enkelt kan man säga att cider är must som man låter jäsa så att alkohol och kolsyra bildas, säger Mikael Adolfsson, produktchef på Kiviks Musteri.

För att en dryck ska få kallas cider i Sverige krävs det att den innehåller minst 15 % jäst, eller ojäst juice från antingen äpple eller päron. Utöver det får en cider innehålla vatten, socker, tillåtna livsmedelstillsatser samt naturliga aromer.

-Cider man köper i Sverige är generellt söt, medan man i Storbritannien har en större mångfald och kan hitta betydligt fler torra sorter. Glädjande nog börjar intresset för cider öka i Sverige, det ska vara vuxnare smaker och gärna närproducerat. Cider kan vara en utmärkt måltidsdryck med intressanta och komplexa smaker.

På Kiviks Musteri, där familjen Åkesson gjort cider i snart 50 år, har cider alltid varit en passion och ett hantverk.

– Cidertillverkningen är en hel vetenskap som startar redan när äppelträden planteras. Att lägga tid och energi på vilka äpplen som passar vilken cider, vilka sorter som mår bäst av att växa på Österlen och när de ska skördas är avgörande för om en cider blir lyckad eller inte. En cider med klassisk, vuxen smakprofil kräver äppelsorter med påtaglig syra, hög sötma och karaktäristisk beska, berättar Mikael.

-Cider är i likhet med vin, en i grunden enkel produkt, men svår att få till riktigt bra. Den går att variera i all oändlighet, trots att den består av så få ingredienser. Det är de små nyanserna som gör den stora skillnaden. Vi på Kiviks Musteri har genom alla dessa år av samlad kunskap hittat vår ton i vad vi anser vara en god cider och försöker inte göra cider efter någon annans recept eller anamma någon annans stil. Och de allra viktigaste ingredienserna är kärlek till råvaran och mycket omsorg!

Ovan text är ett pressmeddelande från Kiviks Musterier AB

xperhotelsandtable_logo.png


 

tf7oyswtm7zr76bombgu.jpgI år genomför Wasa och Hungerprojektet en gemensam julkampanj som gör årets julknäckebröd godare än vanligt. När konsumenten köper ett valfritt knäckebröd från Wasa i butik, och löser in tillhörande kampanjkupong, skänker Wasa två kronor till Hungerprojektets viktiga verksamhet – att avskaffa hunger och fattigdom en gång för alla.

Samarbetet är i linje med Wasas vision ”Bra för dig, bra för planeten, bra för samhället” vilken bland annat syftar till en värld med mindre hunger och fattigdom. Att kampanjen genomförs just inför jul är ingen slump, då efterfrågan på knäckebröd är extra stor och även viljan att göra gott genom att stötta ideella organisationer.

– Julen är en tid då vi bryr oss lite extra om varandra och där maten ofta står i centrum. Vi på Wasa är därför mycket stolta över samarbetet med Hungerprojektet för att långsiktigt och hållbart bidra till människors tillgång på näringsrik och bra mat, säger Fredrik Barkman, nordisk marknadschef på Wasa.

För Hungerprojektet är samarbetet inte bara ett sätt att samla in pengar till sitt viktiga arbete, utan även ett sätt att synas och öka kännedomen om organisationen.

– Fler än 800 miljoner människor går hungriga varje dag och det i en värld där många lever i överflöd. Om vi ska kunna avskaffa hungern behöver vi vända folks tankesätt. Hunger handlar nämligen om så mycket mer än bara mat, det handlar om jämställdhet, utbildning och möjligheter. Därför är vi väldigt glada över samarbetet med Wasa som ger oss möjlighet att nå ut till många svenskar i deras vardag, säger Helena Norder, tillförordnad vd på Hungerprojektet.

Hungerprojektet är övertygade om att all förändring börjar med kvinnor. Därför verkar Hungerprojektet för att stötta kvinnor som skapar långsiktig och hållbar förändring för samhällena de lever i – med målet att avskaffa hunger och fattigdom. Organisationen driver program i tolv länder i Afrika, Asien och Latinamerika och arbetet når i dagsläget 17 miljoner människor.

Ovan text är ett pressmeddelande från Hungerprojekt

xperhotelsandtable_logo.png


 

Årets limiterade julkaffeblandning består av ovanligt fina bönor från Zoégas egna hållbarhetsprojekt i Rwanda. Blandningen är den tjugonionde i ordningen, en smakfull mörkrost baserad på högväxta Arabicabönor med toner av fikon och smörkola. Utöver en hel skörd har Zoégas också köpt korgar, som de kvinnliga kaffeodlarna tillverkar för extra inkomst när det inte är skördetid. Överskottet av försäljningen går tillbaka till odlarna för att de ska kunna utveckla sin verksamhet. #zoegas #coffeebywomen
− Årets julkaffe från Zoégas är ett resultat av våra hållbarhetsprojekt i Rwanda med fokus på kvinnligt entreprenörskap, ökade försörjningsmöjligheter och en hållbar odling för framtiden. Våra projekt hjälper kaffebönderna att höja kvaliteten på kaffet vilket i sin tur ger en högre inkomst för den enskilde kaffebonden. Rwanda är ett land med bra förutsättningar för högkvalitativt kaffe och vi har sett stora förbättringar i kaffeproduktionen under de senaste åren, säger Hans Nilsson, Marknadschef på Zoégas.

2017 års julkaffe från Zoégas består av högvuxna Arabicabönor från området Nyamumba i Rwanda. Kaffeodlingarna ligger 1 700 meter över havet omgivna av sjön Lake Kiwu. Den höga altituden i kombination med rik vulkanisk lerjord ger kaffebönorna en intensiv och fruktig smak med en tydlig friskhet. Den mörkrostade blandningen har naturliga toner av fikon och smörkola som ger en fyllig och len eftersmak.

− I våra hållbarhetsprojekt ska minst 30 procent av de som utbildas vara kvinnor, alla behövs för att säkra kaffets framtid. Det är därför extra roligt att vi kunnat köpa en hel skörd av kvinnliga odlare som deltagit i våra utbildningar i Rwanda. Skörden består av ovanligt fina bönor från denna region och kaffeodlarna är med rätta mycket stolta över sitt kaffe. Det känns också bra att vi kan hjälpa till ytterligare med försäljningen av de handgjorda korgarna för att kvinnorna ska kunna fortsätta att utveckla sitt entreprenörskap, säger, säger Minette Rosén, Råkaffeansvarig på Zoégas.

Mellan skördarna har kaffeodlarna mindre att göra. För att hålla sig sysselsatta väver de kvinnliga bönderna korgar i olika naturmaterial som kommer från kaffeodlingarna med omnejd. De handgjorda korgarna färgs med växtfärger och säljs i dekorationssyfte för att ge extra inkomst. När Zoégas senast besökte odlarna köpte de med sig korgar som kommer att säljas i Zoégas Café & Butik i Helsingborg. För att kvinnorna ska kunna fortsätta med tillverkningen önskade de sig stöd i form av bland annat handskar, en symaskin och en sekatör. Överskottet av försäljningen av korgarna kommer därför att gå till de kvinnliga kaffeodlarna för att de ska kunna fortsätta med sin verksamhet.

ZOÉGAS Julkaffe 2017Zoégas julkaffe för 2017 är en tillfällig och exklusiv blandning som rostas i begränsad upplaga på 100 procent Arabicabönor. Julkaffeblandningen finns i butik från och med vecka 43som malet kaffe och hela bönor.

Läs mer om Zoégas omfattande hållbarhetsarbete på zoegas.se.

Ovan text är ett pressmeddelande från Nestlé Sverige

xperhotelsandtable_logo.png


vhfp4cdfsqfaqasx2p8m.jpg

Den stora tillväxten av caféer och take-away kaffe har ändrat svenska kaffevanor. Nu lanserar Nestlé den nya serien Nescafé Azera för att tillgodose de unga och kräsna kaffedrickarna som har café-kvalitet som standard.

Få dricker mer kaffe än vi svenskar och traditionellt har vi höga krav på kvalitet. Sedan 90-talet har caféer blivit alltmer populära, framförallt i den yngre populationen och antalet caféer fortsätter växa. Även kaffet vi dricker på jobbet har fått ett lyft i kvalitet på många håll. Det erbjuds numera fler valmöjligheter på många arbetsplatser. Konkurrensen inom kaffe är tuffare och kaffedrickarna är mer sofistikerade än förr med högre krav på kvalitet.

–  De unga vill dricka kaffe med samma kvalité som man får på café oavsett om de är på universitetet, biblioteket eller jobbet. De flesta gillar kaffe och deras primära kaffereferenser kommer från caféerna. Därför är café-kvaliteten utgångspunkten för Azera. Vi lanserar en produktserie med Espresso i två varianter samt en Americano, som är basen för de kaffesorter som de unga föredrar såsom kaffe latte eller Cappuccino , säger Anna Lindqvist Marknadschef för Nescafé.

Espresso Intenso ger en mer intensiv och fyllig espresso medan Nescafé Azera Americano är anpassad för dem som gillar svart kaffe.

Caféer är världens snabbast växande restaurangkategori visar en rapport från Euromonitor International. Sverige följer samma mönster där café-kategorin växt med 5 procent under 2016. Men också snabbkaffe är populärt bland svenskarna och i övriga världen. Snabbkaffe förväntas växa med hela 30 procent mellan 2017 och 2022 enligt en global rapport från IMARC Group. Detta kan komma förändra stora delar av kaffemarknaden.

– Nescafés Azera snabbkaffe kan helt klart intressera kaffedrickare som gillar utbudet på caféer. Med Azeran vill vi inkludera fler unga genom att visa att vi har en produkt med café-kvalitet. Azera har redan blivit en succé i flera länder såsom Storbritannien och nu är det Sverige tur, säger Anna Lindqvist.

Nescafé är världens största kaffemärke. Varje dag dricks det drygt 500 000koppar Nescafé bara i Sverige. Nescafé har funnits sedan 1935. Nescafé Azera finns att köpa i alla välsorterade butiker.

Ovan text är ett pressmeddelande från Nestlé

xperhotelsandtable_logo.png


 

hdvsorvg0a3ymapmwwfk.jpg

När Klädesholmen och Salt & Sill i år presenterade Årets Sill 2017 hade man förhoppningen om att med en klassisk löksill med modern touch av O.P.Anderson-kryddor, kunna öka stödet till Sjöräddningssällskapet. För varje såld burk går en krona till Sjöräddningssällskapets arbete för en ökad säkerhet till sjöss. I år har den O.P.Anderson-kryddade sillen en självklar plats på julbordet.

Årets Sill är en premiumsill som varje år utses av en namnkunnig jury. En krona per såld sillburk går direkt till Sjöräddningssällskapet och deras arbete för ökad säkerhet till sjöss.

Projektet Årets Sill är ett samarbete mellan restaurang/konferensanläggningen Salt & Sill på Klädesholmen och Klädesholmen Seafood. Målsättningen är att ta fram nya, spännande och innovativa sillinläggningar. Salt & Sills köksmästare skapar varje år fyra moderna sillinläggningar till Årets Sill. Inläggningarna presenteras sedan för en expertjury som slutligen utser Årets Sill. I år bestod juryn av sillmästaren Jonas Espefors själv och de övriga producenterna.

För nionde året i rad lanseras Årets Sill. I år har man lyft fram producenterna och sillmästarens favorit från tidigare års nominerade smaker. Årets Sill 2017 är en O.P.Anderson kryddad sill med klassiska smaker av den anrika akvaviten O.P Anderson. Kryddningen i sillen består bland annat av kummin, anis och apelsin och ger den klassiska löksillen ett modernt lyft.

Årets Sill 2017 fortsätter säljas fram till juni 2018.

Ovan text är ett pressmeddelande från Klädesholmens Seadfood

xperhotelsandtable_logo.png


uz6gt5ydqj4npdtmgysm.jpg

Visste du att Årstiderna utvecklar egna ekologiska kryddmixar? Vår matstil är inspirerad av världsköken – kryddor skickar iväg smaklökarna på en resa runt jorden varje gång den kryddstarka maten når munnen. Många köper kryddor men få använder dem ofta i maten – kryddorna står mest på en hylla i skafferiet. Vi delar här med oss av våra bästa tips om hur du skapar dina egna kryddblandningar!

Var kommer kryddorna från?

I flera hundra år transporterades kryddor från andra sidan jordklotet till Europa via sidenvägen, en handelsväg som är 8000 km lång – från Kina i öst till Inden i väst. Det innebär att kryddor genom tiderna har varit både dyrbara och kostsamma, och därför främst använda av förmögna människor i exklusiv matlagning. Peppar från Indien var så eftertraktat att det kallades “det svarta guldet”.

Krydda extra i det gröna köket

Sanne Holden Venlov är kock för våra gröna matkassar och anser att det är viktigt med kryddor i matlagning som inte innehåller kött. Soya, tamari och kryddblandningar är extra viktiga för att skapa spännande rätter och variation i det vegetariska och veganska köken. I våra gröna matkassar använder Sanne ofta både indiska och thailändska smaker.

Att skapa kryddblandningar är ett hantverk. Mycket tid, själ och kärlek har använts för att ta fram spännande smaker som ska få en maträtt att nå en helt ny nivå.

Ovan text är ett pressmeddelande från Årstiderna

xperhotelsandtable_logo.png


fj7urjfn3qmxshg9pxpg.jpg

Den glutenfria trenden fortsätter att växa och allt fler svenskar efterfrågar glutenfria livsmedel. Konsumenterna som letar efter glutenfria knäckebröd har höga krav på smakupplevelsen och kvalitén och förväntar sig ha samma utbud mot ett sortiment med gluten. Konsumenter vill också att brödet inte ska gå sönder och ska vara lätt att ha med sig. Wasa är därför stolta att lansera två nya Gluten- & laktosfria knäckebröd i smakerna Naturell och Sesam & havssalt.

I knäckebrödsbageriet har Wasa bakat knäckebröd i nästan 100 år och vi tycker att alla förtjänar ett gott knäckebröd.

– Vi ser en stor efterfrågan på ett glutenfritt sortiment med lika god smak och textur som vårt övriga sortiment. När vi bakade Gluten- & laktosfritt har vi haft stor nytta av vår långa erfarenhet och expertis inom knäckebröd för att ta fram två produkter med samma höga kvalitet som resten av vårt knäckebrödssortiment, säger Fredrik Barkman, nordisk marknadschef på Wasa.

WASA GLUTEN- & LAKTOSFRI naturell ärett gyllenbakat knäckebröd med en härlig krispighet med den milda smaken från Wasa.

WASA GLUTEN- & LAKTOFRI sesam & havssalt är ett gyllenbakat knäckebröd med en härlig krispighet toppat med rostade sesamfrön och en hint av havssalt för en härlig smak.

Båda varianterna finns i en återförslutningsbar kartong med portionsförpackningar för att behålla brödets goda smak och krispighet.

Wasa Gluten- & laktosfri finns på välsorterade livsmedelsbutiker från vecka 41. Finns även i individuella portionsförpackningar till livsmedelsbutiker och storhushåll.

http://wasabrod.se/

Ovan text är ett pressmeddelande från Wasa Sverige

xperhotelsandtable_logo.png


hu7gj4ix99vpipkvd6gd.jpg

26 Juleskum-nissar per person och år! Cloettas Juleskum har verkligen en stor plats i svenskarnas hjärtan. Varje år kommer också en speciell årgångssmak – i år med smak av fräscha lingon.

– Cloetta Juleskum fortsätter att slå nya rekord, säger Susanna Karlsson, Brand & Portfolio Manager på Cloetta. Under 2016 såldes drygt 1 600 ton Juleskum i Sverige, vilket motsvarar smått fantastiska 26 Juleskum-nissar per person. Det innebär att svensken i snitt åt nästan sju tomtar mer än för tre år sedan!

Juleskum lanserades första gången på 1960-talet. Utöver de klassiska produkterna Juleskum Original och Juleskum Doppat, har det blivit en tradition för Cloetta att inför varje jul släppa ett årgångsskum med en ny och spännande smak – i år Juleskum Lingon.

– Juleskum Lingon har en smak som för tankarna till vintriga skogar med frostnupna lingon, säger Susanna. Vi är också många som inför julen dekorerar vår adventsljusstake och inte minst Lucia-kronan med just lingonris. Den fräscha och lite syrliga smaken hos Juleskum Lingon kommer väl till sin rätt i Juleskums härligt mjuka konsistens.

Ovan text är ett pressmeddelande från Cloetta

xperhotelsandtable_logo.png


zn4nzcncbdmi5bs2chbm.jpg

 

SIA Glass startar en ny fin jultradition och släpper Tomteglass i begränsad upplaga.

– Tomteglass marscherar in i julfirandet med en ljuvligt julig smak i en väldesignad förpackning. Krämig gräddglass med godissmak och fluffiga marshmallows blir årets smak 2017. God jul, säger Stefan Carlsson på SIA Glass.

Årgångsglass

Årets Tomteglass blir den första. Sedan kommer en hel parad med nya årgångar på tomtetema. – Tanken är att släppa en ny spännande smak och design varje jul. En limited edition på tillfälligt besök i julfirandet. Årets tomtesmak är 0,5 liter svensk gräddglass med julinspirerad godissmak. Det kanske blir Tomteglass till gröten i år?

Godaste juldesserten

Julbordet dignar av godsaker, men hur är det med desserter? – Ris à la maltan får konkurrens i år. SIA Glass nya Tomteglass är god precis som den är, men det finns säkert lika många sätt att snitsa till en härligt lyxig juldessert med Tomteglass som det finns luckor i julkalendern. Glassälskaren får gärna tipsa oss med recept, säger Stefan Carlsson.

SIA Glass nya Tomteglass finns i begränsad upplaga i butikernas glassdiskar från och med vecka 40.

Ovan text är ett pressmeddelande från Sia Glass

xperhotelsandtable_logo.png


Sveriges mest sålda proteinbar lanserar nytt!

Barebells som nu är marknadsledande inom proteinbars i Sverige* släpper sin fjärde smak – Salty Peanut. Salta jordnötter, mjölkchoklad, fylld av protein och utan tillsatt socker. Ett funktionellt mellanmål som inte kompromissar med smak och en självklar proteinbar för dig som tränar, eller bara önskar dig något gott.

– Here it is – your new addiction! Våra oemotståndliga proteinbars är Sveriges mest sålda, och det nya tillskottet Barebells Salty Peanut Protein Bar kommer bli minst lika populär! säger Emelie Nyman, Brand Manager på Barebells.

Salty Peanut Protein Bar blir den fjärde smaken i Barebells sortiment av proteinbars som sedan tidigare består av smakerna Cookies & Cream, Caramel & Cashew och Coconut-Choco.

Barebells Salty Peanut (55 g) med salta jordnötter och mjölkchoklad innehåller 20 gram protein och utan tillsatt socker.

Barebells Salty Peanut Protein Bar finns till försäljning från och med v.39 hos www.tyngre.se, www.proteinbolaget.se, www.mmsports.se, www.gymgrossisten.se, www.svensktkosttillskott.se samt hos dagligvaruhandeln från och med v.41.

ovan text är ett pressmeddelande från Barebells

xperhotelsandtable_logo.png


gpacviuqphmg86zqbnfz.jpgNu lanseras – efter önskemål från konsumenterna – äntligen färdigskivad blodpudding. Det är Gea’s med sin ikoniska halvmåneformade blodpudding som nu lanserar en färdigskivad variant med åtta jämna skivor som är lätta att ta ut ur den återförslutningsbara förpackningen. Sortimentet omfattar nu original, färdigskivad, glutenfri och utan tillsatt socker.– Vi är medvetna om att blodpudding är lite av en vattendelare ute i hemmen; för många är det en superlösning på en god, enkel och billig vardagsmiddag medan andra inte riktigt förstår tjusningen. För att göra livet lite lättare för alla som älskar blodpudding har vi tagit fram en färdigskivad variant som tar bort några små men ack så frustrerande energitjuvar vid tillagningen, säger Mathias Grennard, Brand Manager Atria Sverige.1. Färdiga skivor – Den sista skivan är näst intill omöjlig att få till, skivorna fastnar på kniven när du skär och det är svårt att steka skivor som är ojämna; ska ena sidan bli bränd eller den andra lämnas rå? Det är inga problem med den färdigskivade; alla åtta skivor är jämna och åtta mm tjocka.2. Lätt att ta ut – Det kan vara, well låt oss säga utmanande, att få ut produkten ur förpackningen. Det är inget problem med den färdigskivade; du tar lätt ut så många skivor du tänker äta.3. Återförslutningsbar förpackning –Ibland går inte hela blodpuddingen åt. Det är inga problem med den färdigskivade; spar de skivor du inte äter i den återförslutningsbara förpackningen och ät nystekt blodpudding varje gång.Serveringstips: enligt våra undersökningar är vi vanemänniskor när vi äter blodpudding; vi hittar en kombination som vi gillar och håller oss till den. Vanliga tillbehör är lingon, bacon, äpple, morot och kål. Fredagskocken Mattias Larsson tipsar om hur du kan fortsätta äta favorittillbehören fast med en twist. Recept på nästa sida.Gea’s färdigskivade blodpudding lanseras nu under hösten. Varje förpackning innehåller 8 skivor/380 gram och kostar cirka 15 kronor. Hållbarhet 30 dagar. Finns på ICA och Coop.
Ovan text är ett pressmeddelande från Atria Scandinavia

xperhotelsandtable_logo.png


 

znixrel4ymtkw7srjfgk.jpgVarje år äter svenskarna cirka 41 miljoner Risifrutti rismellanmål och det gör varumärket Risifrutti till ett av Sveriges mest älskade mellanmål*. Svenskarna har de senaste åren visat intresse för att minska sitt sockerintag. Nu lanseras en efterlängtad Risifrutti utan tillsatt socker. Ambitionen är att minska sockret i hela sortimentet med 25 procent inom tre år.Sedan introduktionen på 90-talet har smakerna på Risifrutti rismellanmål kontinuerligt utvecklats i takt med att konsumenternas smakpreferenser ändrats. Den nya Risifrutti utan tillsatt socker har den välkända, goda och krämiga konsistensen och serveras med en frisk bärsås, men precis som det låter har den inget tillsatt socker. Den efterlängtade produkten är istället sötad med steviolglykosider som framställs av växten Stevia. Som alltid är alla produkter från Risifrutti tillagad på svensk mjölk och grädde.- Risifrutti är ett gott och roligt rismellanmål som mättar och ger positiv energi. Vi vill kunna erbjuda alternativ till alla som älskar Risifrutti. Svenskarna har de senaste åren visat ett ökat intresse att minska sitt sockerintag och därför känns det extra roligt att lansera en ny variant utan tillsatt socker, säger Joakim Wictorin, marknadschef.Varumärket Risifrutti lanserades på den svenska marknaden 1992. Idag finns rismellanmålet i 14 varianter och tillagas vid Orkla Foods Sveriges anläggning i Örebro.* AC Nielsen 13 Aug 2017. Risifrutti är det marknadsledande varumärket i kategorin kylda mellanmål 0-399g.**
Orkla Matbarometer 2016′0van är ett pressmeddelande från Orkla

xperhotelsandtable_logo.png


 

ajmdvw6ld7ufwsfqkaue.jpgrhyfamwfqdsyownyhnxp.jpgffblmfucc8e9atdi0ezh.jpg

Vi kan nog alla erkänna att vi någon gång ätit mat av något slag för att vi känt oss ledsna, stressade eller trötta. På ett sätt är det rätt, för just mat kan påverka hur vi mår, men det gäller naturligtvis att välja rätt sorts mat.

Vår första instinkt är tyvärr att sträcka oss efter chipspåsen eller något annan kolhydratsbomb när vi känner oss lite nere. Sådan mat kan kortsiktigt få dig att må lite bättre för de ökar ofta din serotoninnivå. Men efter ett par timmar är det troligt att du kommer få en ny energikrasch när din blodsockernivå sjunker. Återigen börjar du känna dig nere och trött.

Stabilt blodsocker = Stabilt humör

Att välja en kolhydratsnål livsstil kan vara ett sätt att stabilisera ditt humör. Inte bara blir du ofta av med suget efter sötsaker utan blir även mentalt piggare. För att förstå varför, ta en titt på ditt blodsocker. När ditt blodsocker går upp för att du ätit mycket kolhydrater sprutar kroppen ut insulin. Blodsockertoppen följt av att din blodsockernivå snabbt sjunker får dig att känna dig trött.

När du istället väljer att äta lite kolhydrater och mycket fibrer slipper du blodsocker-bergodalbanan. Du slipper att känna dig nere och trött bara några timmar efter att du ätit. Det betyder naturligtvis inte att du aldrig kommer att känna dig trött eller nere om du följer en low carb diet, men chansen är större om du väljer en typ av mat som inte utsätter din kropp för en blodsocker-bergodalbana, som bara gör saken värre.

Choklad

Vad är den snabbaste matlösningen för att må lite bättre? Choklad så klart! Anledningen till att choklad kan hjälpa mot depression kommer troligtvis från mer än den goda smaken, fettet och sötman. Flera naturliga ämnen som finns i choklad kan hjälpa dig att må lite bättre, inkluderat kaffein. Faktum är att ca 50 gram choklad innehåller lika mycket polyfenol (antioxidanter) som ett glas vin. Choklad kan få dig att känna dig gladare och vara bra för din hälsa men faktum är att de flesta chokladkakor innehåller massor av socker och kolhydrater.

Ovan text är ett pressmeddelande från CarbZone AB

xperhotelsandtable_logo.png


 

tpesvyybybrtjbfzvhtn.jpgVarje år lanserar familjeföretaget Saturnus nya glöggsorter med både innovativa och mer traditionella smaker, med och utan alkohol. Årets stora smaksatta nyhet är framtagen i samarbete med Åre Chokladfabrik, som tillverkat handgjorda chokladpraliner sedan 1991. Dessutom har Saturnus satsat hårt på att utöka sitt ekologiska sortiment.

Saturnus glögg tillverkas från grunden i företagets fabrik i Malmö, av väl utvalda råvaror och med en hantverkstraditionsom gått i arv i generationer. Familjeföretaget grundades 1893 och är idag Sveriges äldsta och största glöggproducent.

Ett gott samarbete på alla sätt

Årets nya glögg har smaken av choklad och hjortron och är inspirerad av Hjortrontryffeln som är ett signum för Åre Chokladfabrik, en älskad pralin som hängt med från starten för 25 år sedan. Resultatet är en alkoholfri och mustig glögg med god fruktighet, som ska serveras rykande varm.

”Vi är så glada över samarbetet med Åre Chokladfabrik eftersom de, liksom vi, gillar att överraska och utveckla sitt sortiment. Äkta, lokala råvaror och en stolthet över sitt svenska ursprung och ett gediget hantverk förenar oss också. Allt detta möts i vår glögg, till en härlig smak av mustig choklad toppad med en subtil ton av hjortron, Norrlands vilda guld,” säger Louise Ahlander, produktchef på Saturnus.

Fortsatt ekologisk satsning

I årets glöggsortiment finns fler ekologiska varianter än någonsin. Förutom två befintliga ekologiska produkter lanseras även Ekologisk Lätt vinglögg (2,2%vol) samt en ekologisk och alkoholfri God jul glögg. För varje såld flaska God jul glögg stödjer Saturnus Radiohjälpens kampanj Världens Barn med en krona. Hittills har Saturnus skänkt över 3 585 000 kronor till olika projekt för att stödja utsatta barn runt om i världen.

Glöm inte Glöggens dag 1 december!

Saturnus står bakom initiativet att utropa den 1:a december till Glöggens dag. En ung tradition som redan fått starkt fäste hos många.

”Eftersom vi är Sveriges äldsta och största glöggproducent känner vi ett visst ansvar för att högtidlighålla svenskt glögghantverk och föra vidare våra fina glöggtraditioner till nya generationer. Framför allt handlar det om att vi vill skapa en värmande och god anledning att träffa nära och kära för att förbereda julen och komma i stämning tillsammans,” säger Louise Ahlander, produktchef på Saturnus.

ÅRETS GLÖGGSORTIMENT FRÅN SATURNUS

SATURNUS GLÖGG 1893 – DVH

NYHET Glögg Choklad & Hjortron alkoholfri – i samarbete med Åre Chokladfabrik

Glögg Hallon & Lakrits alkoholfri

Glögg Polkagris alkoholfri

Glögg utan tillsatt socker 2,2%vol

NYHET Ekologisk lätt vinglögg 2,2%vol KRAV

NYHET Ekologiskt glöggkoncentrat dunk 2,5L KRAV

GOD JUL GLÖGG

God jul glögg röd, alkoholfri (ny design)

NYHET God Jul Glögg ekologisk & alkoholfri 75cl KRAV (finns även på SB)

SATURNUS GLÖGG 1893 – SYSTEMBOLAGET

Saturnus Vit ekologisk vinglögg 12,5%vol 37,5cl KRAV

Saturnus Vit ekologisk vinglögg 12,5%vol 75cl KRAV

NYHET God Jul Glögg ekologisk & alkoholfri 75cl KRAV (finns även i DVH)

Ovan text är ett pressmeddelande från Saturnus

xperhotelsandtable_logo.png


rfu9ga0moenh17jrbog9.jpg

Oavsett om du vill njuta själv, dela med någon du tycker om eller hälla upp och servera gästerna är Anthon Bergs nya serie med premiumdragéer strålande nyheter.

Nyheten innefattar en serie med tre påsar:

Marzipan – minimarsipanbröd enligt Anthon Bergs klassiska recept.

Liquorice – dragéer med saltlakrits och mjölkchoklad.

Almonds – dragéer med rostade mandlar och ett mjölkchokladöverdrag.

Anthon Bergs mandelägg spelar en stor roll för svenskarna när de firar påsk. Nu kompletteras utbudet med en mandelvariant utanför säsong och därmed tar Anthon Berg en position på marknaden som fram till nu varit vakant.

– Vi har under många år haft ett enormt sug efter mandlar även utanför säsong. Det känns väldigt roligt att kunna ge våra konsumenter den här nyheten, säger Ola Göransson, marknadschef på Toms Sverige, företaget bakom varumärket Anthon Berg.

Efterfrågan kring produkterna är självklart en stark bidragande orsak till att nyheten lanseras, men det är även ett sätt för Anthon Berg att vinna mark utanför säsongerna, där man traditionellt är mycket starka.

– Undersökningar har visat att vi har stort förtroende bland konsumenterna gällande värden som kvalitet, tradition och seriositet. Denna lansering kommer hjälpa Anthon Berg att bli mer tillgänglig för svenskarna i deras vardag och till helgen, säger Göransson.

Ovan text är ett pressmeddelande från Toms Sverige AB

xperhotelsandtable_logo.png


Jolt Cola gör comeback!

Gray’s American Stores förser hela den Europeiska dryckesmarknaden med Jolt igen under slutet på oktober 2017.

Produkten kommer att lanseras i originaldesignen från 80-talet- något som fansen kommer jubla över.

– Vi har länge sett fram emot att jobba med Jolt igen, eftersom vi har en lång gedigen historia med produkten och kan dess marknad, säger Håkan Eriksson, KAM på Gray’sAmerican Stores.

Jolt Cola ses som det självklara valet av databyggare, spelutvecklare och i hängivna gamekretsar. När deras olika forum skickade ut signalen om Jolts comeback var det som att starta en massiv skogsbrand- Gray’s har fått många förfrågningar av konsumenter gällande återförsäljare och vill till och med förbeställa hela flak för att vara säkra på att de är först med att smaka på den efterlängtade drycken. Gray’s har bra kontakter inom de olika nätverken och har fått höra att Joltfans blivit tårögda av glädje när de fått höra om Jolts comeback:

Redan för 22 år sedan lanserade Gray’s American Stores den kultförklarade drycken Jolt Cola som gjorde stor succé bland colaälskare i Skandinavien. Försäljningen ökade kontinuerligt, och för några år sedan ändrades ägarstrukturen, varvid exporten till Norden uteblev under en längre period. Joltfansen har väntat tåligt på att produkten ska finnas i butik igen, och Gray’s kunde glädja många förväntansfulla konsumenter i helgen med beskedet att Jolt är på väg till butikerna igen:

– På många stora sajter för spel och IT-folk blev det glada tillrop när jag gick ut med information om Jolts återkomst, särskilt bland kodareliten och de som deltar på bl.a. Dreamhack. Vi har en stor hängiven grupp som kommer att vara snabba på att köpa upp Jolt inför spelmässor och fritiden, berättar Emily Gray, PR-ansvarig på Gray’s.

                                  Jolts återkomst- en efterlängtad nyhet för hängivna fans

I USA är nysatsningen massiv och Jolt kommer säljas i 10 000 av landets Dollar Generalbutiker – företaget bakom Jolt vet att målgruppen omfattar allt från vuxna nostalgiker till unga gamers som väntat på den heliga coladryckens återkomst.

– Vi fick så många förfrågningar efter nyheten släppts att vi snabbt insåg att Jolts comeback blir en av de största satsningar Gray’s gjort, berättar Håkan Eriksson KAM på Gray’s. Med så många konsumenter som skriver ” kan jag förbeställa 10 flak”  så fattar ju Gray’s att produkten är enormt efterlängtad.

Kent Wallin, Medlem i demogrupperna Hyper Cube & E.o.F berättar nostalgiskt:

– Demoscenen som banat väg för spelscenen var förknippat med Jolt och så djupt rotat att det var en del av kodarkulturen d.v.s. eliten som sedan startade och började jobba för stora spelbolag som bl.a. DICE, UDS, GRIN, Avalanche med mera. Man byggde staplar av Jolt på REMEDY och Birdie för att tävla om vems stapel som nådde högst liksom vem som hinkat i sig flest burkar! Jolt är ett kulturarv som måste bevaras, och jag är stolt över att det kommer tillbaka!

Iskallt- Jolt finns snart i butiker och näthandel i hela landet!

Fakta om Jolt :

Jolt Cola är en coladryck som skapades av CJ Rapp 1985 och fick stor popularitet, framför allt bland datorintresserade ungdomar, eftersom den innehåller extra mycket koffein. Jolt Cola är kult inom datorspels- och LAN -kretsarna. Ca 30 % av all Jolt Cola som såldes i Sverige såldes på Dreamhack under ett fåtal dagar.

Mängden koffein i Jolt Cola är dubbelt så stor som i Coca Cola, cirka 66 mg per 33 cl-burk (cirka 200 mg/l). Den slogan som användes förr på burkar i USA är ”All the Sugar, Twice the Caffeine” (Som jämförelse kan nämnas att bryggkaffe innehåller ungefär 800 mg/l)

Jolt lanserades i Sverige runt 1995 av Gray’s American Stores i Sverige. I Sverige fanns Jolt Cola i 33 cl burkar och 50 cl PET.

Ovan text är ett pressmeddelande från Grays American Store


 

iegsggtqdjjh1fdawfjx-1.jpg

Utvalda snackers är en helt ny sorts kex från Göteborgs. Det är spröda och lätta kex som är godast att äta precis som de är. Kexen kommer i två smaker; Salt samt Gräddfil & Gräslök och finns i butik redan nu.

Utvalda snackers är spröda ugnsbakade kex som är kryddade på båda sidor vilket ger en fyllig och god smak. Ät dem som de är, när du vill njuta av något gott och enkelt. Utvalda snackerspassar utmärkt när du vill sätta guldkant på en tisdagskväll framför TV:n. De är också goda som aptitretare innan middagen. Eller varför inte som plockmat på festen?

Vikt 120 gram. Rekommenderat pris 19:90 kr. Utvalda snackers finns i butik från vecka 37.

0van är ett pressmeddelande från Orkla


cdgmtaytcvcsvffjyouc.jpg

För alla som längtat efter en krämig yoghurt med mycket frukt lanserar Skånemejerier en helt ny fruktyoghurt i tre smaker: Blåa bär, Sommarbär och Tropisk. Som bonus innehåller yoghurten den nyttiga acidofilusbakterien och självklart är den gjord på 100% svensk mjölk.

– Vi är väldigt glada över att vår nya fruktyoghurt har blivit så populär i konsumenttester. Vid en summering av helhetsintrycket hamnade Skånemejeriers fruktyoghurt bättre än de största konkurrentprodukterna. Det panelen lyfte fram var ”krämig och god konsistens” och ”frisk och naturlig smak”, säger Anette Nordgaard, Marknadschef på Skånemejerier Mejeri.

Skånemejeriers nya fruktyoghurtsortiment har ett högre fruktinnehåll än de flesta andra yoghurtar i kyldisken. Fruktinnehållet är på 8%, medan snittet ligger på 3%. Fetthalten är runt 2,5%, vilket gör yoghurten härligt krämig. Dessutom innehåller Fruktyoghurt den nyttiga bakterien acidofilus.

– Den nya fruktyoghurten kompletterar Skånemejeriers befintliga sortiment. Detta är en yoghurt för dig som gillar extra mycket frukt. Den passar hela familjen och funkar lika bra till frukost som till mellanmål, säger Anette Nordgaard.

Alla Skånemejeriers mejeriprodukter är gjorda på 100% svensk mjölk, från gårdar med de högsta kraven på djuromsorg. Yoghurten tillverkas på Skånemejeriers produktionsanläggning i Malmö.

– Det känns mycket bra att kunna erbjuda ett närproducerat alternativ till de fruktyoghurtar som finns på marknaden. Precis som alla Skånemejeriers mejeriprodukter är den nya yoghurten gjord på 100% svensk mjölk, säger Anette Nordgaard.

Skånemejerier Fruktyoghurt finns i smakerna Blåa bär, Sommarbär och Tropisk. Den säljs i enlitersförpackningar hos Coop, Ica och Bergendahls (City Gross m.fl.) från vecka 37. Om du inte hittar yoghurten i din lokala butik så kan du fråga butikschefen om de planerar att ta in den!

Ovan text är ett pressmeddelande från Skånemejerier


mccvcnvvk1fofruvsog1.jpgNu har hela Tigers sortiment fått 30% mindre socker* och smaken är minst lika god som tidigare. Detta för att tillgodose småbarnsföräldrars krav på barnyoghurt med mindre socker**. Förpackningarna har dessutom fått en ny lekfull design och sortimentet utökas med smaken Vanilj & Äpple.

Alla Tigers barnyoghurtar tillverkas av svensk mjölk i Sverige. Yoghurten görs på frukt-& bärpuréer/juicer och är därför helt slät, utan bitar – precis så som små barn vill ha det.

– Det är viktigt att lyssna på vad våra konsumenter vill ha och vi har fått tydliga signaler på att föräldrar efterfrågar barnyoghurt med lägre sockerinnehåll. Barnen i sin tur vill ha god yoghurt och det måste vi också ta hänsyn till. Det är en stor utmaning att lyckas kombinera dessa två önskemål eftersom sockret bidrar mycket till smaken i en produkt. Vi har jobbat tätt med ett antal barn i åldrarna 3–8 år i hela smakutvecklingen och de smaker vi nu lanserar har fått tummen upp av vår panel, säger Emma Akterin, produktutvecklare för Tigers.

Tigers 1-liters barnyoghurt finns i smakerna Hallon, Päron, Jordgubb samt nyheten Vanilj & Äpple. Rekommenderat cirkapris är 20,90 kronor.

Tigers yoghurt i multipack om 4 innehåller smakerna Päron och Hallon, rekommenderat cirkapris 15,90 kronor. Multipack om 8 innehåller smakerna Päron, Hallon och Jordgubb, rekommenderat cirkapris 28,90 kronor.

Ovan är ett pressmeddelande från Kvali


ugsxa3bbuwqg14br3dsa.jpg

När trädens kronor skiftar färg och temperaturen i luft och vatten faller är det dags för en ny säsong att ta vid – den maritima. September till april är den period då de svenska skaldjuren är som allra bäst. Lagom till årets maritima säsong lanserar Eriks® tre färska majonnäser – en naturell, en smaksatt med chili och lime och en med dill och citron. Majonnäserna är det perfekta tillbehöret till höstens alla fisk- och skaldjursmiddagar.

I veckan lanserar stjärnkocken Erik Lallerstedt en ny produktserie med tre färska majonnäser. Den naturella majonnäsen är krämig, välbalanserad och len med en försiktig touch av citron. Majonnäs Chili & Lime är vackert aprikosröd i färgen. Smaken är kryddig och pikant, med en härlig syra från limen och försiktigt sting från chilin. Majonnäs Dill & Citron har en lång smak med tydlig fräschör.

Skaldjurshöst
Eriks® majonnäser är det perfekta tillbehöret till höstens skaldjurspremiärer, då den naturliga sältan från skaldjuren gifter sig perfekt med de syrliga och lite feta majonnäserna. Majonnäserna förhöjer smakupplevelsen av vilka skaldjur som helst, gärna tillsammans med ett glas gott vitt vin och en bit nybakat bröd. Majonnäsen är god precis som den är men blir också en perfekt bas till en sås eller dressing.

– ­Det bästa med skaldjur, förutom att det är så gott, är att det nästan alltid är en stämningshöjare. Det händer liksom något med alla i rummet så fort det står skaldjur på bordet. En annan bra sak är att det inte behöver vara svårt. Lägg upp, ta fram majonnäs, skiva bröd, klart!, säger Erik Lallerstedt

Var sak har sin säsong
Att äta i säsong, och njuta av goda råvaror när de är som allra bäst, är ett bra sätt att förhöja smakupplevelsen. För den som undrar när de svenska skaldjuren är som bäst finns det en enkel tumregel: när vattnet är kallt, det vill säga under de månader som har bokstaven ”R” i namnet, är skaldjuren som bäst. Från hummerpremiären i september till skreitorskens högsäsong i april.

Eriks® Majonnäser säljs i förpackningar om 230 ml. Majonnäserna finns bland kylda såser i dagligvaruhandeln från och med vecka 37. Rekommenderat konsumentpris är 20,50 kronor.

Om Erik Lallerstedt
Erik Lallerstedt som utvecklar alla Eriks® Såser är en av Sveriges mest kända och prisbelönta kockar som drivit flera succérestauranger. Erik har bl.a. belönats med stjärnor i Guide Michelin, Gastronomiska Akademiens Guldmedalj, Kungliga Näringslivsmedaljen, H.M. Konungens Guldmedalj i högblått band samt S:t Eriksmedaljen för sina gastronomiska insatser.

Eriks® tar restaurangen till dig!

 

Ovan text är ett pressmeddelande från Kavli


umfumtgekawkzkzuamf9.jpgNäst efter Finland är Sverige det land i världen som dricker mest kaffe, vi svenskar dricker i genomsnitt 1000 koppar kaffe per år. Kaffet ska smaka gott, men det ska också ha en god eftersmak. På senare år har efterfrågan på ekologiskt kaffe ökat markant. Arvid Nordquist möter efterfrågan och har bara det senaste året lanserat ytterligare tre stycken ekologiska kaffenyheter till det befintliga ekologiska sortimentet. Kaffenyheter som inte oväntat toppar listan över de mest sålda produkterna det senaste halvåret.

Allt fler svenskar intresserar sig för hur deras kaffe har framställts och försäljningen av ekologiskt kaffe bara fortsätter att öka. När du köper ekologiskt kaffe kan du vara säker på att de odlats utan kemiska bekämpningsmedel. Kemiska bekämpningsmedel som inte bara påverkar den biologiska mångfalden utan även är riskfyllt för odlarna att hantera. Vid ekologiska odlingar är det även helt förbjudet att använda konstgödsel, som vid felaktig användning kan orsaka övergödning. Istället används naturgödsel som binds bättre i jorden, och innebär mindre risker för den biologiska balansen.

Försäljningen av ekologiskt kaffe har under de senaste åren ökat markant och trenden ser ut att hålla i sig. Arvid Nordquist Kafferosteri som under senaste året har lanserat tre stycken ekologiska nyheter, har ett brett sortiment av ekologiskt kaffe och är störst inom EKO-segmentet med en marknadsandel på 31,1%*.

-Vårt EKO-sortiment växer mest inom kaffekategorin + 38%**. Det är en utmaning att hålla en hög och jämn kvalitet på ekologiskt kaffe, inte minst när efterfrågan ökar kraftigt. Det är kul att våra konusmenter ser våra ansträngningar, säger Marknadschef Erica Bertilsson.

Under våren 2017 lanserade Arvid Nordquist bland annat kaffet AMIGAS. Ett ekologiskt kaffe, som inte bara är Fairtrade-certifierat, klimatkompenserat och rostad fossilfritt, utan även kommer från gårdar som drivs av kvinnor.

-Vårt kaffe AMIGAS fortsätter att öka för varje period, vilket bara bevisar att dagens konsumenter inte bara bryr sig om smaken på kaffet, det ska även ha en god eftersmak, säger Marknadschef Erica Bertilsson.

*Källa: Nielsen DVH Tot, Tot Eko Bönkaffe, volymandel 2017v32 Rull6mån

**Källa: Nielsen DVH Tot, Tot Eko Bönkaffe, volymtrend 2017v32 Rull6mån

Följande text är ett pressmeddelande från Arvid Nordquist


arizqx8g0eekvp9bynxh-1.jpg

Sedan dess har Crock-Pot sålt i miljontals exemplar världen över. 2010 kom den magiska grytan till Sverige och idag är slowcooking mer populärt än någonsin. Crock-Pot har lyckats slå rot i det svenska folkets hjärtan och används numera av alla, ung som gammal.

Kanske är det för att den är lika användbar i singelhushållet som i storfamiljen, eller för att den funkar precis lika bra till veckans vardagsmat som till helgens festmåltider? Oavsett anledning blir mat som bekant alltid godare när den får ta tid på sig och Crock-Pot plockar fram det bästa ur varje råvara genom att koka på låg värme under flera timmar.

Nästa steg i Crock-Pots utveckling

År 2016 skulle visa sig bli ännu en milstolpe i Crock-Pots historia. Då lanserades en helt ny version av den populära grytan med egenskapen som vi kallar ”One-Pot Cooking”. Kort sagt går konceptet ut på att samla matlagningens alla moment i en och samma gryta. I de nya grytorna kan du förbryna, tillaga och även reda av. Eftersom grytan är i metall går den att använda direkt på spisen, precis som en vanlig kastrull.

I höst förstärks den växande One Pot Cooking-familjen med ett nytt syskon. Den senaste grytan rymmer 4,5 liter och det gångjärnsförsedda locket gör det enkelt att servera paradrätten.

Vad vill du äta ikväll?

Med Crock-Pot är det enkelt att laga god, hälsosam mat som är klar när du kommer hem.

Ovan text är ett pressmeddelande från Acreto AB


 

eaazxlyswi8qqn4cwchg.jpg

BUBS Godis i Jönköping har investerat i en helt ny chokladlinje och ger sig in i chokladkategorin med en helt ny typ av chokladkaka. Produkten, som heter CHOKSKALLE, är formad som ett gäng skallar i belgisk mjölkchoklad av högsta kvalitet och är fylld med dubbla, krämiga fyllningar. CHOKSKALLE är Fairtrade-certifierad och finns med fyllningarna Hallon/Lakrits, Banan/Kola och Jordgubb/Kola. Officiell lanseringsdag är 11/9 2017.

CHOKSKALLE – en helt ny typ av chokladkaka

Chokladbranschen är oprövad för BUBS, men det hindrar inte familjeföretaget från att storsatsa på en ny chokladlinje. Intill den befintliga godisfabriken i Jönköping, har under det senaste året en ny produktionsanläggning vuxit fram. Här tillverkas i skrivande stund den nya chokladkakan CHOKSKALLE i rasande fart för att möta handelns positiva förväntningar.

– Vi har nog aldrig varit med om ett sådant positivt gensvar från handeln. Enligt många vi har pratat med är CHOKSKALLE den första riktiga nyheten i konfektyrkategorin på väldigt många år. Oftast brukar det handla om att producenter lanserar nya smaker, men det här är något helt annat. Skalleformen, smakkombinationerna, de parallella fyllningarna och den belgiska chokladen gör CHOKSKALLE till en helt unik produkt på marknaden. CHOKSKALLE är långt ifrån det vanliga du annars hittar i chokladhyllan, säger Henrik Elfwing, VD på BUBS Godis.

Schyssta och smakfulla skallar

Vid en första anblick är det lätt att tro att CHOKSKALLE är chokladdragerade Hallonlakritsskallar, men så är alltså inte fallet. Man möts istället av krämiga, kolabaserade fyllningar som är separerade av en osynlig barriär. Ingen annan chokladkaka kan stoltsera med det. En av kombinationerna är BUBS välkända Hallon/Lakrits-smak och själva chokladkakan är formad som skallar, som en hyllning till det välkända originalet från BUBS, men där upphör likheterna med Hallonlakritsskallen. De övriga smakerna är Banan/Kola och Jordgubb/Kola. De dubbla, parallella fyllningarna i kombination med den belgiska mjölkchokladen gör att varje tugga av CHOKSKALLE är tre smaker i ett. CHOKSKALLE innehåller ingen palmolja och är dessutom Fairtrade-certifierad. Med andra ord innehåller CHOKSKALLE många goda saker samtidigt som den är tillverkad med goda avsikter för såväl miljö som människor. Samtliga varianter väger 100 g.

Allt annat än fyrkantig choklad

Produkter med dubbla smaker är BUBS signum, vilket gör CHOKSKALLE-serien till en naturlig förlängning av sortimentet. Namnet CHOKSKALLE bygger på att det är chokladskallar, men det är samtidigt en liten passning till traditionell, ”fyrkantig” choklad.

– CHOKSKALLE har väldigt hög innovationsgrad och det tror jag är en av anledningarna till att handeln har varit så positiv. Att det är en svensktillverkad produkt med bra råvaror och där produktionen tar hänsyn till omvärlden gör inte saken sämre. Vi hoppas att konsumenterna kommer att uppleva något som de inte gjort tidigare, men samtidigt känna igen sig i våra andra produkter, säger Henrik Elfwing.

CHOKSKALLE kommer att vara tillgänglig för konsument fr o m 2017-09-11 i de flesta stora butikskedjorna inom dagligvaruhandeln och servicehandeln. Tillgången kan variera beroende på butik. Mer information om CHOKSKALLE finns på BUBS nya sajt, bubs.se.

Ovan text är ett pressmeddelande från Bubs Godis


s0sresuvjivtmpokpzbh.jpgKampanjburgaren Frisco Hot Melt med det nya toastbrödet Frisco Hot Melt Toast, har gjort succé på Max restauranger. Tillsammans med Lantmännen Unibake tar Max nu Frisco Hot Melt Toast till matbutikerna under varumärket Hatting. En inspirerande nyhet för alla som tycker att toastbröd fungerar lika bra på frukostbordet som till middag, till vardags eller på fest.

– I Sverige har vi ätit rostat bröd sedan brödrosten tog plats i våra hem, och de flesta av oss har ätit en varm macka till middag både en och två gånger, säger Christoffer Bergfors, Sverigechef på Max. Därför kände vi på Max, tillsammans med Lantmännen Unibake, att det var dags för en nyhet på brödhyllorna. En nyhet som kan inspirera matlagare på alla nivåer till att laga både gamla och nya toastvarianter i köket.

Frisco Hot Melt Toast känns igen på smaken och den karakteristiska gula tonen, vilken den ärvt från sin kusin Frisco hamburgerbröd. Ett saftigt och mjukt bröd med smak av smör som toppats med mannagryn för att addera sprödhet och krispighet. Toastbrödet tar plats inom premiumsegmentet, med förhoppningen om att det blir en framtida klassiker för alla som uppskattar riktigt gott och välsmakande bröd.

– Frisco hamburgerbröd är Sveriges mest sålda inom sin kategori. Samma goda smak och saftiga konsistens finner man i Frisco toastbröd. Brödet är unikt i sitt slag och variationsmöjligheterna är oändliga – det fungerar lika fint på frukostbordet som till en lättlagad brunchrätt, eller varför inte ett mellanmål i farten eller som snittar toppade med lyxiga råvaror på festen. Och såklart som ett lite roligare hamburgerbröd! Jag kan ärligt säga att detta är den största nyheten i toasthyllan på decennier och att vårt hamburgerbröd Frisco nu har fått en värdig tronarvinge, säger Christoffer Bergfors.

Frisco Hot Melt Toast säljs i välsorterade livsmedelsbutiker från och med den 11 september.

Ovan text är ett pressmeddelande från Max Burgers


 

rsoaybnbivjvzdixfbpo.jpg

Med en ny, fräsch och spännande smak av passionsfrukt och med en exklusiv etikettdesign gör NOBE aloe vera Passion entré. En passionerad dryck med 50 procent aloe vera och med samma höga kvalitet som tidigare produkter i serien.

Höstens mest passionerade nyhet är NOBE aloe vera Passion. NOBE aloe vera har en fräsch och spännande smak av passionsfrukt och är den nionde smaken i den populära dryckesserien som innehåller 50 procent aloe vera.

Flaskans har fått en helt ny urban design. Inspiration till etiketten har hämtats från NOBE aloe veras hemland Sydkorea och dess huvudstad Seoul. En stad sprakande av liv, kreativitet och ljuvlig stadspuls – och inte minst passion.

NOBE aloe vera har sedan tidigare ett samarbete med BRIS. Ett samarbete vilket intensifieras i höst i en gemensam satsning för att fler barns röster ska bli hörda.

NOBE aloe vera Passion lanseras i vecka 37 och kommer finnas hos återförsäljare över hela Sverige.

Ovan text är ett pressmeddelande från NOBE Aloe vera


ulry6dnr1pmimohrojhg-1.jpgI knäckebrödsbageriet har Wasa bakat knäckebröd i nästan 100 år och vi tycker att alla förtjänar ett gott knäckebröd. Nu välkomnar vi Wasas senaste smaksensationen Spelt & Chia till knäckebrödshyllan. Spelt & Chia är bakat med Ancient grains som har använts i bakning i tusentals år och karaktäriseras av framstående smaker och texturer.

Wasa Spelt & Chia är ett krispigt och smakrikt knäckebröd bakat med Ancient grains som har använts i bakning i tusentals år. Spelt ger en rundhet och djup, medan Chia & Quinoa ger härligt nötig, rostad smak. Ett knäckebröd med Ancient grains för en ny smak och krispighet som hela familjen tycker om. Återförslutningsbar förpackning för bekvämlighet.

Wasa Spelt & Chia finns på välsorterade livsmedelsbutiker från vecka 37.

Ovan text är ett pressmeddelande från Wasa Sverige 


yzkcmimpahtje2p1lpek.jpgEfterfrågan på ekologiska livsmedel ökar kraftigt och Friggs släpper nu två nya ekologiska majskakor i sitt sortiment; Parmesan samt Ramslök Gräddfil. De är extra tunna, härligt krispiga och passar bra som ett hälsosammare alternativ till fredagsmyset.

Friggs majskakor tillverkas genom att majsen poppas inuti formar under hög temperatur, ungefär som när man poppar popcorn. Men eftersom ytan är begränsad poppas majskornen tätt ihop och bildar en majskaka – vilket ger maximal ”crunch”. Majs är naturligt glutenfritt och majskakorna passar fint som ett enkelt mellanmål på dagen så väl som på kvällen.

– Majs ger en smak som påminner om popcorn, vilket många konsumenter uppskattar, säger Tina Strid, varumärkeschef på Friggs. Vi ser att allt fler konsumerar majskakor även på kvällen för att de upplevs som nyttigare än snacks och sötsaker.

Under september kommer Friggs satsa på en stor lanseringskampanj av de nya ekologiska majskakorna med konceptet ”Fredagsmajs” som kommer visas som utomhusreklam och i digitala kanaler, där de nya majskakorna marknadsförs som ett naturligt inslag i fredagsmyset.

Hösten 2014 lanserade Friggs sina första majskakor i Sverige och de blev snabbt ett omtyckt mellamål för både stora och små. I Friggs sortiment finns idag dessa smaker av majskakor;

 • Chia Havssalt
 • Hampafrö Svartpeppar
 • Linfrö Rosmarin
 • Havssalt
 • Solros Amarantfrö Havssalt
 • Quinoa
 • Linfrö & Havssalt
 • Ost
 • Gräddfil Lök
 • Pizza
 • BBQ

Ovan text är ett pressmeddelande från Midsona Sverige


mel9z0ufswrwscadvd78.jpgFå produkter har en så självklar plats i våra kök som kryddor och örter. Glasburkarna med innehåll från världens alla hörn har prytt spiselkransar i generationer. Men kryddor är allt annat än generiska produkter. En komplex inköps- och kvalitetsprocess skiljer agnarna från vetet.

Oregano som oregano? Nej, inte riktigt. En undersökning gjord för norska TV2 visar att den populära kryddans kvalitet skiljer sig kraftigt åt mellan olika varumärken. På Santa Maria är man inte överraskad. Ett drygt sekel av arbete med att ta fram de bästa kryddorna har visat på betydelsen av ett tätt leverantörssamarbete och en noggrann kvalitetsgranskning i flera steg.

– Vi har haft samma leverantörer i flera decennier och vår oregano kan spåras tillbaka till fälten där de odlas, berättar Christopher Westerberg, European Marketing Manager i World Foods & Flavouring division i Paulig Group.

Annat än krydda i burken?

Det kan tyckas självklart att en burk oregano innehåller oregano. Men TV2:s granskning visar att så inte alltid är fallet. På Santa Maria känner man till att rensningen av råvaran, för att säkerställa 100% renhet, är nyckeln till en högkvalitativ slutprodukt.

– Vi kräver att råvaran har en renhet på minst 99% när den ankommer till våra fabriker. Sedan genomgår den flera steg av noggranna kontroller och rensning hos oss, för att säkra den där sista procenten. Annat, som annars skulle kunna komma med i slutprodukten är stickor, damm eller oregano som har skadats under transporten, förklarar Christopher Westerberg.

Noggrann rensningsprocess

– På plats i vårt laboratorium sker en ankomstkontroll för att säkerställa att oreganon håller rätt kvalitet. Först utförs en en visuell besiktning. Därefter genomförs ett antal tester för att säkerställa att produkten är säker och innehåller rätt mängd av eteriska oljor som är viktiga för smaken. Innan oreganon förpackas sker ytterligare en rensning i fem steg för att ta bort det sista som inte är av rätt kvalitet. Slutprodukten ska självklart vara 100% oregano, säger Christopher Westerberg.

Inga insektsmedel

Santa Maria hämtar kryddor från en mängd olika länder. Oreganon köper man till exempel in från Sydamerika.

– Vår oregano odlas i Peru och Chile, på hög höjd. Det ger en grön fin oregano, som på grund av den rena miljön varken behöver värmebehandlas eller besprutas med insektsmedel, avslutar Christopher Westerberg.

Ovan text är ett pressmeddelande från Santa Maria

 


 

 

wtzoxesymtjosajytady.jpgAllt fler vill äta mer grönt men ibland är det svårt att hitta inspirationen eller få tiden att räcka till. Nu lanseras Arla Köket grönsaksyoghurt som ett nytt och spännande alternativ till gräddfil och crème fraiche. Grönsaksyoghurten som innehåller turkisk yoghurt och grönsakspuré kommer i tre fräscha smaker.

Grönsakstrenden växer så det knakar. Hälften av svenskarna äter mer grönsaker idag än för fem år sedan och lika många tror att de kommer att äta ännu mer grönsaker om ytterligare fem år.* Men i en stressig vardag är det lätt att glömma bort hur enkelt det kan vara att få in mer grönt i maten.

Arla Köket grönsaksyoghurt innehåller turkisk yoghurt och en smakrik puré av grönsaker som ger smak, fräschör och fyllighet. Den är lika god att använda som tillbehör i sallader, soppor och grytor som till dipp eller dressing. Yoghurten kommer i smakerna grön ärtpesto, gul tomat & schalottenlök samt röd paprika & anchochili och innehåller bara naturliga råvaror.

– Arla Köket grönsaksyoghurt förenklar matlagningen för den som vill äta mer grönt. Rör ner den i en ljummen potatis- eller pastasallad, toppa dina tacos eller använd den som grönsaksdipp, säger Elisabeth Hedenljung, varumärkesansvarig på Arla Köket.

Nu behöver föräldrar inte gömma grönsaker i maten längre
Grönsaker hamnar sällan på topplistan över barnens favoritmat och många föräldrar har idag svårt att få sina barn att äta grönt. Hela 40 % av föräldrar med barn mellan 5-8 år säger att de har svårt att få i sina barn grönsaker. Därför tar var tredje (32 %) av landets föräldrar ofta till det klassiska knepet att gömma grönsaker i maten, till exempel genom att mixa grönsaker i smoothien.

– Vi på Arla strävar efter att erbjuda goda produkter med hög kvalitet för hela familjen. Med vår nya grönsaksyoghurt hoppas vi kunna inspirera och göra det enklare för alla att äta mer grönt både till vardags men även till helgmys, säger Elisabeth Hedenljung.

Grönsaksyoghurt röd paprika & anchochili med kryddig paprika har en härligt rökig smak och passar särskilt bra till tacos, korv, mustiga soppor eller som grönsaks- och chipsdipp.

Grönsaksyoghurt gul tomat & schalottenlök har en mild och söt tomatsmak som passar utmärkt som dressing på matiga sallader eller som sås till ugnsbakad lax.Grönsaksyoghurt grön ärtpesto med smak av vitlök, basilika och gröna ärtor passar perfekt i en krämig pasta- eller potatissallad eller som dipp till grönsaksstavar.

Arla Kökets grönsaksyoghurt finns i butik vecka 37 och säljs i en unik pappersförpackning som har 50 % lägre klimatpåverkan än en plastförpackning av samma storlek, 2 dl. Grönsaksyoghurten har en fetthalt på mellan 7-8 %. Rekommenderat cirkapris är 15-16 kr.

* Källa: Schibsted/Inizios på uppdrag av Svenska Dagbladet, https://www.svd.se/del-3-var-tredje- tanker-ata-mindre-kott

Om undersökningen: Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 8-16 augusti 2017 har sammanlagt 500 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige som är förälder till minst ett barn 0-8 år. Data vägdes utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska Centralbyrån, så att resultatet är representativt för befolkningen i förhållande till det totala antalet personer som har deltagit i undersökningen.

 

Ovan text är ett pressmeddelande från ARLA


vtspcv3354pg0fvtyyyl.jpg

Ballerinas klassiska rulle byter tillfälligt förpackningsdesign till hösten. Anledningen till förändringen är att den populära kakan vill sprida budskapet om att vara en bra kompis i ett samarbete med stiftelsen Friends.

Lagom till skolstarten vill Ballerina väcka uppmärksamhet kring mobbning bland barn genom att tillfälligt byta ut ordet Ballerina till Kompisar, Amigos och Vänner. Genom att låna ut sitt populära varumärke till stiftelsen Friends vill Ballerina vara med och lyfta fram den viktiga frågan med mobbning. Tillsammans vill de nå ut till hela Sverige med budskapet att vi alla kan påverka barns vardag och minska kränkningar och utanförskap genom att vara en bra kompis.

– Ballerina vill vara en positiv röst som uppmuntrar till att vara en bra kompis. Att bjuda på en kaka kan vara ett första steg. Vår populära kaka är som gjord för att dela och paketet räcker till många vänner, säger Caroline Wennerström, produktchef för Ballerina.

Friendsrapporten 2017 som släpptes i början av augusti visar att åtta procent av eleverna i årskurs 3-9 har varit utsatta för mobbning i skolan det senaste året. Det motsvarar 1-2 barn i varje klass.

– Att vara utsatt för mobbning kan få förödande konsekvenser i form av psykisk ohälsa, avhopp från skolan och i värsta fall självmordsförsök. Den stora kampen förs i skolorna genom långsiktigt arbete, men något alla kan göra oavsett ålder är att vara en bra kompis, säger Malin Duintjer, insamlingschef på Friends.

En av grundpelarna i Orka Confectioney & Snacks Sverige affärsstrategi bygger på företagsansvar och med det här samarbetet vill bolaget ta ett aktivt samhällsansvar och hjälpa till i kampen mot mobbning. Vi är 600 medarbetare och många av oss är föräldrar och en av grundpelarna i Orka Confectioney & Snacks Sverige affärsstrategi bygger på företagsansvar. Med det här samarbetet vill vi ta ett aktivt samhällsansvar och hjälpa till i kampen mot mobbning.

Ovan text är ett pressmeddelande från  Orkla Confectionery & Snacks Sveriges


wjxsidnerdv9pokwyski.jpgInget slår våra älskade klassiker, men ibland vill man ha lite variation. Nu släpper Estrella tre nyheter: klassisk ”Grill” som lanserades redan 1967 kommer som både chipsnyhet och dipmix. Dessutom kommer nu Ostbågar med smak av Cheddar och Sourcream&onion – Finns det något godare?

Äkta cheddar och Sourcream&onion

Smaksatta ostsnacks har länge varit en favorit hos Estrella – och nu är det återigen dags för något nytt. Vi lanserar ”Ostbågar Cheddar med Sourcream&onion”, som kombinerar en fyllig cheddar med frisk gräddfil och lök.

– Cheddar och Sourcream&onion är två omtyckta smaker. Givetvis ser vi fram emot att lansera en båge som förenar det bästa av två världar, säger Jean Farr-Jones produktchef på Estrella.

Grillklassiker på två nya vis

Räcker det inte med ”bara” Grillchips? I mitten av september skruvar vi upp grillvolymen till max! Estrella lanserar ”Dipmix Grill”, en helt ny dipmix i klassisk Grillmanér. Den mjuka, generösa smaken av grillad lök passar lika bra till krispiga chips som grönsaksstavar. Dessutom släpper vi helt nya chips med smak av ”Grill&Cheddar”, en robust chipsklassiker i ny tappning.

-Grillchips lanserades redan för 50 år sedan. Vi firar genom att lansera två nya varianter till alla grillälskare, säger Mia Lundberg, produktchef på Estrella.

Nyheterna släpps i butik vecka 37 i september – Finns det något godare?

Ostbågar Cheddar med Sourcream&onion, 250g

Grill&Cheddar chips, 175g och 275g

Dipmix Grill, portionspack för 3dl färdig dip.

Ovan text är ett pressmeddelande från Estrella


 

ffsjhgexrso9i4y2tmqw.jpgGod och mättande sallad där det går bra att koka potatisen dagen innan så att de är klara att stekas. Kycklingen marineras innan den steks, sedan är det bara att blanda alla ingredienser. Ät salladen när potatisen är varm, den blir godast då!

Sallad med stekt potatis, kyckling och avokado

4 personer
Kycklingen:
500 g kycklingbröst
½ tsk torkad koriander
1 tsk kardemumma
½ tsk chilipulver
1 st citron, saften från
½ dl rapsolja
1 tsk salt
1/2 kruka färsk koriander

Salladen:
300 g små kokta potatisar, välj fast sort
3 msk rapsolja
1 st huvudsallad, stort
2 st avokado
5 st rädisor, skivade
30 g ärtskott (kan uteslutas)

Dressingen:
1 dl rapsolja
3 msk balsamico vinäger
2 msk honung, flytande

Tillagning:
1   Börja med att marinera kycklingen. Blanda alla ingredienser till marinaden, skär kycklingen i strimlor och vänd runt dem ordentligt i marinaden. Låt kycklingen vila minst ½ timma i kylskåpet.

2   Värm en stekpanna och stek kycklingen i sin marinad tills den är klar, ca 5 min.
Låt kycklingen svalna under tiden resten av salladen tillreds.

3   Värm nu upp rapsolja i en stekpanna och stek potatisen på hög värme så att den blir krispig, går bra att ha skalet på om man föredrar det. Här går det bra att steka ärtskotten tillsammans med potatisen för att förhöja smaken.

4   Skölj salladen, bryt den i mindre bitar och lägg den på ett fat.

5   Skär avokadon i skivor, skiva rädisorna och lägg dem tillsammans med
kycklingstrimlorna på salladen.

6   Dela potatisarna grovt och fördela dem över salladen.

7   Blanda samman dressingen och häll den över salladen. Servera medan potatisen är varm!

VISSTE NI ATT:
När potatisen kallnar bildas det resistent stärkelse i den som kroppen har svårt att bryta ner. Det är positivt eftersom stärkelsen fortsätter ner till de goda tarmbakterierna och ger näring åt dem. Det här i sin tur kan få positiva hälsoeffekter i form av jämnare blodsocker och sundare tarmflora.

Även om man (försiktigt) återuppvärmer potatisen som t ex genom stekning, behålls den mera slutna strukturen.

Ovan text är ett pressmeddelande från Svenska Potatis AB


fg8dry8m0lx49v7mrydj.jpg

En vuxnare, alkoholfri cider, gjord på enbart skånska äpplen och med Kiviks Musteris samlade hantverkskunnande sedan 4 generationer tillbaka

Intresset för alkoholfria drycker är större än någonsin i Sverige, fler konsumenter gör idag ett medvetet val att dricka mindre alkohol. Men att hitta ett lite vuxnare, alkoholfritt alternativ som håller måttet – och som inte är vatten eller läsk – är ibland enklare sagt än gjort.

– Tanken var att göra en vuxnare, alkoholfri cider, säger Mikael Adolfsson, produktchef på Kiviks Musteri. Vi har valt att lyfta fram den svenska frukten och har bara använt skånska äpplen med djupa, fina aromer och frisk syra.

Kiviks Musteri har i fyra generationer odlat och förädlat frukt och bär med filosofin att odla för smak. Att lyfta alla de fantastiska egenskaper som svenska äpplen besitter.

– När vi gör cider är det smaken och karaktären på frukten som står i fokus. Skånsk cider på skånsk frukt som smakar som skånsk cider helt enkelt säger Mikael Adolfsson.

Produkten har funnits på Kiviks Musteris besöksmål i Kivik och på Solnäs Gård, sedan i våras och har fått mycket varmt mottagande!

Skånsk Äppelcider 0,5% 33 cl
En halvtorr skånsk äppelcider med låg alkoholhalt, 0,5%, men med vuxen frisk smak.
Denna cider består av Kiviks Musteris egna äppelmust som blandats med kolsyrat vatten och en gnutta av Kiviks Musteris tillika skånska äppelvin. Smakerna är förstärkta med väl utvalda naturliga aromer vars syfte är att höja de redan befintliga smakerna – inte lägga till något nytt. Grunden är redan tillräckligt bra!

Skånsk Äppelcider 0,5 % kommer från och med den 1/9 att ingå i Systembolagets alkoholfria sortiment över hela landet.
Pris: 13:90 kr. Artikelnummer 1949-03

Givetvis finns den även fortsatt på Kiviks Musteris besöksmål i Kivik och på Solnäs Gård, utanför Lund.

Ovan text är ett pressmeddelande från Kiviks Musteri AB


 

tzj7gf82lqzcjkvxclgh.jpg

Svenskt Kött har publicerat sitt efterfrågade läromedel om hur man styckar kött i nya kanaler. Filmerna kan man nu se gratis på Youtube eller på Svenskt Kötts hemsida.

Tidigare har filmerna bara funnits att beställa som dvd. Styckningen görs från halva djurkroppar, så kallade halvfall. Både grov- och finstyckning visas i detalj.

-Intresset för att lära sig mer om styckning och styckningsdetaljer är stort. Vi vill dela med av vår kunskap så att fler blir bättre på att ta tillvara på hela djuret, säger Elisabet Qvarford, vd för Svenskt Kött.

Filmerna kan användas vid undervisning av såväl professionella styckare, charkuterister, kockar och butikspersonal. Men även djurbönder och privatpersoner som vill lära sig mer om styckning kan ha god nytta av filmerna.

-Inte minst jägare kan få nytta av filmerna då älgens anatomi påminner om nöt och rådjurets om lamm, säger Elisabet Qvarford.

Filmerna finns på Svenskt Kötts Youtube-kanal eller på Svenskt Kötts hemsida.

Ovan text är ett pressmeddelande från Svenskt kött


j1m7rpex7nwdwi4mpvqr.jpg

Ni har frågat, önskat och gissat. Nu står det klart att det kommer en till smak! I höst välkomnar vi Linschips med smak av Dill&Gräslök – Finnas det något godare?

Det var i början av 2017 som Estrella lanserade nyheten Linschips i den populära smaken Sourcream&onion och reaktionerna lät sig inte vänta. Linschips klättrade snabbt upp i listorna som ett av Sveriges mest populära snacks. Enligt konsumenterna är det främst smaken, fetthalten och spänningen med något nytt som lockar mest.

– Linschipsen ligger rätt i tiden med mindre fett, mer protein och veganska kryddor. Men i slutändan så handlar det om en fantastisk smakupplevelse. Det är vår starkaste och mest uppmärksammade lansering på många år, säger Sofi Randén Marknadschef på Estrella

Nu kommer uppföljaren! Estrella kan nu avslöja att det är Linschips med smak av Dill&Gräslök som står på tur – en smak som passar perfekt till linsbasen. I början av september runt vecka 37 hittar ni de nya chipsen i snackshyllorna. Finns det något godare?

Estrella Linschips med smak av Dill&Gräslök, 110g.

Ovan text är ett pressmeddelande från Estrella


 

hvq90rfk0getf8nutxyu-1.jpg

Tv-, radio- och poddprofilen Adam Alsing har gått in som delägare i Vendula AB, företaget bakom den nya svenska livsmedelsprodukten Hot Cod. Hot Cod kan liknas vid en fiskpinne, fast den är formad på ett sådant sätt att den passar perfekt i ett korvbröd. Den är nämligen trekantig i sin genomskärning och är gjord på renskurna filéer av vildfångad fisk. Passar perfekt som middag, lunch eller mellanmål.

– Mer fisk åt folket, säger Adam Alsing. Jag älskar mat och när jag första gången kom i kontakt med Hot Cod kände jag direkt att den här resan vill jag vara med på! Hot Cod kombinerar god mat med goda ambitioner och det uppskattar jag. Det här är ett helt nytt grepp om den klassiska fiskpinnen och genom att återuppfinna den så kan vi få barn och ungdomar att äta mer hälsosam mat. Hot Cod är supergott och det är konstigt att ingen kommit på den här idén tidigare.

– Jag älskar fisk, säger Carl Schnell, vd och huvudägare. Hot Cod är en idé som jag fick redan som tonåring men det är först nu som jag förverkligat den. Det är väldigt roligt att Adam tycker så mycket om Hot Cod och vill vara med i bolaget och dessa fortsatta resa ut på de sju haven.

Hot Cods trekantiga form har en fördel eftersom den sås eller röra du lägger på inte rinner av. Det är ju ett välkänt problem, att ketchupen från en hot dog lätt hamnar på byxorna. Men det slipper du med Hot Cod! Såsen ligger kvar och du kan njuta av maten utan att kladda ner dig.

Hot Cod tillverkas på den svenska västkusten. Därför behöver inte förpackningarna färdas så långt innan de hamnar hemma i de svenska köken och det innebär att vi håller koldioxidutsläppen nere. För att vara säkra på att vi inte tar fisk från hotade bestånd, använder vi oss bara av MSC-certifierad fisk, så du kan äta din Hot Cod med gott samvete.

Hot Cod finns i tre olika varianter och säljs inom både storkök och dagligvaruhandeln.

Ovan text är ett pressmeddelande från Vendula AB


k6f7vk48lo8eldhfvmfk.jpgSommartider är högsäsong för gurkskörden i Södra Sverige. Under tio hektiska veckor skördas gurkor på gårdar i Skåne, Blekinge och Öland. Gurkorna tillreds på olika sätt och blir till nästan 80 olika produkter under varumärkena Önos och Felix vid Orkla Foods Sveriges anläggning i Eslöv.

De frön som sattes i jorden i maj har blivit till fina gröna gurkor efter cirka åtta veckor. Under tio hektiska veckor skördas gurkorna på fälten i Södra Sverige. Gurkorna plockas med varsam hand och granskas innan de går vidare till produktion. Varje planta ger innehåll till ungefär sju glasburkar med gurka. Gurkornas sort är hemlig, men kravet är alltid att de ska ha små kärnhus och vara krispiga. Och valet är en framgångsfaktor, den gurksort som odlas idag har odlats de senaste tio åren.

– För mig är plantan väldigt viktig. Mår inte plantan bra så mår inte heller jag bra, säger Nils Jönsson, lantbrukare i Revinge utanför Lund vars familj i flera generationen har leverarat både gurkor och rödbetor till Orkla Foods Sverige under 40 år.

På anläggningen i Eslöv är det hektiskt. Gurkorna tvättas, sorteras, vägs in och förvaras svalt i väntan på tillagning. Från det att gurkan har skördats ska den tillagas inom fyra dagar. Men det finns rutin, på anläggningen i Eslöv har gurkor lagts in sedan 30-talet. Gurkan, under varumärkena Felix och Önos, har blivit en klassiker i Orkla Foods Sveriges sortiment.

De minsta gurkorna läggs in hela på burk, de mellanstora skivas och blir smörgåsgurka och de stora gurkorna blir till Bostongurka. Inget förgås, alla gurkor används.

– Det finns inga dåliga eller fula gurkor eller gurkor som inte går att använda. Vi har varit innovativa och utvecklat produktsortimentet så att det finns användning för alla storlekar på gurkorna, stora som små, säger Håkan Tufvesson Sewall, odlingschef på Orkla Foods Sverige.

Håkan har ett långsiktigt och nära samarbete med odlarna och besöker dem varje vecka för prognoser och rådgivning. Genom det täta samarbetet har skörden ökat med 20 procent de senaste tio åren.

Gurkorna till Felix och Önos produkter, som båda är varumärken från Orkla Foods Sverige, kommer huvudsakligen från svenska bönder på gårdar i södra Sverige. Och att de tillagas lokalt har blivit allt mer betydelsefullt för svenska konsumenter.Fler än 90 procent av svenska konsumenterna tycker att det är viktigt att produkterna är producerade lokalt*.

*Orkla Matbarometer

Ovan text är ett pressmeddelande från Orkla Foods Sverige

 


jwvz6gigvxymcwb3qkem.jpgZeta lanserar en ny, klämbar olivoljeflaska av plast med en praktisk doseringspip som gör det enkelt att hushålla med innehållet utan kladd.

-Vi vill underlätta användandet av olivolja i både kall och varm matlagning, för det är ett bra fett som är något av kärnan i medelhavsmaten, säger Fernando Di Luca, grundare av företaget Di Luca & Di Luca med varumärket Zeta.

Valet av fett är ofta kulturellt betingat och en vanesak. En svensk förbrukar ungefär en liter olivolja om året, vilket är försvinnande lite i jämförelse med italienarnas cirka 13 liter eller grekernas 20 liter. Siffran förklaras till viss del av att svenskarna fortfarande använder olivolja till kall matlagning, men inte varm.

-Det är en missuppfattning att olivolja inte är bra för stekning. Det många inte vet är att allt fett förändras vid kraftig upphettning. Faktum är att antioxidanterna i exempelvis kallpressad olivolja, har en skyddande effekt på fettet vid stekning. Det visar resultatet i en färsk rapport från DTU*, ett forskningsinstitut i Danmark, säger Fernando Di Luca.

För att underlätta användandet av olivolja i både kall och varm matlagning lanserar Zeta en klämbar olivoljeflaska som gör det enklare att hushålla med innehållet utan kladd.

-Nu är det inte längre någon match att dosera olivolja i ett matskedsmått, eller att få lagom mycket i stekpannan. Plastflaskan och det mindre formatet gör den också perfekt för båten, husvagnen eller picknickkorgen, fortsätter Fernando Di Luca.

Innehållet i Zeta Orginale Squeeze är en mild Extra Vergine Orginale, en basolja av hög kvalitet som lämpar sig bäst för matlagning. Flaskan rymmer 350 ml, kostar cirka 50 kronor och finns att köpa på Coop, Hemköp och Willys.

Ovan text är ett pressmeddelande från Di Luca & Di Luca


pkr9redxbdei5su7sqe8.jpgPelle Agorelius, som driver Husmansbord och Saxhyttegubben i Grythyttan tillsammans med sin hustru Ewa, har under sommaren samarbetat med Ernst Kirchsteiger och produktionsbolaget Brand New Content, som står bakom TV4:s succéprogram Sommar med Ernst. För tredje året i rad har Pelle Agorelius samordnat Husmansbord-diplomerad landskapsmat, råvaror och lokalproducerade produkter till programmet.

– Ernst Kirchsteiger är en oerhört inspirerande person, inte bara i TV-rutan. Hans utstrålning och professionalitet ger en närmast förtrollad arbetsmiljö, säger Pelle Agorelius vars företag bland annat står bakom tillverkningen av den populära alkoholfria blåbärsdrycken Saxhyttegubbens Blåbär 100%. Drycken finns på Systembolaget (beställningsnummer 1964) samt i restauranger och livsmedelsbutiker över hela Sverige.

Pelle Agorelius säger vidare att det är spännande att se nya mattraditioner växa fram med Ernst vid spisen.

– Han tar utvalda klassiska svenska råvaror och livsmedelsprodukter och förvandlar dem till läckra recept för TV-tittarna att ta del av. Bakom de fina bilderna, inredningen och renoveringarna i Sommar med Ernst finns ett team som inte liknar något annat. Engagemanget för vacker form, god smak och upplevelseförmedling genomsyrar den sammansvetsade grupp som skapar Sommar med Ernst. Jag är väldigt glad för att vi ännu en sommar fått vara med och bidra med utvald svensk landskapsmat.

Ernst Kirchsteiger kommenterar:

– Det är fantastiskt att få ha Pelle med i vår produktion. Det är få, eller ingen, som kan leverera lokala produkter med så hög kvalitet på ett så bra sätt som Pelle gör. Tänk att på beställning få en enmeters nyfångad gädda levererad samma dag! Fantastiskt!!

Ovan text är ett pressmeddelande från Pelle Agorelius AB


 

jxbkwfteneot4avwaaie.jpg

Snåla inte med smöret och de äkta råvarorna. God mat och gott umgänge runt matbordet gör oss nämligen lyckliga – det visar en ny undersökning* från Arla som nu lanserar initiativet Matlycka. Tillsammans med lyckoexperten Malin Rapp och Årets Kock 2016 Jimmi Eriksson vill Arla utforska kopplingen mellan mat och lycka, och utveckla recept som gör oss lite lyckligare.

Hur hänger mat ihop med våra känslor? Och kan vi med matens hjälp bli lite lyckligare? I en färsk undersökning, genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Arla, menar 80 procent av de tillfrågade svenskarna att de blir lyckliga av att äta god mat. Bra råvaror har en naturlig roll i god mat och enligt undersökningen tycker hela 84 procent att smör gör maten godare.

– Undersökningen bekräftar vad Arla alltid har trott på, att mat och lycka hänger ihop. Men vad är det egentligen som händer i hjärnan när vi lagar, äter och umgås över god mat? Det ville vi utforska med hjälp av lyckoexperten Malin Rapp och kocken Jimmi Eriksson. Med initiativet Matlycka vill vi inspirera fler att använda matlagning som ett verktyg till att öka välbefinnandet, säger Katarina Klingberg, varumärkesansvarig för Svenskt Smör.

Medan de flesta blir lyckliga av att äta god mat är det bara hälften av de som lagar mat (51 procent) som känner glädje när de lagar mat. Varfjärde (23 procent) upplever press och tycker att det är krångligt att bjuda på middag.

– Matlagning kan framkalla lycka, men också prestationsångest. Många jämför sig med andra, inte minst i köket, och strävar hela tiden efter något bättre. Men jakten på perfektion gör oss inte lyckliga. Lyckoforskningen visar istället att närvaro, utmaningar i lagom dos och umgänge är det som får oss att må bättre. Att ta sig tid att laga och njuta av god mat tillsammans är utmärkta sätt att träna på det här varje dag, säger Malin Rapp, lyckoexpert och motivationsföreläsare.

Recept på lycka

God mat tycks alltså göra oss lyckliga. Två tredjedelar (68 procent) upplever också att mat smakar godare om de är närvarande medan de äter. Och hela 71 procent anser att mat smakar bättre i sällskap med andra. För att framkalla ännu mer glädje lanserar Arla den nya inspirationssajten Matlycka. På arla.se/matlycka finns information om lyckoforskning och mat, samt tio inspirerande recept som enligt Årets Kock 2016, Jimmi Eriksson är vägen till lycka.

– Med naturliga råvaror, få ingredienser och smör som smakförhöjare vill jag inspirera människor att njuta mer av det goda i livet. Framförallt vill jag uppmuntra fler att sänka ribban något, utmana sig själva på en lagom nivå och laga mer mat tillsammans med andra, säger Jimmi Eriksson.

Jimmi Erikssons nya recept finns på arla.se/matlycka från och med sista veckan av augusti.

Följande text ovan är ett pressmeddelande från Arla


yotrgtdfuhezgx8iezro.jpgNu lanseras Svegro Ekologiska Vilda Smaker, en ny produktserie med spännande och smakrika örtväxter som hämtar inspiration från växter i naturen. Som en del av konceptet välkomnas dessutom nyheten Röd Ängssyra, en smaksättare som kännetecknas av sin milda, syrliga smak och passar utmärkt i allt från sallader till såser.

Naturen erbjuder mängder med intressanta växter som inte vanligtvis förknippas med matlagning. Många klassiska ”ogräs” är riktigt goda, nyttiga, smakrika och roliga inslag i köket. Genom att låta det vilda ta plats i köket kan man få tillgång till en helt ny smakvärld, med inspiration från naturens egna skafferi.

– Intresset att använda vildväxande växter i matlagning har ökat starkt den senast tiden – både för sin smak och nyttighet. Till exempel Citronmålla och alla andra mållor hör till samma växtfamilj som quinoa och spenat och är fantastiska grönsaker. Även den röda ängssyran, även kallad Nordens citron, som växer fritt i hela landet på torra ängsbackar är omtyckt av svenska matentusiaster och kommer nu finnas året runt, säger Helena Olin, chef för marknad och sortiment på Svegro.

Alla fyra örterna i Svegro Ekologiska Vilda Smaker-familjen odlas ekologiskt i Svegros växthus på Färingsö enligt KRAV:s regler. De märks också med Från Sverige som garanterar att all produktion och packning har skett i Sverige och uppfyller kvalitetskraven.

Den nya kategorin Svegro Ekologiska Vilda Smaker består av fyra olika örter, varav den Röda Ängssyran är helt ny för lanseringen:

 • Röd Ängssyra (nyhet) – Den röda ängssyran har vackra, färgstarka bladnerver och en mild, syrlig smak som passar extra bra färsk i sallader, såser, till fisk och som dekoration. Perfekt också till juicer, smoothies och t o m sorbet. Ängssyran växer vilt i hela Sverige.
 • Citronmålla – Citronmållan är det svenska namnet på Mexikos största ört Epazote. Den har en unik smak och doft med inslag av citron och mint. Bladen är smala och sågtandade och fungerar utmärkt i såväl varma som kalla rätter framför allt till bönor, ägg, tomat och potatis. Många sorters mållor, som är samma familj som både spenat och quinoa, växer vilt i Sverige.
 • Vitlöksgräs – Vitlöksgräs, eller kinesisk gräslök, har kraftiga ihärdiga strån som både doftar och smakar vitlök. Vitlöksgräset är en perfekt ersättare till den mer kända Ramslöken och tillsätts med fördel mot slutet av matlagningen. Den passar extra bra som smaksättare i fisk- och skaldjursrätter, soppor, sallader, äggrätter och dressingar.
 • Krasse – Vår krasse har små och dekorativt runda blad med en pepprig milda smak som gör den till en perfekt smaksättare i sallader, såser och juicer. Olika sorters krasse hittar man vid bäckar och skogar runt om i Sverige.

Svegro Vilda Smaker finns i butik från och med vecka 36, 2017. Rekommenderat försäljningspris är ca 25 kr per kruka.

Följande text ovan är ett pressmeddelande från Svegro AB


zcebhg5oxle9wnaarmoj.jpgAtt göra riktigt bra kaffe är svårare än vad många tror. Varje liten böna som hamnar på butikshyllan är noggrant utvald av Arvid Nordquists inköpare och varsamt omhändertagen i vårt rosteri i Solna. Ta del av vår inköpsansvariga Philippe Barrecas hemligheter bakom den goda koppen med ännu godare eftersmak.

Kaffe ska smaka gott. Därför använder vi på Arvid Nordquist Kafferosteri oss bara av de finaste bönorna med en rik och komplex smak. Men smakupplevelsen är idag inte begränsad till smaklökarna på tungan eller dofterna vi känner. Mer än någonsin äter och dricker vi med vårt samvete, vilket gör att ett omsorgsfullt producerat kaffe helt enkelt smakar bättre.

– Arvid Nordquist är ett mindre och familjeägt rosteri. Vi kan inte alltid konkurrera med stora bolag och deras resurser. Men vi kan lova att aldrig kompromissa med kaffets kvalitet – och det är vi väldigt stolta över, säger Philippe Barreca – inköpsansvarig Arvid Nordquist Kafferosteri.

Inom kaffebranschen går kvalitetsarbetet mycket ut på att bygga hållbara relationer med kaffefarmerna. Genom att skriva långsiktiga avtal med utvalda odlare får de en inkomstgaranti som gör att de kan göra investeringar som gynnar skörden, miljön och kaffearbetarna. I gengäld får vi en garanti på tillgång till högkvalitativa kaffebönor som är framtagna med omsorg för människa och miljö.

– För oss handlar kaffe om kvalitet – vi tar inga genvägar. Samtidigt är det viktigt att våra odlare får skäligt betalt och det stöd de behöver för att kunna driva och utveckla sina farmer.

Under flera år har Arvid Nordquist varit engagerad i kaffefarmen La Cumplida i Nicaragua. Målet att förbättra de sociala förhållandena för anställda och deras familjer. På La Cumplida lägger ägarna stort fokus på att arbetarna ska arbeta under rättvis förhållanden och att farmen ska ha en så liten negativ inverkan på miljön som möjligt. Hela farmen drivs miljövänligt och är självförsörjande på el. De har ett eget vattenreningssystem och omfattande skogsåterplantering.

– Vi köper ungefär 90% av La Cumplidas skörd. Vi har haft ett långt samarbete med La Cumplida vilket har möjliggjort långsiktiga investeringar på farmen. Eftersom kaffet är certifierat av UTZ Certified betalar vi en extra premie för kaffet, ett högre pris, och medverkar därmed till återinvestering i skolor, boende sjukvård och bättre arbetsmiljö för de anställda.

Arvid Nordquist är det första kafferosteriet i Norden att garantera ett sortiment som till 100% består av hållbart certifierat kaffe. Genom en kombination av UTZ-, Fairtrade-, och Krav-certifiering kan vi alltså försäkra våra kunder om att allt vårt kaffe har tagits fram med hänsyn till både människa och miljö.

Följande text ovan är ett pressmeddelande från Arvid Nordqvist


lrzgkaj8ppmqcoqush6j.jpg

Arla tar nu ytterligare ett steg mot ännu grönare förpackningar på sina ekologiska mejeriprodukter. Genom att bland annat ta bort ett materialskikt på förpackningarna minskas klimatpåverkan med hela 24 %. Det medför också att den klassiska vita ekoförpackningen nu blir brun.

Arlas övergripande ambition är att minska klimatpåverkan från förpackningarna med 25 % fram till år 2020, jämfört med 2005. Företaget är redan en god bit på väg och låter nu de ekologiska förpackningarna leda vägen för att minska klimatavtrycket ytterligare.

– Varje år förpackar vi nästan en miljard produkter i Sverige och vi vill förstås att de ska vara så bra som möjligt för klimatet och miljön. Tack vare det borttagna materialskiktet minskar förpackningens klimatpåverkan med 24 % och dess vikt med 3 % jämfört med den tidigare. Eftersom vi säljer stora volymer av dessa produkter får den nya förpackningen en avsevärd effekt, säger Anna-Karin Modin Edman, hållbarhetschef på Arla.

Först ut med den nya förpackningen är ekologisk mjölk, fil och grädde, som finns i butik vecka 38. Snart kommer också fler produkter i Arlas breda sortiment att byta till grönare kartong.

– Vi är väldigt måna om att både innehållet och förpackningen ska vara tillverkade med låg negativ miljö- och klimatpåverkan och vi tror att de konsumenter som väljer våra ekologiska produkter håller med. Tack vare det borttagna materialskiktet blir våra ekologiska produkter nu ännu bättre, säger Anna-Karin Modin Edman.

Hela 400 svenska Arlagårdarna är ekologiska. Under 2017 och 2018 ställer ytterligare 80 Arlagårdar om till ekologisk mjölkproduktion.

ovan text är pressmeddelande från Arla

zwdy3u9szbabxcjuc52r.jpgKiviks Musteri har tagit fram en ny visuell identitet och förpackningsdesign. Handmålade illustrationer på förpackningarna knyter an till hantverket i produkten samt en ännu starkare koppling till det genuina och Österlen.

Vissa produkter är en så vanlig syn på våra köksbord att de blir en del av inredningen, en del av vår vardag. Must och andra drycker från Kiviks Musteri hör till den kategorin. Och nu dyker de välbekanta produkterna upp i ny skepnad på butikshyllorna.

– Vi ville få fram känslan av Österlen, det genuina, ännu tydligare, säger Daniel Gejde, sälj-­ & marknadsdirektör på Kiviks Musteri.

Årets Skörd Äppelmust har varit en storsäljare för Kiviks Musteri i årtionden. Och inte undra på det, då det är en genuin produkt som pressas på Österlenska äpplen utan några konstigheter. Därför har också den produkten varit utgångspunkten för den nya designen.

– Vi har använt handmålade illustrationer på förpackningarna, för att knyta an till hantverket i produkten. Vi vill också stärka kopplingen till det konstnärliga och kulturella som finns här på Österlen, säger Kristina Levinsson, en av ägarna till Kiviks Musteri och varumärkesansvarig på företaget.

I Skåne finns många livsmedelsproducenter som brinner för bra mat och kvalitet. Den andan är Kiviks Musteri en del av. Här odlas svenska äpplen och drycker produceras enligt hantverksmässig tradition. De prunkande äppelträdgårdarna och de böljande landskapen symboliserar en slags svenskhet. En genuinitet som allt fler konsumenter letar efter. Den känslan finns givetvis kvar.

– Vi har inte gjort någon revolution, utan mer en evolution. Tanken har varit att hitta tillbaka till vårt ursprung men samtidigt att sätta en modern prägel, säger Daniel Gejde.

Förpackningarna kommer att bytas för samtliga produkter från Kiviks Musteri. Först ut i butikshyllorna är fruktdryckerna som koncentrat. Produkterna kommer sedan att bytas ut på hyllorna successivt under en övergångsperiod.

Ovan text är ett pressmeddelande från Kviviks Musteri


czi36s2zzu05shmf98wa.jpg

Fet husmanskost, onyttig snabbmat eller enformig matlåda. Lunchen är ofta inget att skryta med för många. Nu visar en undersökning från Sveriges största leverantör av salladsbarer, Picadeli, att nära nog varannan person skulle vilja äta en mer hälsosam lunch.

När blodsockret sjunker mitt på dagen är många hänvisade till antingen resterna från gårdagens middag eller en dyr och ofta onyttig lunch på stan. Enligt en undersökning som Picadeli låtit göra väljer dessutom över hälften av de tillfrågade snabbmat någon eller flera gånger i veckan.

Slutsatsen som dras av nästan varannan person i undersökningen – hela 48 procent – är att de i ganska eller mycket stor utsträckning skulle vilja äta nyttigare lunch.

– Efter en lång förmiddag på antingen jobbet eller i föreläsningssalen vill man gärna unna sig något. Det är självklart och ofta välförtjänt. Men för många är en utelunch ett både dyrt och onyttigt alternativ till matlådan, som i sin tur sällan blir lika aptitlig som den var kvällen innan, säger Lisa Isakson, marknadschef på Picadeli.

Resultatet av undersökningen som genomfördes under juni 2017, kommer från ett urval av tusen riksrepresentativa personer som svarat på ett antal olika frågor på nätet om matlagning och lunchvanor. Enligt Lisa Isakson visar resultatet på en kombination av höga krav på att lösa livspusslet och vanor som är svåra att bryta.

Många väljer Picadeli för nyttig lunch

Undersökningen visar också en skillnad på attityder mellan män och kvinnor. 40 procent av kvinnorna känner stress över matlagningen, jämfört med 23 procent av männen. Samtidigt löser 60 procent av männen matlagningen genom att köpa snabbmat minst någon gång i veckan. Motsvarande siffra bland kvinnorna är 43 procent, vilka i sin tur även uppfattar snabbmat som dyrt och ohälsosamt i högre utsträckning.

– De här siffrorna visar att Picadeli skulle kunna göra skillnad som ett hälsosammare alternativ till vanlig snabbmat för både stressade kvinnor och män, säger Lisa Isakson.

Hon tycker också det är viktigt att lyfta fram att många idag är nöjda med sina matvanor.

– 75 procent anser till exempel att det de äter till lunch för det mesta är hälsosamt. Det är ett fantastiskt resultat! I deras mix av lunchalternativ finns redan Picadelis salladsbarer, säger Lisa Isakson.

– Samtidigt ser vi att många unga, hela 17 procent, anser att de sällan äter en nyttig lunch. För dem är det ofta en kostnadsfråga. I våra salladsbarer kan du själv välja hur mycket du lägger på tallriken. Att vara medveten om den mängd man tar till sig gör också att svinnet minskar. Det är bra för både hälsan och ekonomin, liksom för omvärlden, säger Lisa Isakson.


ygzrigumhdy8eaic9qbk.jpgEfterfrågan på ekologiska råvaror fortsätter att öka och det är med glädje som vi nu adderar fyra stycken nyheter i vårt sortiment – kardemumma, lökpulver, hel svartpeppar (Fairtrade) och hel vitpeppar (Fairtrade). Kockens ekologiska sortiment består nu av 22 produkter.

”Försäljningen av ekologiska kryddor i de svenska butikerna fortsätter att öka kraftigt; + 14,7% i värde första halvåret 2017 jämfört med första halvåret 2016. Kockens breddar nu sitt ekologiska sortiment med kardemumma och lökpulver i glasburk, samt hel svartpeppar och hel vitpeppar i påse. De sistnämnda artiklarna är dessutom Fairtrade-märkta” säger Johan Tornakull, vice VD på Kockens AB.

Kockens ekologiska kryddor finns på välsorterade Coop, Willys, Willys Hemma, Citygross, ÖoB samt Mathem.se.

Ovan text är ett pressmeddelande från Kockens


st34i5zwkgsepq4zo1zy.jpg

För att möta handelns och konsumenternas efterfrågan på ekologiska produkter lanserar nu Finnerödja Bär hem ett komplett KRAV-certifierat sortiment med frysta bär i lösvikt.

– Vår nya ekologiska frysbox hjälper butiken att lyfta sin miljö-profil, något vi är mycket glada för. Vi har dessutom ökat närvaron i butik och kan nu erbjuda plock varje vecka, säger Mats Thörnström på Finnerödja Bär hem i Umeå.

Företaget har också skrivit ett avtal med säljbolaget Tredo om att ansvara för försäljning av sitt ekologiska sortiment.

Finnerödja Bär hems boxar finns i dagsläget i cirka 300 dagligvarubutiker.

Ovan text är ett pressmeddelande från Finnderödja

%d bloggare gillar detta: