Mässor & event

 

yxp1x9r009qix6c3u2ri.jpgSmakexperten, sommelieren och författaren Michel Jamais, som kommer till Nolia Beer 20-21 oktober för att föreläsa, vill slå ett slag för ölens gastronomiska kvaliteter. Han vägrar vitt vin till räkor men tar gärna en weissbier. Han tipsar också om ett öl med liknande komplexitet som ett riktigt dyrt vin och som han gärna avnjuter i vinglas.

Till årets Nolia Beer, som hålls 20-21 oktober på Nolia i Umeå, kommer Michel Jamais. Det är inte vilken smakexpert som helst som kommer till ölmässan. Han är kocken, sommelieren, livsnjutaren och måltidsvirtuosen som efter att ha lämnat restauranggolvet 1997 arbetat heltid som konsult, sommelierlärare och skribent i alster som Allt om Vin och Livets Goda. Han är även författare och utsågs 1998 till en av huvudlärarna på sommelierprogrammet på Restaurangakademien i Stockholm.

– Jag är jätteglad över att vi har fått honom att komma till Nolia Beer. Alla som väljer att lyssna på honom kommer att både få inspiration och ökad kunskap, säger Sussi Wikström, projektledare för Nolia Beer.

Hon berättar att Michel Jamais föreläsningar ingår i inträdet till mässan.

– Han håller två olika föreläsningar per dag. En där man, under en timmas föreläsning, får lära sig ad öl tillverkas av och alla steg i bryggningen med målet är att öka förståelsen för den komplexa ölvärlden, och få tips på spännande öl att prova hos mässans utställare. Den andra handlar om att öl har samma gastronomiska värde som vin, säger Sussi Wikström.

För trots att han är certifierad utbildare på l’École du Vin i Beaune och håller master classes i vin är Michel Jamais intresset för öl stort och hans vision är att positionera öl som en lika gastronomisk dryck som vin.

– Visst jobbar jag med vin, eftersom jag kommer från restaurangbranschen, även öl och sprit har alltid funnits med som viktiga njutningsdrycker. Tyvärr är öl misshandlat som fått stämpeln av en pubdryck. Dessutom gillar jag inte att man delar upp människor i öl- eller vinmänniskor. Alla är njutningsmänniskor.

Han anser att öl är fantastiskt som dryck till mat och har de senaste 20 åren valt att lyfta fram ölets gastronomiska kvaliteter. Kanske är det upptäckarglädjen och smakintresset som gjort att han nu går i bräschen för öl som matförhöjare. Han har sedan länge upptäckt vinområden som inte alltid varit välkända.

– Trots att vi dricker mer öl än nånsin, finns fortfarande uppfattningen kvar att öl passar bäst till burgare, fish and chips och ribs. Men öl passar även till anklever och hummer.

Han ger några smaktips som han poängterar kan vara olika utefter ens preferenser.

– Det finns idéer som jag tycker är kul, som belgiskt veteöl och typisk thaimat med koriander, hetta, citrongräs och lime. Det är en fantastisk kombination – en riktig supermatch. Prova också mörkt lageröl till rätter med soja, gärna kinesiska, eller med fisksås. Prova det också till sushi om man doppar i soja. Det är en oväntad brygga.

Lite oväntat är öl till färska skaldjur.

– Jag dricker aldrig vitt vin till räkor till exempel. Det är vämjeligt eftersom umamin i räkorna tar fram en beska hos vin som inte är angenäm. Till skaldjur dricker jag hellre ett tyskt veteöl, varför inte en något så lättillgängligt som en Erdinger Weissbier?

Till klassisk skaldjurssås som soppa eller sås till fisk passar en typisk ale.

– Dess mellanmörka malt med lite humleblomning är fantastiskt tillsammans med såsen.

Michel Jamais anser att ljus lager (en stor stark) har sin plats som sällskapsöl, men är kraftigt överrepresenterad i förhållande till sin kvalitet.

– Vill man sitta och prata och inte förhålla sig till smaken passar den bra, men en mörk lager slår den alla dagar i veckan.

Han är väldigt förvånad över att IPA slagit så stort i Sverige och närmast blivit en trend.

– Det är lite lustigt att så många gått från en vågskålen till en annan – från ljus lager till den mest extrema formen av ale. Det är som att gå direkt från pannbiff till sushi.

En ölsort han tycker passar väldigt bra till mat är Schwarzbier. Det är ett öl som är nästan svart till färgen men har samma karaktär som en maltig lageröl.

– Den är skitsvår att få tag på. En annan är veteöl, som ofta glöms bort för att de är rätt milda, men är en av världens bästa matöl.

Som sommelier, med flera viner i mångtusenkronorsklassen att rekommendera för en raffinerad, utvecklad och komplex smakupplevelse är man lite spänd på att veta om han har något tips på ett öl som kan matcha dem smakmässigt. Och det har han, samtidigt som han sparar tusenlappar åt den som vill prova.

– Belgiska klosteröl har många olika jäsnings- och humledofter. Det är nog världens mest komplexa öl och gör sig ännu bättre efter några års extra lagring, så varför inte en Chimay som fått tre, fyra år på flaska. Det häller jag gärna upp i en stor bourgogne-kupa, säger Michel Jamais.

Hela programmet för Nolia Beer hittar du här.

Ovan text är ett pressmeddelande från Nolia


jamj84umnu7j7kfbgtej.jpg

Unikt tillfälle att testa riktig cider

Det pågår en ciderrevolution i Sverige. Aldrig tidigare har vi haft så många producenter som tillverkar riktig hantverkscider av 100% äppel. Söndagen den 24 september samlas några av Sveriges främsta producenter till en mässa i Spritmuseums berså. Här kan besökarna testa allt från humlad cider från Mälardalen, iscider från Umeå och cider tillverkad av gamla äppelsorter från Hälsingland. Svenska Ciderfrämjandet kommer även att berätta om den svenska ciderns historia.

Spritmuseum och Riktig Cider har för andra året i rad bjudit in svenska ciderproducenter, flera av dem prisbelönade för Sverige bästa cider som Bredalens Gårdsmusteri, Brännland Cider, Pomologik och Fruktstereo. Men här finns även möjlighet att testa cider från bl a Danmark, England, Spanien och Frankrike.

Mässan hålls mellan kl 12 – 16 i museets berså med fritt inträde och möjligheten att köpa provsmakningsbiljetter på plats för 20 kr/st. Det blir ett unikt tillfälle att möta producenter, prova cider och låta sig inspireras! Kl 14.00 presenterar även Svenska Ciderfrämjandet sin forskning om svensk ciderhistoria – ”Ligesom Wijn eller Miöd” i museets provningsrum.

– Vi tycker det är otroligt roligt att få uppmärksamma cidern, speciellt den svenska, berättar Helen Ericsson som står bakom eventet. När vi anordnade SM i hantverkscider tidigare i år var intresset överväldigande och vi såg potentialen för fler cider-relaterade evenemang.

Följande producenter kommer finnas på plats den 24 september:

MarkCider – Gässhult, Oskarshamn
Tosarbo Cider – Myra, Delsbo
Vin & Natur – Köpenhamn
Bramleys – Kålland
Bredalens Gårdsmusteri – Ingarö
Brännland Cider – Brännland
Pomologik – Strängnäs
Fruktstereo – Malmö

På plats finns även Riktig Cider Fruktförmedlingen, Svenska Ciderfrämjandet och Humlegårdens ekolager.

För mer information om mässan och alla producenter vänligen besök https://spritmuseum.se/om-spritmuseum/sm-i-hantverkscider/.

Ett samarbete mellan Spritmuseum och Riktig Cider.

Ovan text är ett pressmeddelande från Spritmuseum


stxhepdrooim6ewjrvwx.jpgSnart är det dags för sensommarens häftigaste upplevelse. På lördag 9 september marscherar Sthlm Street Food in i Kungsträdgården för första gången. Det blir en heldag i matens underbara värld med en rad olika food trucks och andra utställare. Lägg där till att stora scenen kommer att sprudla med musik och underhållning.

Kungsträdgården är en av Stockholms hetaste platser att mötas med familj och vänner. På lördag kommer det att vara fullt ös hela dagen med Stockholmsmässans nya matfestival. Förutom att den prestigefyllda tävlingen Food Truck-SM avgörs är det ett flertal andra utställare inom mat, bakning och dryck. Alla SM-deltagare finns på plats hela dagen för att servera mat i toppklass. Juryn leds av stjärnkocken Fredrik Eriksson som bland annat får med sig två matälskare som får chansen att vara med i juryn efter en utlottning på Sthlm Street Food:s facebookevent.

Stora scenen fylls av underhållning i form av DJ:s, artister, dans och utlottningar av biljetter till de kommande matmässorna. Det blir även magi när Robert Bronett ger en försmak av MagicXmas som arrangeras på Stockholmsmässan senare i höst.

DJ Red Astaire och DJ Ulmox, kända från Stockholms musikscen kommer att leverera allt från kosmiska gatusouls-klassiker och tropiskt sväng.

– Givetvis tar vi också med oss vänner som tar hand om mikrofonen för att få hela Kungsträdgården att gunga som en hammock fylld med vilda 5-åringar, säger DJ-duon.

Ovan text är ett pressmeddelande från Stockholmsmässan


rjgpl5knctsoohd2erhb.jpg

Sista helgen i september går Enjoy Wine & Spirits egen vinmässa, The Show, av stapeln på designhotellet At Six i centrala Stockholm. Vinproducenter från hela världen vallfärdar till den svenska huvudstaden och får sällskap av inhemska gastronomi-aktörer.

Drygt ett 40-tal vinproducenter från hela världen deltar vid Enjoy Wine & Spirits egen vinmässa, The Show, som anordnas vartannat år. I år är första gången som vineventet anordnas på designhotellet At Six, på Brunkebergstorg i centrala Stockholm.

– Det här är en unik chans att möta människorna bakom vinproduktionen, prova viner, upptäcka nyheter och skaffa sig vinkunskap från erfarna sommelierer, hälsar Thomas Holstein, vd på Enjoy Wine & Spirits.

Förutom att prova viner kommer besökarna att kunna lyssna på inspirerande seminarier och uppleva fantastiska smaker med gastronomiska partners på plats, däribland kaffemästarna Johan & Nyström och Medelhavsinspiratörerna Zeta.

– Ytterligare bevis på att The Show är mer än bara en vinmässa är det faktum att Royal Barbershop, en amerikanskt skolad barberare, finns på plats under lördagen, fortsätter Thomas Holstein.

The Show delas upp i en branschdag, fredag 29 september, och en konsumentdag, lördag 30 september. Till branschdagen anmäler man sig via enjoywine.se/theshow och till konsumentdagen, som delas upp i två pass, köper man biljetter via wineandfriends.se/theshoweller hos Ticketmaster.

 

Ovan är ett pressmeddelande från Enjoy Wine and Sprit


jj9zbnltqc0shgadxnic.jpgPrecis som förra året kommer Smålands & Ölands Gastronomiska Akademi dela ut priser till personer som värnar och utvecklar gastronomi och design kring det dukade bordet i Småland och på Öland vid PM & Vänners Skördefest. Årets prisutdelare är ingen mindre än Leif Mannerström.

Det delas ut diplom i sex olika kategorier, samtliga vinnare kommer att hyllas fredagen den 8 september 20:00 på PM & Vänner årliga Skördefest. Under helgen äger den stora matmässan, MAT 2017 rum och såväl prisutdelningen som Skördefesten är en del av det officiella programmet.

Årets nominerar finns på följande länk:

http://sogak.se/nomineringa-2017/

Ovan text är ett pressmeddelande från PM & Vänner

arrbmppy465rsfmmkdgx.jpg

Den 22–23 september arrangeras Nordiska Mästerskapen i bageri och konditori. De tävlande lagen får visa prov på kreativitet, hantverksskicklighet och smaksäkerhet. Tävlingen äger rum under Sveriges Bageri & Konditorimässa på Kistamässan i Stockholm. Vinnaren utses av representanter från respektive nordiskt land samt internationella domare och presteras den 23 september.

Nordiska Mästerskapet i konditori och Nordiska Mästerskapet i bageri är årligt återkommande tävlingar där Nordens bästa bagare och konditorer gör upp om de åtråvärda titlarna i olika kategorier. I år är temat ”Movie”.

– Nordiska Mästerskapen kommer att bli en högklassig tävling där både svenska och danska konditorlandslagen de senaste åren placerat sig på pallen i EM och topp 10 i VM. Svenska Bagarlandslaget har varit bäst i Europa och bland de bästa i världen. Mycket prestige står på spel när de nordiska länderna möts, säger Martin Lundell, VD för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. 
Om tävlingarna
I Nordiska Mästerskapen i konditori (Nordic Pastry Cup) deltar Sverige, Norge, Finland och Danmark och i Nordiska Mästerskapen i bageri (Nordic Bakery Cup) deltar utöver ovannämnda även Island.

I Nordiska Mästerskapen i konditori tävlar från Svenska Konditorlandslaget Jessica Sandberg och Martin Morand. Coach är Jesper Långström och lagledare Tony Olsson.

I Nordiska Mästerskapen i bageri tävlar från Svenska Bagarlandslaget Bedros Kabranian, Kim Lund och Adam Söderström. Lagledare är Håkan Johansson och Jesper Långström.

Lagen i bageritävlingen kommer att baka söta bröd (bullar och croissanter), matbröd och skådebröd (skulptur av bröd) och konditorilandslagen tävlar i att skapa en glass, tårta, dessert och chokladskulptur.

Arrangör: Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer
Huvudsponsor: Sveba Dahlén
Sponsorer: Ringdahls bageriutrustning, Werners Gourmetservice och Easyfairs/Kistamässan

Läs mer och håll er uppdaterade på: www.sverigesbagerimassa.se och www.bageri.se

Ovan text är ett pressmeddelande från Easyfaris


 

fk0ae3wpi9idyeocwm6t-1.jpg

På lördag den 2 september kan den som vill prova mat från olika delar av världen besöka Ö-festen på Ringön. På festens matområde får oetablerade matentreprenörer plats och de serverar mat från nio olika länder, till exempel Peru, Elfenbenskusten och Pakistan.
– På Ö-festen ges personer som brinner för sin matkultur och vill utveckla sin matidé en möjlighet att testa sin idé på riktigt. Vissa av matentreprenörerna har kanske en matprodukt de brinner för eller säljer sin mat via sina egna nätverk redan. Det de har gemensamt är att de lagar genuin mat från sina hemländer, säger Jasmine Soufi, delprojektledare för kvinnors företagande i One Stop Future Shop.

Matentreprenörerna är deltagare i EU-projektet One Stop Future Shop som genom Göteborgs egna matinkubator stödjer personer som har idéer inom mat, bland annat genom tillgång till ett tillagningskök på Hisingen. Entreprenörerna får också riktad företagsrådgivning och möjlighet att delta i starta eget-kurser för att kunna utveckla sin idé. Förutom matentreprenörerna i matområdet kommer Ö-festen att bjuda på mat från lokala företag på Ringön.

– Vi ser fram emot en festlig och fartfylld lördag och hoppas på att många vill komma och testa de olika maträtterna. Det kommer dessutom finnas möjlighet att köpa mindre portioner hos flera av köken så att du som är nyfiken på olika typer av mat kan provsmaka fler, säger Jasmine Soufi.

Lista på matentreprenörerna och vilket lands matkultur de serverar mat ifrån:
Amna: Pakistan
Yesha och Ridhima: Indien
Ana Gema: Mexiko
Louis: Elfenbenskusten
Sofija: Sverige
Luisa: Peru
Osvaldo: Chile
Sandro: Bolivia
Hassan: Mellanöstern (Libanon & Palestina)

Om One Stop Future Shop
One Stop Future Shop är ett EU-projekt med bas på Hisingen i Göteborg. Projektet erbjuder kostnadsfri rådgivning och stöd till nya och befintliga företagare i Västra Götalandsregionen, särskilt i Göteborgsområdet. Det långsiktiga målet med One Stop Future Shop är att bidra till att Göteborgsregionen ska ses som en entreprenöriell och företagsam plats för alla och att fler ska komma i självförsörjning.

One Stop Future Shop har initierats av stadsdelsförvaltningarna på Hisingen: SDF Västra Hisingen, SDF Lundby och SDF Norra Hisingen. Projektet genomförs i samarbete med: Göteborgslokaler, Lokalförvaltningen, Business Region Göteborg, Röda Korset och Göteborgs universitet (Sahlgrenska School of Innovation and Entrepreneurship).

One Stop Future Shop är delvis finansierat av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

 

ovan text är ett pressmeddelande från Göteborgs stad / foto Jennie Ohlssin


 

%d bloggare gillar detta: