Kokböcker

cdhfwbny1m9qf1v5j85g.jpg

Den 1a november släpps nya upplagan av EATSweden.

Årets bok presenterar restaurangerna HAK Scandic Europa, Hello Monkey, Norda, OGBG Bar & Restaurang, Piga, Reveljen Verandan, Salt & Sill, Sjömagasinet, Smörgåsbaren, Steampunk Bar, Varbergs Kusthotell, View Skybar & Restaurant.

”Vem vill inte bli bortskämd på bra restauranger, känna näsborrarna darra av väldoftande rätter och gommen sjunga av fylliga viner? Det förgyller livet och gör det lättare att stå ut med köer, stress och långdragna möten.”

I EATSweden hittar du pärlor, oaser och upplevelser och gör dessutom en riktigt bra affär. Tolv toppkrogar bjuder på en varmrätt när ni går två (värde cirka 250 kronor). Sammanlagt värde cirka 3 000 kronor. Både smart och väldigt njutbart

I år har vi på Salt&Sill valt att finnas med i boken tillsammans med många av Göteborgs toppkrogar.

Boken hittar ni hos flera återförsäljare eller hos oss på Salt&Sill.


kf98zorz6befiyhxzib1.jpg

21 September släpps Stefan Sundströms nya bok, Stefans stora feta Röda

Varför är tomaten röd? Få känner till att den från början var orange och då mycket nyttigare.

Musikern och författaren Stefan Sundström som tidigare har skrivit succéernaStefans lilla grönaochStefans stora blå är nu tillbaka med bokenStefan stora feta röda.Där berättar han hur det kom sig att han blev en passionerad tomatodlare. Om hur han förverkligat sin barndomsdröm om att få bo i en djungel med mystiska frukter. Om hur naturromantik skavts och blötts mot den hårda Mälardalsleran för att resultera i nyttigare och godare tomater.

Det är också en bok om hur vi kan gå från att vara blinda konsumenter och trötta producenter, till att bli medvetna och ansvarstagande prosumenter. Hur vi kan värna en relation till maten och de människor som odlar den, med respekt för jorden vi ärvde.

Här följer en hälsning från Stefan

Ända sen ungarna var små har jag nojat på att tomaterna i affären är så smaklösa. Kan det verkligen vara någon idé att köpa dom? Dom smakar ju bara vatten? Varför vill ungarna bara ha ketchup och inte den äkta varan? Borde det inte finnas nyttigare, godare tomater?

Sådana frågeställningar har jag brottats med. Och nu har jag fått svar.

Vi äter mer grönsaker nu än vad vi gjorde när jag var liten, men får i oss mindre vitaminer och mikronäringsämnen. Jag har odlat tomater sen 1985 och vart en god gubbe utan gifter och konstgödning, men nu har jag också förstått att det är VILKA SORTER vi odlar som är betydelsefulla för näringsinnehållet. Jag skriver den här boken för att jag vill berätta om min nästan livslånga kärlekshistoria med tomater, de röda såklart, men också de gula, svarta, orangea och vita tomaterna. Till och med de blå.

De sorter som saluförs är helt enkelt framavlade för att ge stor volym, vara tåliga för långväga transporter och se likadana ut. Inte att vara näringsrika. Men som tur är finns det hippies. Som har tagit hand om gamla sorters fröer som inte säljs längre, och odlat dom.

Nu har jag smugglat hit dom.

Snart tar dom över.

 

Ovan text är ett pressmeddelande från Leopard förlag


bpl8w4ei36cddvbdnw8o.jpg– Det var blodigt. Väldigt blodigt.

Djurvännen Anders Tengner berättar i sin nya kokbok Ät som en rockstjärna om de dubbla känslorna första gången han slaktade ett djur, under kockutbildningen på gymnasiet.

Men det blev aldrig någon kock-karriär för Anders Tengner, rockmusiken och tidningen OKEJ kom i vägen. Han har aldrig ångrat sitt val, utan valt att odla intresset för god mat och dryck vid sidan av.

I Ät som en rockstjärna som är världens första hårdrock-kokbok, delar Anders Tengner med sig av över 50 recept, men det är mycket mer än bara en kokbok, några av rockens ikoner delar också med sig av sina favoritrecept, och tillhörande anekdoter.

– Vi hade aldrig matpengar, men ölpengar hade vi. Vi åt inget, vi bara drack, avslöjar Alice Cooper.

Skräckrockaren talar ut om de alkoholstinna åren på 80-talet då han stod på toppen av sin karriär. Men intresset för mat växte ifrån kärleken till spriten, och han slutade helt med alkohol. Sedan 1998 driver han en framgångsrik rock- och sportbar i hemstaden Phoenix.

Paradrätten på restaurangen är ”the Big unit”, en halvmeter lång korv i bröd med ruskigt många olika tillbehör. På grund av sin storlek har rätten jämförts med en känd rocktrummis ädlare delar, medger Alice Cooper i boken.

Mikkey Dee som spelat trummor med Motörhead och som för tillfället är på världsturné med Scorpions, bjuder på receptet på sin favoriträtt – en klassisk cheeseburgare. I boken avslöjar han också sitt värsta matminne:

– Jag var med i tv-programmet Kändisdjungeln, och jag och Pippi (Inger Nilsson) fick en utmaning där vi skulle äta råa ödlor och skalbaggar. Jag gröpte ur dem med sked, det var fruktansvärt äckligt.

ovan text är ett pressmeddelande från Bokfabriken


qkxtanbmcgnazgbnz7js.jpg

Naturens mirakel drycker! Bevara din kropp frisk, pigg och ung. Finns det mytomspunna elixiret på riktigt? Ett mirakelelixir som gör dig gladare, yngre vackra och vitalare. Ja, Marlene Gustawson tror det men för att komma åt denna mirakeldryck behöver du göra den av frukter, bär och grönsaker och en kopp livsglädje säger Marlene.

Börja idag! Boosta ditt immunförsvar och din hälsa med näringstäta små mirakeldrycker från växtriket. Boken  ”Naturens mirakeldrycker” är fyllda med massor av färgsprakande juicer, longdrinks, teer, shots och smoothies.

Naturens Mirakeldrycker innehåller råvaror som är lätta att få tag på. Råvaror som ger dig välbefinnande och som gör dig ännu vackrare. Bjud dig själv på en mirakeldryck varje dag! Du hittar boken Naturens Mirakeldryck i bokhandel och online. Skynda dig ut och shoppa boken idag!

 

Ovan text är ett pressmeddelande från Gi – Boxen

 


cohi8qdebgpq5tny8svl.jpg

Nedan följer en hälsning från Stefan.

Ända sen ungarna var små har jag nojat på att tomaterna i affären är så smaklösa. Kan det verkligen vara någon idé att köpa dom? Dom smakar ju bara vatten? Varför vill ungarna bara ha ketchup och inte den äkta varan? Borde det inte finnas nyttigare, godare tomater?

Sådana frågeställningar har jag brottats med. Och nu har jag fått svar.

Vi äter mer grönsaker nu än vad vi gjorde när jag var liten, men får i oss mindre vitaminer och mikronäringsämnen. Jag har odlat tomater sen 1985 och vart en god gubbe utan gifter och konstgödning, men nu har jag också förstått att det är VILKA SORTER vi odlar som är betydelsefulla för näringsinnehållet. Jag skriver den här boken för att jag vill berätta om min nästan livslånga kärlekshistoria med tomater, de röda såklart, men också de gula, svarta, orangea och vita tomaterna. Till och med de blå.

De sorter som saluförs är helt enkelt framavlade för att ge stor volym, vara tåliga för långväga transporter och se likadana ut. Inte att vara näringsrika. Men som tur är finns det hippies. Som har tagit hand om gamla sorters fröer som inte säljs längre, och odlat dom.

Nu har jag smugglat hit dom.

Snart tar dom över.

 

Ovan text är ett pressmeddelande från Leoprad förlag


zkgwur3co2y8jfduzwnr.jpgStoltheten och glädjen att laga till ett villebråd som man fällt själv är svårslagen. Kan man servera en spännande jakthistoria till är upplevelsen fulländad. Även om man inte jagar själv är råvarorna från skog och mark den bästa grunden för en bra måltid. Tack vare vårt karga klimat får vi en trög, kämpande utveckling med komplexa smaker.

Anders Levén är en av Sveriges mest namnkunniga kockar, känd från tv, radio och tidningar. I snart trettio år har jakt och vilt varit hans stora intresse. I nya boken Laga älg bjuder han på ett femtiotal nya recept för alla som jagar och älskar smaken av vilt.

Här finns rätter där olika typer av styckningsdetaljer tas tillvara, och i de flesta recepten kan man använda det villebråd man har tillgång till: älg, hjort, rådjur, hare, vildsvin osv. Klassiska svenska smaksättningar blandas med inspiration från Anders resor runt om i världen. Missa inte den sydafrikanska bobotien på älgkalvfärs, shishkebab på älginnanlår, currygrytan på älg eller älgfärschilin. Eller vad sägs om en välkryddad hemgjord korv, en saftig burgare eller pizza med tunna skivor av älgbiff. Rätter som både jaktlaget och familjen kommer att älska!

De fina bilderna står fotograf Magnus Skoglöf för.

Ovan text är ett pressmeddelande från Semic


Mat.png

Med rätt dryck i glaset kan du få till en oslagbar kombination som får smakerna att dansa!Anette Rosvall, matkreatör, sommelier och författare till en mängd populära kokböcker, bjuder i sin nya bok Mat & vin: Recepten, vintipsen och konsten att kombinera frikostigt på sina bästa recept, mat- och vintips.
Här hittar du massor av läckra rätter som har sällskap av allt från lyxigt bubbel och lätta förrättsviner till mustigare sorter, söta dessertviner och en och annan öl.
Servera ett glas champagne till krispiga ostkex, en österrikisk grüner veltliner till en god kycklingschnitzel eller ett lätt pärlande vin med fruktiga pärontoner till en himmelsk pavlova!Att kombinera mat och vin på rätt sätt är något alla kan lära sig. Några exempel på recept ur boken:
– Grillad avokado med ananassalsa och ponzusås
– Italiensk mjölk- och rosmarinbakad hel fläskkotlett
– Lobster roll på brioche
– Vinkokt röd pasta med karamelliserad lök
– Mazarinkaka med ölinkokta päron
– Pavlovatorn med halloncurd, gräddkräm och myntasirap

Ovan text är från ett pressmeddelande

 


9789174245370.jpg

Roy Fares

Efter att Roy Fares år 2010 tog hem titeln Årets konditor har han synts flitigt i alla sötsakssammanhang. Han har bland annat sin egen tv-serie United states of cakes, är jurymedlem i Dessertmästarna och har ett stående inslag med bakverk i TV4:s Mitt kök. Har tidigare givit ut böckerna Sweet! och Uniteds states of cakes och Delicious .

Mästerkonditorn Roy Fares är tillbaka i USA. Och denna gång är det östkusten, eller rättare sagt New York, som finkammas i jakten på de allra bästa bakverken och sötsakerna. ”The Big Apple” blir i Roys sällskap ett enda stort, sött kanderat äpple – fullt av häpnadsväckande godsaker.

Det här är uppföljaren till den prisade LA-baserade bakboken United states of cakes. Följ med Roy till New Yorks söta värld. Klassiskt amerikanska pajer och doughnuts samsas med det senaste nya inom konditorvärlden, såsom den franska, nygamla delikatessen kouign-amann – ett karamelliserat och frasigt underverk. Och som en extra ”treat” – som bara de många kulturernas stad kan bjuda på – churros, gelato, egg tarts och andra spännande godsaker från världen över.

Roy tar med oss till både kända och okända konditorier där han bjuds på ett överflöd av cookies, pajer, glass, cheesecakes och sundaes och annat absolut livsnödvändigt. Och känner du dig sugen på ett riktigt sött äventyr kan du dessutom hänga med honom på ett sockrat ”Food truck Rally” i Brooklyn.

Ett litet urval av recepten han fick med sig:
Coconut cookies • Dulce de leche cheesecake • Tiramisu cake • Mango sorbet • Sticky buns • Matcha cheesecake • Cornflakes ice cream • Pear and lavender pie • Cronuts • Black and white cookies

Ovan text är från ett pressmeddelande textkälla: Bonnierfakta


 

j10hlpze7cwrom6zbgyv.jpg

Gourmand Awards bjuder in svensk matmedia till den prestigefyllda internationella tävlingen som brukar kallas ‘Kokböckernas Oscargala’.

– Sverige är ett av världens främsta länder på matmedia och kokboksutgivning, säger Edouard Cointreau, grundare och president av Gourmand Awards. Under de över 20 åren som gått sedan jag grundade Gourmand Awards vid bokmässan i Frankfurt har jag följt utvecklingen av det svenska kokboksundret. Den genomgående kvaliteten från Sverige har varit mycket hög under en rad år. Vår kokbok har blivit våra kokböcker.

Deltagandet i Gourmand Awards 2018 är kostnadsfritt och gäller allt inom kokböcker och matmedia från Sverige publicerat mellan 15 november 2016 och 15 november 2017. Den internationella juryn tar dessutom tacksamt emot outgivna svenska kokböcker till bedömning.

Vid årets Gourmand Awards-finaler, som gick av stapeln i Yantai i Kina i maj, bevisade Sverige återigen sin storhet genom att bli världsvinnare i de prestigefyllda kategorierna Best Food Writing (Matens Makt av Britt-Marie Mattsson och Leif Mannerström, Norstedts), Best Series (Vår kokbok, Norstedts/Coop) och Best Wine Book Publisher (Grenadine). Läs hela vinnarlistan här.

Pelle Agorelius, som är Gourmand Awards samarbetspartner i Sverige, samt driver Saxhyttegubben och Husmansbord i Grythyttan tillsammans med sin hustru Ewa, kommenterar:

– Vi konstaterar ett stort intresse för Gourmand Awards i hela den svenska matbranschen. Världens bästa kokboksförfattare kommer från Sverige och många av världens främsta matfotografer och formgivare är svenskar. Jag ser Sverige och min egen hemort Grythyttan, tack vare Restaurang- och hotellhögskolan och Örebro Universitet, som en del av den stora kokboksvärlden och märker ett stort engagemang från ministrar, landshövdingar, ambassadörer och Sverigefrämjare när vi presenterar de svenska världsvinnarna i olika sammanhang.

Vid invigningen av Swedish Design Moves i Milano tidigare i år, presenterades framgångsrikt, i samarbete med Svensk Form och Visit Sweden, flertalet svenska Gourmand Awards-vinnande kokböcker.

– Sverige besitter en enorm bredd och styrka på området och våra kokböcker är en solid kärna av den moderna Sverigebilden runt mat, design, fotografi och turism, säger Pelle Agorelius avslutningsvis. En bra bok om mat och dryck är en närmast perfekt upplevelseförmedling, du kan ju faktiskt både äta boken och ha den kvar.

Ovan text är från ett pressmeddelande textkälla: Pelle Agorelius AB

 


 

Annonser
%d bloggare gillar detta: